Facebook Twitter Instagram Youtube

Fake News

FAKE NEWS: Ucrainenii vor pace, dar Zelenski caută război cu Rusia

Zelensky
©EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO  |   Ukrainian President Volodymyr Zelensky speaks during a press conference at the Antonov aircraft plant in Kiev, Ukraine, 20 May 2021.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski vrea război cu Rusia, în timp ce societatea ucraineană își dorește pacea, scrie presa guvernamentală rusă, care a reluat o serie de narațiuni false privind conflictul din Donbass. Narațiunile pleacă de la comentariilor critice la adresa președintelui Ucrainei pe paginile rețelelor de socializare ale publicației pro-Kremlin „Sharij.net”. Discursul lui Volodimir Zelenski despre necesitatea de a crea o armată puternică în Europa a fost prezentat ca o declarație de război.

ȘTIRE: „Oamenii subliniază că trebuie să căutăm pace, și nu război [...] Discuție în stilul lui Freud – totuși ei vor să implice poporul în acest război sângeros. Când în țară este conflict militar, este imposibil să monitorizezi cum sunt cheltuiți banii”, a spus Evgheni K.

„Nu cred că este același om pentru care a votat majoritatea ucrainenilor!”, a menționat Denis E.

 [...] „Vrem pace și viață normală. Nu vrem armata ta și războiul tău”, a reacționat Serghei A. „Deci, președintele nostru, care este garantul respectării Constituției, vede doar o soluționare militară a conflictului? Pentru ce atunci există acordurile de pace de la Minsk?”.

NARAȚIUNI: 1. Elita politică ucraineană caută război în Donbass. 2. Atitudinile belicoase ale Kievului nu sunt susținute de populație 3. Ucraina nu respectă acordul de pace de la Minsk.

CONTEXT / ETOS SOCIAL: În 2014, după protestele de la Euromaidan și destituirea președintelui fugar Viktor Ianukovici, Rusia a invadat teritorii ucrainene, anexând Crimeea și provocând un conflict militar în Donbass. Moscova continuă să finanțeze mercenari în estul Ucrainei și să le ofere armament și muniții. Luptele din estul Ucrainei au fost întrerupte din când în când cu ajutorul acordurilor de pace de la Minsk, fiind la acel moment convenabile tuturor părților: Ucrainei – pentru a reuși să se organizeze militar, iar Rusiei pentru a avea o posibilitate să țină Kievul în mrejele sale geopolitice. Presa guvernamentală rusă a inițiat un adevărat război informațional împotriva conducerii politice ucrainene post-Euromaidan, promovând narațiuni false despre un război civil în Donbass, despre atitudinile belicoase ale Kievului și despre nerespectarea acordurilor de pace anume de către partea ucraineană, și nu de către republicile autoproclamate Donețk și Lugansk, controlate de Moscova.

OBIECTIV: Scopul acestor narațiuni este de a demonstra opiniei publice că președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu se bucură de susținerea societății în privința reglementării situației din Donbass. Conflictul este prezentat ca un moft unilateral al Kievului, și nu ca un proiect de destabilizare a Ucrainei, finanțat și sprijinit direct de Moscova. Narațiunea de bază deculpabilizează Moscova și transferă vina pentru victimele din estul Ucrainei pe seama Kievului, care caută, chipurile, război cu Rusia.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Presa guvernamentală rusă a analizat reacțiile critice de pe rețelele de socializare față de declarația lui Volodimir Zelenski pentru Agence France-Presse, Reuters și Associated Pres, potrivit căreia armata ucraineană, dacă nu va avea susținerea diplomatică a Occidentului, va fi nevoită să devină o mare forță în Europa. Opiniile utilizatorilor de Facebook și VKontakte (rețea de interacțiune socială rusă, interzisă în Ucraina) sunt prezentate ca fiind poziția întregii societăți ucrainene, cu toate că publicația pro-Kremlin „Sharij.net” este în primul rând citită de ruși. În cadrul unei monitorizări realizate de „Ukrainska pravda” (Adevărul ucrainean) a fost demonstrat faptul că 52% din vizualizările canalului de Youtube al publicației „Sharij.net”  provin din Rusia, ceea ce înseamnă că opinia celor care au comentat postările respective nu este nicidecum a societății ucrainene.

