Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Revoluțiile colorate sunt o armă folosită de Occident împotriva Rusiei

Lavrov
©EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY  |   Russian Foreign Minister Sergei Lavrov speaks with Geir O. Pedersen, UN Special Envoy for Syria (not pictured) during their meeting in Moscow, Russia, 22 July 2021.

Occidentul vrea să destabilizeze vecinătatea Rusiei și a provocat revoluţii colorate în Belarus şi Ucraina o confruntare geopolitică în Moldova, potrivit ministrului rus de externe, Serghei Lavrov. Narațiunea „inamicului extern”, la care acesta recurge, este reactivată în contextul în care regimul Putin se pregătește pentru alegerile din toamnă.

ŞTIRE: „Ţările din Occident încearcă să creeze în jurul Rusiei un cordon de instabilitate, în statele învecinate, inclusiv în Belarus, Ucraina şi Moldova, a declarat ministrul rus al Afacerilor Externe Serghei Lavrov. „În jurul nostru se încearcă formarea unui cerc de instabilitate, impunându-i pe vecinii noştri cei mai apropiaţi, popoarele frăţeşti, să aleagă: fie eşti cu Occidentul, fie cu Federaţia Rusă. Vor să preia prin diverse metode, şi militare, şi economice, teritoriile din jurul ţării noastre şi să ne încercuiască cu un cordon sanitar, în plus să obţină unele beneficii din faptul că Occidentul va influenţa decisiv dezvoltarea ţărilor vecine”, a declarat şeful MAE, în faţa deputaţilor „Edinaia Rossia”. El a mai spus că o astfel de linie de conduită „s-a manifestat plenar în Ucraina”, la fel, în ultimele luni în Belarus s-a efectuat un „rodaj” al „revoluţiilor colorate”. Pe lângă aceasta, „americanii şi europenii” au desfăşurat o confruntare geopolitică în Moldova, „fără a se sinchisi de faptul că au făcut propagandă deschisă în campania electorală”, a adăugat Lavrov. „Iar acum, colegii noştri occidentali încearcă să-şi sporească prezenţa, inclusiv militară, pe perimetrul frontierei noastre, dar şi în Asia Centrală şi Caucaz”, a încheiat el. De asemenea, ministrul a remarcat că tehnologii politici occidentali nu-şi ascund intenţia de destabilizare a situaţiei interne din Rusia, în preajma alegerilor în Duma de Stat.”

NARAŢIUNI: 1.Occidentul vrea să creeze instabilitate în jurul Rusiei. 2.Occidentul a provocat revoluţii colorate în Belarus şi Ucraina. 3.Occidentul vrea să preia prin diverse metode, inclusiv militare, teritorii din jurul Rusiei şi controlul politic în Ucraina, Belarus şi Moldova. 4. Occidentul a provocat o confruntare geopolitică în campania electorală din Moldova. 5.Occidentul vrea să destabilizeze situaţia internă din Rusia contextul alegerilor care vor avea loc în Duma de Stat.

CONTEXT: La 30 de ani de la destrămarea URSS şi declararea suveranităţii şi independenţei de către fostele republici sovietice, Kremlinul încearcă să-şi menţină influenţa în fostul spaţiu sovietic. Orice apropiere a ţărilor respective de Uniunea Europeană sau NATO a fost sancţionată de Federaţia Rusă prin diverse metode, de la şantajul gazelor sau embargourile economice și alimentarea unor zone secesioniste, până la declanşarea şi întreţinerea unor conflicte armate. Cel mai recent caz este cel din partea de est a Ucrainei, în regiunea Donbass, unde de şapte ani are loc un război dintre forţele separatiste susţinute de Federaţia Rusă şi forţele armate ale Ucrainei. Acesta a izbucnit în 2014 pe fundalul revoltei populare şi fugii din ţară a preşedintelui Ianukovici, care a renunțat în ultimul moment să semneze Acordul de Asociere Ucraina - Uniunea Europeană, la presiunea Rusiei. Cu puţin timp înainte de conflictul din Donbass, Federaţia Rusă a invadat și anexat peninsula ucraineană Crimeea. Aceste agresiuni faţă de Ucraina au determinat Kievul să-şi intensifice demersurile de aderare la NATO.

Un conflict similar, în prezent îngheţat, este şi cel din zona transnistreană a Republicii Moldova, declanşat în 1992 şi nerezolvat de 30 de ani. În războiul de la Nistru a fost implicată Armata a 14-a a Rusiei, dislocată în partea de est a Republicii Moldova. După încheierea Acordului de încetare a focului, semnat de preşedinţii Federaţiei Ruse, Boris Elţîn, şi Republicii Moldova, Mircea Snegur, Kremlinul, din agresor a reușit să obţină statutul de pacificator, stat-garant şi negociator în acest conflict. Rusia continuă să susţină politic regimul separatist de la Tiraspol şi refuză să-şi retragă muniţiile şi trupele de pe acest teritoriu. Pe lângă acest element major de presiune asupra Chişinăului, Kremlinul a taxat Republica Moldova în 2013, după semnarea Acordului de Asociere cu UE, prin impunerea unui embargou la produsele moldoveneşti. De asemenea, Federaţia Rusă susţine, inclusiv financiar, unele partide din Republica Moldova, în primul rând PSRM, care a fost la guvernare şi a promovat o politică în interesul rusesc. Liderul socialist, fostul preşedinte Igor Dodon a fost deconspirat de presă că ar colabora cu serviciile secrete ruse. Moscova a încercat să determine Chişinăul să declare neutralitatea permanentă a Republicii Moldova, printr-un acord internaţional, deşi trupele ruseşti staţionează ilegal pe teritoriul său. Această neutralitate este văzută în primul rând ca o garanție că nu se va pune problema aderării la NATO.

