Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

FAKE NEWS: Ucrainenii vor pace, dar Zelenski caută război cu Rusia

Zelensky
©EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO  |   Ukrainian President Volodymyr Zelensky speaks during a press conference at the Antonov aircraft plant in Kiev, Ukraine, 20 May 2021.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski vrea război cu Rusia, în timp ce societatea ucraineană își dorește pacea, scrie presa guvernamentală rusă, care a reluat o serie de narațiuni false privind conflictul din Donbass. Narațiunile pleacă de la comentariilor critice la adresa președintelui Ucrainei pe paginile rețelelor de socializare ale publicației pro-Kremlin „Sharij.net”. Discursul lui Volodimir Zelenski despre necesitatea de a crea o armată puternică în Europa a fost prezentat ca o declarație de război.

ȘTIRE: „Oamenii subliniază că trebuie să căutăm pace, și nu război [...] Discuție în stilul lui Freud – totuși ei vor să implice poporul în acest război sângeros. Când în țară este conflict militar, este imposibil să monitorizezi cum sunt cheltuiți banii”, a spus Evgheni K.

„Nu cred că este același om pentru care a votat majoritatea ucrainenilor!”, a menționat Denis E.

 [...] „Vrem pace și viață normală. Nu vrem armata ta și războiul tău”, a reacționat Serghei A. „Deci, președintele nostru, care este garantul respectării Constituției, vede doar o soluționare militară a conflictului? Pentru ce atunci există acordurile de pace de la Minsk?”.

NARAȚIUNI: 1. Elita politică ucraineană caută război în Donbass. 2. Atitudinile belicoase ale Kievului nu sunt susținute de populație 3. Ucraina nu respectă acordul de pace de la Minsk.

CONTEXT / ETOS SOCIAL: În 2014, după protestele de la Euromaidan și destituirea președintelui fugar Viktor Ianukovici, Rusia a invadat teritorii ucrainene, anexând Crimeea și provocând un conflict militar în Donbass. Moscova continuă să finanțeze mercenari în estul Ucrainei și să le ofere armament și muniții. Luptele din estul Ucrainei au fost întrerupte din când în când cu ajutorul acordurilor de pace de la Minsk, fiind la acel moment convenabile tuturor părților: Ucrainei – pentru a reuși să se organizeze militar, iar Rusiei pentru a avea o posibilitate să țină Kievul în mrejele sale geopolitice. Presa guvernamentală rusă a inițiat un adevărat război informațional împotriva conducerii politice ucrainene post-Euromaidan, promovând narațiuni false despre un război civil în Donbass, despre atitudinile belicoase ale Kievului și despre nerespectarea acordurilor de pace anume de către partea ucraineană, și nu de către republicile autoproclamate Donețk și Lugansk, controlate de Moscova.

OBIECTIV: Scopul acestor narațiuni este de a demonstra opiniei publice că președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu se bucură de susținerea societății în privința reglementării situației din Donbass. Conflictul este prezentat ca un moft unilateral al Kievului, și nu ca un proiect de destabilizare a Ucrainei, finanțat și sprijinit direct de Moscova. Narațiunea de bază deculpabilizează Moscova și transferă vina pentru victimele din estul Ucrainei pe seama Kievului, care caută, chipurile, război cu Rusia.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Presa guvernamentală rusă a analizat reacțiile critice de pe rețelele de socializare față de declarația lui Volodimir Zelenski pentru Agence France-Presse, Reuters și Associated Pres, potrivit căreia armata ucraineană, dacă nu va avea susținerea diplomatică a Occidentului, va fi nevoită să devină o mare forță în Europa. Opiniile utilizatorilor de Facebook și VKontakte (rețea de interacțiune socială rusă, interzisă în Ucraina) sunt prezentate ca fiind poziția întregii societăți ucrainene, cu toate că publicația pro-Kremlin „Sharij.net” este în primul rând citită de ruși. În cadrul unei monitorizări realizate de „Ukrainska pravda” (Adevărul ucrainean) a fost demonstrat faptul că 52% din vizualizările canalului de Youtube al publicației „Sharij.net”  provin din Rusia, ceea ce înseamnă că opinia celor care au comentat postările respective nu este nicidecum a societății ucrainene.

