Norvegia își închide frontiera pentru turiștii ruși

Norvegia își închide frontiera pentru turiștii ruși
© EPA-EFE/Annika Byrde NORWAY OUT   |   Doi soldați norvegieni, Marcus Daatland Olsen din Bergen și Teodor Aam din Ski, patrulează cu schiurile la granița cu Rusia, lângă turnul postului de observare, Kirkenes, Norvegia, 24 februarie 2022.

Norvegia a anunțat, joi, că-și va închide granița pentru turiștii ruși, privându-i, astfel, de ultimul punct de acces direct în spațiul Schengen.

Măsura intră în vigoare pe 29 mai.

Răspuns la războiul ilegal

„Decizia de a înăspri regulile de intrare este în conformitate cu abordarea Norvegiei, de a sta alături de aliații și partenerii săi ca răspuns la războiul ilegal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei” - afirmă ministrul Justiției, Emilie Enger Mehl, într-un comunicat citat de agențiile internaționale de presă.

198 de kilometri

Țara scandinavă, care împarte cu Rusia o graniță terestră de 198 de kilometri în Arctica, urmează modelul Uniunii Europene - din care nu face parte -, ce luase o măsură similară în urma invadării Ucrainei.

Norvegia, membră a NATO, a încetat, practic, să mai acorde vize de turist cetățenilor ruși din primăvara anului 2022.

Doar deținătorii unei vize de lungă durată, eliberată înainte de această dată sau acordată de o altă țară din spațiul Schengen, puteau traversa punctul de frontieră Storskog-Boris Gleb, singurul de trecere terestră dintre cele două țări.

De acum, li se va interzice intrarea în regat.

Excepții

Sunt planificate unele excepții, pentru cetățenii ruși care își vizitează familiile ce locuiesc în Norvegia și cei care lucrează sau studiază în state din spațiul Schengen.

Spionaj

Rusia, notează analiștii, este considerată de serviciile norvegiene de contraspionaj drept principala amenințare pentru regatul nordic.

În aprilie 2023, guvernul de la Oslo a expulzat 15 angajați ai ambasadei ruse, suspectați de spionaj.

„Ne așteptăm ca Rusia să încerce să compenseze pierderea ofițerilor de informații și ar putea face acest lucru, de exemplu, trimițând agenți nomazi” - a declarat, săptămâna trecută, șefa Serviciului Norvegian de Informații (PST), Beate Gangås, pentru presa străină.

Timp citire: 1 min