FAKE NEWS: Un grup de cercetători a creat un om artificial

O asistentă indoneziană care îngrijește nou-născuți din secția de maternitate a unui spital din Jakarta, Indonezia, 10 iulie 2016.
© EPA/ADI WEDA   |   O asistentă indoneziană care îngrijește nou-născuți din secția de maternitate a unui spital din Jakarta, Indonezia, 10 iulie 2016.

Crearea unui model de embrion uman este primul pas către „fabricarea oamenilor”, conform unei narațiuni false preluate și în presa românească.

Pentru conspiraționiști, știința este mereu în luptă cu Dumnezeu

ȘTIRE: „Într-un elan demonic, oamenii de știință se transformă pe zi ce trece într-o armată de Frankensteini care creează Monștri pe bandă rulantă. Oamenii de știință din lumea întreagă continuă să se joace „de-a Dumnezeu” iar noi toți va trebui să suportăm consecințele. Zilnic, se realizează experimente incredibil de bizare în laboratoare secrete de pe tot cuprinsul planetei. De exemplu, s-a relatat că o echipă de cercetători a reușit să creeze o „entitate” umană care nu are nici mamă, nici tată. [...] Dacă o astfel de entitate poate supraviețui până la acest stadiu, poate ea merge până la capăt și deveni un bebeluș în bună regulă? Acum, că s-a ajuns până aici, nu mai este decât o chestiune de timp până când această încercare va fi făcută de cineva. Copiii vor putea literalmente fi crescuți în mod natural la scară mare, peste tot în lume. În loc să aibă copii pe cale naturală, părinții vor putea pur și simplu să-și comande un bebeluș care să răspundă anumitor „specificații”. Și orice bebeluș prezentând „defecte” va fi inevitabil respins. În plus, sunt ușor de imaginat armate întregi „formate” de conducători tiranici, așa cum am văzut în unele filme SF. Asemenea „entități” vor fi cu adevărat umane? Vor avea suflet? Sunt atâtea lucruri pe care nu le știm. Și sperăm că acest gen de cercetări va fi interzis pentru a nu afla niciodată. Din nefericire, în acest moment, sunt foarte puține opreliști puse comunității științifice. Cea mai mare parte a populației nu are nici o idee despre ce se petrece în aceste laboratoare secrete, iar majoritatea politicienilor noștri nu par să își facă probleme. Astfel, „Știința” va continua să avanseze peste tot în lume cu foarte puțină rezistență.”

NARAȚIUNE: În viitor, oamenii vor fi fabricați ca orice produs industrial, respectând anumite standarde de calitate și performanță.

CONTEXT: Organizația Mondială a Sănătății estimează că 17,5% din populația adultă a planetei este afectată de infertilitate, ceea ce demonstrează o nevoie urgentă de a crește accesul la tratamente de fertilitate pentru cei care au nevoie. Scăderea populației în anumite părți ale planetei ar putea duce la declinuri economice și la o calitate scăzută a vieții. De aceea, preocupările comunității științifice de reducere a infertilității s-au materializat în ultimii zeci de ani, printre altele, în încercarea de a crea un uter artificial. Primele reușite în domeniu au fost înregistrate în 2017, când oamenii de știință au crescut pentru prima dată un mamifer într-un uter artificial. Patru ani mai târziu, o echipă de oameni de știință israelieni au îmbunătățit tehnologia, reușind să crească embrioni sintetici care imitau embrionii de șoarece timp de până la 11 zile în utere artificiale, mai mult de jumătate din perioada de gestație a unui șoarece.

Ca urmare, în decembrie 2022, un film care prezenta un concept științific și nu o unitate reală de producție de copii în serie, a declanșat apariția unei știri false despre realizarea primei „fabrici de bebeluși” din lume, care a început să circule prin mediile conspiraționiste, ajungând chiar și în unele publicații mainstream. Scopul filmului era, de fapt, acela de a provoca o discuție despre viitorul nașterilor și se adresa cuplurilor infertile și femeilor care se tem de sarcină și de durerile nașterii.

Între timp, echipa de cercetători din Israel a dezvoltat metoda folosită în 2021 pentru a crea modele care imită embrionul uman, în căutarea de răspunsuri la întrebări legate de pierderea sarcinii sau tipurile de infertilitate.

OBIECTIV: Validarea propriilor teorii conspiraţioniste, slăbirea încrederii în ştiinţă, promovarea unei agende ultraconservatoare şi ultrareligioase, scăderea încrederii în diferite organizații internaționale precum OMS, ONU sau UE.

