Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

FAKE NEWS: Moldova renunță la Sputnik V din ostilitate față de Rusia

sputnik
©  |  
Festivalul de conferințe

Autorităţile de la Chişinău riscă vieţile cetăţenilor refuzând vaccinul rusesc Sputnik V, scrie kp.md, care adaugă că decizia ar fi de fapt una geopolitică şi a fost luată din ostilitate faţă de Rusia. În acest fel, cetăţenii Republicii Moldova ar fi implicaţi, fără voia lor, într-un nou Război Rece purtat împotriva Rusiei.

ŞTIRE: „Autorităţile riscă enorm sănătatea cetăţenilor prin refuzul utilizării vaccinului rus Sputnik-V. Din păcate, cetăţenii moldoveni au fost privaţi de dreptul de a alege vaccinul rusesc Sputnik, care nu va fi folosit în instituţiile de stat, chiar dacă a fost autorizat de Agenţia Medicamentului. Cetățenii care doresc să fie vaccinați cu acest vaccin vor putea face acest lucru numai în clinicile private, dacă va fi livrat, a spus coordonatorul Grupului de comunicare pentru vaccinare Ninel Revenco. Ea a subliniat că în prezent trei vaccinuri aprobate de OMS pot fi utilizate în centrele de sănătate: Moderna, Pfizer și AstraZeneca. "Dacă Sputnik va fi aprobat și va ajunge la noi prin intermediul platformei COVAX sau sub forma de ajutor umanitar, de ce să nu-l acceptăm?", a spus ea.

În Republica Moldova vor fi administrate doar vaccinurile autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului, de Agenţia americană pentru alimente şi medicamente şi de OMS. Însă, aceasta însemnă război! Război rece. E un război purtat eroic de autorităţile din Moldova cu Rusia. Mai întâi au interzis retransmiterea canalelor ruseşti. Acum - povestea cu vaccinul Sputnik-V. Sunt inventate diverse motive: autorizarea OMS sau ratificarea Convenţiei Europene cu privire la televiziunea transfrontalieră, au implicat chiar şi SUA… Chiar dacă vaccinul va fi înregistrat de OMS, fiţi siguri, vor găsi alte motive ca să nu ajungă în Moldova. Nu corespunde culoarea, ambalajul, calibrul acului… Războiul este război. Sănătatea cetăţenilor nu contează! … Importantă e geopolitica!”

NARAŢIUNI: 1. Sănătatea cetăţenilor moldoveni este suspusă riscului deoarece nu sunt vaccinaţi cu Sputnik-V. 2. Republica Moldova/ Occidentul duce un război rece împotriva Rusiei; Vaccinul rusesc este sabotat de noua administraţie de la Chişinău. 3. Noii administraţii (Maia Sandu) nu-i pasă de sănătatea cetăţenilor. 4. Cetăţenii moldoveni sunt sacrificaţi în războiul geopolitic împotriva Rusiei.

CONTEXT: Pe 2 martie 2021, în Republica Moldova a început campania de vaccinare împotriva Covid-19, datorită donaţiei oferite de Guvernul României, cu susţinerea Mecanismului UE de protecţie civilă. Primul lot, de 21 600 de doze de vaccinuri AstraZeneca, a ajuns în Republica Moldova pe 27 februarie 2021.

Accesul la vaccinul anti Covid este una dintre priorităţile declarate ale preşedintei Mai Sandu. Acest subiect a fost discutat la toate întâlnirile pe care le-a avut cu înalţi demnitari europeni. Astfel, livrarea primei tranşe de vaccin a fost posibilă în urma vizitei preşedintelui Klaus Iohannis la Chişinău în luna decembrie anul trecut, la scurt timp de la preluarea mandatului de către Maia Sandu. Lotul  face parte dintr-o donaţie de 200 de mii de doze de vaccinuri promisă de România Republicii Moldova. Pe 4 martie au ajuns în Republica Moldova alte 14400 de doze de vaccin AstraZeneca prin platforma COVAX şi urmează încă 24 de mii de doze de vaccin Pfizer, până la sfârşitul lunii martie.   

Pe 26 februarie 2021, Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale a decis autorizarea condiţionată a vaccinurilor incluse de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în Lista de utilizare în urgenţe (Emergency Use Listing – EUL): Pfizer/BioNTech şi AstraZeneca, dar şi a vaccinului Gam-COVID-Vac, cum e denumit oficial Sputnik V.

