PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Volodimir Zelenski va fi judecat pentru crime de război

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, apare pe ecran și vorbește în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite despre situația din Ucraina pe fondul invaziei militare ruse, la sediul Națiunilor Unite, din New York, New York, SUA, 05 aprilie 2022.
© EPA-EFE/PETER FOLEY   |   Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, apare pe ecran și vorbește în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite despre situația din Ucraina pe fondul invaziei militare ruse, la sediul Națiunilor Unite, din New York, New York, SUA, 05 aprilie 2022.

Daruieste Viata

Comunitatea internațională va fi nevoită să-l desemneze pe președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, drept criminal de război, potrivit unei narațiuni false distribuite de presa guvernamentală rusă. În realitate, crimele de război imputate președintelui ucrainean fie sau invenții, fie au fost comise pe teritoriul Ucrainei de militarii ruși.

ȘTIRE: Deputatul Dumei de Stat din regiunea Crimeea, Aleksei Cerniak, este convins că comunitatea internațională îl va desemna pe Volodimir Zelenski criminal de război, enumerând crimele împotriva umanității comise de regimul de la Kiev.

[…]

„Vrea Zelenski tribunal – îl va avea. Însă pe banca acuzaților va fi chiar el. Adevărul nu poate fi ascuns și comunitatea internațională va fi nevoită să-l desemneze pe Zelenski drept criminal de război”, a declarat Cerniak pentru RIA Novosti.

Potrivit lui, Zelenski va fi judecat pentru o serie de crime împotriva umanității.

„El trebuie să răspundă pentru genocidul împotriva propriului popor, după care s-a ascuns ca după un scut uman. Trebuie să răspundă pentru laboratoarele biologice în care aveau loc experimente, pentru uciderea civililor la Lugansk și Donețk, pentru torturarea militarilor ruși, pentru propaganda fascistă. Lista poate fi continuată”, a spus deputatul”

NARAȚIUNE: Volodimir Zelenski va fi judecat pentru crime de război.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Știrea distribuită de presa rusă și de canalele de Telegram din Rusia și din republicile autoproclamate Donețk și Luhansk nu se bazează pe fapte, ci pe presupunerile unui parlamentar. Unele publicații nu menționau în titlu că este vorba de părerea unui politician, ci prezentau ca fiind un fapt împlinit desemnarea lui Zelenski drept criminal de război.

Titlul știrii publicat de RIA Novosti spune că în momentul de față omenirea îl califică pe Zelenski drept un criminal de război. În același timp, textul știrii precizează că Zelenski ar putea fi judecat  pentru crime de război, aceasta fiind, de fapt, convingerea personală a unui deputat rus. Sub același aspect al manipulării opiniei publice, știrea apare pe pagina Agenției Informaționale „Krasnaia Vesna” și la postul de televiziune Tsargrad.

Această tehnică de manipulare cu ajutorul unor titluri rupte parțial de conținutul știrii este tot mai des folosită de presa rusă în narațiunile de propagandă.

De fapt, narațiunea falsă este o reacție la declarația președintelui Ucrainei, care a solicitat ONU să ofere o definiție statului-terorist în baza căreia Rusia să poată fin exclusă din Adunarea Generala a ONU.

Deputatul Aleksei Cerniak și presa rusă reiau într-o formă mult mai succintă și sistematizată mesajele de dezinformare privind Ucraina din ultimii 8 ani.

Acuzațiile din partea presei ruse la adresa Kievului privind organizarea unui genocid în Ucraina sunt foarte vechi, fiind o justificare a războiului declanșat la 24 februarie de Kremlin. În realitate, ucrainenii, inclusiv cei vorbitori de limba rusă, luptă cu invadatorul rus pe teritoriul lor. Rusia bombardează localitățile ucrainene, inclusiv cu armament interzis de legislația internațională. Victimele din Ucraina sunt cauzate de invazia rusă, nu de decizia președintelui Zelenski de a organiza o apărare a statului său.

Veridica a demontat o serie de narațiuni false ale căror mesaj principal este „genocidul organizat de Kiev împotriva rusofonilor”. Potrivit celei mai recente știri false de acest gen, armata ucraineană masacrează rusofonii în timp ce fuge din estul Ucrainei. În realitate, forțele ucrainene continuă să reziste, iar liderii politici de la Kiev declară că vor lupta pentru fiecare localitate pentru a apăra populația locală, inclusiv rusofonii, de invadatorii ruși.

