Știri

RĂZBOI ÎN UCRAINA: Grupul paramilitar rus Wagner și-a deschis primul sediu oficial

Omul de afaceri rus Yevgeny Prigozhin la Kremlin, Moscova, Rusia, 04 iulie 2017.
© EPA/SERGEI ILNITSKY/POOL   |   Omul de afaceri rus Yevgeny Prigozhin la Kremlin, Moscova, Rusia, 04 iulie 2017.

Daruieste Viata

Grupul paramilitar rus Wagner și-a deschis primul sediu oficial, în metropola Sankt Petersburg, din nord-vestul țării. Potrivit media internaționale, clădirea din fosta capitală a Rusiei țariste are mai multe etaje și o fațadă de sticlă gri, acoperită cu un semn mare, alb, marcat „Wagner”. În zonă se învârt personaje în uniforme de camuflaj. „Misiunea Centrului Wagner este de a oferi un mediu confortabil pentru generarea de noi idei, care să amelioreze capacitatea de apărare a Rusiei” – susține, într-o declarație publică, magnatul Evgheni Prigojin, care a confirmat, recent, că el este fondatorul aceste armate private. În septembrie, el a recunoscut în premieră, că a fondat grupul în 2014, pentru a lupta în Ucraina, și a confirmat și prezența mercenarilor săi în Africa și America Latină. Într-o postare pe rețelele de socializare ale companiei sale, Concord, el afirmă că scopul a fost de a trimite luptători pricepuți în Donbassul ucrainean (est). Aşa „s-a născut un grup de patrioți, care a luat numele de Wagner” – susţine Prigojin,  supranumit bucătarul lui Putin, fiindcă îi organizează banchetele oficiale liderului de la Kremlin. La începutul anului, fostul ministru francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, afirma că mercenarii din grupul rus Wagner spoliază Mali în schimbul protecției pe care-o asigură juntei de la Bamako. El spunea că membrii Wagner sunt foști militari ruși, înarmați de Moscova și beneficiind de suport logistic rusesc. Trimiși să sprijine regimurile din Mali și Republica Centrafricană, ei exploatează în voie bogatele zăcăminte naturale din cele două țări – explica fostul șef al diplomației de la Paris, un adversar consecvent al prezenței rusești în fostele colonii franceze din Africa. Franţa avertizase, anterior, că prezenţa mercenarilor e incompatibilă cu aceea a militarilor săi, care luptau contra teroriştilor din organizaţiile Al-Qaida şi Stat Islamic. Surse guvernamentale franceze adaugă că, odată cu mercenarii, în Mali au venit şi geologi ruşi, după sistemul brevetat în Republica Centrafricană. Aceasta are resurse însemnate de diamant și aur, foarte tentante, spun analiștii, pentru favoriții Kremlinului. Guvernul centrafrican a acordat permise de exploatare minieră unor societăți ruse controlate de oligarhul Prigojin.

Veridica News
Veridica News

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
România a fost lăudată în Congresul american pentru eforturile de combatere a antisemitismului și promovarea memoriei Holocaustului
România a fost lăudată în Congresul american pentru eforturile de combatere a antisemitismului și promovarea memoriei Holocaustului

Ambasada României la Washington a marcat 20 de ani de la înființarea Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România (Comisia Wiesel).

Veridica News
Veridica News
02 Dec 2023
Premierul Marcel Ciolacu efectuează vizită în SUA până pe 7 decembrie
Premierul Marcel Ciolacu efectuează vizită în SUA până pe 7 decembrie

Acesta va avea întâlniri, printre alții, cu secretarul de stat american Antony Blinken și cu Antonio Guterres, secretarul general al Națiunilor Unite.

Veridica News
Veridica News
02 Dec 2023