Sputnik a fost autorizat în ciuda faptului că autoritățile abilitate transmiseseră anterior că mecanismul de autorizare a vaccinurilor se va baza pe autorizarea acestora de către EMA, FDA şi alte Agenţii internaţionale sau cu statutul de precalificare/certificare OMS, după cum este stipulat şi în Planul Naţional de Imunizare.

Anunţul privind autorizarea vaccinului Sputnik  de către agenţia de stat a fost făcut de fostul președinte pro-rus, Igor Dodon, cu câteva ore înainte de hotărârea instituţiei, ceea ce sugerează că instituția ar putea fi influenţată de acesta.

De altfel o consilieră a Maiei Sandu, Ala Nemerenco, care a fost ministru al Sănătăţii, precum şi fostul premier Ion Sturza, susţin că autorizarea Sputnik V s-a făcut pentru ca vaccinul să poată fi comercializat în Republica Moldova.

Igor Dodod şi presa afiliată PSRM au promovat intens Sputnik V din momentul în care Federaţia Rusă a anunţat dezvoltarea acestuia. Vara trecută, de pildă, Dodon afirma că le-a solicitat partenerilor ruși să livreze vaccinul și în Moldova, iar în pragul campaniei electorală din toamnă declara chiar că va fi primul care se va vaccina cu Sputnik.

Pe 1 martie, preşedintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi (PSRM), recent întoarsă de la Moscova, a convocat membrii Guvernului şi a solicitat identificarea de urgenţă a posibilităţii de achiziţionare a unui lot de 1 milion de doze de vaccin.

Pe fundalul începerii campaniei de imunizare cu vaccinuri donate de România/Uniunea Europeană/COVAX, Igor Dodon și PSRM încearcă să-şi refacă imaginea politică şi totodată să crediteze ideea că vaccinul rusesc va salva Republica Moldova de pandemie.

Este de notat și că în Republica Moldova circulă, la fel ca în alte țări vizate de campania informațională a rușilor, narațiuni care încearcă să alimenteze ideea că Sputnik V este eficient și sigur iar vaccinurile aprobate pe piaţa europeană nu ar fi bune.

În Republica Moldova, în acest joc sunt antrenaţi şi medicii din regiunea Găgăuză, care refuză să se vaccineze cu AstraZeneca. Cele trei spitale din regiune nu au început procesul de vaccinare

În acelaşi timp, presa rusească şi cea afiliată PSRM desfăşoară o campanie de dezinformare despre efectele adverse ale vaccinului AstraZeneca şi că medicii nu ar vrea să se vaccineze cu acest preparat şi îl aşteaptă pe cel rusesc.

OBIECTIV: Federaţia Rusă s-a angajat într-o competiţie a vaccinurilor, anunţând că este prima ţară care a dezvoltat un preparat anti Covid, deşi vaccinul nu trecuse toate etapele de testare. Discursul promovează ideea că Rusia este o forţă în domeniul ştiinţific şi este capabilă să îi ajute şi pe alţii. Totodată, se încearcă creditarea ideii că cetăţenii Republicii Moldova sunt antrenaţi de către noua administraţie prezidenţială într-un nou Război Rece împotriva Rusiei.

DE CE SUNT FALSE NARAŢIUNILE: Faptul că vaccinul Sputnik a fost aprobat fără să fi îndeplinit condițiile stipulate inițial chiar de autoritățile din domeniu arată nu doar că nu există vreun plan de blocare a acestuia ci, din contră, produsul este favorizat. De altfel secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii Tatiana Zatâc spune că, în prezent, Comitetul Național Consultativ de Experți în Domeniul Imunizărilor recomandă Republicii Moldova utilizarea și altor tipuri de vaccinuri, autorizate în țara lor de origine, dar care sunt abia în proces de evaluare de către OMS, printre care și vaccinul Sputnik V. „Suntem într-o situație gravă din punct de vedere epidemiologic, avem o tendință în creștere a numărului de persoane infectate. Situația dată ne impune să avem și vaccinuri eficiente, și vaccinuri accesibile. La această etapă este important să asigurăm prezența în țară a tuturor tipurilor de vaccin” a declarat Tatiana Zatîc.

Deși KP, care se poziționează constant contra președintelui Maia Sandu și a forțelor pro-europene, sugerează că acestea sunt autoritățile care ar bloca Sputnik, guvernarea în Republica Moldova este asigurată tot de cabinetul-demisionar al PSRM. Mai mult, fostul preşedinte Igor Dodon a promis că Federația Rusă va dona vaccinuri, dar până în prezent aceste promisiuni nu s-au materializat.

