Un sondaj al Institutului Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) realizat în luna martie a urmărit să identifice percepțiile românilor față de alianța politico-militară de la a cărei înființare se împlinesc, în acest an, 75 de ani și a analizat atitudinile acestora cu privire la climatul general din România și din regiune, în contextul războiului din Ucraina și a policrizelor care se manifestă, în ultimii ani, la nivel local, regional și global.
Peste 80% dintre români au încredere în NATO
Studiul arată că 81% dintre respondenți cred că intrarea României în NATO a fost un lucru bun, iar 82% dintre respondenți cred că aliații ar apăra România în caz de agresiune. Prezența României în NATO este percepută de către români ca fiind o decizie corectă și benefică pentru țara noastră care este văzută acum ca fiind mai bine apărată, în calitatea sa de aliat NATO, cu o armată mai bine pregătită și mai bine dotată și cu relații externe mai solide.
Românii sunt de acord cu cheltuieli mai mari pentru armată
În opinia majorității participanților la sondaj, dotarea tehnică actuală a Armatei Române nu este una bună: 13% cred că este foarte slabă, unul din cinci crede că este slabă, unul din cinci spune că nu este nici bună, nici slabă, un sfert sunt de părere că este bună, iar 8% o apreciază ca fiind excelentă. În schimb, pregătirea cadrelor militare din România este evaluată mai favorabil: dacă unul din 10 români crede că pregătirea militarilor este foarte slabă, iar 17% că este slabă, patru din zece o apreciază ca fiind bună, iar 13% că este excelentă.
Aproape trei sferturi dintre cei chestionați sunt de acord ca România să cheltuie mai mulți bani de la bugetul de stat pentru apărare, iar două treimi spun că cea mai mare parte din fonduri trebuie cheltuite pe dotarea Armatei Române cu tehnică modernă. În același timp, deși există o susținere majoritară pentru armata profesionistă, ideea reintroducerii stagiului militar obligatori capătă tot mai multă susținere, 44% dintre respondenți afirmând că aceasta ar fi soluția mai bună.
Prezența militară străină în țară, apreciată de români
Aproape trei sferturi dintre participanții la sondaj spun că sunt de acord cu prezența militarilor altor țări NATO pe teritoriul României, dar un sfert declară contrariul. De altfel, 6 din 10 români cred că prin prezența militarilor altor țări NATO pe teritoriul României, țara noastră este mai sigură, în timp ce aproape unul din 5 respondenți cred că, din contră, este mai puțin sigură, iar 18% nu sesizează o diferență sub aspectul siguranței.
8 din 10 participanți la sondaj consideră un lucru bun existența în România a unei baze militare precum este cea de la Mihail Kogălniceanu care, recent, a intrat într-un proces de extindere și modernizare și va deveni cea mai mare bază militară NATO din Europa, putând găzdui până la 10.000 de militari din țările aliate. Mai puțini favorabili sunt 13% dintre respondenți care consideră prezența unei astfel de baze pe teritoriul României ca fiind un lucru rău.
Percepția asupra conflictului din Ucraina și politicii de expansiune a Rusiei
Aproape două treimi (64%) dintre participanții la studiu se declară în favoarea primirii Ucrainei în NATO, dar peste un sfert (28%) sunt împotrivă. Șapte din 10 români cred că amenințarea Rusiei asupra Republicii Moldova este mare și foarte mare și doar un sfert dintre ei (24%) sunt de părere că pericolul rusesc asupra Republicii Moldova este scăzut sau inexistent.
Sondajul a fost realizat telefonic pe 1.058 respondenți în perioada 24-27 martie 2024, cu o eroare maximă tolerată de 3%.