În realitate, potrivit sondajelor sociologice, 70% dintre respondenții din Ucraina sunt de părere că principalul vinovat al conflictului din Donbass este Rusia, fiind acuzată de menținerea artificială a tensiunilor. De asemenea, 51% dintre ucraineni susțin militarizarea parțială a statului, crearea unor unități de apărare teritorială, consolidarea pazei frontierelor de stat și pregătirile pentru acțiuni defensive în cazul unui atac direct al Rusiei. Așadar, presa guvernamentală rusă manipulează opinia publică, prezentând comentariile de pe rețelele de socializare (nu excludem că și acestea au fost scrise la comandă) ca fiind opinia întregii societăți, în timp ce cercetările sociologice demonstrează că narațiunile promovate de Kremlin sunt false.

Atât președintele rus Vladimir Putin, cât și ministrul de Externe, Serghei Lavrov, au tot acuzat Kievul că nu respectă armistițiul. În realitate, conflictul se poartă în principal între armata ucraineană și mercenarii finanțați de Rusia, lucru recunoscut de majoritatea liderilor globali și organizațiilor internaționale (chiar dacă forțele separatiste au recrutat și localnici). Autoritățile ucrainene au renunțat de mai multe ori să discute cu liderii republicilor autoproclamate despre situația din estul țării, menționând că un dialog cu ei ar însemna o legitimare a agresiunii ruse. Kievul consideră că Rusia e cea care a provocat conflictul din Donbass pentru a bloca parcursul european și euroatlantic al Ucrainei. Purtătorii de cuvânt ai armatei ucrainene reclamă zilnic la OSCE încălcări ale armistițiului din Donbass de către mercenarii finanțați de Rusia. Kievul subliniază că dacă Rusia nu ar fi susținut mișcările separatiste din Donbass războiul nici nu ar fi avut loc, iar teritoriul era eliberat în 2014. 

 

 • Publicație / Media:
  Regnum, Riafan.ru, Ru news
 • Data publicării:
  16/06/2021
 • Limba / Public țintă:
  Cititorii din fostele state sovietice
 • Amplificare:
  Rețelele de socializare
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Conducerea politică ucraineană caută război cu Rusia, în timp ce poporul vrea pace
Alte articole
FAKE NEWS: Dialogul UE-Rusia este împiedicat de rusofobii din țările baltice și Polonia

FAKE NEWS: Dialogul UE-Rusia este împiedicat de rusofobii din țările baltice și Polonia

Dialogul dintre UE și Rusia este blocat doar pentru că anumite țări europene sunt rusofobe, iar sancțiunile care îi sunt impuse Moscovei nu se justifică, potrivit unor narațiuni false lansate de presa de la Moscova și de ministerul rus de externe, inclusiv direct prin vocea ministrului Serghei Lavrov. Narațiunile, care sunt mai vechi, au fost reactivate după ce la Consiliul European de vară, mai mulți șefi de stat din Uniunea Europeană au respins propunerea franco-germană privind organizarea unui summit cu Vladimir Putin.

FAKE NEWS: Tot mai puține state ONU susțin Ucraina în privința problemei Crimeii

FAKE NEWS: Tot mai puține state ONU susțin Ucraina în privința problemei Crimeii

Presa rusă încearcă să acrediteze ideea că anexarea Crimeii e tot mai puțin privită drept o încălcare a integrității teritoriala a Ucrainei și a dreptului internațional.

