FAKE NEWS: Carnea, lactatele și mașinile personale, interzise în România

Un bucătar român, îmbrăcat în costum de Moș Crăciun, amestecă cu o lingură mare de lemn bucăți de carne și cârnați care se prăjesc într-o cratiță imensă la un târg de Crăciun din centrul Bucureștiului, 24 decembrie 2016.
© EPA/ROBERT GHEMENT   |   Un bucătar român, îmbrăcat în costum de Moș Crăciun, amestecă cu o lingură mare de lemn bucăți de carne și cârnați care se prăjesc într-o cratiță imensă la un târg de Crăciun din centrul Bucureștiului, 24 decembrie 2016.

Daruieste Viata

Consumul de carne și lactate și dreptul de a avea maşină vor fi interzise în România, conform interpretării eronate a concluziilor unei analize privind emisiile de carbon.

Marea Resetare Mondială începe din Bârlad, Câmpina şi Moineşti

ȘTIRE: „[...] mai multe orașe din România plănuiesc să elimine carnea, lactatele și mașinile. 100 de orașe au format o coaliție, numită C40, care și-a stabilit ca țintă pentru 2030 0 consum de carne, 0 consum de lactate, 3 articole vestimentare noi de persoană pe an, 0 vehicule private deținute, un zbor pe distanță scurtă de persoană la fiecare 3 ani. Pe lista orașelor ce urmăresc îndeplinirea agendei Forumului Economic Mondial se numără: Aiud, Alba Iulia, Bârlad, Botoșani, Brașov, Buzău, Câmpina, Cluj Napoca, Constanța, Iași, Lugoj, Moinești, Petroșani, Pitești, Suceava, Tulcea, Zalău. Există, totodată, obiectivul ca până în 2030, colectivitățile să se strângă în orașele mari, pentru a se elibera astfel cât mai multe terenuri cu scopul „salvării planetei”. Locuitorii unor astfel de megalopolisuri vor fi forțați să se alimenteze cu o carne artificială, îmbogățită cu proteine din gândaci. Primarii orașelor românești amintite anterior pregătesc terenul pentru a îndeplini obiectivele absurde și aberante ale WEF, încurajând supermarket-urile care vând carne artificială și reducând prețurile la hrana artificială în general, încurajând practica scanării produselor de la magazin pe cont propriu pentru a putea ține sub control consumul de carne și de lactate. Până în 2035, aceste măsuri vor deveni obligatorii, pentru că până în 2050 este prevăzut ca peste 90% din populația planetei să stea în aglomerații urbane, în smart city-uri și orașe de 15 minute, sub permanentă supraveghere.”

NARAȚIUNE: Populația nu va mai avea voie să consume mâncare de proveniență animală și nici dreptul de a deține autoturisme personale.

CONTEXT: Zonele urbane sunt responsabile pentru aproape 75% din emisiile de dioxid de carbon, la nivel mondial, iar specialiștii spun că, pentru a evita schimbările climatice catastrofale, o modificare a modului în care zonele urbane sunt proiectate, construite şi gestionate, este obligatorie. De aceea, la nivel internațional, au fost constituite o serie de organizații ale comunităților urbane care, printr-o abordare comună și acțiuni coordonate la nivel global, regional, național și local, urmăresc identificarea de soluții pentru combaterea schimbărilor climatice.

În prezent, multe orașe măsoară cantitatea de emisii generate în funcție de activitatea de producție din limitele teritoriale, dar această metodă nu reflectă pe deplin impactul pe care orașele le au asupra emisiilor globale. 85% din emisiile care sunt asociate cu bunurile și serviciile consumate în orașele mari sunt de fapt aduse din afara orașului. Procesul de fabricare și transport în interiorul oraşelor a diferitelor produse generează cantități imense de gaze de seră, de aceea, una din soluțiile luate în considerare pentru a reduce emisiile de dioxid de carbon a fost cea de micşorare a consumului, indiferent că vorbim despre materiale de construcție, alimente, îmbrăcăminte și alte textile, transport, electronice și electrocasnice sau energie. Drept urmare, tot mai multe programe ce vizează protecţia mediului promovează o agendă de reducere a consumului etapizată, la nivel de localitate.