În realitate, potrivit sondajelor sociologice, 70% dintre respondenții din Ucraina sunt de părere că principalul vinovat al conflictului din Donbass este Rusia, fiind acuzată de menținerea artificială a tensiunilor. De asemenea, 51% dintre ucraineni susțin militarizarea parțială a statului, crearea unor unități de apărare teritorială, consolidarea pazei frontierelor de stat și pregătirile pentru acțiuni defensive în cazul unui atac direct al Rusiei. Așadar, presa guvernamentală rusă manipulează opinia publică, prezentând comentariile de pe rețelele de socializare (nu excludem că și acestea au fost scrise la comandă) ca fiind opinia întregii societăți, în timp ce cercetările sociologice demonstrează că narațiunile promovate de Kremlin sunt false.

Atât președintele rus Vladimir Putin, cât și ministrul de Externe, Serghei Lavrov, au tot acuzat Kievul că nu respectă armistițiul. În realitate, conflictul se poartă în principal între armata ucraineană și mercenarii finanțați de Rusia, lucru recunoscut de majoritatea liderilor globali și organizațiilor internaționale (chiar dacă forțele separatiste au recrutat și localnici). Autoritățile ucrainene au renunțat de mai multe ori să discute cu liderii republicilor autoproclamate despre situația din estul țării, menționând că un dialog cu ei ar însemna o legitimare a agresiunii ruse. Kievul consideră că Rusia e cea care a provocat conflictul din Donbass pentru a bloca parcursul european și euroatlantic al Ucrainei. Purtătorii de cuvânt ai armatei ucrainene reclamă zilnic la OSCE încălcări ale armistițiului din Donbass de către mercenarii finanțați de Rusia. Kievul subliniază că dacă Rusia nu ar fi susținut mișcările separatiste din Donbass războiul nici nu ar fi avut loc, iar teritoriul era eliberat în 2014. 

 

Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  Regnum, Riafan.ru, Ru news
 • Data publicării:
  16/06/2021
 • Public țintă:
  Cititorii din fostele state sovietice
 • Amplificare:
  Rețelele de socializare
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Conducerea politică ucraineană caută război cu Rusia, în timp ce poporul vrea pace
Alte articole
FAKE NEWS: Ucraina pedepsește populația Crimeii și o lasă fără apă

FAKE NEWS: Ucraina pedepsește populația Crimeii și o lasă fără apă

Ucraina pedepsește populația Crimeii pentru că aceasta a ales să se alipească la Rusia, blocând Canalul Crimeii de Nord – scrie presa rusă. Kievul afirmă că resursele de apă existente în Crimeea sunt suficiente pentru necesarul populației, iar Canalul Crimeii de Nord are ca scop transportul de apă către obiectivele industriale.

FAKE NEWS: SUA inventează „scandalul Protasevici” din Belarus ca diversiune pentru a abate atenția de la acceptarea Nord Stream 2

FAKE NEWS: SUA inventează „scandalul Protasevici” din Belarus ca diversiune pentru a abate atenția de la acceptarea Nord Stream 2

Potrivit unei narațiuni false publicate în România, arestarea ziaristului și activistului belarus Roman Protasevici de către regimul lui Aleksandr Lukașenko de la Minsk este doar o diversiune a Washingtonului pentru a abate atenția de la ridicarea interdicțiilor legate de construcția gazoductului ruso-german Nord Stream 2.

FAKE NEWS: Ucraina interzice „Maestrul și Margareta”

FAKE NEWS: Ucraina interzice „Maestrul și Margareta”

Autoritățile de la Kiev au interzis o ediție a romanului „Maestrul și Margareta” al lui Mihail Bulgakov, dar informația a fost tratată de publicații online din Rusia drept o interzicere totală a acestei opere literare.

