Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Conflictul din Donbass – în interesul Occidentului și al Kievului

Donbass
©EPA-EFE/DAVE MUSTAINE  |   Militants of the self-proclaimed Donetsk People's Republic (DPR) check the situation at the positions on a front line 25 km from pro-Russian militants controlled city of Donetsk, Ukraine, 23 January 2021.

Aniversarea a șapte ani de la semnarea primului acord de pace de la Minsk a fost folosită pentru reluarea narațiunilor false potrivit cărora Ucraina nu și-ar dori pace în Donbass, iar politicile sale, încurajate de Occident, ar fi motivate de rusofobie.

ȘTIRE: „Statul ucrainean există pentru a se opune „agresiunii rusești” și pentru a preveni „genocidul”, determinat de apariția acestui stat. Pierderile economice, jertfele umane și absența Donbass-ului în componența Ucrainei nu prea sunt teme de reflecție pentru liderii ucraineni. […] Occidentul nu numai că rabdă, dar și susține continuarea conflictului, iar Ucraina dispune de toate resursele necesare, cel puțin, pentru înghețarea conflictului.

[…] Pacea ar putea fi instaurată doar atunci când va avea loc capitularea totală a Rusiei, cu recuperarea de către Kiev a Donbass-ului și Crimeii, cu achitarea contribuțiilor. Dar și așa, Ucraina, ar fi cerut [de la Rusia] regiunea Kuban și zonele cu zăcăminte de gaze...

[…] Potrivit Acordului de pace de la Minsk, în Ucraina are loc un conflict intern și Rusia nu este parte a lui, iar rezolvarea acestuia trebuie să aibă loc pe calea negocierilor dintre puterea centrală ucraineană și autoritățile „raioanelor aparte ale regiunilor Donețk și Lugansk”.

[…] Ucraina nici nu are de gând să respecte acordurile de pace, iar această poziție este susținută de „garanții” procesului de pace – Germania și Franța”, scrie ukraina.ru.

NARAȚIUNI:  1. Ucraina nu respectă acordurile de pace de la Minsk, iar conflictul din Donbass este în interesul Occidentului 2. În Ucraina are loc un război civil, iar Rusia nu este parte a conflictului.

CONTEXT / ETOS LOCAL: Conflictul din estul Ucrainei s-a declanșat în 2014, după ce președintele Viktor Ianukovici a fugit în Rusia drept urmare a unei revolte sociale, Euromaidanul, cauzate de refuzul acestuia de a semna Acordul de asociere cu UE. Din 2014 Moscova finanțează și sprijină mercenari și forțe separatiste constituite în cadrul a două republici autoproclamate, „DNR” și „LNR”, ce controlau o mică parte din teritoriul regiunilor ucrainene Donețk și Lugansk.

Pentru a opri faza intensă a conflictului, la 5 septembrie 2014, după lungi negocieri, a fost încheiat primul Acord de pace de la Minsk. Procesul de la Minsk reprezintă un format de negocieri dintre Ucraina și Rusia, cu participarea neoficială a reprezentanților republicilor separatiste „DNR” și „LNR” și sub monitorizarea OSCE. Există două acorduri de la Minsk de încetare a focului, încheiate în 2014 și 2015, care reglementează negocierile. După discuții inițiale în format trilateral, punctele convenite sunt discutate în cadrul formatului Normandia, unde participă Germania, Franța, Ucraina și Rusia.

Ucraina a anunțat în repetate rânduri comunitatea internațională că Rusia nu respectă procesul de pace de la Minsk ca modalitate diplomatică de a rezolva conflictul, iar mercenarii finanțați de Moscova încalcă zilnic armistițiul. În schimb, Kremlinul neagă aceste acuzații, promovând prin organele sale de presă narațiuni despre conflictul din Donbass ca un război civil, despre încurajarea războiului de către Occident și dreptul istoric al Rusiei de a-și proteja populația rusofonă din estul Ucrainei.

La 5 septembrie a.c., ambasada SUA în Ucraina i-a cerut Rusiei să-şi retragă trupele din Ucraina: „Rusia trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru încheierea conflictului”.

