Venezuela a intrat, luni, într-o perioadă de incertitudine politică, după realegerea președintelui socialist Nicolas Maduro, contestată de opoziție, care revendică victoria propriului cadidat, și pusă la îndoială de o parte a comunității internaționale.
51-44
Potrivit rezultatelor oficiale, comunicate de Consiliul Național Electoral (CNE), Maduro, 61 de ani, moștenitorul politic al fostului președinte Hugo Chavez (1999-2013), a fost reales pentru al treilea mandat consecutiv de șase ani, cu 51,2% din voturi.
Candidatul opoziției, diplomatul de carieră Edmundo Gonzalez Urrutia, 74 de ani, ar fi obținut 44,2 procente din sufragii.
„70%”
„Am câștigat” cu „70% din voturi”, iar „Venezuela are un nou președinte ales și (acesta) este Edmundo Gonzalez Urrutia” - a declarat lidera opoziției, Maria Corina Machado.
Declarată neeligibilă de cei de la putere, ea a militat pentru alegerea lui Gonzalez Urrutia.
Reacții
Maduro a primit felicitări pentru realegere din partea Chinei comuniste și a aliaților săi latino-americani obișnuiți – regimuri de stânga din Cuba, Nicaragua, Honduras și Bolivia.
Dar Statele Unite, Uniunea Europeană, Spania, Chile, Peru, Costa Rica, Guatemala, Columbia, Uruguay și Argentina și-au exprimat îndoielile cu privire la rezultatul oficial.
Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a cerut „transparență totală (...), numărarea detaliată a voturilor și accesul la procesele verbale ale secțiilor de votare”.
Bilanț Maduro
Țara petrolieră, multă vreme una dintre cele mai bogate din America Latină, Venezuela a trăit, sub președintele Maduro, un colaps al producției de petrol.
Produsul Intern Brut s-a redus cu 80% în zece ani, populația a sărăcit, sistemele de sănătate și educație sunt disfuncționale.
Șapte milioane de venezueleni au emigrat.