FAKE NEWS: Guvernarea de la Chișinău impune integrarea europeană a Moldovei

Liderul Partidului Politic Șor, Ilan Șor, la sediul partidului din Chișinău, Moldova, 22 februarie 2019.
© EPA-EFE/DUMITRU DORU ID: 7158318   |   Liderul Partidului Politic Șor, Ilan Șor, la sediul partidului din Chișinău, Moldova, 22 februarie 2019.

Susține jurnalismul independent

Guvernarea le impune moldovenilor integrarea europeană, potrivit unei narațiuni false promovate de infractorul fugar Ilan Șor, preluat de presa pro-Kremlin.

ȘTIRE: Politicianul moldovean de opoziție, Ilan Șor, a declarat pe canalul său de Telegram că Parlamentul a trădat interesele locuitorilor țării prin adoptarea unei declarații privind integrarea europeană, demonstrând astfel că este gata să impună aderarea la UE.

Parlamentul moldovean a aprobat joi o declarație privind integrarea europeană, în care deputații fac apel la toată societatea și forțele politice să se unească în jurul ideii de aderare a republicii la UE.

„Partidul Acțiune și Solidaritate a trădat interesele cetățenilor moldoveni. Aceștia și-au consfințit venalitatea într-o bucată de hârtie, pe care au numit-o ‚declarație privind integrarea europeană’. Ieri, în cadrul unei ședințe parlamentare, pasiștiii au împins această ‚declarație’, insultând nu doar deputații opoziției, ci și pe toți locuitorii țării noastre... Aceasta este o demonstrație a modului în care ei le vor impune oamenilor Uniunea lor Europeană", a scris Șor. Potrivit acestuia, politica externă a Republicii Moldova nu trebuie să fie orientată doar într-o singură direcție, țara poate coopera cu diverși parteneri.

NARAȚIUNE:  Autoritățile de la Chișinău îi impun populației integrarea europeană europeană.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Parlamentul Republicii Moldova a adoptat la 21 martie o declarație politică pentru integrarea europeană a țării. Documentul, unul politic, fără putere juridică, menționează că „doar aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană va asigura viitorul țării în calitate de stat suveran, neutru, integru și democratic, iar calea ireversibilă de integrare și aderare europeană este proiect de prioritate națională al Republicii Moldova”.

Declarația a fost votată de deputații majoritari ai Partidului Acțiune și Solidaritate în contextul în care Republica Moldova a făcut pași importanți în ultimii doi ani în parcursul său european. Autoritățile de la Chișinău au depus cererea de aderare în martie 2022, în aceeași perioadă cu cele de la Kiev și Tbilisi, la scurt timp după invazia rusă în Ucraina. În iunie, același an, Republica Moldova și Ucraina au obținut statutul de țări candidate, iar în decembrie 2023, Bruxelles-ul a decis lansarea negocierilor de aderare.

Parcursul european al Republicii Moldova este însă subminat din interior de forțe politice pro-ruse, susținute, inclusiv cel mai probabil financiar de Kremlin. Ilan Șor pare să fie unul dintre, sau chiar principalul politician din Republica Moldova pe care mizează Moscova pentru a deturna parcursul european al acesteia și a o readuce în sfera sa de influență. Ilan Șor a avut mai multe deplasări la Moscova în ultimul timp, iar una din afiliatele sale, guvernatoarea autonomiei găgăuze, Evghenia Guțul, a postat recent o poză alături de, aparent, Vladimir Putin, cu care susține că a avut și o discuție.

Ilan Șor este un oligarh care a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru rolul său în furtul a un miliard de dolari din sistemul bancar al Republicii Moldova, în 2014. A fost primar de Orhei și deputat din 2019 până 2023, când i-a fost retras mandatul după ce a fost condamnat. În 2019 a fugit din Republica Moldova în Israel, a cărei cetățenie o deține. În 2022 și 2023 formațiunea sa a organizat mai multe proteste antiguvernamentale, care, potrivit autorităților americane au avut drept scop instaurarea unui regim favorabil Moscovei; Chișinăul a denunțat inclusiv o tentativă de lovitură de stat a lui Șor cu sprijinul Rusiei.

