FAKE NEWS: România va fi atrasă de Ucraina într-un război cu Rusia

România nato
© EPA-EFE/ROBERT GHEMENT   |   A F16 Fighting Falcon jet fighter of the Romanian Air Force, intercepts a 'hostile' airplane during a NATO Reinforce Air Police Exercise held in the airspace above the international waters of the Black Sea, near the Mihail Kogalniceanu 57 Air Base, Romania, 02 July 2021.

România va fi atrasă într-un conflict militar cu Rusia de către Ucraina, stat care vrea să recupereze peninsula Crimeea. Totul face parte dintr-un plan al americanilor, care folosesc intermediari pentru a provoca Rusia la Marea Neagră.

ȘTIRE: „Iată că gluma cu proiectul american privind «alianța militară» ucraineano-română se îngroașă pe zi ce trece. Iar pasivitatea sinucigașă a autorităților de la București de a nu se lăsa atrase în această capcană internațională care poate avea rezultate dezastruoase pentru securitatea geo-globală a României încurajează și mai mult strategia Kievului de a atrage un stat membru al Uniunii Europene și mai ales al NATO în «dezghețarea» conflictului dintre Ucraina și Federația Rusă”, scrie ziarulnational.ro

NARAȚIUNI: 1. Ucraina va atrage România, stat membru UE și NATO, într-un conflict cu Rusia, în cadrul unui plan al SUA; 2. Conflictul dintre Ucraina și Rusia va escalada, ca urmare a agresivității Kievului.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Ucraina va lansa, pe 23 august, „Platforma Crimeea”, un proiect menit să atragă sprijin internaţional în vederea recuperării Crimeei anexate de către Rusia în martie 2014. Moscova etichetează intenția Kievului drept „nonsens”. 

Ucraina va organiza un summit internațional la care vor participa lideri din întreaga lume. Inițiativa aparține președintelui ucrainean Volodimir Zelensky, care și-a manifestat deja intenția de a candida la un al doilea mandat prezidențial și a luat o poziție mult mai dură la adresa Rusiei în ultimul an. Zelensky a a vorbit prima dată despre „Platforma Crimeea” în intervenţia sa din 23 septembrie 2020 în faţa Adunării Generale a ONU. 

Pe de altă parte, România a semnat, pe 5 septembrie 2020, Acordul între Guvern şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei privind cooperarea în domeniul tehnico-militar. Președintele Klaus Iohannis a promulgat pe 16 iulie legea privind ratificarea Acordului româno-ucrainean. Documentul prevede achiziţia de armament şi de tehnică militară în cadrul proiectelor comune şi producţia de armament şi de tehnică militară, reparaţia şi modernizarea armamentului, precum şi vânzarea de licenţe de producţie a armamentului şi a tehnicii militare, asigurând sprijinul tehnic în producţia lor. În Acord se mai regăsește și înfiinţarea Comisiei Mixte Româno-Ucrainene de Cooperare Tehnico-Militară, în scopul aplicării prevederilor Acordului. De asemenea, cele două țări se angajează să coopereze pentru protecţia informaţiilor clasificate. 

OBIECTIV: Inducerea în eroare a publicului privind o așa-numită alianță româno-ucraineană împotriva Rusiei.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Acordul în cauză nu face referire la niciun fel de alianță militară între cele două țări. De altfel, România este membră deja a celei mai mari alianțe militare – NATO. 

Pe de altă parte, Ucraina aspiră la acest statut, dar este greu de crezut că va primită prea curând în rândul membrilor Alianței Nord-Atlantice, atât timp când are o regiune anexată de Rusia și un conflict mocnit în estul țării, în regiunile Lugansk și Donbass.

Cooperarea militară din cadrul Acordului are legătură în special cu armamentul vechi, de proveniență sovietică, pe care Armata Română îl are încă în dotare și care necesită servicii de reparații și mentenanță, iar Ucraina poate asigura astfel de servicii.

Mai mult, industria de apărare a Ucrainei se pregătește să se alinieze treptat standardelor NATO, iar România poate ajuta în acest sens. 

Nu există însă niciun fel de plan oficial al NATO sau SUA ca România și Ucraina să facă o „alianță militară”. De altfel, militarii români și cei ucraineni participă de ani de zile la exercițiile militare comune regionale și sub egida NATO, fapt ce contribuie la interoperabilitatea celor două armate alături de aliații din NATO.

În cea mai recentă Strategie Națională de Securitate adoptată în septembrie 2020 de către autoritățile de la Kiev, România nu figurează pe lista țărilor cu care Ucraina își dorește un parteneriat strategic. 

CUI ÎI SERVEȘTE NARAȚIUNEA: Kremlinului în încercarea de a dezinforma publicul despre o așa-zisă alianță între București și Kiev contra Rusiei.

Verifică sursele:

 • Publicație / Media:
  ziarulnational.ro
 • Data publicării:
  08/08/2021
 • Public țintă:
  euroscepticilor și celor cu viziuni anti-NATO și anti-americane
 • Afiliere politică:
  Nu este cazul
 • Narațiune cheie:
  1. Ucraina va atrage România, stat membru UE și NATO, într-un conflict cu Rusia în cadrul unui plan al SUA; 2. Conflictul dintre Ucraina și Rusia va fi reînceput ca urmare a agresivității Kievului.
Mădălin Necșuțu


Mădălin Necșuțu

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
 • România va fi atrasă într-un conflict militar cu Rusia de către Ucraina, stat care vrea să recupereze peninsula Crimeea. Totul face parte dintr-un plan al americanilor, care folosesc intermediari pentru a provoca Rusia la Marea Neagră.
 • NARAȚIUNI: 1. Ucraina va atrage România, stat membru UE și NATO, într-un conflict cu Rusia, în cadrul unui plan al SUA; 2. Conflictul dintre Ucraina și Rusia va escalada, ca urmare a agresivității Kievului.
 • OBIECTIV: Inducerea în eroare a publicului privind o așa-numită alianță româno-ucraineană împotriva Rusiei.
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Războiul a salvat Rusia de șomaj și sărăcie
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Războiul a salvat Rusia de șomaj și sărăcie

Mobilizarea parțială anunțată de Vladimir Putin acum un an a rezolvat problema șomajului din Rusia și a generat o creștere economică la nivel global, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
21 Sep 2023
FAKE NEWS: Vaccinurile anti-Covid19 reduc viața bărbaților cu 24 de ani
FAKE NEWS: Vaccinurile anti-Covid19 reduc viața bărbaților cu 24 de ani

Speranța de viață a bărbaților vaccinați anti-Covid19 s-a micșorat, afirmă o narațiune falsă care citează un studiu american ce urmărea cu totul alte rezultate.

Cezar Manu
Cezar Manu
19 Sep 2023
FAKE NEWS: Ucrainenii nu învață ceva util din instrucția NATO
FAKE NEWS: Ucrainenii nu învață ceva util din instrucția NATO

Ucraina și NATO se acuză reciproc pentru eșecul contraofensivei ucrainene, iar instrucția oferită de NATO e ineficientă, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
18 Sep 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Specialiști NATO din România și Olanda, uciși în Ucraina
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Specialiști NATO din România și Olanda, uciși în Ucraina

Rusia a bombardat Krivoi Rog pentru a-i lichida pe specialiștii NATO din Ucraina, afirmă propaganda care susține că atacurile cu rachete asupra civililor nu sunt o crimă de război.

Marin Gherman
Marin Gherman
14 Sep 2023