OBIECTIV: Scopul acestor narațiuni este de arăta că în Donbass are loc un război civil, încurajat de Occident, la care nu participă Rusia. Moscova este portretizată ca o victimă a complotului dintre Ucraina și Occident, având dreptul să se apere și să protejeze populația vorbitoare de limba rusă de rusofobia Kievului, susținută de UE și SUA.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: În realitate, nu este în interesul Ucrainei sau al Occidentului să existe un focar de conflict în Donbass. Orice conflict frânează dezvoltarea economică, blochează liberul schimb de bunuri, capitaluri și forță de muncă, ceea ce nu poate să fie în interesul vreunui stat. Atât UE, cât și NATO și SUA, au condamnat acțiunile destabilizatoare ale Rusiei în estul Ucrainei și Crimeea și au transmis mesaje de pacificare. Occidentul nu a încurajat conflictul, ci dimpotrivă, prin sancțiunile impuse Rusiei, prin crearea unor formate de negocieri, ca, de exemplu, platforma de la Minsk, a încercat să transforme conflictul într-un dialog diplomatic și politic. Interesul Occidentului este instaurarea păcii și anularea tuturor sancțiunilor care blochează mai multe domenii de cooperare dintre entitățile economice occidentale cu cele din Rusia.

Ucraina este acuzată de Rusia de nerespectarea Acordului de pace de la Minsk, dar fără să fie prezentate dovezi. De cele mai multe ori, presa rusă face aluzie la refuzul Kievului de a purta negocieri directe cu liderii separatiști (declarați teroriști în Ucraina) și de a organiza alegeri libere în estul Ucrainei. Kievul însă susține că potrivit acordurilor de pace, alegerile trebuie să aibă loc în Donbass după ce Rusia își retrage de acolo forțele armate și mercenarii, astfel încât alegerile să fie cu adevărat libere. Ucraina nu își dorește să ofere o legitimitate separatiștilor și mercenarilor finanțați de Rusia și din aceste considerente refuză să negocieze direct cu ei.

Kievul subliniază că, dacă Rusia nu ar fi susținut mișcările separatiste din Donbass, războiul nici nu ar fi avut loc, iar teritoriul era eliberat în 2014. Purtătorii de cuvânt ai armate ucrainene reclamă zilnic la OSCE încălcări ale armistițiului din Donbass de către mercenarii finanțați de Rusia. De aceea, narațiunile despre neimplicarea Moscovei în conflict sunt false.

De menționat că Acordul de la Minsk, cunoscut şi ca „Minsk-1”, a fost semnat de ambasadorul Heidi Tagliavini (OSCE), cel de-al doilea președinte al Ucrainei, Leonid Kucima (din partea Ucrainei), ambasadorul Federaţiei Ruse în Ucraina, Mihail Zubkov (din partea Rusiei), reprezentanții autoproclamatelor „republici populare  Lugansk şi Doneţk”, Oleksandr Zaharcenko şi Igor Plotniţki. În prezent Rusia preferă să nu-şi aducă aminte de semnătura lui Zubkov pe document, declarând că nu este participant la conflict, ci un simplu observator.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Conflictul din Donbass și anexarea Crimeii de către Rusia au determinat consolidarea unor atitudini anti-ruse în Ucraina. Rusia a fost declarată printr-o rezoluție a Parlamentului de la Kiev „stat agresor”. Acest conflict, dar și Euromaidanul din 2013-2014, au favorizat formarea unei identități civice ucrainene consolidate. Presa rusă a criticat în repetate rânduri aceste avânturi patriotice din Ucraina, catalogându-le ca forme ale rusofobiei, încurajate, chipurile, de Occident.

 

 • Publicație / Media:
  Ukraina.ru
 • Data publicării:
  06/09/2021
 • Limba / Public țintă:
  cititorii rusofoni din fostele state sovietice și din estul Europei
 • Amplificare:
  Rețelele de socializare, posturile guvernamentale de televiziune din Rusia
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Ucraina nu respectă acordurile de pace de la Minsk, iar conflictul din Donbass este în interesul Occidentului
Alte articole
FAKE NEWS: SUA sunt gata să lupte în Donbass până la ultimul ucrainean

FAKE NEWS: SUA sunt gata să lupte în Donbass până la ultimul ucrainean

Statele Unite împing Ucraina spre o intensificare a conflictului din zona Donbass, afirmă liderul uneia dintre republicile auto-proclamate din estul Ucrainei. Declarația se înscrie în narațiunea care caută să submineze parteneriatul dintre Kiev și Occident. Acesta din urmă este prezentat ca responsabil de război, în ciuda faptului că Rusia a fost cea care a lansat agresiunile în regiune.

FAKE NEWS: Maia Sandu are nevoie de NATO pentru un război cu Transnistria

FAKE NEWS: Maia Sandu are nevoie de NATO pentru un război cu Transnistria

Președintele Maia Sandu promovează interesele NATO în regiune și chiar ar pregăti, împreună cu Alianța Nortd-Atlantică, un conflict militar cu regiunea separatistă transnistreană, potrivit unor comentarii citate de instituții de presă din Republica Moldova și Rusia. Acestea au pornit de la o reuniune legată de o inițiativă NATO, la care a participat și președintele Republicii Moldova.

