
Liderii din 31 de țări, împreună cu șifii NATO și UE s-au întâlnit în capitala Franței pentru a discuta despre consolidarea ajutorului pentru Kiev și despre desfășurarea trupelor europene în Ucraina, pentru a asigura pacea pe termen lung. La conferința de presă de final, președintele gazdă, Emmanuel Macron a spus că s-a convenit păstrarea presiunii economice asupra Rusiei, în special în cazul flotei fantomă și al anumitor capacități industriale. „Nu a venit momentul pentru ridicarea sancțiunilor”, a spus președintele francez.
Președintele Macron a anunțat și un plan de a trimite „forțe de asigurare” din „mai multe țări europene” în „anumite locații strategice” care vor fi stabilite cu Ucraina, în cazul unui tratat de pace cu Rusia. Macron a spus că aceste forțe ar acționa ca un element de descurajare împotriva potențialei agresiuni ruse, dar nu sunt menite să fie forțe de menținere a păcii, deoarece nu vor înlocui Forțele Armate ucrainene și nici nu vor reduce prezența aliată pe flancul estic al NATO. Președintele francez a precizat că nu toate țările de la summit au fost de acord cu acest plan. dar a adăugat că nu este nevoie de unanimitate pentru a-l realiza.
O echipa franco-britanica va fi trimisa in Ucraina in zilele urmatoare. Sefii de stat major al armatei franceze si britanice vor primi un mandat pentru a lucra îndeaproape cu ucrainenii pentru a proiecta „armata ucraineană de mâine”, care să o facă suficient de puternică pentru a face față amenințărilor viitoare. În timp ce condițiile pentru semnarea acordului de pace rămân neclare, la fel ca natura angajamentelor americane de după, Emmanuel Macron consideră că întărirea militară a Kievului este crucială.
Miniștrii de externe din țările aliate Kievului au primit termen trei săptămâni pentru a face o propunere concretă legată de condițiile de monitorizare a unei eventuale încetări totale a focului în Ucraina. Un armistițiu extins este în discuție între americani și ucraineni, dar condițiile de implementare a acestuia rămân necunoscute. Emmanuel Macron a indicat mai multe ipoteze sub forma unor întrebări: „Trebuie să dăm responsabilitate OSCE? Ar trebui să existe un mandat dat Națiunilor Unite pentru ca forțe de menținere a păcii să monitorizeze prima linie? Este necesar un sistem de monitorizare ad-hoc? Pentru a rezolva aceste probleme, miniștrii de externe fost mandatați să propună o variantă.
Țările europene și-au reafirmat angajamentul de a lucra mai strâns împreună pentru întărirea apărării prin coordonarea industriilor militare și lucru în comun pentru definirea cerințelor europene cu privire la Rusia. Keir Starmer și Emmanuel Macron s-au oferit voluntari pentru a conduce această „coaliție de acțiune” menită să obțină o pace solidă și durabilă. Consilierii lor diplomatici vor lua decizii încă de săptămâna viitoare.