Experți în energie de la Chișinău ridică semne de întrebare cu privire la importul de gaze din Turcia

Experți în energie de la Chișinău ridică semne de întrebare cu privire la importul de gaze din Turcia
© EPA-EFE/DUMITRU DORU   |   Șeful Moldova-Gaz Vadim Ceban participă la o conferință de presă în sediul companiei din Chișinău, Moldova, 21 septembrie 2023. Ceban a vorbit despre o posibilă criză energetică din cauza unui dezacord între Moldova și compania rusă de petrol și gaze Gazprom în privința auditului datoriilor istorice către Moldova-Gaz, o filială a Gazprom în Moldova, în baza căruia autoritățile moldovenești contestă creanțele de datorii făcute de Moldova-gaz. Mai mult, la începutul anului 2024, Ucraina ar putea înceta tranzitul gazelor rusești, ceea ce ar putea afecta aprovizionarea cu gaze a Transnistriei, o regiune separatistă a Moldovei, agravând aprovizionarea cu energie a fostei republici sovietice.

Gazul adus în Republica Moldova din Turcia ar putea proveni din Rusia, susțin experți citați de Radio Chișinău. O firmă moldovenească privată, East Gaz Energy Trading a ajuns la o înțelegere cu compania de stat turcă Petroleum Pipeline Corporation (BOTAȘ) pentru livrarea zilnică de aproximativ două milioane de metri cubi de gaze naturale, de la începutul acestei luni. Volumul de gaz ar acoperi 60% din consumul peste iarnă al Republicii Moldova, fără Transnistria. Recent, ministrul moldovean pentru energie, Victor Parlicov declara că Republica Moldova nu va mai cumpăra gaz rusesc pentru că a găsit alternative europene mai ieftine.

Gazprom poate folosi intermediari

Analistul pe politică energetică Sergiu Tofilat nu exclude însă ca Gazprom să încerce să rămână pe piața moldovenească prin contrecte de tipul celui încheiat cu Botaș. El spune că Turcia nu poate fi decât un intermediar pentru că nu are propriul gaz, iar pentru consum intern îl importă de la gigantul rusesc Gazprom, din Azebaidjan sau din Statele Unite, sub formă lichefiată. Turcia a mai încheiat acorduri de furnizare de gaz cu Bulgaria și Ungaria, iar săptămâna trecută, compania națională Botas a semnat un acord și cu OMW Petrom din România pentru a livra până la 4 milioane de metri cubi de gaze pe zi până în 2025.

Suspiciuni în cazul firmei care importă gaz din Turcia

Sergiu Tofilat atrage atenția autorităților moldovene din justiție să verifice contractul și proveniența banilor cu care East Gaz Energy Trading va plăti acest gaz. Potrivit jurnaliștilor moldoveni, firma nu a avut activitate pe piață până în acest an, iar licența de activitate în sfera gazelor a fost obținută în aprilie 2022. De asemenea, conform datelor publice, East Gas Energy Trading SRL ar avea printre fondatori persoane în legături de afaceri cu anturajul controversatului om de afaceri și politician Vladimir Plahotniuc.

Timp citire: 1 min