De notat că Rusia s-a folosit de regiuni separatiste și în Georgia, iar după războiul din august, 2008, a recunoscut independența Abhaziei şi Osetiei de Sud, pe care le susținuse și până atunci și continuă să le protejeze.

Pe fundalul revoltei populare din Belarus faţă de fraudarea alegerilor prezidenţiale de anul trecut,  dictatorul de la Minsk, Alexandr Lukaşenko, şi-a găsit susţinere în Rusia (ca şi în cazul Ianukovici). Această susţinere l-a încurajat pe Lukaşenko să reprime protestele paşnice din întreagă ţară, mii de persoane fiind arestate, liderii opoziţiei forţaţi să fugă din ţară, la fel ca şi miile de belaruşi care emigrează ilegal.

OBIECTIV: Naraţiunile au scopul să inducă mitul „duşmanului extern”, să mobilizeze partidul şi  electoratul în preajma alegerilor din septembrie din Rusia. Totodată, prin aceste declaraţii, Moscova îşi anunţă pretenţiile asupra teritoriilor din fosta URSS şi vrea să întărească opinia că Rusia e nevoită să şi le apere. Se încearcă zădărnicirea oricărei apropieri a fostelor republici sovietice de UE şi NATO.

DE CE ESTE SUNT FALSE NARAŢIUNILE: Declaraţiile ministrului Lavrov că Occidentul ar destabiliza situaţia din jurul Rusiei nu sunt susținute de dovezi, fiind așadar vorba de speculaţii politice care servesc interesului Federaţiei Ruse.

Protestele din Ucraina din 2014 şi cele din Belarus din 2020 au fost provocate de nemulţumirea populaţiei faţă de politicile preşedintelui ucrainean Ianukovici, respectiv fraudarea alegerilor prezidenţiale de către regimul autoritar al lui Lukaşenko, nu de către forţe externe precum insinuează Rusia. Dimpotrivă, Kremlinul i-a susţinut pe ambii preşedinţi contestaţi de populaţie. Ianukovici s-a refugiat în Federaţia Rusă pe fundalul protestelor populare, iar Lukaşenko a fost primit de Putin, în timp ce comunitatea internaţională nu a recunoscut alegerile din Belarus şi a denunţat represiunile faţă de protestatarii paşnici.

Nicio ţară din Occident nu a organizat vreodată vreo campanie militară în ţările din fosta URSS, din jurul Rusiei. Dimpotrivă, Rusia susţine militar toate regiunile secesioniste şi conflictele armate care au avut sau au loc în Ucraina, Georgia sau Moldova.

În ceea ce priveşte confruntarea geopolitică din campania electorală care a avut loc în Republica Moldova, chiar PSRM-PCRM, aliață susţinută de Federaţia Rusă, este cea care a încercat să își atragă adversarii, PAS şi preşedinta Maia Sandu, într-o dispută geopolitică. Socialiştii au lansat numeroase atacuri nefondate şi ştiri false la adresa partidelor proeuropene şi a Maiei Sandu, ONG-urilor şi ambasadorilor SUA şi UE de la Chişinău.

 • Publicație / Media:
  RT
 • Data publicării:
  23/07/2021
 • Limba / Public țintă:
  Simpatizanţii lui Vladimir Putin, publicul antieuropean şi anti NATO, inclusiv publicul de limbă rusă din fostele republici sovietice
 • Amplificare:
  Presa oficială rusească
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Revoluțiile colorate sunt o armă folosită de Occident împotriva Rusiei
Alte articole
FAKE NEWS: Apropierea Republicii Moldova de UE va duce la recunoașterea căsătoriilor între homosexuali

FAKE NEWS: Apropierea Republicii Moldova de UE va duce la recunoașterea căsătoriilor între homosexuali

Noul Guvern de la Chișinău este o marionetă în fața Occidentului, care îi va impune și legalizarea căsătoriilor homosexuale, dar și unirea cu România, potrivit unui comentariu publicat de portalul rus politnavigator.net, preluat și în Republica Moldova. Acesta reia, astfel, narațiunile false despre pericolul pe care îl comportă apropierea Republicii Moldova de UE, dar și al dispariției acesteia ca stat, din cauza forțelor pro-occidentale.

FAKE NEWS: România este o colonie americană în care este impusă cenzura

FAKE NEWS: România este o colonie americană în care este impusă cenzura

România este o colonie a SUA care execută orbește toate ordinele Washingtonului și transpune un model de cenzură asupra presei și a libertății de opnie, așa cum se întâmplă și în SUA.