Pe de altă parte, se întrevede un interes financiar în aducerea vaccinului rusesc în Republica Moldova, pentru ca acesta să fie comercializat în clinici private. Agenţia Medicamentului comunica pe 16 februarie că a recepţionat două dosare depuse de către agenţi economici privind autorizarea vaccinului rusesc. Premierul interimar Aureliu Ciocoi a confirmat că o companie privată a solicitat aprobarea Sputnik-V, pentru a-l aduce în formă comercială în R. Moldova.

Un comunicat Parlamentului anunța că au fost identificate resursele necesare pentru achiziționarea unui lot de cca 1 milion de doze de vaccin, iar în cel mai scurt timp vor demara procedurile pentru procurarea acestora.

Este de notat, în acest context, că în bugetul pentru 2021, proiect elaborat de guvernul socialist şi aprobat de PSRM-Şor, contestat de opoziţie, nu este prevăzut un capitol separat pentru procurarea vaccinurilor, deşi documentul a fost elaborat într-un an pandemic.

Conform Planului Naţional de Imunizare, Republica Moldova va recepţiona vaccinuri din donaţii, prin platforma COVAX pentru 20% din populaţie. Adiţional, va solicitate doze prin COVAX pentru încă 30% din populaţie. Concomitent va cere donaţii din partea UE şi a altor state. Iar în caz de necesitate va procura adiţional dozele necesare din sursele disponibile ale bugetului de stat, fondurile de urgenţă ale Guvernului, fondurile de asigurare obligatorie, precum şi prin acorduri bilaterale cu producătorii şi partenerii internaţionali.

În ceea ce priveşte afirmaţia că a fost interzisă retransmiterea canalelor ruseşti, aceasta este o dezinformare. În Republica Moldova nu a fost sistată retransmiterea niciunui post rusesc, dimpotrivă, în decembrie 2020, prin votul socialiştilor şi al deputaţilor din grupul Şor, a fost anulată o prevedere legislativă care restricţiona difuzarea programelor informative, analitice, militare din state care nu au ratificat Convenţia Europeană privind televiziunea transfrontalieră, iar programele de acest fel din Rusia (care a votat dar nu a ratificat acest document) au revenit în emisia retransmisă pe teritoriul Republicii Moldova. Oricum, aşa-numita lege antipropagandă a fost iniţiată şi susţinută de regimul Plahotniuc în 2017, cu care Maia Sandu s-a aflat în opoziție dar care a colaborat cu președintele Igor Dodon.

Tags: Sputnik V
Ajută Veridica.ro
 • Publicație / Media:
  KP.md
 • Data publicării:
  03/03/2021
 • Public țintă:
  Rusofilii, antioccidentalii, euroscepticii, simpatizanţii PSRM
 • Afiliere politică:
  Kremlin, PSRM
 • Narațiune cheie:
  Republica Moldova este antrenată într-un Război Rece împotriva Rusiei
Alte articole
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: „Operațiunea militară specială” a salvat Rusia de invazia NATO și nazismul ucrainean

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: „Operațiunea militară specială” a salvat Rusia de invazia NATO și nazismul ucrainean

Rusia a fost nevoită să lanseze acțiuni militare în Ucraina pentru a se salva de bazele militare NATO și nazismul ucrainean, iar „operațiunea militară specială” este necesară și importantă pentru toți cetățenii ruși, potrivit unei narațiuni de propagandă distribuite la un an de la invazia la scară largă. În realitate, Rusia a declanșat, fără să fi fost amenințată în vreun fel, un război imperial pentru a aduce Ucraina sub controlul său.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia și China vor pace în Ucraina, în timp ce Occidentul alimentează războiul

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia și China vor pace în Ucraina, în timp ce Occidentul alimentează războiul

Rusia și China caută soluții de pace în Ucraina, în timp ce Occidentul își dorește un război de lungă durată, potrivit presei guvernamentale ruse care scrie despre discuțiile de la Moscova dintre Vladimir Putin și Xi Jinping. În realitate, Rusia e cea care a declanșat războiul și îl continuă menținând trupe în Ucraina și încercând să captureze și mai mult din teritoriul acestei țări.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Biserica Ortodoxă Ucraineană este persecutată de Kiev ca în perioada comunistă

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Biserica Ortodoxă Ucraineană este persecutată de Kiev ca în perioada comunistă

Ucraina îi persecută pe ortodocși ca în perioada comunistă, potrivit unei narațiuni false lansate de un purtător de cuvânt al Patriarhiei de la Moscova. Acesta încearcă, totodată, să acrediteze ideea că Patriarhia e echidistantă și se opune războiului „fratricid”. În realitate, Patriarhia Moscovei funcționează ca un braț propagandistic al Kremlinului și autoritățile ucrainene n-au făcut decât să ancheteze legături dintre aceasta și serviciile rusești, pe de-o parte, și unii prelați din Ucraina.

