Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

FAKE NEWS: Produsele din Uniunea Europeană vor conține făină din greieri, care este alergenă și duce la șoc anafilactic

Un bărbat gustă greieri copți la o ferma de greieri. Bishkek, Kârgâzstan, 12 august 2021.
©EPA-EFE/IGOR KOVALENKO  |   Un bărbat gustă greieri copți la o ferma de greieri. Bishkek, Kârgâzstan, 12 august 2021.

UE impune folosirea făinei de greieri, care îi poate chiar ucide pe unii consumatori, potrivit unei știri false apărute în România. Aceasta reia narațiunea falsă că UE își va obliga cetățenii să mănânce insecte. În realitate, Bruxellesul doar a aprobat intrarea unui nou producător de făină de greieri pe piaţa comunitară, dar utilizarea produselor sale nu e obligatorie. La fel, achiziționarea produselor ce conțin ingrediente pe bază de insecte rămâne o opțiune personală a consumatorilor.

ȘTIRE: „Uniunea Europeană a autorizat intrarea pe piață a unui aliment nou produs de Vietnam, care va intra în compoziția mai multor produse alimentare din UE. Este vorba despre pulberea parțial degresată a greierelui de casă, cu denumirea științifică de Acheta domesticus. Făina va fi utilizată în prepararea pâinii și a chiflelor multicereale, a biscuiților crocanți și a grisinelor, a batoanelor de cereale, a preamestecurilor pentru produse de panificație (uscate), a biscuiților și a produselor pe bază de paste făinoase (uscate și umplute).”

NARAȚIUNI: 1. „Resetarea alimentară”, parte a programului Noii Ordini Mondiale, ne va obliga să mâncăm insecte. 2. Oculta mondială urmăreşte otrăvirea omenirii şi reducerea populaţiei planetei.

CONTEXT: Într-un studiu datând din 2013, Organizația pentru Alimentație și Agricultură a ONU afirma că insectele pot fi o sursă alternativă de proteine, iar fermele de insecte sunt mai prietenoase cu mediul decât cele care cresc animale. Nu a durat mult timp și au apărut vocile care susțineau că respectivul studiu și intenția Comisiei Europene de a aproba comercializarea alimentelor pe bază de insecte în spațiul comunitar, nu ar fi decât o nouă etapă din planul malefic al ocultei mondiale, de otrăvire și reducere a populației planetei. Teoria nu a ocolit, evident, România, și a fost preluată și amplificată de diverse persoane publice, de la oameni politici și ziariști până la influenceri pricepuți la toate. Astfel că, la fiecare nouă reglementare a Comisiei Europene din domeniul alimentar, subiectul „resetării alimentare” și al dietelor New Age este reluat și diseminat agresiv pe canalele de propagandă suveranist-conservatoare, mai mult sau mai puțin aflate sub influența Moscovei.

Comercializarea ca aliment a Greierelui de casă (Acheta domesticus) a fost aprobată de Comisia Europeană încă din 10 februarie 2022, ulterior aprobării, la 12 noiembrie 2021 a comercializării Lăcustei călătoare (Locusta migratoria) și, la 8 februarie 2022, a Viermelui galben de făină (Tenebrio molitor), toate sub formă congelată, uscată și de pudră, dar la acel moment subiectul nu a fost tratat cu atenție de propaganda suveranistă, ocupată cu „dictatura sanitară” și justificarea agresiunii ruse din Ucraina. El a intrat în atenția opiniei publice la sfârșitul verii lui 2022, fiind adus în discuție de liderul naționalist George Simion cu ocazia nunții sale.

