Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

FAKE NEWS: Kievul ignoră acordurile de pace de la Minsk, iar Rusia roagă UE să intervină

Donbass
©EPA-EFE/ALEXANDER USENKO  |   Servicemen of the Armed Forces self-proclaimed Donetsk Peoples Republic (DPR) ride APC during the military parade to mark the Victory Day in the downtown of the pro-Russian militant's controlled city of Donetsk, Ukraine, 09 May 2021.
Festivalul de conferințe

În contextul creșterii tensiunilor ruso-ucrainene pe fondalul escaladării situației din Donbass din primăvara anului curent, presa finanțată de Rusia continuă să promoveze o serie de narațiuni false despre „lovitura de stat” din Ucraina din 2014, independența autoproclamatelor republici populare Donețk și Lugansk, războiul civil și atitudinile belicoase ale Kievului față de rusofoni. 

Știre: „Uniunea Europeană trebuie să exercite mai activ influența asupra autorităților de la Kiev pentru a determina partea ucraineană să realizeze angajamentele din cadrul acordurilor de la Minsk.

Ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat după întrevederea cu omologul său portughez, Augusto Santos Silva, că Rusia a îndemnat UE să exercite mai activ influența asupra autorităților de la Kiev în chestiunea îndeplinirii acordurilor de la Minsk. Moscova speră că acest semnal va fi auzit.

În prezent, Portugalia deține președinția în Consiliul European.

“Am vorbit despre situația din Estul Ucrainei. I-am îndemnat pe colegii noștri europeni să influențeze mai activ asupra Kievului, pentru a obține o realizare deplină a acordurilor de la Minsk. Sper că acest semnal a fost recepționat și vom putea vedea niște rezultate în viitorul apropiat”, a declarat Lavrov în cadrul unei conferințe de presă, susținută după discuțiile cu omologul său portughez.

În aprilie 2014, autoritățile ucrainene au declanșat o operațiune militară împotriva autoproclamatelor republici de la Donețk și Lugansk (DNR și LNR), care și-au proclamat independența după lovitura de stat de la Kiev, din februarie 2014. Potrivit ultimelor date ale ONU, conflictul a provocat peste 13 mii de victime. Problema reglementării situației din Donbas a fost subiectul discuțiilor inclusiv în cadrul reuniunilor grupului de contact, care din septembrie 2014 a adoptat trei documente, ce reglementează acțiunile care urmează să fie întreprinse pentru depășirea conflictului. Cu toate acestea, chiar și după încheierea armistițiului între părțile implicate în conflict continuă schimburile de focuri.”

 

NARAȚIUNI: 1. Ucraina nu respectă acordurile de pace la Minsk, care reglementează situația din Donbass. 2. În 2014 în Ucraina a avut loc o lovitură de stat. 3. Conflictul din estul Ucrainei nu este o operațiune de eliberare a teritoriului de mercenarii finanțați de Rusia, ci o acțiune militară unilaterală împotriva autoproclamatelor republici Donețk și Lugansk, devenite independente.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Conflictul din estul Ucrainei s-a declanșat în 2014. Moscova finanțează și sprijină mercenari și forțe separatiste, constituite în cadrul a două republici autoproclamate, DNR și LNR, care se compun din o mică parte din regiunile ucrainene Donețk și Lugansk. Ucraina, ţările occidentale şi NATO au acuzat în repetate rânduri Rusia că a sprijinit separatiștii cu echipamente – inclusiv armament greu – și trupe. În această primăvară, Rusia a început să-și concentreze forţe armate în apropiere de frontierele de sud, est şi nord ale Ucrainei, ceea ce a determinat critici din partea Ucrainei și statelor din Occident. În paralel, Moscova a lansat diverse campanii informaționale împotriva Ucrainei și a Occidentului. Presa rusă și oficialii ruși afirmă că Moscova este în căutarea unei soluții de pace durabilă în Ucraina, fără să recunoască că mercenarii din Donbass sunt finanțați și susținuți direct de ea.

