Casa Albă: nu există o „opțiune clară” pentru a asigura eliberarea jurnalistului american Evan Gershkovich

Casa Albă: nu există o „opțiune clară” pentru a asigura eliberarea jurnalistului american Evan Gershkovich
© EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV   |   Corespondentul WSJ, Evan Gershkovich, participă la o audiere de apel împotriva prelungirii termenului său de arestare sub acuzația de spionaj la Tribunalul orașului Moscova, Rusia, 22 iunie 2023.

Încă nu există o „opțiune clară” pentru a asigura eliberarea jurnalistului american Evan Gershkovich, care a fost închis în Rusia acum 100 de zile, sub acuzația de spionaj - a anunțat Casa Albă, citată de agențiile internaționale de presă. „Ceea ce a spus Kremlinul în această săptămână este adevărat: au existat discuții. Dar aceste discuții nu au oferit o opțiune clară spre o soluționare" a dosarului – a explicat consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, continuând: „este adevărat, și am spus acest lucru, că rămânem în contact cu autoritățile ruse la nivel înalt în aceste cazuri, pentru a găsi o modalitate de a-i aduce acasă pe americanii deținuți pe nedrept, inclusiv pe Evan”.

Era într-o misiune de documentare

Gershkovich, 31 de ani, corespondent pentru respectata publicație new-yorkeză Wall Street Journal în Rusia și care a mai lucrat acolo și pentru AFP, a fost arestat de serviciile de securitate pe 30 martie, în timp ce se afla într-o misiune de documentare la Ekaterinburg, în Urali, și acuzat de „spionaj”. El este primul jurnalist străin arestat în Rusia sub această acuzație după căderea Uniunii Sovietice, în 1991. Arestarea sa a avut loc pe fondul unor tensiuni diplomatice deja serioase între Statele Unite și Rusia, amplificate de invadarea Ucrainei, pe 24 februarie  2022.

O provocare calculată

La scurt timp după arestare,  președintele Statelor Unite, Joe Biden, le-a cerut autorităților de la Moscova „să-i dea drumul” lui Gershkovich. „Lăsați-l să plece!” - a lansat președintele american către guvernul rus, în prima sa reacție publică față de această afacere. Anterior, Casa Albă afirmase că arestarea este „inacceptabilă”, iar purtătoarea sa de cuvânt, Karine Jean-Pierre, a calificat acuzația de spionaj drept „ridicolă”. La rândul său, șeful diplomației de la Washington, Antony Blinken, a spus că este „extrem de îngrijorat” pentru soarta jurnalistului. Wall Street Journal a cerut expulzarea ambasadorului rus la Washington și a jurnaliştilor ruși din Statele Unite. „Momentul arestării arată ca o provocare calculată pentru a face de rușine Statele Unite și a intimida presa străină care lucrează încă în Rusia” – susține publicația, într-un editorial citat de media internațională.  „Evan este un membru al presei libere care, până la arestarea sa, își făcea meseria de jurnalist. Orice sugestie contrară este falsă" – mai afirmă colegii săi de redacție.

Timp citire: 2 min