PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În timp ce ucrainenii stau în frig și întuneric, Kievul vinde energie electrică Republicii Moldova

Incendiu la un obiectiv de infrastructură după un atac cu dronă la Kiev, Ucraina, 19 decembrie 2022.
© EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO   |   Incendiu la un obiectiv de infrastructură după un atac cu dronă la Kiev, Ucraina, 19 decembrie 2022.

Holzstock Festival

Ucraina vinde energie electrică Republicii Moldova, iar conducerea țării se îmbogățește în timp ce ucrainenii stau în frig și întuneric, scrie presa guvernamentală rusă. În realitate, Kievul a întrerupt exporturile la 11 octombrie, după prima fază a atacurilor cu rachete, iar Republica Moldova este sprijinită în această criză de România.

ȘTIRE: „Regimul de la Kiev furnizează Republicii Moldova energie electrică în timp ce ucrainenii stau fără curent. Despre fățărnicia Ucrainei a povestit șeful mișcării civice „Împreună cu Rusia”, Vladimir Rogov, potrivit TASS.

Politicianul rus a declarat că Kievul continuă să furnizeze Chișinăului energie electrică în pofida chinurilor prin care trec ucrainenii în perioadele întreruperilor prelungite. Rogov consideră că Volodimir Zelenski are și el un procent din furnizările de energie electrică în Republica Moldova.

Reamintim că la 5 decembrie militarii ruși au lansat o serie de rachete împotriva Ucrainei. Potrivit unor informații neconfirmate, au fost afectate 7 obiecte de infrastructură”.

NARAȚIUNE: În timp ce ucrainenii stau în frig și întuneric, Kievul vinde energie electrică Republicii Moldova

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: În realitate, Ucraina nu mai furnizează energie electrică altor state din data de 11 octombrie. Potrivit guvernului Ucrainei, exporturile de energie nu numai că sunt imposibile, dar și periculoase pentru rețeaua electrică națională. Kievul încearcă să-și refacă sistemul energetic avariat de rachetele ruse, iar întreruperile au devenit tot mai dese în contextul eforturilor de a stabiliza situația.

​De fapt, nu Ucraina, ci România sprijină Republica Moldova în această criză energetică. Potrivit ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, au fost momente în care România i-a asigurat Republicii Moldova peste 90% din necesarul de consum de energie electrică. Între timp, criza energetică din Republica Moldova s-a atenuat ca urmare a unui acord prin care regiunea separatistă transnistreană a reluat livrările de curent către teritoriul din dreapta Nistrului, în schimbul majorării cantității de gaze rusești care ajung, via Moldova, în stânga Nistrului.

Experții independenți consideră că acțiunile Rusiei sunt un adevărat terorism energetic. La început, în octombrie, Rusia a bombardat substațiile și transformatoarele care asigurau legătura dintre sistemul național și cele locale, adică sistemul de distribuire. Au apărut pene de curent, apoi întreruperi planificate.

La 8 decembrie președintele rus Vladimir Putin a recunoscut că Rusia bombardează infrastructura energetică ucraineană.

Presa rusă încearcă să pună accente false în această narațiune, ignorând faptul că ucrainenii suferă în urma atacurilor lansate de Rusia, și nu în urma unor presupuse furnizări de electricitate unor state vecine. Vina Rusiei este pusă între paranteze, ignorată, minimizată, fiind construite narațiuni anti-ucrainene în baza unor crime comise de Kremlin. Altfel spus, Rusia încearcă să-i convingă pe ucraineni că suferă nu în urma lansării a sutelor de rachete împotriva obiectivelor civile, ci din cauza autorităților care vând energie electrică unor state vecine!

Este citat de presa rusă Vladimir Rogov, un reprezentant al organelor rusești din zona ocupată a regiunii Zaporojie. El a fugit în Rusia în 2014, după ce s-a pronunțat împotriva Euromaidanului, a susținut anexarea Crimeii și războiul din Donbass, iar în 2022 a fost adus de Rusia ca reprezentant al Moscovei în regiunea Zaporojie. El a fost dat în urmărire penală pentru colaborarea cu Rusia. În această știre Rogov a fost prezentat ca „un politician rus”.

Veridica a demontat o serie de narațiuni false privind terorismul energetic al Rusiei lansat împotriva Ucrainei. La sfârșitul lunii noiembrie presa rusă scria că Moscova arată reținere când bombardează Ucraina pentru că știe că populația nu susține guvernarea neo-nazistă. Propaganda rusă a încercat să demonstreze că masacrul de la Izium a fost o înscenare menită să compromită armata rusă.  În iunie presa pro-Kremlin scria că armata ucraineană masacrează rusofonii în timpul retragerii din Donbass, iar în iulie – că  Volodimir Zelenski va fi judecat pentru crime de război în Ucraina.

 • Publicație / Media:
  GLAVNY.TV
 • Data publicării:
  16/12/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia, din fostele state sovietice și regiunile ucrainene ocupate de armata rusă
 • Amplificare:
  TASS.RU, IZVESTIA.RU, canalele de Telegram ale presei din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  În timp ce ucrainenii stau în frig și întuneric, Kievul vinde energie electrică Republicii Moldova

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Marin Gherman

Marin Gherman
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
FAKE NEWS: Maia Sandu este vinovată pentru creșterea ratei infracționalității în R. Moldova
FAKE NEWS: Maia Sandu este vinovată pentru creșterea ratei infracționalității în R. Moldova

Maia Sandu poartă răspunderea personală pentru uciderea unui criminal turc la Chișinău și pentru creșterea ratei criminalității, potrivit canalului de Telegram Smugleanka. În realitate, rata infracționalității a scăzut iar combaterea criminalității nu este atribuția președintelui statului.

Veridica
Veridica
18 Jul 2024
Monitor Fake News Nr. 82: „Complotul" asasinării lui Trump
Monitor Fake News Nr. 82: „Complotul" asasinării lui Trump

Tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump a produs rapid teorii ale conspirației

Horia Grușcă
Horia Grușcă
17 Jul 2024
FAKE NEWS: Regimul lui Zelenski este la fel de represiv ca cel al lui Hitler
FAKE NEWS: Regimul lui Zelenski este la fel de represiv ca cel al lui Hitler

Ucraina își persecută tot mai mult cetățenii, iar regimul de la Kiev devine copia celui hitlerist, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
16 Jul 2024
FAKE NEWS: Transportatorii ucraineni nu mai pot fi controlați
FAKE NEWS: Transportatorii ucraineni nu mai pot fi controlați

La ordinul UE, transportatorii ucraineni primesc imunitate deplină în faţa legii, potrivit unei unei publicaţii suveraniste din România.

Cezar Manu
Cezar Manu
15 Jul 2024