Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

FAKE NEWS: Occidentul a provocat toate crizele cu care se confruntă statele din Europa de Est

FAKE NEWS: Occidentul a provocat toate crizele cu care se confruntă statele din Europa de Est
©EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ / POOL  |   Prim-miniștrii Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova vizitează Comisia UE
Festivalul de conferințe

Occidentul e vinovat de problemele cu care se confruntă țările din spațiul ex-sovietic, potrivit unei narațiuni publicate la Chișinău. În realitate, statele ex-sovietice sunt marcate de moștenirea URSS, iar Rusia le alimentează problemele actuale.  

ȘTIRE/ȘTIRI: „Nu trebuie să fii cu stea în frunte ca să înțelegi că toate crizele de pe teritoriile Europei de Est au fost provocate de acțiunile statelor occidentale, în particular de SUA, care provoacă instabilitate regională pentru a-și satisface propriile interese naționale”.

În continuare, autorul face referire la situația din Belarus, afirmând că și criza migranților la granița dintre Belarus și Polonia a fost provocată tot de acțiunile Occidentului.

„Trebuie înțeles că valurile migraționale au fost provocate din start de expansiunea Occidentului în Africa de Nord și în Orientul Apropiat. Washingtonul și aliații săi au distrus viața pașnică din regiune și au creat artificial o catastrofă umanitară”.

[...]„Dacă republica noastră va continua să urmeze Occidentul și va renunța la interesele propriului popor în favoarea altora, o așteaptă o criză similară”

NARAȚIUNE/NARAȚIUNI: 1. Occidentul este vinovat de problemele statelor din Europa de Est (din spațiul ex-sovietic), care se confruntă cu conflicte teritoriale. 2. Calea pro-europeană aleasă de cetățenii Republicii Moldova și promovată de actuala guvernare de la Chișinău este una păguboasă

CONTEXT/ETOS LOCAL: În urma alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020 și a celor parlamentare din iulie 2021, în Republica Moldova au ajuns la guvernare reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate, formațiune care optează pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

Republica Moldova a lansat procesul de apropiere de UE la începutul anilor 2000, însă au existat regrese și stagnări periodice din cauza guvernărilor corupte și a celor de centru-stânga, favorabile apropierii de Rusia. Cu toate acestea, în 2014 Chișinăul a semnat Acordul de asociere, care îl cuprinde și pe cel de liber schimb, și a obținut regimul liberalizat de vize pentru cetățenii săi, fiind primul stat din Parteneriatul Estic în această privință.

Uniunea Europeană este și principalul susținător financiar extern al Republicii Moldova, un nou pachet de asistență în valoare de 600 de milioane de euro fiind deja aprobat pentru perioada 2021-2024.

Cu toate acestea, unele forțe politice, în frunte cu Partidul Socialiștilor condus de fostul președinte Igor Dodon, dar și o parte a populației, în special minoritățile etnice, vorbitoare de limba rusă, optează pentru reorientarea politicii externe către Rusia.  Aceste demersuri sunt promovate și de presa afiliată Kremlinului sau socialiștilor.

Republica Moldova, la fel ca toate statele membre ale Parteneriatului Estic, se confruntă și cu o problemă teritorială, provocată de regiunea separatistă cunoscută ca Transnistria, susținută și finanțată direct și indirect de Moscova. Aici sunt depozitate muniții și armament din perioada sovietică, păzite de un contingent militar rus, iar Moscova refuză să-și îndeplinească angajamentele asumate internațional de a le retrage, condiționând cu reglementarea conflictului.

OBIECTIV: Să prezinte Occidentul ca fiind vinovat de problemele economice și teritoriale cu care se confruntă Republica Moldova și să determine deturnarea parcursului european ales de cetățeni

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA/SUNT FALSE NARAȚIUNILE: La fel ca în majoritatea statelor membre ale Parteneriatului Estic, problema teritorială a Republicii Moldova a apărut odată cu destrămarea fostei URSS și a fost cauzată de demarcarea artificială a hotarelor în perioada sovietică.

Regimul separatist de la Tiraspol nu ar fi supraviețuit fără sprijinul politic și economic direct și indirect din partea Kremlinului. Moscova pompează bani în regiune. Totodată, regimul se menține și datorită faptului că nu achită pentru gazul consumat, inclusiv de centrala electrică de la Cuciurgan. Aceasta, la rândul său, vinde majoritatea energiei electrice consumate în dreapta Nistrului.

Moscova se opune retragerii trupelor și muniției sale, asigurând astfel perpetuarea status quo-ului.

Prin contrast, statele baltice, care sunt membre UE și NATO, au un nivel mult mai ridicat de viață și de siguranță decât celelalte țări fost-sovietice, care au oscilat pe parcursul ultimilor 30 de ani între Est și Vest, sau au rămas în sfera de influență a Rusiei.

În pofida elogierii Rusiei de către anumiți politicieni și instituții de presă, majoritatea cetățenilor moldoveni aleg să plece peste hotare în Occident și susțin integrarea europeană a Republicii Moldova.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Statele membre ale Parteneriatului Estic se confruntă cu probleme teritoriale, economice, sociale, demografice și de alt gen.