FAKE NEWS: Maia Sandu este manevrată de ambasadorul american la Chișinău

FAKE NEWS: Maia Sandu este manevrată de ambasadorul american la Chișinău

Ambasadorul american la Chișinău, Derek Hogan, o coordonează pe Maia Sandu, obiectivul fiind aducerea Republicii Moldova sub controlul Occidentului. Această teză a unei conspirații occidentale care vizează Moldova a fost reactivată în contextul crizei politice și epidemiologice cu care se confruntă țara și a eforturilor socialiștilor de a rămâne la putere în ciuda înfrângerilor suferite în alegeri.

Mariana Vasilache

30 Jul 2021
Mariana Vasilache

Timp de citire: 5 min
 • Occidentul vrea să destabilizeze vecinătatea Rusiei și a provocat revoluţii colorate în Belarus şi Ucraina o confruntare geopolitică în Moldova, potrivit ministrului rus de externe, Serghei Lavrov. Narațiunea „inamicului extern”, la care acesta recurge, este reactivată în contextul în care regimul Putin se pregătește pentru alegerile din toamnă.
 • NARAŢIUNI: 1.Occidentul vrea să creeze instabilitate în jurul Rusiei. 2.Occidentul a provocat revoluţii colorate în Belarus şi Ucraina. 3.Occidentul vrea să preia prin diverse metode, inclusiv militare, teritorii din jurul Rusiei şi controlul politic în Ucraina, Belarus şi Moldova. 4. Occidentul a provocat o confruntare geopolitică în campania electorală din Moldova. 5.Occidentul vrea să destabilizeze situaţia internă din Rusia contextul alegerilor care vor avea loc în Duma de Stat.
 • OBIECTIV: Naraţiunile au scopul să inducă mitul „duşmanului extern”, să mobilizeze partidul şi electoratul în preajma alegerilor din septembrie din Rusia. Totodată, prin aceste declaraţii, Moscova îşi anunţă pretenţiile asupra teritoriilor din fosta URSS şi vrea să întărească opinia că Rusia e nevoită să şi le apere. Se încearcă zădărnicirea oricărei apropieri a fostelor republici sovietice de UE şi NATO.
FAKE NEWS: În Moldova este tolerat cultul fascismului
FAKE NEWS: În Moldova este tolerat cultul fascismului

„În Republica Moldova a fost inaugurat un monument dedicat fasciștilor”, au titrat mai multe instituții de presă din Rusia, pornind de la o știre publicată de agenția de presă „Steaua Roșie” care se referă de fapt la un cimitir dedicat ostașilor români, la Fălești. Arctus.livejournal.com folosește știrea pentru a readuce în prim-plan narațiunile despre Armata Română care ar fi exterminat în masă populația civilă din Republica Moldova și despre existența a două popoare diferite, românii și moldovenii.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
20 Sep 2021
FAKE NEWS: Klaus Iohannis a creat criza politică din România pentru a subordona stângii germane viitorul guvern de la București
FAKE NEWS: Klaus Iohannis a creat criza politică din România pentru a subordona stângii germane viitorul guvern de la București

Criza politică din România a fost provocată intenționat de președintele Klaus Iohannis, care ar vrea să alinieze un viitor guvern din România format din PNL și PSD, o variantă refacută a USL-ului, cu social-democrații care ar urma să vină la putere în Germania.

15 Sep 2021
FAKE NEWS: Guvernarea pro-europeană de la Chișinău reintroduce cenzura pentru posturile TV rusești
FAKE NEWS: Guvernarea pro-europeană de la Chișinău reintroduce cenzura pentru posturile TV rusești

Guvernarea pro-europeană de la Chișinău intenționează să reinstaureze cenzura împotriva posturilor ruse de televiziune, a scris presa din această țară, făcând trimitere la o declarație a președintelui Parlamentului, Igor Grosu. De fapt, acesta s-a referit la protejarea și stimularea audiovizualului autohton, inclusiv prin necesitatea de a-i oferi prin lege mai mult acces la piața de publicitate, în condițiile în care aceasta este dominată în prezent de posturile care retransmit televiziuni de peste hotare. Interpretarea eronată față parte dintr-o campanie mai mare de demonizare a guvernării pro-europene de la Chișinău și a o prezenta drept anti-rusă, gata chiar să participe la un război al Occidentului împotriva Moscovei.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
13 Sep 2021
FAKE NEWS: Ucraina folosește Transnistria ca să atragă Moldova în conflict cu Rusia
FAKE NEWS: Ucraina folosește Transnistria ca să atragă Moldova în conflict cu Rusia

Noua guvernare de la Chișinău urmează orbește agenda dictată de la Washington și Bruxelles iar Ucraina încearcă să atragă Republica Moldova într-un conflict împotriva Rusiei, potrivit unor narațiuni mai vechi reluate de liderul PSRM, Igor Dodon. Într-un interviu acordat televiziunii Primul în Moldova, Dodon a mai spus și că autoritățile de la Chișinău și Kiev s-au înțeles să blocheze economic regiunea transnistreană.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
10 Sep 2021