FAKE NEWS: Oamenii care refuză implanturi digitale vor fi eliminați

Hubo, un robot umanoid dezvoltat în Coreea de Sud, ține un ziar în timpul unei demonstrații la cea de-a 46-a întâlnire anuală a Forumului Economic Mondial, WEF, la Davos, Elveția, 22 ianuarie 2016.
© EPA/LAURENT GILLIERON   |   Hubo, un robot umanoid dezvoltat în Coreea de Sud, ține un ziar în timpul unei demonstrații la cea de-a 46-a întâlnire anuală a Forumului Economic Mondial, WEF, la Davos, Elveția, 22 ianuarie 2016.

Susține jurnalismul independent

Oamenii vor suferi modificări biologice radicale, prin fuzionarea cu lumea digitală, iar cei care refuză vor fi eliminați, potrivit unei naraţiuni promovate de un cunoscut site conspiraţionist.

În viitor, planeta va fi populată de oameni-maşină

ȘTIRE: Fondatorul Forumului Economic Mondial, Klaus Schwab, a vorbit la Summitul Guvernului Mondial, ediția 2024, afirmând că omenirea face tranziția către „o nouă eră”, „era inteligentă”. Schwab a avertizat că oamenii care refuză să fuzioneze cu inteligența artificială (AI) vor descoperi în curând că nu mai au loc în societate. [...] în „noii zori” ai civilizației umane, „cele mai profunde nevoi și aspirații ale umanității” vor fi armonizate cu tehnologiile celei de-a Patra Revoluții Industriale, precum Inteligența Artificială, roboți, Internetul Lucrurilor, printarea 3D, ingineria genetică, calculatorul cuantic devin „fundamentele vieții noastre zilnice”. În această „nouă eră” distopică, tehnocratul FEM adept al transumanismului, Klaus Schwab, consideră că oamenii vor fuziona cu lumea digitală și că dimensiunile noastre biologice vor fi modificate.

NARAȚIUNE: Oamenii vor fi substanţial modificaţi genetic de tehnologia digitală, iar cei care refuză contopirea cu Inteligenţa Artificială vor fi eliminaţi.  

CONTEXT: Forumul Economic Mondial (WEF) este o organizație internațională neguvernamentală de lobby pentru companii multinaționale, ce susţine că lumea poate fi gestionată cel mai eficient în termeni globalişti, de o coaliție de corporații multinaționale, guverne și organizații ale societății civile. Fundația acționează și ca un think tank, publicând o gamă largă de rapoarte în diferite domenii de activitate precum finanţe, sănătate, sau protecţia mediului. Indiferent de ideile şi dorinţele membrilor WEF, recomandările acestora au un caracter strict consultativ şi, în pofida avertismentelor conspiraţioniştilor, nu sunt obligatorii. Marea Resetare propusă de preşedintele WEF, Klaus Schwab, nu este decât un plan de redresare economică, lansat în iunie 2020, ca răspuns la pandemia de Covid19, având drept scop reconstrucția după criza sanitară globală, într-un mod care acordă prioritate dezvoltării durabile. Între timp, planul a fost adaptat pentru a include şi măsuri de redresare a activităţilor puternic afectate de războiul din Ucraina.

Una din principalele acuzaţii care i se aduc liderului FEM este aceea de a fi transumanist. Transumanismul este un curent ideologic care încurajează folosirea științei și tehnologiei pentru a îmbunătăți abilitățile și aptitudinile mentale și fizice ale oamenilor prin eliminarea bolilor sau reducerea impactului acestora, încetinirea sau eliminarea îmbătrânirii, îmbunătățirea capacității intelectuale și fizice etc. În acelaşi timp, însă, transumanismul studiază și eventualele consecințe periculoase ale folosirii tehnologiei pentru îmbunătăţirea omului.

OBIECTIV: Subminarea încrederii populației în autorități, autovalidarea discursului conspiraţionist, provocarea şi amplificarea de tensiuni sociale, demonizarea Occidentului.

Discursul lui Schwab, o pledoarie pentru armonizarea existenţei umane cu progresul tehnologic

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Săptămâna trecută, în Dubai, a avut loc un summit al Forumului Economic Mondial, unde reprezentanţi ai mai multor state şi organizații internaționale au discutat despre strategii şi soluții de răspuns la provocările viitorului, indiferent de natura lor, tehnologică, climatică sau conflictuală. Naraţiunea fuziunii obligatorii a omului cu tehnologia are la bază, probabil, discursul lui Schwab din cadrul acestui summit, în care preşedintele FEM a prezentat un rezumat al dialogului pe care l-a purtat cu aplicaţia de Inteligenţă Artificială ChatGPT, şi în care era vorba despre felul în care va arăta noua eră a tehnologiei spre care se îndreaptă astăzi omenirea. Concluzia lui Klaus Schwab era aceea că, în viitorul extrem de apropiat, nevoile fizice şi psihologice ale omenirii vor fi armonizate (nu integrate) cu tehnologia, iar Inteligența Artificială, roboții, Internetul, printarea 3D, ingineria genetică sau calculatorul cuantic vor deveni extrem de prezente în viaţa de zi cu zi.