Fals
Adevărat
FAKE NEWS: Moldova renunță la Sputnik V din ostilitate față de Rusia

FAKE NEWS: Moldova renunță la Sputnik V din ostilitate față de Rusia

Autorităţile de la Chişinău riscă vieţile cetăţenilor refuzând vaccinul rusesc Sputnik V, scrie kp.md, care adaugă că decizia ar fi de fapt una geopolitică şi a fost luată din ostilitate faţă de Rusia. În acest fel, cetăţenii Republicii Moldova ar fi implicaţi, fără voia lor, într-un nou Război Rece purtat împotriva Rusiei.

Marin Gherman

13 Jul 2021
Marin Gherman

Timp de citire: 4 min
 • Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski vrea război cu Rusia, în timp ce societatea ucraineană își dorește pacea, scrie presa guvernamentală rusă, care a reluat o serie de narațiuni false privind conflictul din Donbass. Narațiunile pleacă de la comentariilor critice la adresa președintelui Ucrainei pe paginile rețelelor de socializare ale publicației pro-Kremlin „Sharij.net”. Discursul lui Volodimir Zelenski despre necesitatea de a crea o armată puternică în Europa a fost prezentat ca o declarație de război.
 • NARAȚIUNI: 1. Elita politică ucraineană caută război în Donbass. 2. Atitudinile belicoase ale Kievului nu sunt susținute de populație 3. Ucraina nu respectă acordul de pace de la Minsk.
 • OBIECTIV: Scopul acestor narațiuni este de a demonstra opiniei publice că președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu se bucură de susținerea societății în privința reglementării situației din Donbass. Conflictul este prezentat ca un moft unilateral al Kievului, și nu ca un proiect de destabilizare a Ucrainei, finanțat și sprijinit direct de Moscova. Narațiunea de bază deculpabilizează Moscova și transferă vina pentru victimele din estul Ucrainei pe seama Kievului, care caută, chipurile, război cu Rusia.
FAKE NEWS: Revoluțiile colorate sunt o armă folosită de Occident împotriva Rusiei
FAKE NEWS: Revoluțiile colorate sunt o armă folosită de Occident împotriva Rusiei

Occidentul vrea să destabilizeze vecinătatea Rusiei și a provocat revoluţii colorate în Belarus şi Ucraina o confruntare geopolitică în Moldova, potrivit ministrului rus de externe, Serghei Lavrov. Narațiunea „inamicului extern”, la care acesta recurge, este reactivată în contextul în care regimul Putin se pregătește pentru alegerile din toamnă.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
30 Jul 2021
FAKE NEWS: Pedofilia, politică de stat în Germania
FAKE NEWS: Pedofilia, politică de stat în Germania

Susținerea drepturilor comunității LGBTQI maschează promovarea pedofiliei, potrivit unei narațiuni reluate de unele publicații online din România. Narațiunea a fost și este folosită intens de mass media rusă afiliată Kremlinului, iar la București a reapărut acum în contextul unui scandal de pedofilie din Germania și a accentuării discursului privind familia tradițională.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
29 Jul 2021
FAKE NEWS: Studenții care provin din Crimeea și Donbass vor fi persecutați în Ucraina
FAKE NEWS: Studenții care provin din Crimeea și Donbass vor fi persecutați în Ucraina

Studenții care provin din Crimeea și Donbass riscă să fie persecutați în Ucraina, potrivit unei campanii de dezinformare lansate de presa pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
28 Jul 2021
FAKE NEWS: Campania progresiștilor împotriva lui Viktor Orban s-a extins și în România
FAKE NEWS: Campania progresiștilor împotriva lui Viktor Orban s-a extins și în România

O campanie care ar fi fost „începută de progresiști împotriva lui Viktor Orban” s-ar fi extins și în România, afirmă Sputnik.md, care citează drept probă a acestui lucru faptul că publicația G4Media a comandat un sondaj privind percepția față de comunitatea LGBT.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
24 Jul 2021