MApN a crescut vigilența în monitorizarea teritoriului României

MApN a crescut vigilența în monitorizarea teritoriului României
© EPA-EFE/Odesa Regional Administration handout   |   O fotografie pusă la dispoziție de Oleh Kiper, șeful Administrației Regionale Odesa, arată un depozit de cereale avariat al unui terminal cerealier dintr-un port la fluviul Dunărea din regiunea Odesa, sudul Ucrainei, 16 august 2023, după ce trupele ruse au atacat zona de sud și alte regiuni ale Ucrainei cu drone de șoc peste noapte. 13 dintre acestea au fost doborâte, potrivit unui comunicat al Forțelor Aeriene ucrainene. Rusia, care și-a început invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022, s-a retras dintr-un acord intermediat de ONU și Turcia care garanta trecerea în siguranță a exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră și a început bombardarea în masă a orașului Odesa, depozitelor de grâu, întreprinderilor agricole, și porturilor maritime și fluviale ucrainene.

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că a întărit măsurile de vigilenţă şi monitorizează în permanenţă spaţiul naţional terestru, maritim şi aerian, în cooperare cu structurile NATO, acționând pentru consolidarea apărării pe întregul flanc estic și descurajarea oricăror agresiuni împotriva teritoriului aliat.

Măsurile suplimentare au fost luate după atacurile rusești cu drone împotriva porturilor Ismail şi Reni, din dimineața zilei de 16 august. Totodată, structurile care asigură monitorizarea spaţiului aerian, spun că nu au identificat ameninţări de natură militară la adresa teritoriului naţional sau apelor teritoriale ale României. 

Conducerea militară a României a condamnat cu fermitate atacurile executate în mod repetat de forţele ruse împotriva zonelor locuite de populaţia civilă şi elementelor de infrastructură critică, denunțând războiul de agresiune declanşat de Rusia împotriva Ucrainei ca fiind o încălcare flagrantă a dreptului internaţional.

Timp citire: 1 min