FAKE NEWS: SUA și Occidentul nu oferă sprijin real Republicii Moldova

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, discută cu Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, după întâlnirea lor la palatul prezidențial în timpul vizitei sale oficiale la Chișinău, Moldova, 06 martie 2022.
© EPA-EFE/DUMITRU DORU   |   Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, discută cu Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, după întâlnirea lor la palatul prezidențial în timpul vizitei sale oficiale la Chișinău, Moldova, 06 martie 2022.

Susține jurnalismul independent

Statele Unite și Occidentul nu oferă sprijin financiar real Republicii Moldova ci se folosesc de capitalul uman al acesteia, potrivit unei narațiuni preluate de mass-media pro-rusă de la Chișinău.

ȘTIRE:  Moldova nu primește niciun sprijin real din partea Statelor Unite și a altor așa-ziși parteneri de dezvoltare, pe care unii îi consideră a fi binefăcătorii țării noastre, dar nu este cazul.

[...] Potrivit politologului Serghei Banari, dacă SUA și țările UE sunt partenerii de dezvoltare ai Moldovei, atunci nu este clar de ce țara noastră se degradează în fiecare an.

„Este foarte simplu, pentru că totul este o farsă! Nu există un sprijin real american pentru Moldova”, a mai subliniat politologul, economistul și omul de afaceri.

El a mai atras atenția asupra faptului că mulți specialiști de înaltă calificare pleacă din Moldova în Occident, în a cărui pregătire statul a investit fonduri considerabile.

"Dacă cel puțin 50 de mii de oameni pleacă în fiecare an în Occident pe an, atunci haideți să calculăm. În medie, o persoană cu studii superioare, inclusiv medicale, care a studiat aici, a costat statul în jur de 50 de mii de dolari. Să înmulțim 50 de mii de oameni cu 50 de mii de dolari. Faceți calculul și acum înmulțiți cu numărul de ani. Deci, ne ajută ei sau îi ajutăm noi? Îi folosim, sau ne folosesc?" – a întrebat Serghei Banari.

NARAȚIUNI:  1. Occidentul nu oferă sprijin financiar real Republicii Moldova. 2. Occidentul se folosește de fapt de capitalul uman al Republicii Moldova.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Republica Moldova este considerată una dintre cele mai sărace țări din Republica Moldova, fiind susținută constant de structuri și state occidentale pentru reforme și proiecte în diverse domenii, sau ca sprijin bugetar.

Țara este antrenată într-un proces de integrare în Uniunea Europeană, în special în ultimii 15 ani, care a stagnat periodic. Odată cu victoria forțelor proeuropene la alegerile prezidențiale și parlamentare din anii 2020 și 2021, dar mai ales după invazia rusă în Ucraina, au fost întreprinși pași importanți în această direcție – în martie 2022, Republica Moldova a depus cererea de aderare la UE, în iunie același an a obținut statutul de țară candidată, iar în decembrie 2023, Consiliul European a decis deschiderea negocierilor de aderare.

Aderarea la UE este susținută de aproximativ 60% din populație, potrivit sondajelor. În același timp, unele zone compacte precum autonomia găgăuză, dar și anumite categorii de populație precum minoritățile vorbitoare de rusă, vulnerabile în fața propagandei ruse, se opun integrării europene.

În toamna acestui an în Republica Moldova, la inițiativa președintelui Maia Sandu, concomitent cu alegerile prezidențiale, urmează să fie organizat un referendum privind aderarea la UE.

OBIECTIV: Creșterea numărului euroscepticilor, prin inocularea ideii că Republica Moldova nu primește niciun sprijin din partea Occidentului, care, din contra, îi folosește capitalul uman.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Doar în ultimii ani Republica Moldova a primit miliarde de euro din partea partenerilor săi occidentali ca sprijin bugetar sau pentru proiecte direcționate. Doar în 2022 sprijinul financiar pentru Republica Moldova s-a cifrat la aproape 1,4 miliarde de euro, dintre care aproximativ 20% pentru atenuarea crizei energetice, potrivit unui raport al Ministerului Finanțelor.  Din suma totală, Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) a alocat aproximativ 67 de milioane de euro.

În total, proiectele de asistență americană în Republica Moldova  în ultimii 30 de ani, se cifrează la aproximativ 2,5 miliarde de dolari, potrivit ambasadorului SUA la Chișinău, Kent Logsdon. Aproximativ 30% din această sumă a fost acordată în ultimii doi ani. SUA au oferit bani Republicii Moldova pentru sprijin bugetar, atenuarea consecințelor războiului din Ucraina, reforme pe anumite domenii, dar și proiecte de infrastructură, cum ar fi unul dintre cele mai moderne trasee din această țară - Chișinău-Soroca.

Uniunea Europeană doar în ultimii doi ani i-a oferit sprijin financiar Republicii Moldova de 1,2 miliarde de euro, dintre care jumătate granturi.

Afirmația că Occidentul se folosește de capitalul uman al Republicii Moldova este, de asemenea falsă, în condițiile în care moldovenii, cu mici excepții, nici nu au dreptul de muncă în UE și SUA. Profesioniștii calificați, precum medicii, la care face referire autorul declarațiilor, se angajează la muncă în UE, de obicei în baza actelor de identitate românești, care le dau și statutul de cetățeni europeni. Ei pleacă peste hotare în căutarea unui trai mai bun și a unor salarii mai mari. Așadar, nu este vorba de utilizarea Republicii Moldova ca „incubator” de profesioniști pentru Occident. Migrația afectează majoritatea țărilor lumii.

 • Publicație / Media:
  noi.md
 • Data publicării:
  06/04/2024
 • Public țintă:
  eurosceptici
 • Amplificare:
  mejdurecie.md
 • Narațiune cheie:
  Occidentul nu oferă sprijin financiar real Republicii Moldova

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Veridica

Veridica
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
Monitor Fake News Nr. 76: Rusia a distrus un convoi NATO
Monitor Fake News Nr. 76: Rusia a distrus un convoi NATO

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
17 May 2024
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia luptă în Ucraina pentru valorile tradiționale
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia luptă în Ucraina pentru valorile tradiționale

Războiul din Ucraina este purtat de Rusia pentru salvarea valorilor tradiționale și a familiei de desfrâu și perversiunea Occidentului, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
16 May 2024
FAKE NEWS: Ucraina ar putea ataca Republica Moldova
FAKE NEWS: Ucraina ar putea ataca Republica Moldova

Ucraina va intensifica bombardarea „neintenționată” a teritoriului Republicii Moldova dacă aceasta va avansa mai mult pe calea integrării europene, lăsând în urmă Kievul, susține canalul de Telegram pro-Kremlin „Smugleank”.

Veridica
Veridica
15 May 2024
FAKE NEWS: Franța a trimis Legiunea Străină pe frontul ucrainean
FAKE NEWS: Franța a trimis Legiunea Străină pe frontul ucrainean

Mii de militari ai Legiunii Străine franceze luptă deja pe frontul ucrainean, potrivit unei publicații filoruse și antioccidentale.

Cezar Manu
Cezar Manu
14 May 2024