FAKE NEWS: NATO ar vrea ca moldovenii să lupte cu Rusia în interesul SUA

MoldovaNATO
© EPA/IVAN BOBERSKYY   |   Soldiers of Moldova take part in a joint military exercise near the western Ukrainian city of Lviv, Ukraine, 19 September 2014.

Daruieste Viata

Președintele Maia Sandu discută cu NATO despre participarea Republicii Moldova la un eventual conflict militar împotriva Rusiei, în interesul SUA, afirmă pravdorub.md. Washingtonul ar crea o coaliție mai mare formată din state din estul Europei, în frunte cu Ucraina, în care ar mai fi atrase Țările Baltice, Polonia și România. Narațiunea despre intenția Maiei Sandu de a implica Republica Moldova într-un conflict cu Rusia, sau de a ataca regiunea separatistă transnistreană este tot mai des utilizată de presa pro-Kremlin și de Partidul Socialiștilor, în special în contextul electoral de la Chișinău.

ȘTIRI: „Cine altcineva decât NATO este interesată ca moldovenii să lupte cu Rusia în interesele SUA”, titrează publicația în limba rusă pravdorub.md, într-o analiză în care încearcă să inoculeze ideea că Alianța Nord-Atlantică și președintele de la Chișinău, Maia Sandu, intenționează să implice Republica Moldova într-un conflict armat împotriva Rusiei.

În materialul respectiv se afirmă că Washingtonul a atras întotdeauna în războaiele sale state terțe, și este dat ca exemplu războiul din Irak din 2003; de fapt, Chișinăul a trimis militari pentru operaţiunea internaţională post-conflict cu caracter umanitar în această țară.

„NATO încropește o nouă coaliție. Acum, când Ucraina își împinge forțele sale armate spre zona de conflict, când Rusia a anunțat că va apăra republicile (autoproclamate) din estul său (500.000 de locuitori ai acestor două regiuni au primit cetățenia rusă), când SUA sunt pregătite să lupte cu rușii până la ultimul soldat ucrainean, anume în această perioadă conducătorul NATO o sună pe Maia Sandu”

Potrivit sursei, „Interesele Alianței Nord-Atlantice coincid cu ambițiile Maiei Sandu. Pentru NATO faptul că o nouă republică post-sovietică este gata să lupte împotriva Rusiei, reprezintă o victorie. Cu această ocazie va fi lichidată prezența militară rusă în Transnistria”

NARAȚIUNI: 1. NATO reprezintă un pericol pentru Republica Moldova. 2. Maia Sandu este gata, cu sprijinul NATO, să atace Transnistria și să intre în conflict militar cu Rusia.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Alianța Nord-Atlantică reprezintă în continuare ca o sperietoare pentru o bună parte a populației Republicii Moldova, care o privește prin prisma propagandei sovietice și, mai nou, a Federației Ruse.

Subiectul respectiv este accentuat în special în perioadele electorale. Afirmațiile din analiza de mai sus coincid și cu declarațiile recente ale liderului Partidului Socialiștilor, promoscovit, Igor Dodon, care, de asemenea, susține că Maia Sandu ar promova interesele NATO. „Nu vom ceda țara noastră planurilor NATO, or, cu părere de rău, anume la aceasta se reduce acum totul în politica moldovenească: va deveni Moldova o platformă militară pentru NATO sau nu”, a declarat acesta la scurt timp după ce Maia Sandu a dizolvat Parlamentul și a anunțat organizarea alegerilor parlamentare anticipate la 11 iulie.

OBIECTIV: Să accentueze pericolul atragerii Republicii Moldova într-un conflict armat și să o prezinte pe Maia Sandu ca pe adepta unui astfel de scenariu

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Maia Sandu nu a avut nicio discuție recentă cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, așa cum se menționează în text. Singura convorbire telefoni oficială  dintre cei doi oficiali a avut loc la 5 ianuarie, la scurt timp după ce Maia Sandu a preluat mandatul de președinte.

De altfel și predecesorul său, Igor Dodon, a avut întâlniri și discuții cu oficiali NATO, inclusiv cu Jens Stoltenberg, care au declarat în repetate rânduri că respectă statutul de neutralitate a Republicii Moldova.

Maia Sandu a declarat de mai multe ori că optează doar pe reglementarea pe cale pașnică a conflictului transnistrean.

Republica Moldova, stat neutru, nici nu dispune de capacități militare și/sau economice pentru a participa la un conflict armat, cu atât mai mult împotriva unui adversar ca Rusia.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Maia Sandu optează pentru modernizarea Armatei naționale, inclusiv cu sprijinul NATO

CUI SERVESC NARAȚIUNILE: Partidului Socialiștilor - pentru a o discredita pe Maia Sandu, Moscovei - pentru a alimenta fobiile anti-NATO.

 • Publicație / Media:
  pravdorub.md
 • Data publicării:
  26/04/2021
 • Public țintă:
  Minoritățile etnice, persoanele cu viziuni anti-occidentale
 • Amplificare:
  Telegram
 • Afiliere politică:
  aparent PSRM, cu o politică editorială pro-Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Președintele Maia Sandu este gata să implice Republica Moldova într-un conflict armat împotriva Rusiei, cu sprijinul NATO, pentru a-și promova propriile interese politice
Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
 • Președintele Maia Sandu discută cu NATO despre participarea Republicii Moldova la un eventual conflict militar împotriva Rusiei, în interesul SUA, afirmă pravdorub.md. Washingtonul ar crea o coaliție mai mare formată din state din estul Europei, în frunte cu Ucraina, în care ar mai fi atrase Țările Baltice, Polonia și România. Narațiunea despre intenția Maiei Sandu de a implica Republica Moldova într-un conflict cu Rusia, sau de a ataca regiunea separatistă transnistreană este tot mai des utilizată de presa pro-Kremlin și de Partidul Socialiștilor, în special în contextul electoral de la Chișinău.
 • NARAȚIUNI: 1. NATO reprezintă un pericol pentru Republica Moldova. 2. Maia Sandu este gata, cu sprijinul NATO, să atace Transnistria și să intre în conflict militar cu Rusia.
 • OBIECTIV: Să accentueze pericolul atragerii Republicii Moldova într-un conflict armat și să o prezinte pe Maia Sandu ca pe adepta unui astfel de scenariu
FAKE NEWS: Maia Sandu pregătește Moldova de război cu Rusia
FAKE NEWS: Maia Sandu pregătește Moldova de război cu Rusia

Maia Sandu pregătește Republica Moldova de război cu Rusia, potrivit unei narațiuni false reluate recent la Tiraspol și promovate de presa rusă de stat.

Veridica
Veridica
05 Dec 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO

Rusia a fost nevoită să atace Ucraina pentru că NATO plănuia să ocupe Donbassul, Crimeea și alte teritorii rusești, scrie propaganda pro-Kremlin ca să justifice invadarea Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
04 Dec 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina, Rusia poartă un război de eliberare națională
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina, Rusia poartă un război de eliberare națională

Războiul din Ucraina este unul de eliberare națională a Rusiei, dar și pentru libertatea întregii lumi, potrivit unui discurs al lui Putin.

Marin Gherman
Marin Gherman
30 Nov 2023
Buletin Fake News Nr. 57: Îndemnuri la genocid și antisemitism
Buletin Fake News Nr. 57: Îndemnuri la genocid și antisemitism

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
29 Nov 2023