Criza din Ucraina: Rusia pretinde că e dispusă să negocieze cu Statele Unite

Criza din Ucraina: Rusia pretinde că e dispusă să negocieze cu Statele Unite
© EPA-EFE/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN POOL   |   Președintele SUA, Joe Biden, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, președintele rus, Vladimir Putin, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, în timpul întâlnirii lor de la summitul SUA - Rusia de la Vila La Grange, în Geneva, Elveția, 16 iunie 2021.

Rusia a anunțat, marți, că e în continuare dispusă să negocieze cu americanii, după ce a recunoscut independența entităților separatiste proclamate în estul Ucrainei de rebelii pro-moscoviți. Anunțul l-a făcut purtătoarea de cuvânt a ministerului de rus Externe, Maria Zaharova, al cărei șef, Serghei Lavrov, ar urma să se întâlnească, joi, în Elveția, la Geneva, cu secretarul american de Stat, Antony Blinken. Anterior, Washingtonul precizase că tatonările diplomatice vor continua numai dacă rușii nu atacă Ucraina.  

În noaptea de luni spre marți, președintele Vladimir Putin a semnat decretele privind recunoaşterea autoproclamatelor republici Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, solicitată atât de separatiști, cât și de Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului de la Moscova. Putin și așa-zișii președinți din Doneţk, Denis Puşilin, şi Lugansk, Leonid Pasecinik, au semnat tratatele de prietenie, colaborare şi ajutor reciproc dintre Rusia şi fiecare dintre cele două entităţi. Acestea sunt valabile 10 ani, cu prelungire automată. Liderul de la Kremlin a ordonat armatei ruse să intre în estul Ucrainei, regiune numită, generic, Donbas, ca pretinsă forță de menținere a păcii.   

Pentru analiștii crizei din Ucraina, ceremoniile de la Kremlin nu sunt decît preludiul anexării de facto a Donbasului. Ei amintesc că Putin pune la îndoială, de ani în șir, existența une națiuni ucrainene și afirmă că statul vecin e o creație a fondatorului regimului bolșevic, Vladimir Ilici Lenin, care, în anii 1920, a înființat ceea ce în epocă se numea Republica Socialistă Sovietică Ucraineană. Războiul din estul Ucrainei, soldat cu circa 14 mii de morţi şi cu strămutarea a 1,5 milioane de oameni, a început în 2014, după venirea la putere a pro-occidentalilor la Kiev, urmată de anexarea Crimeii de către Moscova. Cea mai dens populată dintre toate regiunile Ucrainei, cu excepția capitalei, Kiev, Donbasul se mărginește la est cu Rusia. Din punct de vedere etnic şi lingvistic, acolo trăieşte cea mai numeroasă populație rusofonă din Ucraina. Moscova a negat mereu că ar fi alimentat rebeliunea, dar i-a asistat permanent pe separatiști, politic, logistic și financiar.

Timp citire: 1 min