OBIECTIV: Subminarea încrederii populației în Uniunea Europeană și promovarea discursului de tip suveranist.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Utilizarea insectelor ca sursă alternativă de proteine nu este nouă, iar insectele sunt consumate în mod regulat în multe părți ale lumii. Un studiu recent a făcut o sinteză și a arătat că în lume sunt consumate aproximativ 2.000 de specii de insecte în peste 100 de țări! Insectele comestibile, și în special greierii, fac parte din dieta tradițională a mai multor țări din Asia, cum ar fi China, Japonia, Taiwan, Cambodgia, Laos, Myanmar, Vietnam, Thailanda, dar și în Africa Ecuatorială sau chiar în Mexic. Consumul acestora are loc în diferite forme și la ocazii diverse. Prepararea lor include de obicei prăjirea sau gătirea la abur pentru consumul ca fel principal sau gustare. Greierul de casă este apreciat pentru gust, aromă și textură. De asemenea, aportul de nutrienți, în special proteine, al acestor insecte este considerabil, fapt stabilit de o serie de studii și analize de laborator efectuate în peste 20 de ani. Acestea arată că, de exemplu, făina din greieri conține proteine și aminoacizi esențiali în proporții între 50-70%, iar conținutul de grăsimi ajunge la 20%. Greierii sunt și o sursă de minerale, precum cupru, seleniu, magneziu, zinc și vitamine. Fără a implica o dietă bazată exclusiv pe insecte și, în niciun caz obligativitate, creșterea ponderii insectelor în alimentația de bază a omenirii ar putea ajuta la hrănirea unei populații în continuă creștere.

Prin decizia din 3 ianuarie 2023, Comisia Europeană nu face altceva decât să aprobe comercializarea în spațiul comunitar a produselor pe bază de insecte de către un producător vietnamez, al cărui dosar a fost analizat și confruntat cu rezultatele Autorității Europene pentru Siguranță Alimentară (EFSA) timp de 4 ani (2018 – 2022). De altfel, EFSA, într-un aviz științific publicat încă din 2015, a declarat că folosirea insectelor ca sursă de hrană și nutreț are importante beneficii de mediu și economice și nu ridică pericole majore de securitate alimentară. Fermele de insecte pot duce la emisii mai mici de gaze cu efect de seră și amoniac decât cele de bovine sau porcine și la o eficiență mai mare în conversia furajelor în proteine, se mai arată în raport. În același timp, EFSA a concluzionat că, atâta timp cât insectele sunt hrănite cu furaje permise în prezent, șansele apariției unor reacții alergice sau efecte toxice sunt similare cu cele ale altor surse de proteine utilizate în prezent. Greierul, fiind un artropod, are numeroase proteine similare cu ale altor insecte, acarienilor din praful de casă şi crustaceelor, dar şi cu ale moluştelor. De aceea, Comisia Europeană a impus regula etichetării produselor alimentare care conțin pulbere parțial degresată de Acheta domesticus (greier de casă) în mod corespunzător, în conformitate cu reglementările europene. Aprobarea dată de executivul european are în vedere exclusiv greieri de crescătorie, nu sălbatici, riscurile de contaminare toxică fiind în acest caz similare cazurilor de consum de ciuperci comestibile din crescătorii autorizate față de cele culese în pădure. În plus, contrar părerii generale, produsele alimentare ce conțin ingrediente pe bază de insecte se află în alimentația românilor de ceva vreme, iar făina de greiere poate fi găsită chiar și pe site-uri care vând produse așa-zis tradiționale sau dedicate alimentației sportivilor.

În concluzie, consumul de insecte, indiferent de formă și modalitate de gătire, rămâne o alegere, Comisia Europeană subliniind cât se poate de clar acest lucru într-un răspuns oficial transmis publicației PressOne în august 2022: „Comisia Europeană nu îi va forța pe cetățeni să mănânce insecte (sau orice altceva). Consumul insectelor este posibil, niciodată obligatoriu, atâta timp cât acestea sunt autorizate ca alimente noi de Comisie”. Ca exemplu, operatorul belgian de supermarketuri Delhaize (Mega Image în România) a introdus în 2014 un fel de mâncare bazat pe viermi de făină în magazinele sale din Belgia, dar nu a avut succes, fiind nevoit să retragă rapid produsul de pe rafturi.

Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  ortodoxinfo.ro
 • Data publicării:
  08/01/2023
 • Public țintă:
  naţionalişti, suveranişti, antioccidentali, antieuropeni
 • Amplificare:
  activenews.ro, rotalianul.com, ecopolitic.ro, manifeste.ro, national.ro, ziar.com, reţele sociale
 • Narațiune cheie:
  Europenii vor fi obligați să mănânce insecte chiar dacă acest lucru îi omoară
Alte articole
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Naționaliștii ucraineni au ucis civili pașnici

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Naționaliștii ucraineni au ucis civili pașnici

Presa din Rusia și de pe teritoriul republicilor autoproclamate Donețk și Lugansk distribuie informații false despre crimele de război ale militarilor ucraineni, și mai ales ale naționaliștilor, împotriva civililor din estul și sudul Ucrainei. În realitate, Rusia este cea care bombardează orașele ucrainene și a distrus numeroase obiective civile, inclusiv blocuri de locuințe, școli etc.

