Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

FAKE NEWS: Dodon a fost reținut la ordinul serviciilor secrete din România

Fostul președinte al Moldovei Igor Dodon vorbește cu presa după ce a fost prezetat instanței la Chișinău, Moldova, 26 mai 2022.
©EPA-EFE/DUMITRU DORU  |   Fostul președinte al Moldovei Igor Dodon vorbește cu presa după ce a fost prezetat instanței la Chișinău, Moldova, 26 mai 2022.

Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, a fost reținut cu implicarea serviciilor speciale din România, potrivit unei narațiuni false lansate la București.

ȘTIRE: „Acum, greu de crezut că generalul maior Alexandru Esaulenco își poate găsi un loc de muncă mai râvnit decât cel al serviciului secret al unei țări! Mai ales că acesta este ofițer de informații și a urmat o carieră pas cu pas, până la cea mai înaltă funcție din sistemul moldovenesc de securitate. Drept urmare, cu totul alta decât ”schimbarea locului de muncă” ar trebui să fie justificarea demisiei care survine la doar câteva zile de la arestarea fostului președinte, Igor Dodon. Cel care a acuzat că arestarea sa a fost executată la ordinul unor consultanți români. Oricum, unda de șoc a ”cutremurului” de la vârful SIS se va resimți cu siguranță și la București.

Fie și pentru simplul fapt că SIS este considerat ”capul de pod” al serviciilor secrete românești. Strânsa colaborare a acestora făcând posibilă inclusiv spectaculoasa victorie a Maiei Sandu la alegerile prezidențiale. Numai că, după cum susțin sursele noastre, demisia șefului SIS ar putea avea legătură cu gafa procedurală că arestarea rusofonului Igor Dodon ar fi fost efectuată de către ofițerii Serviciului de Informații, ci nu de cei ai Ministerului de Interne. Oricum, se anunță ”măcel” pe frontul din Chișinău, între serviciile secrete românești și cele rusești!”

NARAȚIUNI: 1. Igor Dodon a fost reținut la ordinul unor consultați români din Republica Moldova 2. Serviciile speciale moldovenești sunt „cap de pod” ale celor românești 3. SIS nu ar avut temei legal să participe la reținerea lui Dodon.

CONTEXT: Fostul președinte prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost reținut și apoi a primit 30 de zile de arest la domiciliu sub suspiciunea că ar fi comis patru fapte penale.

Dodon este acuzat de îmbogățire ilicită, corupere pasivă, trădare de patrie și finanțare a partidului său de către un grup criminal organizat.

Acesta a fost reținut pe 24 mai pentru 72 de ore, apoi a primit apoi din partea 30 de arest la domiciliu, pe care a procurorii au încercat fără succes să o înlocuiască cu una de privare de libertate.

OBIECTIV: Inducerea în eroare a publicului că Igor Dodon ar fi o victimă politică internă, dar și a unor jocuri din afara țării.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Faptul că Igor Dodon ar fi zis că ar fi fost reținut la ordinul consultaților români din diverse instituții din Republica Moldova este o declarație scoasă din context și interpretată tendențios de autorul articolul.

Mai exact, Dodon a precizat următoarele, la ieșirea din arestul preventiv pe 26 mai: „Este straniu și josnic să mă învinuiască de trădare de patrie acei care la această etapă au umplut toate instituțiile de stat cu consilieri străini români, americani, nemți care controlează toate instituțiile, inclusiv în instituția prezidențială sunt zeci de consilieri străini plătiți din afara țării”, potrivit Pro TV Chisinau.

De asemenea, afirmația să serviciile secrete moldovenești sunt subordonate într-un fel celor românești este falsă. De altfel în timpul guvernării comuniste lui Vladimir Voronin (2000-2008), dar și după această dată, serviciile din cele două țări par să se fi aflat în conflict. De acest conflict ar ține și un război al înregistrărilor de tip „kompromat” . Mai întâi, pe fondul tensiunilor bilaterale amplificate de Chișinău după așa-numita Revoluție Twitter in aprilie 2009, presa din cele două țări a primit o înregistrare cu consulul României în Republica Moldova, Ion Nuică, și o angajata a consulatului. Ulterior, în România a fost publicată o înregistrare cu un membru marcant al Partidului Comuniștilor și două prostituate. Oficial, sursele ambelor înregistrări au rămas anonime.

Până acum nu au apărut informații privind legături strânse între Serviciul de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova și servicii românești; în schimb s-a vorbit despre unele legături între ofițeri SIS și Rusia. Cel mai recent exemplu este cel al cel al fostului ofițer SIS, Evgheni Kuzmin, ajuns consilier al lui Vadim Ceban, șeful Moldovagaz, subsidiară a Gazprom în Republica Moldova. Pe 1 aprilie 2022, Kuzmin a fost percheziționat de foștii săi colegi de la SIS pentru divulgarea secretului de stat.

O altă informație falsă lansată de autorul articolului din Național este că SIS nu ar fi trebui să participe la reținerea lui Dodon. Conform legilor din Republica Moldova, SIS are competența de a participa la anchete penale, iar unul dintre capetele de acuzare este trădare de patrie, ceea ce intră oricum în competențele SIS.