Consideraţiile conspiraţioniste nu apar în discursul preşedintelui FEM, dar sintetizează în mod arbitrar şi denaturat mai multe idei enunţate de acesta în cartea sa, „A Patra Revoluţie Industrială”. În paginile acesteia, Schwab vorbeşte despre cum revoluțiile industriale anterioare au „eliberat” omenirea de instinctul animalic, făcând posibil trecerea la producția de masă a bunurilor. Această a patra revoluție industrială, cum o denumeşte inginerul şi economistul german, este totuși, fundamental diferită. Ea, spune Schwab, se caracterizează printr-o serie de noi tehnologii care „contopesc” lumile fizică, digitală și biologică, având un impact considerabil în toate domeniile, putând chiar pune sub semnul întrebării, la un moment dat, însăşi ideea despre ce înseamnă a fi uman. Însă aceste cuvinte trebuie interpretate ca un avertisment, în nici un caz ca o predicţie sau, mai rău, ca o ameninţare sau un plan. Faptul că „oamenii care refuză să fuzioneze cu inteligența artificială vor descoperi în curând că nu mai au loc în societate” nu înseamnă eliminarea lor fizică din rândurile societăţii, ci că unii din ei vor avea mari probleme de adaptare la noua lume extrem de digitalizată. De altfel, acest lucru deja se întâmplă, în lume existând nenumărate persoane în vârstă care au mari dificultăţi în a accesa servicii digitale, care unor tineri de până în 30 de ani li se par naturale şi foarte uşor de utilizat.

În ceea ce priveşte „pericolul transumanismului” şi alterarea organismelor cu implanturi digitale, avem iarăşi de-a face cu o exagerare a unor ipoteze fanteziste de control al populaţiei prin intermediul unor dispozitive implantate, cu sau fără voia subiecţilor, în organismul uman. Mai mulţi oameni de ştiinţă, antropologi, dar şi filosofi sau oameni de artă afirmă că oamenii au devenit deja transumani, în sensul în care implanturile cohleare şi cardiace, operaţiile de refacere a ţesuturilor sau dispozitivele prostetice sunt utilizate pe scară largă în domeniul medical. Mai mult, procedurile medicale de prevenţie, diagnosticare şi tratament bazate pe tehnologia digitală cresc durata de viaţă a celor vizaţi, în timp ce le dau posibilitatea unei existenţe normale.

 • Publicație / Media:
  activenews.ro
 • Data publicării:
  14/02/2024
 • Public țintă:
  CONSPIRAŢIONIŞTI, SUVERANIŞTI, NAŢIONALIŞTI, ANTIOCCIDENTALI
 • Amplificare:
  ZIAR.COM, REȚELE SOCIALE
 • Narațiune cheie:
  Oamenii vor fi modificaţi genetic cu ajutorul tehnologiei digitale şi a Inteligenţei Artificiale.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Cezar Manu

Cezar Manu
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
Monitor Fake News Nr. 76: Rusia a distrus un convoi NATO
Monitor Fake News Nr. 76: Rusia a distrus un convoi NATO

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
17 May 2024
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia luptă în Ucraina pentru valorile tradiționale
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia luptă în Ucraina pentru valorile tradiționale

Războiul din Ucraina este purtat de Rusia pentru salvarea valorilor tradiționale și a familiei de desfrâu și perversiunea Occidentului, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
16 May 2024
FAKE NEWS: Ucraina ar putea ataca Republica Moldova
FAKE NEWS: Ucraina ar putea ataca Republica Moldova

Ucraina va intensifica bombardarea „neintenționată” a teritoriului Republicii Moldova dacă aceasta va avansa mai mult pe calea integrării europene, lăsând în urmă Kievul, susține canalul de Telegram pro-Kremlin „Smugleank”.

Veridica
Veridica
15 May 2024
FAKE NEWS: Franța a trimis Legiunea Străină pe frontul ucrainean
FAKE NEWS: Franța a trimis Legiunea Străină pe frontul ucrainean

Mii de militari ai Legiunii Străine franceze luptă deja pe frontul ucrainean, potrivit unei publicații filoruse și antioccidentale.

Cezar Manu
Cezar Manu
14 May 2024