FAKE NEWS: Maia Sandu a închis aproape 120 de școli și a disponibilizat peste 5800 de profesori

Scolrite
© EPA-EFE/DUMITRU DORU   |   Two girls discuss during the opening ceremony of scholar year at lyceum named after Moldovan writer Gheorghe Asachi in Chisinau, Moldova, 01 September 2017. The school year traditionally starts on 01 September in the countries of the former Soviet Union.

Susține jurnalismul independent

Maia Sandu a închis școli și a disponibilizat profesori, afirmă socialistul Bogdan Țîrdea, unul dintre principalii promotori ai dezinformărilor de la Chișinău. Narațiunea, care este contrazisă de datele statistice, a fost folosită și anterior și e reactivată în contextul campaniei electorale pentru a submina formațiunea fondată de Maia Sandu, PAS, pe care sondajele de opinie o dau drept favorită.

ȘTIRI: „Aproape 120 de instituții de învățământ au fost închise, iar 6 mii de cadre didactice și-au pierdut locul de muncă, în perioada când funcția de ministru al Educației a fost ocupată de actualul președinte al țării, Maia Sandu. Datele se conțin într-un răspuns dat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării la o interpelare făcută de deputatul PSRM, Bogdan Țîrdea”, scrie Accent TV, un post afiliat Partidului Socialiștilor.

„Potrivit parlamentarului, fiind ministru și paralel angajată la Banca Mondială, Sandu a contractat de la această instituție financiară internațională un credit de 40 de milioane de dolari pentru a lichida și reorganiza sute de școli primare, gimnazii, licee dar și internate.

”Acest proiect a adus doar dezastru. ”Conform datelor Ministerului Educației, în 2012 – 2015, au fost lichidate 119 școli. Conform BNS, numărul total de instituții în 2009 a fost de 1667 de unități, în 2015, adică la plecarea doamnei Sandu din funcție, a fost de 1446. Adică, în doar trei ani, am obținut minus 221 de școli, licee, colegii și universități”, a spus Țîrdea.

Deputatul a atras atenția că, în această perioadă se atestă și o scădere drastică a numărului de studenți și elevi. Potrivit BNS, din 579 de mii de studenți și elevi cât erau în 2009, șase ani mai târziu, la plecarea Maiei Sandu de la Ministerul Educației, numărul acestora s-a micșorat cu peste 100 de mii și a ajuns la doar 462 de mii.

În urma reformei promovată de Sandu a avut de suferit și personalul didactic. Înainte de a prelua Maia Sandu ministerul, în învățământ lucrau aproape 49 de mii de angajați, în 2017 în educație rămâneau 37,5 mii de cadre didactice. Doar în mandatul Maiei Sandu au fost disponibilizați aproape 5834 de profesori. Aceste eliberări masive aveau loc în ciuda faptului că în țară se atesta un deficit de cadrele didactice”, potrivit Accent TV, care îl citează pe Bogdan Țîrdea. Declarațiile deputatului socialist au fost preluate de un număr mare de instituții media, afiliate sau apropiate PSRM.

NARAȚIUNE: Maia Sandu este vinovată de închiderea școlilor în Republica Moldova, de reducerea numărului de elevi/studenți. Maia Sandu a lăsat profesori fără lucru.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Narațiunea închiderii instituțiilor de învățământ din Republica Moldova a fost folosită de stânga în toate campaniile electorale din ultimul deceniu pentru a decredibiliza partidele de dreapta și Occidentul.

În campaniile pentru alegerile prezidențiale din 2016 și 2020. fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a încercat să îi atribuie vina închiderii școlilor contracandidatei sale, Maia Sandu, care în perioada 2012-2015 a exercitat funcția de ministru al Educației.

Narațiunea este folosită din nou în actuala campanie pentru alegerile parlamentare anticipate. Maia Sandu nu participă oficial la scrutin, însă este puternic asociată cu Partidul Acțiune și Solidaritate, pe care l-a condus până în decembrie anul trecut și care este cotat cu cele mai multe șanse la aceste alegeri.

Numărul de școli s-a redus, într-adevăr în Republica Moldova, dar este un proces care durează de peste 15 ani în contextul în care și numărul de elevi scade constant începând cu anii 2000 și practic s-a înjumătățit în ultimele două decenii

OBIECTIV: Să readucă în discuție subiectul închiderii școlilor pentru ca, prin intermediul atacurilor la adresa Maiei Sandu, să submineze Partidul Acțiune și Solidaritate. Să reia acuzațiile la adresa Occidentului.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Acuzațiile lansate de Bogdan Țîrdea și preluate de presă se bazează pe o notă informativă transmisă deputatului socialist de Ministerul Educației, Culturi și Cercetării. În primul rând, aceasta se referă la numărul de școli închise timp de patru ani, iar Maia Sandu a deținut funcția de ministru al Educației trei ani - 24 iulie 2012-30 iulie 2015. În al doilea rând, majoritatea deciziilor de închidere a celor 119 școli au fost luate în 2012 (68 de decizii) până la preluarea mandatului Maiei Sandu, întrucât procesul urma să fie organizat până la 1 septembrie, când începe anul de studii în Republica Moldova.