OBIECTIV: Scopul acestor narațiuni este de a convinge opinia publică că Rusia este un actor politic care urmărește pacea și caută soluții diplomatice, în timp ce Ucraina nu este dispusă să respecte armistițiul. În paralel se acreditează ideea că Ucraina a devenit tot mai mult controlată de UE și Occident (în paralel mai este promovată narațiunea de stat ucrainean – colonie a vestului), de aceea în urma deculpabilizării Moscovei are loc un transfer al responsabilității pentru conflictul din estul Ucrainei către UE.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: În realitate, nu a avut loc nicio lovitură de stat în 2014: după retragerea lui Ianukovici în urma protestelor în masă au avut loc alegeri prezidențiale și parlamentare, recunoscute de comunitatea internațională. În Donbass, conflictul se poartă în principal între armata ucraineană și mercenarii finanțați de Rusia, lucru recunoscut de majoritatea liderilor globali și organizațiilor internaționale (chiar dacă forțele separatiste au recrutat și localnici). Autoritățile ucrainene au renunțat de mai multe ori să discute cu liderii republicilor autoproclamate despre situația din estul țării, menționând că un dialog cu ei ar însemna o legitimare a agresiunii ruse. Kievul consideră că Rusia e cea care a provocat conflictul din Donbass pentru a bloca parcursul european și euroatlantic al Ucrainei. Purtătorii de cuvânt ai armate ucrainene reclamă zilnic la OSCE încălcări ale armistițiului din Donbass de către mercenarii finanțați de Rusia. Deci, nu este vorba despre necesitatea de a interveni pe lângă Ucraina din partea UE. Kievul subliniază că dacă Rusia nu ar fi susținut mișcările separatiste din Donbass războiul nici nu ar fi avut loc, iar teritoriul era eliberat în 2014.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Ucraina nu dorește să îndeplinească o prevedere a acordului de pace privind desfășurarea în Donbass a alegerilor locale, considerând că aceste alegeri nu pot avea loc liber în timp ce pe străzi se află armata Rusiei sau mercenari sprijiniți de Moscova. Kievul condiționează desfășurarea acestor alegeri prin retragerea tuturor trupelor de pe teritoriul său. Kremlinul, însă, prezintă această poziție a Ucrainei ca un refuz de a respecta armistițiul.

Ajută Veridica.ro
 • Publicație / Media:
  Sputnik.md, RIA Novosti, Russia 24
 • Data publicării:
  31/05/2021
 • Public țintă:
  Cititorii de limba rusă și de limba română din estul și centrul Europei
 • Amplificare:
  Presa rusă, rețelele de socializare, posturile de tv și radio finanțate de Kremlin
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Ucraina nu respectă acordurile de pace de la Minsk, iar Rusia, care caută modalități de a pacifica părțile, este nevoită să solicite ajutorul UE
Alte articole
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia și China vor pace în Ucraina, în timp ce Occidentul alimentează războiul

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia și China vor pace în Ucraina, în timp ce Occidentul alimentează războiul

Rusia și China caută soluții de pace în Ucraina, în timp ce Occidentul își dorește un război de lungă durată, potrivit presei guvernamentale ruse care scrie despre discuțiile de la Moscova dintre Vladimir Putin și Xi Jinping. În realitate, Rusia e cea care a declanșat războiul și îl continuă menținând trupe în Ucraina și încercând să captureze și mai mult din teritoriul acestei țări.

FAKE NEWS: SUA conduce România și poartă război împotriva Rusiei

FAKE NEWS: SUA conduce România și poartă război împotriva Rusiei

SUA conduce România, vrea să distrugă UE și poartă război împotriva Rusiei, potrivit unor serii de narațiuni false promovate de fostul ministru român de externe condamnat penal, Adrian Severin. Narațiunile apar într-o scrisoare adresată de politicianul-infractor noului ambasador SUA în România, Kathleen Kavalec.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Specialiștii centralelor nucleare din Ucraina vor fi trimiși pe front

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Specialiștii centralelor nucleare din Ucraina vor fi trimiși pe front

În Ucraina vor fi mobilizați și trimiși pe front specialiștii centralelor nucleare din cauza crizei de resurse umane din armată, potrivit unor narațiuni false lansate de presa guvernamentală rusă. În realitate, legislația ucraineană interzice mobilizarea specialiștilor din întreprinderile de importanță critică, iar documentul publicat ca probă de presa rusă este unul fals.

