Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

FAKE NEWS: Dodon a fost reținut la ordinul serviciilor secrete din România

Fostul președinte al Moldovei Igor Dodon vorbește cu presa după ce a fost prezetat instanței la Chișinău, Moldova, 26 mai 2022.
©EPA-EFE/DUMITRU DORU  |   Fostul președinte al Moldovei Igor Dodon vorbește cu presa după ce a fost prezetat instanței la Chișinău, Moldova, 26 mai 2022.

Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, a fost reținut cu implicarea serviciilor speciale din România, potrivit unei narațiuni false lansate la București.

ȘTIRE: „Acum, greu de crezut că generalul maior Alexandru Esaulenco își poate găsi un loc de muncă mai râvnit decât cel al serviciului secret al unei țări! Mai ales că acesta este ofițer de informații și a urmat o carieră pas cu pas, până la cea mai înaltă funcție din sistemul moldovenesc de securitate. Drept urmare, cu totul alta decât ”schimbarea locului de muncă” ar trebui să fie justificarea demisiei care survine la doar câteva zile de la arestarea fostului președinte, Igor Dodon. Cel care a acuzat că arestarea sa a fost executată la ordinul unor consultanți români. Oricum, unda de șoc a ”cutremurului” de la vârful SIS se va resimți cu siguranță și la București.

Fie și pentru simplul fapt că SIS este considerat ”capul de pod” al serviciilor secrete românești. Strânsa colaborare a acestora făcând posibilă inclusiv spectaculoasa victorie a Maiei Sandu la alegerile prezidențiale. Numai că, după cum susțin sursele noastre, demisia șefului SIS ar putea avea legătură cu gafa procedurală că arestarea rusofonului Igor Dodon ar fi fost efectuată de către ofițerii Serviciului de Informații, ci nu de cei ai Ministerului de Interne. Oricum, se anunță ”măcel” pe frontul din Chișinău, între serviciile secrete românești și cele rusești!”

NARAȚIUNI: 1. Igor Dodon a fost reținut la ordinul unor consultați români din Republica Moldova 2. Serviciile speciale moldovenești sunt „cap de pod” ale celor românești 3. SIS nu ar avut temei legal să participe la reținerea lui Dodon.

CONTEXT: Fostul președinte prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost reținut și apoi a primit 30 de zile de arest la domiciliu sub suspiciunea că ar fi comis patru fapte penale.

Dodon este acuzat de îmbogățire ilicită, corupere pasivă, trădare de patrie și finanțare a partidului său de către un grup criminal organizat.

Acesta a fost reținut pe 24 mai pentru 72 de ore, apoi a primit apoi din partea 30 de arest la domiciliu, pe care a procurorii au încercat fără succes să o înlocuiască cu una de privare de libertate.

OBIECTIV: Inducerea în eroare a publicului că Igor Dodon ar fi o victimă politică internă, dar și a unor jocuri din afara țării.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Faptul că Igor Dodon ar fi zis că ar fi fost reținut la ordinul consultaților români din diverse instituții din Republica Moldova este o declarație scoasă din context și interpretată tendențios de autorul articolul.

Mai exact, Dodon a precizat următoarele, la ieșirea din arestul preventiv pe 26 mai: „Este straniu și josnic să mă învinuiască de trădare de patrie acei care la această etapă au umplut toate instituțiile de stat cu consilieri străini români, americani, nemți care controlează toate instituțiile, inclusiv în instituția prezidențială sunt zeci de consilieri străini plătiți din afara țării”, potrivit Pro TV Chisinau.

De asemenea, afirmația să serviciile secrete moldovenești sunt subordonate într-un fel celor românești este falsă. De altfel în timpul guvernării comuniste lui Vladimir Voronin (2000-2008), dar și după această dată, serviciile din cele două țări par să se fi aflat în conflict. De acest conflict ar ține și un război al înregistrărilor de tip „kompromat” . Mai întâi, pe fondul tensiunilor bilaterale amplificate de Chișinău după așa-numita Revoluție Twitter in aprilie 2009, presa din cele două țări a primit o înregistrare cu consulul României în Republica Moldova, Ion Nuică, și o angajata a consulatului. Ulterior, în România a fost publicată o înregistrare cu un membru marcant al Partidului Comuniștilor și două prostituate. Oficial, sursele ambelor înregistrări au rămas anonime.

Până acum nu au apărut informații privind legături strânse între Serviciul de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova și servicii românești; în schimb s-a vorbit despre unele legături între ofițeri SIS și Rusia. Cel mai recent exemplu este cel al cel al fostului ofițer SIS, Evgheni Kuzmin, ajuns consilier al lui Vadim Ceban, șeful Moldovagaz, subsidiară a Gazprom în Republica Moldova. Pe 1 aprilie 2022, Kuzmin a fost percheziționat de foștii săi colegi de la SIS pentru divulgarea secretului de stat.

O altă informație falsă lansată de autorul articolului din Național este că SIS nu ar fi trebui să participe la reținerea lui Dodon. Conform legilor din Republica Moldova, SIS are competența de a participa la anchete penale, iar unul dintre capetele de acuzare este trădare de patrie, ceea ce intră oricum în competențele SIS.

SIS colaborează pe diverse cazuri cu Procuratura Generală din Republica Moldova.

În sfârșit, după pierderea alegerilor prezidențiale de Dodon și Partidul Socialiștilor, este puțin probabil ca fostul președinte al Republicii Moldova să mai reprezinte o miză, cu atât mai puțin una care să justifice presiuni pentru arestarea sa din parte României sau un război subteran între serviciile secrete românești și cele rusești.  