În același timp, din cele 119 decizii de închidere a școlilor, 114 au fost luate de Consiliile locale și doar cinci de Guvern.

Bogdan Țîrdea face referire și la reducerea numărului de studenți și elevi, dar menționează perioada 2009-2015. Într-adevăr, numărul acestora a scăzut, dar este un proces care durează de la începutul anilor 2000. Spre exemplu, chiar în perioada 2001-2009, în care la guvernare a fost Partidul Comuniștilor (din echipă făceau parte și actualii lideri ai socialiștilor, Igor Dodon și Zinaida Greceanîi), numărul elevilor a scăzut cu o treime - de la 620.000 la 415.000.  Și numărul studenților scade constant începând cu anul 2007, potrivit Biroului Național de Statistică.

Diminuarea numărului de elevi, determinată de reducerea populației, a fost de altfel principalul factor care a provocat optimizarea școlilor. Din 2000 până în 2020, numărul de elevi a scăzut practic în jumătate. În cele 119 școli închise în perioada 2012-2015 învățau de la un elev până la ceva mai mult de 300, dar în majoritatea cazurilor erau instituții de învățământ cu până la 100 de elevi.

În știrea respectivă se afirmă că „în mandatul Maiei Sandu au fost disponibilizați aproape 5834 de profesori”, însă aceste acuzații nu sunt confirmate de Ministerul Educației. În nota informativă, Ministerul Educației susține că nu dispune de asemenea date, dar menționează că sistemul educațional se confruntă cu o insuficiență cronică de cadre didactice.

SÂMBURE DE ADEVĂR: În timpul mandatului de ministru al Maiei Sandu s-au închis școli, la fel ca până la ea și după.

CUI ÎI SERVEȘTE NARAȚIUNEA: Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, pentru a ataca principalul concurent la alegeri, Partidul Acțiune și Solidaritate, și pentru a compromite imaginea Maiei Sandu.  Indirect Moscovei pentru a alimenta opțiunile anti-europene ale cetățenilor Republicii Moldova.

 • Publicație / Media:
  Accent TV
 • Data publicării:
  31/05/2021
 • Public țintă:
  Alegătorii indeciși
 • Amplificare:
  Un număr mare de instituții media afiliate PSRM
 • Afiliere politică:
  PSRM
 • Narațiune cheie:
  Maia Sandu este vinovată de închiderea școlilor în Republica Moldova, de reducerea numărului de elevi/studenți. Maia Sandu a lăsat profesori fără lucru.

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Cornel Ciobanu

Cornel Ciobanu


Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 5 min
 • Maia Sandu a închis școli și a disponibilizat profesori, afirmă socialistul Bogdan Țîrdea, unul dintre principalii promotori ai dezinformărilor de la Chișinău. Narațiunea, care este contrazisă de datele statistice, a fost folosită și anterior și e reactivată în contextul campaniei electorale pentru a submina formațiunea fondată de Maia Sandu, PAS, pe care sondajele de opinie o dau drept favorită.
 • Narațiunea închiderii instituțiilor de învățământ din Republica Moldova a fost folosită de stânga în toate campaniile electorale din ultimul deceniu pentru a decredibiliza partidele de dreapta și Occidentul.
Propagandă de război: NATO ar putea ocupa Ucraina, iar Rusia îi apără suveranitatea
Propagandă de război: NATO ar putea ocupa Ucraina, iar Rusia îi apără suveranitatea

În timp ce politicienii ucraineni au nevoie de război pentru a rămâne la putere, Rusia contribuie la păstrarea suveranității Ucrainei în fața pericolelor cauzate de NATO. 

Marin Gherman
Marin Gherman
19 Apr 2024
Monitor Fake News Nr. 73: Eclipsa și Apocalipsa, atacuri imaginare ale Iranului, rușii și Olimpiada
Monitor Fake News Nr. 73: Eclipsa și Apocalipsa, atacuri imaginare ale Iranului, rușii și Olimpiada

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
18 Apr 2024
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul șantajează Occidentul cu un dezastru nuclear
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul șantajează Occidentul cu un dezastru nuclear

Ucraina șantajează Occidentul cu provocarea unui dezastru nuclear în Europa dacă nu va mai fi sprijinită în război, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
17 Apr 2024
FAKE NEWS: Băncile private nu dau credite românilor
FAKE NEWS: Băncile private nu dau credite românilor

Băncile private fac bani pe spinarea românilor, pe care refuză să-i ajute prin creditare, potrivit publicaţiei unui partid suveranist, de orientare extremistă.

Cezar Manu
Cezar Manu
15 Apr 2024