La 26 octombrie 2022 Trezoreria SUA a inclus Partidul Șor și pe liderul acestuia în lista de sancțiuni, în baza Actului Magnițki, motivând că au încercat să deturneze parcursul european al Republicii Moldova și să o readucă în sfera de influență a Rusiei, colaborând în acest sens cu indivizi din Federația Rusă.

OBIECTIV: Să prezinte integrarea europeană ca un proiect impus cetățenilor, inclusiv din exterior, sugerând că majoritatea acestora ar fi împotriva acestui vector extern.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Însăși prezența unei majorități pro-europene mai mult decât convenabile în Parlamentul de la Chișinău, în urma alegerilor parlamentare din 2021 este o dovadă că cetățenii Republicii Moldova au votat pentru integrarea europeană. La scrutinul respectiv PAS a obținut 63 din cele 101 de mandate de deputat, fiind o premieră în Republica Moldova ca un partid pro-european să poată guverna fără alianțe. Victoria PAS a fost precedată de cea a Maiei Sandu, în noiembrie 2020 la funcția de șef al statului.

Este adevărat că între timp atât ratingul Maiei Sandu, cât și, în special, al PAS a scăzut, totuși toate sondajele arată că aproximativ 60% din populația Republicii Moldova se pronunță în favoarea integrării europene a țării. Cercetările sociologice  nu iau în calcul și cetățenii din afara țării, într-o majoritate covârșitoare în favoarea integrării, dacă luăm în calcul preferințele electorale pe care le-au exprimat la ultimele scrutine.

În condițiile în care, potrivit Constituției Republicii Moldova, „Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului”, actele adoptate de legislativ reprezintă, deja, voința populației. Cetățenii își vor putea însă exprima și direct opțiunea cu privire la integrarea europeană. La 24 decembrie președintele Republicii Moldova  Maia Sandu i-a solicitat Parlamentului să inițieze un referendum privind aderarea la UE. Majoritatea PAS, pro-prezidențială a modificat Codul electoral astfel încât să fie permisă organizarea referendumurilor în aceeași zi cu alegerile. Cel mai probabil referendumul va avea loc odată cu prezidențialele în toamna acestui an.

 • Publicație / Media:
  ria.ru
 • Data publicării:
  22/03/2024
 • Public țintă:
  eurosceptici, reprezentanți ai minorităților naționale
 • Amplificare:
  onyxmedia.ru, fbm.ru
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Autoritățile de la Chișinău îi impun populației integrarea europeană europeană

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Veridica

Veridica
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
Propagandă de război: NATO ar putea ocupa Ucraina, iar Rusia îi apără suveranitatea
Propagandă de război: NATO ar putea ocupa Ucraina, iar Rusia îi apără suveranitatea

În timp ce politicienii ucraineni au nevoie de război pentru a rămâne la putere, Rusia contribuie la păstrarea suveranității Ucrainei în fața pericolelor cauzate de NATO. 

Marin Gherman
Marin Gherman
19 Apr 2024
Monitor Fake News Nr. 73: Eclipsa și Apocalipsa, atacuri imaginare ale Iranului, rușii și Olimpiada
Monitor Fake News Nr. 73: Eclipsa și Apocalipsa, atacuri imaginare ale Iranului, rușii și Olimpiada

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
18 Apr 2024
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul șantajează Occidentul cu un dezastru nuclear
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul șantajează Occidentul cu un dezastru nuclear

Ucraina șantajează Occidentul cu provocarea unui dezastru nuclear în Europa dacă nu va mai fi sprijinită în război, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
17 Apr 2024
FAKE NEWS: Băncile private nu dau credite românilor
FAKE NEWS: Băncile private nu dau credite românilor

Băncile private fac bani pe spinarea românilor, pe care refuză să-i ajute prin creditare, potrivit publicaţiei unui partid suveranist, de orientare extremistă.

Cezar Manu
Cezar Manu
15 Apr 2024