FAKE NEWS: Refugiații ucraineni provoacă dezordini în Republica Moldova, iar Kievul vrea să atragă Chișinăul în război

FAKE NEWS: Refugiații ucraineni provoacă dezordini în Republica Moldova, iar Kievul vrea să atragă Chișinăul în război

Refugiații ucraineni au un comportament obraznic față de moldoveni, încearcă să-și impună viziunile politice și încalcă legea, potrivit presei ruse care mai scrie și că autoritățile de la Kiev ar intenționa să implice Republica Moldova în războiul împotriva Rusiei.

FAKE NEWS: Belarusul acționează conform normelor internaționale, Ucraina e nazistă și rusofobă

FAKE NEWS: Belarusul acționează conform normelor internaționale, Ucraina e nazistă și rusofobă

Belarusul nu face decât să respecte normele internaționale în criza refugiaților de la granițele sale cu UE, afirmă ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. Într-un interviu acordat postului guvernamental de televiziune Russia 24 Lavrov a reluat și narațiuni false despre Ucraina care ar încalca Acordurile de la Minsk și care ar deveni din ce în ce mai neonazasită și rusofobă.

Cezar Manu

16 Jan 2023

Actualizat la: 06 Feb 2023 12:49:05
Cezar Manu

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 5 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina recrutează voluntari pentru brigăzi naziste
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina recrutează voluntari pentru brigăzi naziste

Kievul recrutează voluntari pentru brigăzi naziste care vor invada Donbassul și Crimeea, scrie presa rusă, care interpretează într-o manieră originală un anunț dat de Ministerul ucrainean de Interne. Mate-narațiunea nazismului ucrainean e utilizată de Rusia pentru a-și justifica agresiunea împotriva țării vecine încă din 2014, deși extremiștii de dreapta sunt irelevanți politic în Ucraina iar ideologia nazistă e interzisă prin lege.

Marin Gherman
Marin Gherman
07 Feb 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Acțiunile militarilor ruși în regiunea Herson sunt un exemplu de comportament uman
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Acțiunile militarilor ruși în regiunea Herson sunt un exemplu de comportament uman

Militarii ruși au avut un comportament uman față de populație și armata ucraineană în perioada invadării sudului Ucrainei, potrivit presei guvernamentale ruse, care îl citează pe primarul autoproclamat al unei localități din regiunea Herson. În sudul Ucrainei au fost descoperite gropi comune și camere de tortură care arată cât de uman a fost comportamentul rușilor în realitate.

Marin Gherman
Marin Gherman
02 Feb 2023
FAKE NEWS: Oculta globală vrea monede digitale pentru a înrobi omenirea
FAKE NEWS: Oculta globală vrea monede digitale pentru a înrobi omenirea

Monedele digitale vor fi folosite pentru transformarea populaţiei globului în sclavi, cărora nu li se va mai permite să dețină proprietăţi, să călătorească sau să cumpere ce vor dori, potrivit unei narațiuni false reluate odată cu anunţul de angajare a unui şef de departament pentru monedă digitală, lansat de către Trezoreria Marii Britanii. În realitate, moneda digitală reprezintă doar o altă formă de existență a banilor.

Cezar Manu
Cezar Manu
01 Feb 2023
FAKE NEWS: NATO pregătește teritoriul Republicii Moldova ca viitor teatru de război
FAKE NEWS: NATO pregătește teritoriul Republicii Moldova ca viitor teatru de război

Guvernarea de la Chișinău apropie țara de NATO, care îi furnizează Republicii Moldova armament pentru a o pregăti drept viitor teatru de război împotriva Rusiei, scrie presa rusă, care aduce ca argument livrarea a 3 (TREI) transportoare blindate de către Germania. Este vorba de încă o pledoarie pentru neutralitate care ignoră faptele care arată că, de fapt, pentru Rusia neutralitate înseamnă doar acceptarea hegemoniei sale și că este gata să atace țări neutre care nu doresc să fie în sfera sa de influență.

Veridica
Veridica
31 Jan 2023