Liderii europeni reuniți azi la Budapesta l-au îndemnat pe Donald Trump să evite războaiele comerciale, să mențină sprijinul pentru Ucraina și să se abțină de la tulburarea ordinii globale, după victoria sa în alegerile prezidențiale din SUA. Victoria lui Trump deschide o perioadă de incertitudine uriașă într-un moment în care continentul se luptă deja pentru unitate, iar cele două mari puteri ale sale, Germania, al cărei guvern tocmai s-a destrămat și Franța, sunt slăbite.
Planează amintirea primului mandat al lui Trump
Relația lui Trump cu colegii săi europeni a fost tensionată în primul său mandat, iar revenirea sa la putere ridică semne de întrebare cu privire la sprijinul SUA pentru Ucraina împotriva invaziei Rusiei, angajamentul SUA față de alianța militară NATO și perspectiva taxării exporturilor către Statele Unite. Șeful Consiliului European, Charles Michel s-a declarat încrezător în societatea americană. "Ei știu că este în interesul lor să arate fermitate atunci când ne confruntăm cu regimuri autoritare. Dacă Statele Unite ar fi slabe cu Rusia, ce ar însemna aceasta pentru China?", s-a întrebat Michel. Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a spus că acum depinde de Uniunea Europeană să fie unită. Revenirea lui Trump la Casa Albă este considerată un stimulent pentru liderii populiști și naționaliști din UE, dar von der Leyen a avertizat că niciun stat membru nu poate gestiona singur provocările viitoare. Și președintele francez a îndemnat la unitate pentru ca Europa să-și apere interesele.
Sprijinul pentru Ucraina, migrația și securitatea economică
Summitul cuprinde mai întâi o întâlnire a liderilor Comunității Politice Europene, care include state dinafara Uniunii, precum Ucraina care a avertizat că implicarea Coreei de Nord de partea Rusiei în războiul de invazie deschide o nouă pagină de instabilitate globală. Mark Rutte, șeful NATO a spus și el că parteneriatul Rusiei cu Coreea de Nord este o amenințare, nu doar pentru partea europeană a NATO, ci și pentru SUA. Urmează sesiuni privind migrația și securitatea economică, iar cei 27 de lideri ai UE vor cântări apoi relațiile transatlantice, precum și situația din Georgia, unde partidul de guvernământ Visul Georgian, văzut ca fiind din ce în ce mai pro-rus, a revendicat victoria în alegerile disputate din 26 octombrie.