Știri

Numărul refugiaților ucraineni în România vecină a trecut de 4,3 milioane

Prințul Charles al Marii Britanii interacționează cu refugiați ucraineni, în timpul vizitei sale la un centru pentru refugiați ucraineni organizat la Romexpo, în București, România, 25 mai 2022.
© EPA-EFE/ALEX MICSIK / POOL   |   Prințul Charles al Marii Britanii interacționează cu refugiați ucraineni, în timpul vizitei sale la un centru pentru refugiați ucraineni organizat la Romexpo, în București, România, 25 mai 2022.

Daruieste Viata

Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPR) informează că luni au intrat în România, prin punctele de la graniţă, 81.619 persoane, dintre care 9.523 de cetăţeni ucraineni. Potrivit unui comunicat transmis, marţi, presei, începând cu 10 februarie 2022, cu două săptămâni înainte ca armata rusă să le invadeze țara, au intrat în România 4.304.030 de cetăţeni ucraineni. Majoritatea și-au continuat drumul spre țări din vestul Europei, dar circa o sută de mii au ales să rămână aici. 

Angajați în industria prelucrătoare, construcții sau comerț

Peste 6.700 de cetăţeni ucraineni s-au angajat în România de la începutul războiului - declara, acum două săptămâni, pentru AGERPRES, ministrul Muncii în guvernul PSD-PNL-UDMR de la București, social-democratul Marius Budăi. Potrivit acestuia, până pe 10 mai, în bazele de date ale ministerului Muncii erau înregistrate 7.975 contracte active ale cetăţenilor ucraineni, dintre care 6.774 sunt datate 24 februarie 2022 sau ulterior. Dintre persoanele refugiate din Ucraina, cele mai multe, 1.613, au fost angajate în industria prelucrătoare. Alţi 1.061 de ucraineni şi-au găsit locuri de muncă în domeniul construcţiilor, în timp ce 681 desfăşoară activităţi de comerţ. În ceea ce priveşte repartizarea pe judeţe, cei mai mulţi refugiaţi, 2.833, lucrează în Bucureşti, 427 în Timiş şi 421 în Bistriţa Năsăud.

Refugiaţii sunt încurajaţi să se înregistreze la agenţiile de ocupare a forţei de muncă

De la 1 mai, persoanele care vin în România din zona de conflict din Ucraina vor primi direct o sumă forfetară lunară, timp de patru luni, pentru acoperirea nevoilor imediate,  și anume cazare şi hrană. Banii vor fi alocaţi din bugetul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă. După cele patru luni, sprijinul financiar va mai acoperi numai cheltuielile de cazare, până la sfârşitul anului, refugiaţii fiind încurajaţi să se înregistreze la agenţiile de ocupare a forţei de muncă, pentru a avea acces la toate măsurile de sprijin în vederea angajării sau în caz de şomaj. Aceste din urmă reguli, a precizat purtătorul de cuvânt al guvernului de la București, Dan Cărbunaru, sunt valabile şi pentru cetăţenii români. 

Veridica News




Veridica News

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
România a fost lăudată în Congresul american pentru eforturile de combatere a antisemitismului și promovarea memoriei Holocaustului
România a fost lăudată în Congresul american pentru eforturile de combatere a antisemitismului și promovarea memoriei Holocaustului

Ambasada României la Washington a marcat 20 de ani de la înființarea Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România (Comisia Wiesel).

Veridica News
Veridica News
02 Dec 2023
Premierul Marcel Ciolacu efectuează vizită în SUA până pe 7 decembrie
Premierul Marcel Ciolacu efectuează vizită în SUA până pe 7 decembrie

Acesta va avea întâlniri, printre alții, cu secretarul de stat american Antony Blinken și cu Antonio Guterres, secretarul general al Națiunilor Unite.

Veridica News
Veridica News
02 Dec 2023