Un studiu asumat şi publicat nu poate fi considerat secret

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Experimentul cercetătorilor de la Institutul Weizmann reprezintă un pas extrem de important în crearea unor structuri sintetice care imită embrionii umani. Scopul unor astfel de cercetări nu este de a crea viață artificială, ci de a produce modele de lucru care să le permită oamenilor de știință să studieze etapele cruciale ale dezvoltării umane, care momentan sunt inaccesibile atât din cauze tehnice, cât mai ales din cauze ce ţin de etică profesională şi morală.

Metoda este identică cu oricare experiment ştiinţific ce se desfăşoară în condiţii simulate, create artificial, care nu presupun afectarea mediului exterior spaţiului în care se face cercetarea. Din aceeaşi categorie de experimente face parte, de exemplu, simularea cu ajutorul calculatoarelor a unor reţele neuronale, metodă folosită în medicină de ani de zile. Această metodă de cercetare ar putea da naştere unor noi modalități de a testa efectul medicamentelor asupra sarcinilor, de a înțelege mai bine avorturile spontane și bolile genetice și poate chiar de a crește țesuturi și organe pentru transplant.

În crearea modelului în discuţie au fost folosite celule derivate din celule epiteliale şi celule „cultivate” în laborator readuse, printr-o metodă anterior dezvoltată, la stadiul cunoscut sub numele de „stare naivă”, în care acestea sunt capabile să devină orice, adică să se dezvolte în orice tip de celulă. Şi chiar dacă modelul astfel creat este aproape identic cu un embrion uman real la 14 zile după fertilizare, ceea ce înseamnă că are un fel de structură internă, el nu prezintă nici una din caracteristicile necesare pentru a crea organe de unul singur.

Şi, în ciuda afirmaţiilor alarmiste ale dreptcredincioşilor, chiar şi cercetătorul şef al studiului, dr. Jacob Hanna,  recunoaşte că acesta ridică unele întrebări de natură etică cu privire la posibilitatea unei potențiale manipulări viitoare în dezvoltarea embrionului uman. Totuși, făcând o comparație cu fizica nucleară, el a argumentat că nu ar trebui să fie oprite toate cercetările în acest domeniu, doar din cauză cineva ar putea alege să facă o bombă nucleară. Pentru aceasta, a mai spus Hanna, este important ca publicul să fie implicat și informat pe deplin, iar toate cercetările să se desfăşoare „la lumină”, nu „în umbră”.

 • Publicație / Media:
  ACTIVENEWS.RO
 • Data publicării:
  11/09/2023
 • Public țintă:
  CONSPIRAȚIONIȘTI, SUVERANIȘTI, NAŢIONALIŞTI, ULTRARELIGIOȘI, ULTRACONSERVATORI
 • Amplificare:
  COTIDIANUL.RO, LUMEAPOLITICA.RO, ZIUANEWS.RO, REȚELE SOCIALE
 • Narațiune cheie:
  În viitor, oamenii vor fi produși în fabrici, la fel ca orice alt obiect.
Cezar Manu
Cezar Manu

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 5 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Războiul a salvat Rusia de șomaj și sărăcie
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Războiul a salvat Rusia de șomaj și sărăcie

Mobilizarea parțială anunțată de Vladimir Putin acum un an a rezolvat problema șomajului din Rusia și a generat o creștere economică la nivel global, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
21 Sep 2023
FAKE NEWS: Vaccinurile anti-Covid19 reduc viața bărbaților cu 24 de ani
FAKE NEWS: Vaccinurile anti-Covid19 reduc viața bărbaților cu 24 de ani

Speranța de viață a bărbaților vaccinați anti-Covid19 s-a micșorat, afirmă o narațiune falsă care citează un studiu american ce urmărea cu totul alte rezultate.

Cezar Manu
Cezar Manu
19 Sep 2023
FAKE NEWS: Ucrainenii nu învață ceva util din instrucția NATO
FAKE NEWS: Ucrainenii nu învață ceva util din instrucția NATO

Ucraina și NATO se acuză reciproc pentru eșecul contraofensivei ucrainene, iar instrucția oferită de NATO e ineficientă, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
18 Sep 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Specialiști NATO din România și Olanda, uciși în Ucraina
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Specialiști NATO din România și Olanda, uciși în Ucraina

Rusia a bombardat Krivoi Rog pentru a-i lichida pe specialiștii NATO din Ucraina, afirmă propaganda care susține că atacurile cu rachete asupra civililor nu sunt o crimă de război.

Marin Gherman
Marin Gherman
14 Sep 2023