Marin Gherman

13 Jul 2021

Actualizat la: 13 Jul 2021 20:48:15
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
 • Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski vrea război cu Rusia, în timp ce societatea ucraineană își dorește pacea, scrie presa guvernamentală rusă, care a reluat o serie de narațiuni false privind conflictul din Donbass. Narațiunile pleacă de la comentariilor critice la adresa președintelui Ucrainei pe paginile rețelelor de socializare ale publicației pro-Kremlin „Sharij.net”. Discursul lui Volodimir Zelenski despre necesitatea de a crea o armată puternică în Europa a fost prezentat ca o declarație de război.
 • NARAȚIUNI: 1. Elita politică ucraineană caută război în Donbass. 2. Atitudinile belicoase ale Kievului nu sunt susținute de populație 3. Ucraina nu respectă acordul de pace de la Minsk.
 • OBIECTIV: Scopul acestor narațiuni este de a demonstra opiniei publice că președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu se bucură de susținerea societății în privința reglementării situației din Donbass. Conflictul este prezentat ca un moft unilateral al Kievului, și nu ca un proiect de destabilizare a Ucrainei, finanțat și sprijinit direct de Moscova. Narațiunea de bază deculpabilizează Moscova și transferă vina pentru victimele din estul Ucrainei pe seama Kievului, care caută, chipurile, război cu Rusia.
FAKE NEWS: Republica Moldova vrea un schimb de teritorii cu Ucraina
FAKE NEWS: Republica Moldova vrea un schimb de teritorii cu Ucraina

Republica Moldova își dorește să facă un schimb de teritorii cu Ucraina, cedând Transnistria în locul sudului Basarabiei și Bucovinei, potrivit unei publicații din Rusia care interpretează în cheie proprie o declarație a unui deputat din majoritatea parlamentară de la Chișinău. Sursa reia și alte narațiuni false cu privire la Republica Moldova și pune problema recunoașterii independenței Transnistriei de către Moscova.

Veridica
Veridica
26 Sep 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Referendumurile de alipire la Rusia a teritoriilor din estul și sudul Ucrainei respectă Carta ONU
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Referendumurile de alipire la Rusia a teritoriilor din estul și sudul Ucrainei respectă Carta ONU

Populația din Donbass, Zaporojie și Herson are dreptul la autodeterminare, potrivit Cartei ONU, de aceea referendumurile din sudul și estul Ucrainei sunt legitime, potrivit ministrului rus de externe, Serghei Lavrov. În realitate, Rusia a încălcat Declarația principiilor dreptului internațional a ONU, invadând Ucraina, iar referendumurile nu vor fi recunoscute de comunitatea internațională.

Marin Gherman
Marin Gherman
24 Sep 2022
FAKE NEWS: Serviciile secrete vor orchestra proteste pentru a justifica abandonarea Ucrainei de către UE
FAKE NEWS: Serviciile secrete vor orchestra proteste pentru a justifica abandonarea Ucrainei de către UE

Statele Uniunii Europene vor abandona Ucraina în prag de sezon rece de teamă oprii furnizării de gaze din Rusia și de frica amenințărilor de tip nuclear venite de la Moscova, iar pentru a se justifica aceste decizii, în țările UE vor fi orchestrate o serie de proteste cu ajutorul serviciilor secrete.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
23 Sep 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Mobilizarea parțială ordonată de Putin va preveni un dezastru nuclear și va duce la o dezescaladare a conflictului și un dialog diplomatic
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Mobilizarea parțială ordonată de Putin va preveni un dezastru nuclear și va duce la o dezescaladare a conflictului și un dialog diplomatic

După ce Vladimir Putin a decretat mobilizarea militară parțială, presa guvernamentală rusă a lansat o serie de narațiuni false care justifică această decizie. Mobilizarea parțială este prezentată ca un pas spre dezescaladare, o măsură necesară pentru dialogul diplomatic și prevenirea unui dezastru nuclear sau a unui război pe teritoriul Rusiei.

Marin Gherman
Marin Gherman
22 Sep 2022