Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Nivelul infracționalității din Ucraina a crescut de trei ori în urma înarmării civililor

Ofițeri de poliție scot un cadavru dintr-o groapă comună descoperită în Bucea, la periferia orașului Kiev, Ucraina, 08 aprilie 2022.
©EPA-EFE/OLEG PETRASYUK  |   Ofițeri de poliție scot un cadavru dintr-o groapă comună descoperită în Bucea, la periferia orașului Kiev, Ucraina, 08 aprilie 2022.
Festivalul de conferințe

Nivelul infracționalității din Ucraina a crescut de trei ori din cauza deciziei Kievului de a înarma populația, potrivit unei narațiuni false din presa guvernamentală rusă. În realitate, pe fondul depopulării țării și a restricțiilor de circulație, infracționalitatea a scăzut. În plus, nici măcar nu a fost înarmată toată populația, ci doar au fost formate unele unități de voluntari.

ȘTIRE: „Începând cu luna mai nivelul infracționalității din Ucraina a crescut, informează serviciul de presă al MAI […] rata omuciderilor intenționate a crescut timp de jumătate de an cu peste 9% (față de 2021), iar numărul furturilor de autovehicule a crescut cu 86% față de aceeași perioadă.

[…]

Sunt vinovate autoritățile ucrainene care au oferit fără niciun control armament automat civililor, mulți criminali și-au creat rapid grupuri de crimă organizată și terorizează populația civilă încă de la începutul ostilităților.

[…] datele oficiale ale Ministerului Afacerilor Interne sunt subestimate. Șeful Ministerului Afacerilor Interne a întocmit săptămâna trecută [și] un raport Administrației Zelenski cu privire la creșterea infracționalității în Ucraina. Deci, în raport, creșterea numărului de crime este de 270%. Din cauza lipsei de personal și a unui număr mare de arme oferite civililor, numărul infracțiunilor grave a crescut în Ucraina, în primul rând – ucideri și jafuri”.

NARAȚIUNE: Nivelul infracționalității din Ucraina a crescut de trei ori în urma deciziei Kievului de a înarma civilii.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Știrea despre criminalitatea din Ucraina o găsim și pe portalul Ukraina.ru, care face parte din trustul guvernamental de presă Russia Today. Jurnaliștii ruși citează surse ale canalului de Telegram Rizident, care susțin că președintele Ucrainei a fost informat de ministrul ucrainean de Interne că nivelul infracționalității din Ucraina a crescut cu 270%. În realitate, informațiile prezentate de presa rusă nu coincid cu cele oficiale ale Ministerului Afacerilor Interne. Nu există vreun raport la nivelul Guvernului de la Kiev care să confirmă că nivelul infracționalității a crescut atât de mult.

Potrivit Serviciului de Securitate al Ucrainei, canalul de Telegram Rezident este coordonat de Kremlin cu scopul de a dezinforma opinia publică din Rusia și a destabiliza situația din societatea ucraineană.  În 2021 au fost arestați mai mulți agenți ruși care participau la distribuirea informațiilor acestui canal de Telegram pe teritoriul Ucrainei.

De fapt, raportul oficial al MAI al Ucrainei, realizat de Departamentul de Investigații Criminale, arată că  nivelul infracționalității a scăzut pe teritoriul Ucrainei cu 25% în ultimele 6 luni . Mai mult decât atât, sunt tot mai puține cazuri de furturi și jafuri, cu excepția zonelor ocupate de Rusia sau a celor din zona de conflict.

Reducerea nivelului infracționalității pe teritoriul Ucrainei are explicații logice. Potrivit MAI al Ucrainei, foarte mulți ucraineni  (circa 9 milioane) s-au refugiat în alte țări. De asemenea, scăderea nivelului infracționalității se datorează interdicției de circulație pentru cetățeni pe timp de noapte. Reducerea numărului populației și a contactelor dintre cetățenii rămași în Ucraina au determinat scăderea, și nu creșterea nivelului infracționalității.

În același timp, potrivit Poliției Naționale, creșterea cu 9% a nivelului de omucideri pe teritoriul Ucrainei a fost înregistrată în zonele de luptă, iar majoritatea acestor cazuri se referă la crimele militarilor ruși. Autoritățile ucrainene adaugă că din zonele de luptă pe teritoriile de lângă front ajunge armament pe post de trofeu, ceea ce reprezintă riscuri pentru securitatea civililor.

Presa guvernamentală rusă manipulează opinia publică, scriind că orice civil are acces la armament. În realitate, sunt înarmați doar civilii înscriși în unitățile de apărare teritorială, care în aprilie au fost încadrate în sistemul general de apărare al statului ucrainean. Numărul voluntarilor unităților de apărare teritorială este cunoscut, există un registru la nivelul guvernului ucrainean.