SÂMBURE DE ADEVĂR: Igor Dodon a fost reținut, iar procedura a implicat și procurori și trupele speciale Alfa ale SIS.

Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  Național.ro
 • Data publicării:
  30/05/2022
 • Public țintă:
  Adepți ai teoriei conspirației
 • Narațiune cheie:
  Dodon a fost reținut la ordinul serviciilor secrete din România
Alte articole
FAKE NEWS: Vina Ucrainei pentru doborârea zborului MH-17 continuă să fie ascunsă de Occident

FAKE NEWS: Vina Ucrainei pentru doborârea zborului MH-17 continuă să fie ascunsă de Occident

Presa rusă reia, la șapte ani de la doborârea deasupra Donbassului a avionului Boeing 777 care efectua zborul MH-17, o serie de narațiuni menite să îi disculpe pe rebelii care au lansat racheta rusească. Teza principală este că Ucraina e responsabilă de tragedie, dar Occidentul a căutat să ascundă vina acesteia.

FAKE NEWS: Dodon afirmă că cetățenii moldoveni au nevoie de invitație specială pentru a intra în Rusia

FAKE NEWS: Dodon afirmă că cetățenii moldoveni au nevoie de invitație specială pentru a intra în Rusia

Federația Rusă permite accesul moldovenilor pe teritoriul său doar în baza unei invitații speciale sau a unei recomandări a ambasadei, afirmă fostul președinte Igor Dodon, citat ca atare de mai multe publicații. Este o narațiune falsă, menită să justifice faptul că locul lui Dodon pe cursa aeriană către Moscova a fost rezervat de ambasada Rusiei la Chișinău.

FAKE NEWS: În Moldova este tolerat cultul fascismului

FAKE NEWS: În Moldova este tolerat cultul fascismului

„În Republica Moldova a fost inaugurat un monument dedicat fasciștilor”, au titrat mai multe instituții de presă din Rusia, pornind de la o știre publicată de agenția de presă „Steaua Roșie” care se referă de fapt la un cimitir dedicat ostașilor români, la Fălești. Arctus.livejournal.com folosește știrea pentru a readuce în prim-plan narațiunile despre Armata Română care ar fi exterminat în masă populația civilă din Republica Moldova și despre existența a două popoare diferite, românii și moldovenii.

Mădălin Necșuțu

03 Jun 2022

Actualizat la: 03 Jun 2022 08:57:42
Mădălin Necșuțu

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 4 min
 • Fostul președinte prorus al Republicii Moldova și liderul de facto al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, a fost reținut cu implicarea serviciilor speciale din România, potrivit unei narațiuni false lansate la București.
 • NARAȚIUNI: 1. Igor Dodon a fost reținut la ordinul unor consultați români din Republica Moldova 2. Serviciile speciale moldovenești sunt „cap de pod” ale celor românești 3. SIS nu ar avut temei legal să participe la reținerea lui Dodon.
 • OBIECTIV: Inducerea în eroare a publicului că Igor Dodon ar fi o victimă politică internă, dar și a unor jocuri din afara țării.
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a recunoscut că tancurile occidentale nu vor schimba situația de pe front, dată fiind superioritatea inamicului la acest capitol, potrivit presei ruse, care citează greșit un interviu acordat de liderul de la Kiev unui post german de televiziune. În realitate, Zelenski a spus că decizia de a livra tancuri de către un singur stat este importantă, dar insuficientă, și a solicitat ajutorul tuturor partenerilor Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
26 Jan 2023
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români
FAKE NEWS: Forțe oculte occidentale le vor lua copiii familiilor de români

Copiii ar putea deveni proprietatea unor entităţi private, a căror existenţă a fost legiferată pe ascuns de către Parlament, la comanda forţelor oculte care doresc distrugerea poporului român. Naraţiunea a fost lansată de senatoarea independentă Diana Ivanovici Şoşoacă, în cadrul unui dialog cu Luis Lazarus, şi are ca punct de plecare dezbaterea inițiată de punere în aplicare a legii privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

Cezar Manu
Cezar Manu
25 Jan 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Occidentul forțează Rusia să își extindă operațiunile militare din Ucraina

Rusia va fi nevoită să își extindă operațiunile militare în mai multe regiuni ucrainene pentru a se apăra de pericolul armelor oferite de Occident Kievului, potrivit unei narațiuni de propagandă distribuite de presa guvernamentală rusă. În realitate, Occidentul sprijină Ucraina pentru a se apăra de agresiunea Rusiei, care a comis crime de război și a cauzat distrugeri enorme și o criza a refugiaților în UE.

Marin Gherman
Marin Gherman
23 Jan 2023
FAKE NEWS: Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohii din Ucraina și Republica Moldova pentru a pregăti anexarea unor teritorii de către România. Chișinăul sprijină demersul
FAKE NEWS: Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohii din Ucraina și Republica Moldova pentru a pregăti anexarea unor teritorii de către România. Chișinăul sprijină demersul

Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohiile Patriarhiei Moscovei din Ucraina și Republica Moldova, scrie publicația pro-Kremlin politnavigator. Potrivit acesteia, în Ucraina preluarea parohiilor ar fi un prim pas către capturarea Bucovinei de România, iar în Republica Moldova guvernarea de la Chișinău va lichida Mitropolia Moldovei, subordonată Bisericii Ortodoxe Ruse. Materialul conține mai multe narațiuni false, menite să propage o serie de teze diverse, inclusiv că România ar avea o politică expansionistă iar Ucraina ar fi un stat artificial.

Veridica
Veridica
23 Jan 2023