FAKE NEWS: Occidentul și Ucraina nu vor pace în Donbass

FAKE NEWS: Occidentul și Ucraina nu vor pace în Donbass

Franța, Germania și Ucraina nu își doresc reglementarea conflictului din Donbass întrucât au boicotat o inițiativă de pace a Federației Ruse și a republicilor auto-proclamate din estul Ucrainei, afirmă presa rusă și cea pro-rusă.

Fals
Adevărat
Marin Gherman

07 Sep 2021
Marin Gherman

Timp de citire: 5 min
 • Aniversarea a șapte ani de la semnarea primului acord de pace de la Minsk a fost folosită pentru reluarea narațiunilor false potrivit cărora Ucraina nu și-ar dori pace în Donbass, iar politicile sale, încurajate de Occident, ar fi motivate de rusofobie.
 • NARAȚIUNI: 1. Ucraina nu respectă acordurile de pace de la Minsk, iar conflictul din Donbass este în interesul Occidentului 2. În Ucraina are loc un război civil, iar Rusia nu este parte a conflictului.
 • OBIECTIV: Scopul acestor narațiuni este de arăta că în Donbass are loc un război civil, încurajat de Occident, la care nu participă Rusia. Moscova este portretizată ca o victimă a complotului dintre Ucraina și Occident, având dreptul să se apere și să protejeze populația vorbitoare de limba rusă de rusofobia Kievului, susținută de UE și SUA.
FAKE NEWS: În Moldova este tolerat cultul fascismului
FAKE NEWS: În Moldova este tolerat cultul fascismului

„În Republica Moldova a fost inaugurat un monument dedicat fasciștilor”, au titrat mai multe instituții de presă din Rusia, pornind de la o știre publicată de agenția de presă „Steaua Roșie” care se referă de fapt la un cimitir dedicat ostașilor români, la Fălești. Arctus.livejournal.com folosește știrea pentru a readuce în prim-plan narațiunile despre Armata Română care ar fi exterminat în masă populația civilă din Republica Moldova și despre existența a două popoare diferite, românii și moldovenii.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
20 Sep 2021
FAKE NEWS: Klaus Iohannis a creat criza politică din România pentru a subordona stângii germane viitorul guvern de la București
FAKE NEWS: Klaus Iohannis a creat criza politică din România pentru a subordona stângii germane viitorul guvern de la București

Criza politică din România a fost provocată intenționat de președintele Klaus Iohannis, care ar vrea să alinieze un viitor guvern din România format din PNL și PSD, o variantă refacută a USL-ului, cu social-democrații care ar urma să vină la putere în Germania.

15 Sep 2021
FAKE NEWS: Guvernarea pro-europeană de la Chișinău reintroduce cenzura pentru posturile TV rusești
FAKE NEWS: Guvernarea pro-europeană de la Chișinău reintroduce cenzura pentru posturile TV rusești

Guvernarea pro-europeană de la Chișinău intenționează să reinstaureze cenzura împotriva posturilor ruse de televiziune, a scris presa din această țară, făcând trimitere la o declarație a președintelui Parlamentului, Igor Grosu. De fapt, acesta s-a referit la protejarea și stimularea audiovizualului autohton, inclusiv prin necesitatea de a-i oferi prin lege mai mult acces la piața de publicitate, în condițiile în care aceasta este dominată în prezent de posturile care retransmit televiziuni de peste hotare. Interpretarea eronată față parte dintr-o campanie mai mare de demonizare a guvernării pro-europene de la Chișinău și a o prezenta drept anti-rusă, gata chiar să participe la un război al Occidentului împotriva Moscovei.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
13 Sep 2021
FAKE NEWS: Ucraina folosește Transnistria ca să atragă Moldova în conflict cu Rusia
FAKE NEWS: Ucraina folosește Transnistria ca să atragă Moldova în conflict cu Rusia

Noua guvernare de la Chișinău urmează orbește agenda dictată de la Washington și Bruxelles iar Ucraina încearcă să atragă Republica Moldova într-un conflict împotriva Rusiei, potrivit unor narațiuni mai vechi reluate de liderul PSRM, Igor Dodon. Într-un interviu acordat televiziunii Primul în Moldova, Dodon a mai spus și că autoritățile de la Chișinău și Kiev s-au înțeles să blocheze economic regiunea transnistreană.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
10 Sep 2021