OBIECTIV: Narațiunea falsă are ca scop să demonstreze opiniei publice din Rusia și din teritoriile ucrainene ocupate de militarii ruși că Ucraina nu se mai descurcă cu menținerea ordinii publice, nu poate bloca grupurile de crimă organizată, în timp ce în zonele controlate de Moscova situația este sub control.

Tags: dezinformare , Război în Ucraina , propagandă
Ajută Veridica.ro
 • Publicație / Media:
  LUGANSK1
 • Data publicării:
  08/08/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, fostele state sovietice și regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  UKRAINA.RU, canalele de Telegram ale presei din Rusia și din regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Nivelul infracționalității din Ucraina a crescut de trei ori în urma înarmării civililor
Alte articole
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina blochează creare unei zone de protecție la centrala nucleară Zaporojie și vrea să provoace un accident nuclear

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina blochează creare unei zone de protecție la centrala nucleară Zaporojie și vrea să provoace un accident nuclear

Kievul nu vrea să colaboreze cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică pentru a crea o zonă de protecție la centrala nucleară Zaporojie și vrea să provoace un accident nuclear acolo, afirmă presa pro-Kremlin, care citează mai mulți oficiali ruși. În realitate, crearea acestei zone de protecție poate avea loc doar prin demilitarizare, adică prin retragerea trupelor ruse de pe teritoriul centralei, variantă exclusă însă de Moscova.

FAKE NEWS: Elevii din România sunt obligați să urmărească filme care fac propagandă pentru sinucidere și homosexualitate

FAKE NEWS: Elevii din România sunt obligați să urmărească filme care fac propagandă pentru sinucidere și homosexualitate

Elevii români sunt educați că acceptarea avansurilor sexuale este o obligație morală, iar sinuciderea un mod de rezolvare a problemelor, susține o asociație care militează pentru „apărarea, promovarea și întărirea drepturilor părinților din România”. Totul a pornit de la vizionarea de către elevii Colegiului Național „Școala Centrală” din București, în cadrul unei activități extracurriculare derulată în parteneriat cu Institutul Francez, a unui film ce pune în dezbatere prietenia dintre doi adolescenți pusă în fața provocărilor specifice vârstei.

Monitor Fake News Nr. 43: Propaganda rusă continuă să se folosească de copii și laudă crimele de război

Monitor Fake News Nr. 43: Propaganda rusă continuă să se folosească de copii și laudă crimele de război

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Marin Gherman

09 Aug 2022

Actualizat la: 10 Aug 2022 13:31:50
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
FAKE NEWS: SUA conduce România și poartă război împotriva Rusiei
FAKE NEWS: SUA conduce România și poartă război împotriva Rusiei

SUA conduce România, vrea să distrugă UE și poartă război împotriva Rusiei, potrivit unor serii de narațiuni false promovate de fostul ministru român de externe condamnat penal, Adrian Severin. Narațiunile apar într-o scrisoare adresată de politicianul-infractor noului ambasador SUA în România, Katheleen Kavalec.

Cezar Manu
Cezar Manu
23 Mar 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia și China vor pace în Ucraina, în timp ce Occidentul alimentează războiul
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia și China vor pace în Ucraina, în timp ce Occidentul alimentează războiul

Rusia și China caută soluții de pace în Ucraina, în timp ce Occidentul își dorește un război de lungă durată, potrivit presei guvernamentale ruse care scrie despre discuțiile de la Moscova dintre Vladimir Putin și Xi Jinping. În realitate, Rusia e cea care a declanșat războiul și îl continuă menținând trupe în Ucraina și încercând să captureze și mai mult din teritoriul acestei țări.

Marin Gherman
Marin Gherman
22 Mar 2023
FAKE NEWS: Diplomați occidentali pregătesc intrarea Moldovei în război
FAKE NEWS: Diplomați occidentali pregătesc intrarea Moldovei în război

Doi diplomați occidentali au vizitat săptămâna trecută Republica Moldova pentru a discuta despre implicarea acesteia în războiul din Ucraina, scrie publicația din Donețk trmsk.ru. În realitate, discuțiile nu au vizat implicarea Moldovei în război; din contră, chiar aceasta este expusă riscului unei operațiuni rusești.

Veridica
Veridica
21 Mar 2023
Monitor Fake News Nr. 44: Republica Moldova și Georgia, în vizorul Rusiei
Monitor Fake News Nr. 44: Republica Moldova și Georgia, în vizorul Rusiei

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Veridica
Veridica
20 Mar 2023