Mariana Vasilache

05 Mar 2021

Actualizat la: 05 Mar 2021 23:35:07
Mariana Vasilache

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 7 min
 • Autorităţile de la Chişinău riscă vieţile cetăţenilor refuzând vaccinul rusesc Sputnik V, scrie kp.md, care adaugă că decizia ar fi de fapt una geopolitică şi a fost luată din ostilitate faţă de Rusia. În acest fel, cetăţenii Republicii Moldova ar fi implicaţi, fără voia lor, într-un nou Război Rece purtat împotriva Rusiei.
 • NARAŢIUNI: 1. Sănătatea cetăţenilor moldoveni este suspusă riscului deoarece nu sunt vaccinaţi cu Sputnik-V. 2. Republica Moldova/ Occidentul duce un război rece împotriva Rusiei; Vaccinul rusesc este sabotat de noua administraţie de la Chişinău. 3. Noii administraţii (Maia Sandu) nu-i pasă de sănătatea cetăţenilor. 4. Cetăţenii moldoveni sunt sacrificaţi în războiul geopolitic împotriva Rusiei.
 • OBIECTIV: Federaţia Rusă s-a angajat într-o competiţie a vaccinurilor, anunţând că este prima ţară care a dezvoltat un preparat anti Covid, deşi vaccinul nu trecuse toate etapele de testare. Discursul promovează ideea că Rusia este o forţă în domeniul ştiinţific şi este capabilă să îi ajute şi pe alţii. Totodată, se încearcă creditarea ideii că cetăţenii Republicii Moldova sunt antrenaţi de către noua administraţie prezidenţială într-un nou Război Rece împotriva Rusiei.
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia și China vor pace în Ucraina, în timp ce Occidentul alimentează războiul
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia și China vor pace în Ucraina, în timp ce Occidentul alimentează războiul

Rusia și China caută soluții de pace în Ucraina, în timp ce Occidentul își dorește un război de lungă durată, potrivit presei guvernamentale ruse care scrie despre discuțiile de la Moscova dintre Vladimir Putin și Xi Jinping. În realitate, Rusia e cea care a declanșat războiul și îl continuă menținând trupe în Ucraina și încercând să captureze și mai mult din teritoriul acestei țări.

Marin Gherman
Marin Gherman
22 Mar 2023
FAKE NEWS: Diplomați occidentali pregătesc intrarea Moldovei în război
FAKE NEWS: Diplomați occidentali pregătesc intrarea Moldovei în război

Doi diplomați occidentali au vizitat săptămâna trecută Republica Moldova pentru a discuta despre implicarea acesteia în războiul din Ucraina, scrie publicația din Donețk trmsk.ru. În realitate, discuțiile nu au vizat implicarea Moldovei în război; din contră, chiar aceasta este expusă riscului unei operațiuni rusești.

Veridica
Veridica
21 Mar 2023
Monitor Fake News Nr. 44: Republica Moldova și Georgia, în vizorul Rusiei
Monitor Fake News Nr. 44: Republica Moldova și Georgia, în vizorul Rusiei

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Veridica
Veridica
20 Mar 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina blochează creare unei zone de protecție la centrala nucleară Zaporojie și vrea să provoace un accident nuclear
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina blochează creare unei zone de protecție la centrala nucleară Zaporojie și vrea să provoace un accident nuclear

Kievul nu vrea să colaboreze cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică pentru a crea o zonă de protecție la centrala nucleară Zaporojie și vrea să provoace un accident nuclear acolo, afirmă presa pro-Kremlin, care citează mai mulți oficiali ruși. În realitate, crearea acestei zone de protecție poate avea loc doar prin demilitarizare, adică prin retragerea trupelor ruse de pe teritoriul centralei, variantă exclusă însă de Moscova.

Marin Gherman
Marin Gherman
15 Mar 2023