SIS colaborează pe diverse cazuri cu Procuratura Generală din Republica Moldova.

În sfârșit, după pierderea alegerilor prezidențiale de Dodon și Partidul Socialiștilor, este puțin probabil ca fostul președinte al Republicii Moldova să mai reprezinte o miză, cu atât mai puțin una care să justifice presiuni pentru arestarea sa din parte României sau un război subteran între serviciile secrete românești și cele rusești.  

SÂMBURE DE ADEVĂR: Igor Dodon a fost reținut, iar procedura a implicat și procurori și trupele speciale Alfa ale SIS.

Turneul Stradivarius 2022
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  Național.ro
 • Data publicării:
  30/05/2022
 • Public țintă:
  Adepți ai teoriei conspirației
 • Narațiune cheie:
  Dodon a fost reținut la ordinul serviciilor secrete din România
Alte articole
FAKE NEWS: România este o colonie americană în care este impusă cenzura

FAKE NEWS: România este o colonie americană în care este impusă cenzura

România este o colonie a SUA care execută orbește toate ordinele Washingtonului și transpune un model de cenzură asupra presei și a libertății de opnie, așa cum se întâmplă și în SUA.

FAKE NEWS: În ochii SUA, Transilvania nu îi aparține României, așa cum Crimeea nu îi aparține Rusiei

FAKE NEWS: În ochii SUA, Transilvania nu îi aparține României, așa cum Crimeea nu îi aparține Rusiei

Sputnik scrie că Statele Unite ar valida ideea că Transilvania nu îi aparține României pentru că ambasada SUA nu a șters comentariul făcut pe Facebook de un român. Sputnik încearcă, de fap, să lege statutul Crimeii ocupate și anexate de Rusia de cel al Transilvaniei.

FAKE NEWS: Clotilde Armand retrage finanțarea spitalelor din Sectorul 1

FAKE NEWS: Clotilde Armand retrage finanțarea spitalelor din Sectorul 1

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, ar fi tăiat finanțarea a patru dintre cele mai importante spitale din București, toate aflate în Sectorul 1. Este o narațiune falsă, promovată pe multiple canale media, precum și de politicieni ai principalului partid de opoziție, PSD.

Mădălin Necșuțu

03 Jun 2022

Actualizat la: 24 Jun 2022 17:11:13
Mădălin Necșuțu

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
 • Fostul președinte prorus al Republicii Moldova și liderul de facto al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, a fost reținut cu implicarea serviciilor speciale din România, potrivit unei narațiuni false lansate la București.
 • NARAȚIUNI: 1. Igor Dodon a fost reținut la ordinul unor consultați români din Republica Moldova 2. Serviciile speciale moldovenești sunt „cap de pod” ale celor românești 3. SIS nu ar avut temei legal să participe la reținerea lui Dodon.
 • OBIECTIV: Inducerea în eroare a publicului că Igor Dodon ar fi o victimă politică internă, dar și a unor jocuri din afara țării.
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul achită armamentul occidental cu exponate muzeale ucrainene
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul achită armamentul occidental cu exponate muzeale ucrainene

Vladimir Zelenski achită armamentul occidental cu exponate muzeale ucrainene, potrivit unei noi narațiuni false promovate de presa rusă și canalele de Telegram pro-Kremlin. În realitate, exponatele muzeale au fost evacuate din estul și sudul țării în regiunile vestice sau din sălile de expoziții în adăposturi pentru a nu fi distruse de bombardamentele rușilor.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Jun 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Voluntarii din Zaporojie se înscriu într-un batalion care va apăra regiunea de armata ucraineană
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Voluntarii din Zaporojie se înscriu într-un batalion care va apăra regiunea de armata ucraineană

Ucraieni din Zaporojie se înscriu voluntari într-un batalion care să apere regiunea de Forțele Armate ale Ucrainei, scrie presa rusă. În realitate, Rusia mobilizează forțat civili ucraineni din localitățile ocupate în această regiune, încălcând convențiile internaționale, iar orașul Zaporojie este în continuare sub controlul armatei ucrainene.

Marin Gherman
Marin Gherman
21 Jun 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Armata ucraineană masacrează rusofonii în timpul retragerii din Donbass
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Armata ucraineană masacrează rusofonii în timpul retragerii din Donbass

Armata ucraineană este forțată să se retragă din Donbass în urma „operațiunii speciale” a Moscovei și masacrează rusofonii în timp ce fuge, scrie presa rusă. În realitate, forțele ucrainene continuă să reziste, iar liderii ucraineni declară că vor lupta pentru fiecare localitate din Donbass pentru a apăra populația locală, inclusiv rusofonii, de invadatorii ruși.

Marin Gherman
Marin Gherman
20 Jun 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Secretarul general al NATO propune Kievului să cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Secretarul general al NATO propune Kievului să cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii

Presa rusă scrie că secretarul general al NATO i-a propus Kievului să îi cedeze Rusiei anumite teritorii în numele păcii. În realitate, Stoltenberg a elogiat lupta Ucraina și a condamnat Rusia.

Marin Gherman
Marin Gherman
18 Jun 2022