Știri

Criza din Ucraina: Rusia pretinde că e dispusă să negocieze cu Statele Unite

Președintele SUA, Joe Biden, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, președintele rus, Vladimir Putin,  ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, în timpul întâlnirii lor de la summitul SUA - Rusia de la Vila La Grange, în Geneva, Elveția, 16 iunie 2021.
© EPA-EFE/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN POOL   |   Președintele SUA, Joe Biden, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, președintele rus, Vladimir Putin, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, în timpul întâlnirii lor de la summitul SUA - Rusia de la Vila La Grange, în Geneva, Elveția, 16 iunie 2021.

Susține jurnalismul independent

Rusia a anunțat, marți, că e în continuare dispusă să negocieze cu americanii, după ce a recunoscut independența entităților separatiste proclamate în estul Ucrainei de rebelii pro-moscoviți. Anunțul l-a făcut purtătoarea de cuvânt a ministerului de rus Externe, Maria Zaharova, al cărei șef, Serghei Lavrov, ar urma să se întâlnească, joi, în Elveția, la Geneva, cu secretarul american de Stat, Antony Blinken. Anterior, Washingtonul precizase că tatonările diplomatice vor continua numai dacă rușii nu atacă Ucraina.  

În noaptea de luni spre marți, președintele Vladimir Putin a semnat decretele privind recunoaşterea autoproclamatelor republici Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, solicitată atât de separatiști, cât și de Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului de la Moscova. Putin și așa-zișii președinți din Doneţk, Denis Puşilin, şi Lugansk, Leonid Pasecinik, au semnat tratatele de prietenie, colaborare şi ajutor reciproc dintre Rusia şi fiecare dintre cele două entităţi. Acestea sunt valabile 10 ani, cu prelungire automată. Liderul de la Kremlin a ordonat armatei ruse să intre în estul Ucrainei, regiune numită, generic, Donbas, ca pretinsă forță de menținere a păcii.   

Pentru analiștii crizei din Ucraina, ceremoniile de la Kremlin nu sunt decît preludiul anexării de facto a Donbasului. Ei amintesc că Putin pune la îndoială, de ani în șir, existența une națiuni ucrainene și afirmă că statul vecin e o creație a fondatorului regimului bolșevic, Vladimir Ilici Lenin, care, în anii 1920, a înființat ceea ce în epocă se numea Republica Socialistă Sovietică Ucraineană. Războiul din estul Ucrainei, soldat cu circa 14 mii de morţi şi cu strămutarea a 1,5 milioane de oameni, a început în 2014, după venirea la putere a pro-occidentalilor la Kiev, urmată de anexarea Crimeii de către Moscova. Cea mai dens populată dintre toate regiunile Ucrainei, cu excepția capitalei, Kiev, Donbasul se mărginește la est cu Rusia. Din punct de vedere etnic şi lingvistic, acolo trăieşte cea mai numeroasă populație rusofonă din Ucraina. Moscova a negat mereu că ar fi alimentat rebeliunea, dar i-a asistat permanent pe separatiști, politic, logistic și financiar.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news




Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 1 min
Aparent atac antisemit în Polonia
Aparent atac antisemit în Polonia

Nimeni nu a revendicat atacul cu cocktail Molotov asupra singurei sinagogi majore din Varșovia care a supraviețuit celui de-al Doilea Război Mondial.

Veridica News
Veridica News
01 May 2024
România: doi poliţişti de frontieră, răniți de o călăuză de migranți
România: doi poliţişti de frontieră, răniți de o călăuză de migranți

Starea lor este stabilă și sunt în afara oricărui pericol.

Veridica News
Veridica News
01 May 2024
Poliția turcă vrea să prevină manifestațiile în Piața Taksim din Istanbul
Poliția turcă vrea să prevină manifestațiile în Piața Taksim din Istanbul

Președintele islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan Erdogan a denunțat „organizațiile teroriste care doresc să facă din 1 mai un instrument de propagandă”.

Veridica News
Veridica News
01 May 2024
Ucraina a lansat drone asupra mai multor regiuni rusești
Ucraina a lansat drone asupra mai multor regiuni rusești

Rafinăria de la Riazan ar fi luat foc.

Veridica News
Veridica News
01 May 2024