Președintele Ucrainei mai este acuzat că a sprijinit laboratoarele SUA, unde era creat armament biologic. Această justificare falsă a invaziei ruse a fost subiectul mai multor articole de presă și emisiuni tv, fără să fi existat vreo probă timp de mai bine de 4 luni de război. În realitate, în Ucraina nu au existat laboratoare în care era produs sau dezvoltat armament biologic. În 2007 Ucraina s-a alăturat la Convenția privind neproliferarea armelor biologice.

Veridica a demontat narațiunea de bază, care constituite unul dintre nucleele propagandei de război, potrivit căreia Rusia bombardează orașele din Ucraina pentru a distruge laboratoarele de arme biologice și a salva omenirea. Moscova nu a prezentat nicio probă concretă privind existența unor astfel de laboratoare, însă a justificat atacul asupra orașelor ucrainene și a Insulei Șerpilor prin necesitatea de a le distruge.

Zelenski mai este acuzat că promovează ideologia fascistă, însă nu este menționat faptul că în Ucraina este interzisă simbolica nazistă, fascistă și comunistă. În mai, presa rusă scria că neonaziștii ucraineni țin în captivitate civili în regiunea Harkov, dar ascundea faptul că majoritatea consiliilor locale reclamau crime de război comise de militarii ruși.

Pentru a deculpabiliza Rusia, presa pro-Kremlin a scris începând cu 24 februarie că militarii ucraineni sunt neonaziști și comit crime de război împotriva civililor din estul și sudul Ucrainei. În realitate, Rusia este cea care bombardează orașele ucrainene și a distrus numeroase obiective civile, inclusiv blocuri de locuințe, școli ș.a. Crimele sunt documentate de jurnaliști și investigatori independenți. Potrivit unui studiu al Școlii Economice din Kiev, în doar 4 luni daunele aduse economiei Ucrainei de către Rusia sunt de 600 miliarde de dolari.

Așadar, nu Zelenski, ci Putin ar putea fi catalogat drept criminal de război, existând deja inițiative în acest sens din partea Kievului. În Ucraina continuă colectarea de probe, cu sprijinul unor echipe de experți din UE, pentru a trage la răspundere Rusia pentru crimele de război.

 • Publicație / Media:
  RIA NOVOSTI
 • Data publicării:
  30/06/2022
 • Public țintă:
  Populația vorbitoare de limba rusă din Rusia și din autoproclamatele republici Donețk și Lugansk
 • Amplificare:
  ROSSAPRIMAVERA.RU, TSARGRAD.TV, OSNMEDIA.RU, canalele de Telegram ale presei din Rusia și din republicile autoproclamate Donețk și Lugansk
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Volodimir Zelenski va fi judecat pentru crime de război
Marin Gherman
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina, Rusia poartă un război de eliberare națională
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina, Rusia poartă un război de eliberare națională

Războiul din Ucraina este unul de eliberare națională a Rusiei, dar și pentru libertatea întregii lumi, potrivit unui discurs al lui Putin.

Marin Gherman
Marin Gherman
30 Nov 2023
Buletin Fake News Nr. 57: Îndemnuri la genocid și antisemitism
Buletin Fake News Nr. 57: Îndemnuri la genocid și antisemitism

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
29 Nov 2023
FAKE NEWS: NATO distruge Delta Dunării
FAKE NEWS: NATO distruge Delta Dunării

Existenţa Deltei Dunării este pusă în pericol de NATO şi MApN, care vor să preia un teren pentru amenajări militare, conform unei publicaţii naţionaliste.

Cezar Manu
Cezar Manu
27 Nov 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul îi cere Ucrainei să mobilizeze femeile și bătrânii
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul îi cere Ucrainei să mobilizeze femeile și bătrânii

Ucraina va trimite pe front femei și bătrâni la recomandarea insistentă a Occidentului, potrivit propagandei pro-Kremlin care-l citează pe șeful serviciilor ruse de informații externe.

Marin Gherman
Marin Gherman
24 Nov 2023