Marin Gherman

01 Jun 2021

Actualizat la: 01 Jun 2021 15:32:00
Marin Gherman

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
 • În contextul creșterii tensiunilor ruso-ucrainene pe fondalul escaladării situației din Donbass din primăvara anului curent, presa finanțată de Rusia continuă să promoveze o serie de narațiuni false despre „lovitura de stat” din Ucraina din 2014, independența autoproclamatelor republici populare Donețk și Lugansk, războiul civil și atitudinile belicoase ale Kievului față de rusofoni.
 • NARAȚIUNI: 1. Ucraina nu respectă acordurile de pace la Minsk, care reglementează situația din Donbass. 2. În 2014 în Ucraina a avut loc o lovitură de stat. 3. Conflictul din estul Ucrainei nu este o operațiune de eliberare a teritoriului de mercenarii finanțați de Rusia, ci o acțiune militară unilaterală împotriva autoproclamatelor republici Donețk și Lugansk, devenite independente.
 • OBIECTIV: Scopul acestor narațiuni este de a convinge opinia publică că Rusia este un actor politic care urmărește pacea și caută soluții diplomatice, în timp ce Ucraina nu este dispusă să respecte armistițiul. În paralel se acreditează ideea că Ucraina a devenit tot mai mult controlată de UE și Occident (în paralel mai este promovată narațiunea de stat ucrainean – colonie a vestului), de aceea în urma deculpabilizării Moscovei are loc un transfer al responsabilității pentru conflictul din estul Ucrainei către UE.
FAKE NEWS: Energia verde, promovată de Occident pentru a obține resurse minerale
FAKE NEWS: Energia verde, promovată de Occident pentru a obține resurse minerale

Promovarea energiei din surse regenerabile are ca scop preluarea prin forţă şi înşelăciune a resurselor disponibile din ţările nealiniate politicii occidentale. Narațiunea falsă apare într-un text publicat în România, care conține și elemente ale propagandei de război promovate de Moscova.

Cezar Manu
Cezar Manu
30 Mar 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Cehii îi dau Ucrainei arme ca să bombardeze civili
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Cehii îi dau Ucrainei arme ca să bombardeze civili

Voluntari din Cehia au colectat bani pentru a achiziționa un lansator de rachete pentru Ucraina, care îl folosește ca să bombardeze civili în Donbass, potrivit unei narațiuni false distribuite de presa rusă. În realitate, armele achiziționate în cadrul proiectului „Cadou pentru Putin” au scopul de a consolida apărarea ucraineană în fața agresiunii ruse.

Marin Gherman
Marin Gherman
28 Mar 2023
Monitor Fake News Nr. 45: Rușii dezinformează cu „fact-checking”, planul de ocupare a Moldovei și războiul muzeelor
Monitor Fake News Nr. 45: Rușii dezinformează cu „fact-checking”, planul de ocupare a Moldovei și războiul muzeelor

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Veridica
Veridica
27 Mar 2023
FAKE NEWS: SUA conduce România și poartă război împotriva Rusiei
FAKE NEWS: SUA conduce România și poartă război împotriva Rusiei

SUA conduce România, vrea să distrugă UE și poartă război împotriva Rusiei, potrivit unor serii de narațiuni false promovate de fostul ministru român de externe condamnat penal, Adrian Severin. Narațiunile apar într-o scrisoare adresată de politicianul-infractor noului ambasador SUA în România, Kathleen Kavalec.

Cezar Manu
Cezar Manu
23 Mar 2023