Deputații europeni solicită tragerea la răspundere a conducerii politice și militare ruse pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei. Într-o rezoluție adoptată astăzi, Parlamentul Uniunii Europene spune că atrocitățile comise de forțele ruse în Bucha, Irpin și în multe alte orașe ucrainene dezvăluie brutalitatea războiului și subliniază importanța unei acțiuni internaționale coordinate, pentru aducerea celor responsabili în fața justiției, conform dreptului internațional.
Deputații îndeamnă UE ca, în strânsă cooperare cu Ucraina și comunitatea internațională, să facă eforturi pentru crearea unui tribunal internațional special care să judece conducerea politică și militară a Rusiei și aliații săi. Înființarea instanței ar umple un gol din justiția penală internațională și ar completa eforturile de investigare ale Curții Penale Internaționale, care în prezent nu poate cerceta crima agresiunii Ucrainei.
Deși modalitățile exacte și componența tribunalului special rămân de stabilit, europarlamentarii subliniază că acesta trebuie să aibă competența de a-i investiga nu numai pe Vladimir Putin și conducerea politică și militară a Rusiei, dar și pe cele din Belarus.
Se subliniază, de asemenea, că lucrările pregătitoare ale UE privind tribunalul special ar trebui să înceapă imediat și să se concentreze pe elaborarea planului instanței, în cooperare cu Ucraina. Autoritățile ucrainene și internaționale trebuie să fie sprijinite în asigurarea dovezilor care vor fi utilizate în viitor.
Parlamentul crede cu tărie că înființarea unui tribunal special ar transmite un semnal foarte clar atât societății ruse, cât și comunității internaționale, că președintele Putin și conducerea rusă, în general, pot fi condamnați pentru crima de agresiune din Ucraina. Deputații subliniază că nu mai este fezabil ca Federația Rusă, sub conducerea lui Putin, să revină la relațiile obișnuite cu Occidentul.
Textul a fost adoptat cu 472 de voturi pentru, 19 împotrivă și 33 de abțineri.
Deși rezoluțiile Parlamentului European nu sunt obligatorii și sunt doar recomandări, Uniunea Europeană le folosește pentru a înainta și promova anumite poziții specifice. Rusia a respins rezoluția PE ca fiind fără forță juridică.