Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.
Conspiraţioniştii români ajută dezinformarea Kremlinului
verificat.afp.com / 11 oct. 2022
Reaua-credinţă - sau poate doar ignoranţa sau naivitatea – îi face pe mii de utilizatori români de Facebook să propage asiduu dezinformările Kremlinului privind Ucraina. Agenţia France Presse a descoperit o minciună grosolană care, după ce în prealabil a fost rostogolită online în limbile engleză, franceză, finlandeză, poloneză, maghiară, slovacă şi cehă, a ajuns să adune peste 50.000 de distribuiri în varianta sa românească. Postările susţin că preşedintele Volodimir Zelensky ar fi vândut 28% din teritoriul Ucrainei – adică 17 milioane de hectare de teren agricol – către trei corporaţii americane: Cargill, DuPont şi Monsanto. Pentru a sensibiliza publicul de la noi, varianta românească citează şi date exacte, cum ar fi că, în comparaţie cu Ucraina, „România are 14,8 milioane de hectare de teren agricol”, după care proclamă, fără argumente, că, spre deosebire de ţara vecină, noi suntem deja o „colonie americană”. Falsul cumpărarării unei bucăţi din Ucraina de către americani este simplu de demontat. Prin reforma Codului funciar ucrainean, intrată în vigoare la mijlocul anului trecut, se interzice vânzarea terenurilor agricole către persoane fizice sau juridice străine. Potrivit legii, pot cumpăra terenuri doar cetăţenii ucraineni, autorităţile locale sau statul ucrainean. Mai mult, moştenitorii străini sau apatrizi ai terenurilor agricole ucrainene pot deţine aceste terenuri cel mult un an, după care trebuie să le vândă potrivit legii. Cum era de aşteptat, cele trei companii americane menţionate în postări au negat că ar deţine terenuri în Ucraina, fapt confirmat şi de cele mai recente rapoarte publice ale respectivelor firme.
Confuzie virală printre londonezi
reuters.com / 11 octombrie 2022
Anxietatea şi temerile generate în Europa de războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei se manifestă uneori în moduri stânjenitoare. Un videoclip filmat dintr-o maşină circulând prin centrul Londrei a adunat peste un milion şapte sute de mii de vizualizări datorită unei explicaţii care în vremuri mai puţin tulburi ar fi fost taxată, pe bună dreptate, ca neserioasă. Descrierea, prezentă şi pe imagini, pretinde că este vorba de instalarea unui tun antiaerian pe o clădire în construcţie în capitala Marii Britanii. După ce au localizat şantierul, jurnaliştii de la Reuters au stat de vorbă cu reprezentanţii firmei de construcţii care au explicat că structura metalică cu aparenţă războinică nu este decât un echipament special, destul de des întâlnit, folosit pentru pomparea betonului în zone mai greu accesibile.
Propaganda lui Putin pe înţelesul unui soldat rus
rainews.it / 12 octombrie 2022
Dacă pentru orice om raţional argumentele invocate de Vladimir Putin pentru invadarea Ucrainei pot fi descrise, cu indulgenţă, drept manifestări paranoice, interviul cu Pavel Gubarev – neonazist în anii 90, guvernator al autoproclamatei Republici Populare Doneţk în 2014, acum voluntar în armata rusă - ne arată că propaganda Kremlinului şi-a găsit loc în minţile ruşilor din prima linie a frontului.
PAVEL GUBAREV
Voluntar în armata rusă:
„Este foarte important pentru noi să arătăm imaginea inamicilor, (ucrainenii) ăştia sunt de fapt nişte ruşi posedaţi de un demon. Noi n-am venit aici să-i ucidem, ci să-i îndreptăm. Dar, dacă nu vrei să te îndrepţi, te vom ucide! Vom omorî cât va fi nevoie: un milion, cinci milioane… Îi vom lichida pe toţi cei care nu înţeleg că sunt posedaţi şi au nevoie de vindecare. Cel mai posedat om al lor este Zelenski. E din seminţia posedată, e Hitler 2.0 (...)”
Falsuri online după explozia podului Kerci
apnews.com / 12 oct. 2022; disinfo.detector.media.com / 11 oct. 2022
Explozia din 8 octombrie a podului Kerci care leagă Rusia de Peninsula Crimeea anexată a prilejuit răspândirea a numeroase falsuri pe reţelele sociale, de la filmări trucate ale deflagraţiei la mistificări privind autorii atacului. Agenţia Associated Press a identificat un videoclip cu aproape 100.000 de vizionări distribuit pe Twitter imediat după anunţul incidentului, cu pretenţia că prezintă imagini filmate de camera de bord a unui autoturism aflat pe pod în momentul exploziei. În realitate, deşi videoclipul conţine imagini filmate pe podul Kerci, acestea au fost distribuite pe internet încă din luna mai. O analiză a clipului a arătat că secvenţelor originale le-au fost adăugate, destul de stângaci, efecte video care să sugereze recenta explozie. Un alt fals cu succes la publicul credul a fost descoperit de site-ul disinfo.detector.media.com şi s-a dovedit cel puţin la fel de neîndemânatic realizat. Postarea prezintă un document de identitate ucrainean, pare-se pătat cu sânge şi atribuit unuia dintre cei suspectaţi de atacarea podului supranumit „al lui Putin”. O verificare mai atentă a dovedit că este o imagine trucată, în care s-au înlocuit numele, sexul şi fotografia unei tinere de pe modelul cardului de identitate ucrainean publicat pe Wikipedia cu fotografia disponibilă pe internet a unui comediant american pe nume Sam Hyde.
(Horia Grușcă)