Știri

Kazahstanul neagă că ar ajuta Rusia să eludeze sancțiunile occidentale

Președintele rus Vladimir Putin și președintele Kazahstanului Kassym-Jomart Tokayev se adresează participanților la sesiunea plenară a celui de-al 18-lea forum de cooperare interregională Rusia-Kazahstan, care are loc la Orenburg, prin videoconferință de la Kremlin, Moscova, Rusia, 28 noiembrie 2022.
© EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK MANDATORY CREDIT   |   Președintele rus Vladimir Putin și președintele Kazahstanului Kassym-Jomart Tokayev se adresează participanților la sesiunea plenară a celui de-al 18-lea forum de cooperare interregională Rusia-Kazahstan, care are loc la Orenburg, prin videoconferință de la Kremlin, Moscova, Rusia, 28 noiembrie 2022.

Kazahstanul, cea mai mare economie din Asia Centrală ex-sovietică, a negat, joi, că ar ajuta Rusia să eludeze sancțiunile occidentale. „Nu vom permite ca teritoriul țării noastre și companiile noastre să fie folosite pentru a eluda sancțiunile” impuse Rusiei după invadarea Ucrainei - a afirmat șeful Senatului kazah, Maulen Așimbaiev, numărul doi în stat. „Nu încălcăm sancțiunile occidentale” - susține Așimbaiev, citat de media internaționale. Declarațiile sale survin după ce Kazahstanul a fost acuzat de oficiali europeni și americani că a importat materiale aflate sub embargo și apoi le-a exportat în Rusia. Printre produsele vizate se numără frigidere, imprimante și calculatoare, ale căror componente electronice pot fi refolosite pentru fabricarea de arme. Acuzații similare le-au fost aduse și altor foste republici sovietice, precum și Chinei, Turciei sau Emiratelor Arabe Unite. Uniunea Europeană și Statele Unite au amenințat cu sancțiuni țările terțe acuzate că ajută Rusia să eludeze embargourile instituite după invadarea Ucrainei, pe 24 februarie 2022. La începutul acestei luni, Comisia Europeană a prezentat al unsprezecelea pachet de măsuri restrictive împotriva Rusiei, menite să evite eludarea sancțiunilor. Propunerea vizează 541 de companii, marea majoritate ruse, dar include pentru prima dată și firme din China, Iran, Emiratele Arabe Unite, Uzbekistan, Armenia și Siria.

Teama de invazie

Numărul kazahilor care cred că Rusia vecină le poate invada țara s-a dublat, aproape, în ultimele șase luni, ca urmare a războiului din Ucraina - relevă un sondaj de opinie, citat de agențiile internaționale de presă. Răspunsurile afirmative au urcat la 15%, față de 8,3 la precedentul sondaj. Cercetarea sociologică mai atestă că 60% dintre cetățenii kazahi sunt neutri în ceea ce privește războiul, 12,8% susțin Rusia și 21,1% susțin Ucraina. Sunt cifre similare unui sondaj din decembrie anul trecut. Kazahstanul găzduiește aproximativ 3 milioane de etnici ruși și împarte cu Rusia cea mai lungă graniță terestră continuă din lume.

Consiliului Popular separatist

Autoritățile din Kazahstan au anunțat, în aprilie, arestarea preventivă, pentru două luni, a trei persoane acuzate de separatism, în nordul fostei republici sovietice din Asia Centrală. Potrivit procuraturii, cei trei inculpați sunt urmăriți penal pentru „propagandă care ar putea dăuna securității” și pentru „apeluri publice la încălcarea unității și integrității teritoriale a Republicii Kazahstan”. La sfârșitul lunii martie, serviciile de securitate kazahe au deschis o anchetă, după publicarea unui filmuleț în care douăzeci de persoane proclamau crearea „Consiliului Popular al Muncitorilor din Petropavlovsk” și nu recunoșteau autoritatea statului kazah, ci pe cea a defunctei Uniuni Sovietice. Petropavlosk are circa 200.000 de locuitori, majoritatea etnici ruși, și este situat la aproximativ cincizeci de kilometri de granița cu Rusia. Propagandiștii ruși au amenințat în mod repetat Kazahstanul că, după Ucraina invadată anul trecut, va fi următoarea țintă a ambițiilor expansioniste ale Kremlinului.

Veridica News
Veridica News

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 2 min
Camera Comunelor din Canada  şi-a ales, în premieră, un preşedinte de culoare, liberalul Greg Fergus
Camera Comunelor din Canada şi-a ales, în premieră, un preşedinte de culoare, liberalul Greg Fergus

Predecesorul său, Anthony Rota, a demisionat în urma scandalului provocat de elogiile aduse în parlament unui veteran ucrainean care a luptat alături de naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Veridica News
Veridica News
04 Oct 2023
Şeful Camerei Reprezentanţilor din Statele Unite, republicanul Kevin McCarthy, a fost demis
Şeful Camerei Reprezentanţilor din Statele Unite, republicanul Kevin McCarthy, a fost demis

Colegii săi de dreapta îl acuză că ar fi încheiat cu preşedintele democrat Joe Biden un aşa-zis acord secret, privind un livrarea unui nou pachet financiar pentru Ucraina invadată de trupele ruse.

Veridica News
Veridica News
04 Oct 2023
Klaus Iohannis a solicitat NATO capabilități sporite pentru interceptarea dronelor rusești și o apărare antiaeriană mai puternică pe Flancul Estic
Klaus Iohannis a solicitat NATO capabilități sporite pentru interceptarea dronelor rusești și o apărare antiaeriană mai puternică pe Flancul Estic

Președintele Klaus Iohannis a subliniat, în cadrul consultărilor politice organizate de președintele SUA, Joe Biden, că România are nevoie de capabilități sporite pentru detectarea și interceptarea dronelor, precum și pentru o apărare aeriană mai puternică pe Flancul Estic al NATO.

Veridica News
Veridica News
04 Oct 2023
România va trimite militari în Kosovo
România va trimite militari în Kosovo

România va disloca în perioada imediat următoare o companie de infanterie, în cadrul operației NATO KFOR din Kosovo.

Veridica News
Veridica News
04 Oct 2023