Ajută Veridica.ro
 • Publicație / Media:
  ehomd.info
 • Data publicării:
  02/12/2021
 • Public țintă:
  euroscepticii, minoritățile naționale
 • Afiliere politică:
  PSRM
 • Narațiune cheie:
  Occidentul a provocat toate crizele cu care se confruntă statele din Europa de Est
Alte articole
Monitor Fake News Nr. 43: Propaganda rusă continuă să se folosească de copii și laudă crimele de război

Monitor Fake News Nr. 43: Propaganda rusă continuă să se folosească de copii și laudă crimele de război

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

FAKE NEWS: România se pregătește să intre în război

FAKE NEWS: România se pregătește să intre în război

La ordinul președintelui Klaus Iohannis și cu complicitatea Parlamentului, România se va implica cu trupe în războiul din Ucraina în viitorul apropiat, afirmă un controversat deputat român. În realitate, prezentarea informărilor legate de forțele armate de către președintelui statului, în ședința comună a celor două camere ale Legislativului din România, reprezintă doar o procedură cu caracter mai mult formal, care are loc în fiecare an.

FAKE NEWS: Ucraina se pregătește să atace Transnistria, iar o armadă de tancuri NATO de pe teritoriul României, să ajungă în Crimeea

FAKE NEWS: Ucraina se pregătește să atace Transnistria, iar o armadă de tancuri NATO de pe teritoriul României, să ajungă în Crimeea

Ucraina și Republica Moldova s-ar pregăti de o operațiune militară împotriva Transnistriei iar în ajutor va veni și o „armadă” de tancuri care staționează în România, scrie publicația rusă politnavigator, care face referire la afirmațiile unor așa-ziși experți ruși. La doar trei zile după publicarea narațiunii false în presă, aceasta a fost reluată oficial, într-o formă ușor modificată, de ministerul rus al Apărării.

Cornel Ciobanu

06 Dec 2021

Actualizat la: 06 Dec 2021 14:16:01
Cornel Ciobanu

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
 • Occidentul e vinovat de problemele cu care se confruntă țările din spațiul ex-sovietic, potrivit unei narațiuni publicate la Chișinău. În realitate, statele ex-sovietice sunt marcate de moștenirea URSS, iar Rusia le alimentează problemele actuale.
 • NARAȚIUNE/NARAȚIUNI: 1. Occidentul este vinovat de problemele statelor din Europa de Est (din spațiul ex-sovietic), care se confruntă cu conflicte teritoriale. 2. Calea pro-europeană aleasă de cetățenii Republicii Moldova și promovată de actuala guvernare de la Chișinău este una păguboasă
 • OBIECTIV: Să prezinte Occidentul ca fiind vinovat de problemele economice și teritoriale cu care se confruntă Republica Moldova și să determine deturnarea parcursului european ales de cetățeni
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia și China vor pace în Ucraina, în timp ce Occidentul alimentează războiul
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia și China vor pace în Ucraina, în timp ce Occidentul alimentează războiul

Rusia și China caută soluții de pace în Ucraina, în timp ce Occidentul își dorește un război de lungă durată, potrivit presei guvernamentale ruse care scrie despre discuțiile de la Moscova dintre Vladimir Putin și Xi Jinping. În realitate, Rusia e cea care a declanșat războiul și îl continuă menținând trupe în Ucraina și încercând să captureze și mai mult din teritoriul acestei țări.

Marin Gherman
Marin Gherman
22 Mar 2023
FAKE NEWS: Diplomați occidentali pregătesc intrarea Moldovei în război
FAKE NEWS: Diplomați occidentali pregătesc intrarea Moldovei în război

Doi diplomați occidentali au vizitat săptămâna trecută Republica Moldova pentru a discuta despre implicarea acesteia în războiul din Ucraina, scrie publicația din Donețk trmsk.ru. În realitate, discuțiile nu au vizat implicarea Moldovei în război; din contră, chiar aceasta este expusă riscului unei operațiuni rusești.

Veridica
Veridica
21 Mar 2023
Monitor Fake News Nr. 44: Republica Moldova și Georgia, în vizorul Rusiei
Monitor Fake News Nr. 44: Republica Moldova și Georgia, în vizorul Rusiei

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Veridica
Veridica
20 Mar 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina blochează creare unei zone de protecție la centrala nucleară Zaporojie și vrea să provoace un accident nuclear
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina blochează creare unei zone de protecție la centrala nucleară Zaporojie și vrea să provoace un accident nuclear

Kievul nu vrea să colaboreze cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică pentru a crea o zonă de protecție la centrala nucleară Zaporojie și vrea să provoace un accident nuclear acolo, afirmă presa pro-Kremlin, care citează mai mulți oficiali ruși. În realitate, crearea acestei zone de protecție poate avea loc doar prin demilitarizare, adică prin retragerea trupelor ruse de pe teritoriul centralei, variantă exclusă însă de Moscova.

Marin Gherman
Marin Gherman
15 Mar 2023