FAKE NEWS: Occidentul a provocat toate crizele cu care se confruntă statele din Europa de Est

FAKE NEWS: Occidentul a provocat toate crizele cu care se confruntă statele din Europa de Est
© EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ / POOL   |   Prim-miniștrii Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova vizitează Comisia UE

Daruieste Viata

Occidentul e vinovat de problemele cu care se confruntă țările din spațiul ex-sovietic, potrivit unei narațiuni publicate la Chișinău. În realitate, statele ex-sovietice sunt marcate de moștenirea URSS, iar Rusia le alimentează problemele actuale.  

ȘTIRE/ȘTIRI: „Nu trebuie să fii cu stea în frunte ca să înțelegi că toate crizele de pe teritoriile Europei de Est au fost provocate de acțiunile statelor occidentale, în particular de SUA, care provoacă instabilitate regională pentru a-și satisface propriile interese naționale”.

În continuare, autorul face referire la situația din Belarus, afirmând că și criza migranților la granița dintre Belarus și Polonia a fost provocată tot de acțiunile Occidentului.

„Trebuie înțeles că valurile migraționale au fost provocate din start de expansiunea Occidentului în Africa de Nord și în Orientul Apropiat. Washingtonul și aliații săi au distrus viața pașnică din regiune și au creat artificial o catastrofă umanitară”.

[...]„Dacă republica noastră va continua să urmeze Occidentul și va renunța la interesele propriului popor în favoarea altora, o așteaptă o criză similară”

NARAȚIUNE/NARAȚIUNI: 1. Occidentul este vinovat de problemele statelor din Europa de Est (din spațiul ex-sovietic), care se confruntă cu conflicte teritoriale. 2. Calea pro-europeană aleasă de cetățenii Republicii Moldova și promovată de actuala guvernare de la Chișinău este una păguboasă

CONTEXT/ETOS LOCAL: În urma alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020 și a celor parlamentare din iulie 2021, în Republica Moldova au ajuns la guvernare reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate, formațiune care optează pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

Republica Moldova a lansat procesul de apropiere de UE la începutul anilor 2000, însă au existat regrese și stagnări periodice din cauza guvernărilor corupte și a celor de centru-stânga, favorabile apropierii de Rusia. Cu toate acestea, în 2014 Chișinăul a semnat Acordul de asociere, care îl cuprinde și pe cel de liber schimb, și a obținut regimul liberalizat de vize pentru cetățenii săi, fiind primul stat din Parteneriatul Estic în această privință.

Uniunea Europeană este și principalul susținător financiar extern al Republicii Moldova, un nou pachet de asistență în valoare de 600 de milioane de euro fiind deja aprobat pentru perioada 2021-2024.

Cu toate acestea, unele forțe politice, în frunte cu Partidul Socialiștilor condus de fostul președinte Igor Dodon, dar și o parte a populației, în special minoritățile etnice, vorbitoare de limba rusă, optează pentru reorientarea politicii externe către Rusia.  Aceste demersuri sunt promovate și de presa afiliată Kremlinului sau socialiștilor.

Republica Moldova, la fel ca toate statele membre ale Parteneriatului Estic, se confruntă și cu o problemă teritorială, provocată de regiunea separatistă cunoscută ca Transnistria, susținută și finanțată direct și indirect de Moscova. Aici sunt depozitate muniții și armament din perioada sovietică, păzite de un contingent militar rus, iar Moscova refuză să-și îndeplinească angajamentele asumate internațional de a le retrage, condiționând cu reglementarea conflictului.

OBIECTIV: Să prezinte Occidentul ca fiind vinovat de problemele economice și teritoriale cu care se confruntă Republica Moldova și să determine deturnarea parcursului european ales de cetățeni

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA/SUNT FALSE NARAȚIUNILE: La fel ca în majoritatea statelor membre ale Parteneriatului Estic, problema teritorială a Republicii Moldova a apărut odată cu destrămarea fostei URSS și a fost cauzată de demarcarea artificială a hotarelor în perioada sovietică.

Regimul separatist de la Tiraspol nu ar fi supraviețuit fără sprijinul politic și economic direct și indirect din partea Kremlinului. Moscova pompează bani în regiune. Totodată, regimul se menține și datorită faptului că nu achită pentru gazul consumat, inclusiv de centrala electrică de la Cuciurgan. Aceasta, la rândul său, vinde majoritatea energiei electrice consumate în dreapta Nistrului.

Moscova se opune retragerii trupelor și muniției sale, asigurând astfel perpetuarea status quo-ului.

Prin contrast, statele baltice, care sunt membre UE și NATO, au un nivel mult mai ridicat de viață și de siguranță decât celelalte țări fost-sovietice, care au oscilat pe parcursul ultimilor 30 de ani între Est și Vest, sau au rămas în sfera de influență a Rusiei.

În pofida elogierii Rusiei de către anumiți politicieni și instituții de presă, majoritatea cetățenilor moldoveni aleg să plece peste hotare în Occident și susțin integrarea europeană a Republicii Moldova.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Statele membre ale Parteneriatului Estic se confruntă cu probleme teritoriale, economice, sociale, demografice și de alt gen.

 • Publicație / Media:
  ehomd.info
 • Data publicării:
  02/12/2021
 • Public țintă:
  euroscepticii, minoritățile naționale
 • Afiliere politică:
  PSRM
 • Narațiune cheie:
  Occidentul a provocat toate crizele cu care se confruntă statele din Europa de Est
Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
 • Occidentul e vinovat de problemele cu care se confruntă țările din spațiul ex-sovietic, potrivit unei narațiuni publicate la Chișinău. În realitate, statele ex-sovietice sunt marcate de moștenirea URSS, iar Rusia le alimentează problemele actuale.
 • NARAȚIUNE/NARAȚIUNI: 1. Occidentul este vinovat de problemele statelor din Europa de Est (din spațiul ex-sovietic), care se confruntă cu conflicte teritoriale. 2. Calea pro-europeană aleasă de cetățenii Republicii Moldova și promovată de actuala guvernare de la Chișinău este una păguboasă
 • OBIECTIV: Să prezinte Occidentul ca fiind vinovat de problemele economice și teritoriale cu care se confruntă Republica Moldova și să determine deturnarea parcursului european ales de cetățeni
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina, Rusia poartă un război de eliberare națională
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina, Rusia poartă un război de eliberare națională

Războiul din Ucraina este unul de eliberare națională a Rusiei, dar și pentru libertatea întregii lumi, potrivit unui discurs al lui Putin.

Marin Gherman
Marin Gherman
30 Nov 2023
Buletin Fake News Nr. 57: Îndemnuri la genocid și antisemitism
Buletin Fake News Nr. 57: Îndemnuri la genocid și antisemitism

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
29 Nov 2023
FAKE NEWS: NATO distruge Delta Dunării
FAKE NEWS: NATO distruge Delta Dunării

Existenţa Deltei Dunării este pusă în pericol de NATO şi MApN, care vor să preia un teren pentru amenajări militare, conform unei publicaţii naţionaliste.

Cezar Manu
Cezar Manu
27 Nov 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul îi cere Ucrainei să mobilizeze femeile și bătrânii
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul îi cere Ucrainei să mobilizeze femeile și bătrânii

Ucraina va trimite pe front femei și bătrâni la recomandarea insistentă a Occidentului, potrivit propagandei pro-Kremlin care-l citează pe șeful serviciilor ruse de informații externe.

Marin Gherman
Marin Gherman
24 Nov 2023