
Între 4 și 9 martie 2024, trei avioane de luptă Rafale au părăsit Baza Aeriană 118 din Mont-de-Marsan, îndreptându-se spre România, marcând o nouă fază în colaborarea militară dintre Franța, Belgia, România și Turcia, scrie Rador, citând site-ul Army Recognition. Odată cu cele trei aeronave, au fost dislocați și 33 de militari (5 piloți și 28 de militari la sol) cu un Airbus A400M.
Consolidarea flancului estic al NATO
Misiunea are drept scop consolidarea prezenței defensive de-a lungul flancului estic al NATO. În această perioadă, avioanele Rafale au efectuat 12 zboruri, însumând 30 de ore de zbor, care au implicat exerciţii de sprijin aerian apropiat şi misiuni comune cu aparate F-16 turce şi române. Aceste operațiuni au demonstrat interoperabilitatea și coordonarea excepționale între diferitele forțe aeriene, esențiale pentru atingerea obiectivelor strategice ale NATO în regiune.
NATO Air Shielding, răspunsul Alianței în fața agresiunii rusești
Desfăşurarea face parte din Operaţiunea MORANE, parte integrantă a iniţiativei NATO Air Shielding lansată ca răspuns la escaladarea tensiunilor, ca urmare a invadării Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022. Această misiune reflectă angajamentul Alianţei de a asigura o descurajare credibilă şi o apărare solidă a membrilor săi, în special a celor situați în apropierea zonelor de conflict.
Prezența militarilor NATO în România este în creștere
Importanța strategică a României, situată pe coasta Mării Negre, nu poate fi subestimată. În mai 2022, Franța a inițiat Operațiunea Vultur, prin care au fost desfășurați 500 de soldați la Constanța, sprijiniți de un contingent de 300 de soldați belgieni și olandezi, pentru a consolida Grupurile de luptă cu prezență avansată îmbunătățită ale NATO. Adăugarea unui sistem de apărare sol-aer SAMP/T (MAMBA) de către Franța sporește și mai mult capacitatea NATO de a-și proteja forțele și de a menține securitatea în regiune.
Prezența sporită a NATO, exemplificată prin desfășurări precum avioanele Rafale în România, servește mai multor obiective. Transmite un mesaj clar de solidaritate și hotărâre de a proteja toți membrii Alianței împotriva oricărei forme de agresiune. Mai mult, sporește interoperabilitatea și pregătirea de luptă a forțelor NATO, elemente cheie pentru menținerea unui avantaj strategic într-o regiune marcată de tensiuni geopolitice crescute.
20 de ani de apartenență la NATO
Astăzi, România aniversează 20 de ani de apartenență la Alianța Nord-Atlantică, aducându-și semnificativ contribuția la întărirea poziției defensive a NATO în regiune, și sporind capacitatea Alianței de a monitoriza, descuraja și, dacă este necesar, de a răspunde rapid și eficient împotriva oricărei amenințări.