Naraţiunea scopurilor malefice ale ocultei mondiale ascunse în spatele luptei împotriva schimbărilor climatice nu este deloc nouă. Veridica a demontat de-a lungul timpului mai multe astfel de fake news-uri, cum ar fi cele în care se afirma că ecodictatura va împinge omenirea către un sistem social feudal, sau că oamenii vor plăti pentru a putea respira. Există voci care susţin chiar şi că încălzirea globală nu există. De principiu, la baza acestor naraţiuni stă teama că lupta împotriva schimbărilor climatice va sărăci populaţia, care nu îşi va permite costurile producerii energiei „verzi”. De asemenea, există şi temerea că o campanie puternică de combatere a efectelor încălzirii globale condusă de guverne ar putea nesocoti libertățile economice ale oamenilor, iar statul ar deveni prea puternic în raport cu societatea civilă. În ultimii ani, tema este folosită şi de propaganda rusă, cu scopul de a deturna atenţia opiniei publice de la invazia din Ucraina şi politicile expansioniste ale Kremlinului.

OBIECTIV: Subminarea încrederii populației în autorități și întreaga clasă politică, promovarea discursului de tip suveranist şi antioccidental, provocarea şi amplificarea de tensiuni sociale, precum şi diminuarea sau stoparea acțiunilor ce afectează interese economice și afaceri din activități poluante.

Recomandarea reducerii consumului nu înseamnă interdicţie

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Forumul Economic Mondial (WEF) este o organizație internațională neguvernamentală de lobby pentru companii multinaționale, ce susţine că lumea poate fi gestionată cel mai eficient în termeni globalişti, de o coaliție de corporații multinaționale, guverne și organizații ale societății civile. Fundația acționează și ca un think tank, publicând o gamă largă de rapoarte, în diferite domenii de activitate precum finanţe, sănătate, sau protecţia mediului. Însă indiferent de ideile şi dorinţele membrilor WEF, recomandările acestora au un caracter strict consultativ şi, în pofida avertismentelor conspiraţioniştilor, nu sunt obligatorii. Marea Resetare propusă de preşedintele WEF nu este decât un plan de redresare economică, lansat în iunie 2020, ca răspuns la pandemia de Covid19, având drept scop reconstrucția după criza sanitară globală, într-un mod care acordă prioritate dezvoltării durabile. Între timp, el a fost adaptat pentru a include şi măsuri de redresare a activităţilor puternic afectate de războiul din Ucraina. Dincolo de toate acestea, WEF nu are vreo legătură cu studiul la care face referire articolul analizat.

C40 este un organizaţie de orașe din întreaga lume, care se concentrează pe combaterea crizei climatice și pe acțiunile urbane care pot reduce emisiile de gaze cu efect de seră, sporind în același timp sănătatea, bunăstarea și oportunitățile economice ale rezidenților urbani. Organizaţia a realizat un studiu despre „Viitorul consumului urban într-o lume de 1,5°C” în 2019, adică anterior lansării iniţiativei Marea Resetare, iar autorii şi finanţatorii săi sunt evidenţiaţi cât se poate de clar pe ultima pagină: C40, Arup şi Universitatea din Leeds, cu finanţare din partea Arup, Universităţii din Leeds şi Citi Foundation.

Studiul evidențiază sectoarele economice urbane care contribuie în mod semnificativ la emisiile de dioxid de carbon, și calculează schimbările necesare din fiecare sector care ar putea reduce impactul consumului urban, în conformitate cu limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius. Raportul face referire la șase categorii de activităţi în care orașele ar putea reduce consumul pentru a atenua schimbările climatice, iar autorii modelează două exemple de intervenții, în care oamenii îşi limitează sau elimină complet consumul de alimente de provenienţă animală, reduc numărul articolelor de îmbrăcăminte noi cumpărate într-un an sau renunţă la călătoriile cu autoturismul propriu în favoarea transportului în comun. În esenţă, studiul este mai degrabă o analiză a emisiilor bazate pe consum în orașele membre C40, nu un plan pe care acestea sunt obligate să-l adopte.

Nu este clar nici cum, „încurajând practica scanării produselor de la magazin pe cont propriu”, autorităţile vor „ține sub control consumul de carne și de lactate” şi nici cum vor reuşi să oblige „peste 90% din populația planetei să stea în aglomerații urbane, [...] sub permanentă supraveghere”. Veridica a demontat anterior ştirea falsă conform căreia oamenii vor fi obligaţi să consume gândaci, iar ipoteza conform căreia primarii vor reduce preţurile la hrana artificială este absurdă din două puncte de vedere: preţurile alimentelor nu sunt reglementate de primării, iar la acest moment un kilogram de carne artificială costă câteva zeci de mii de euro, cu perspective foarte slabe ca acest preţ să scadă semnificativ în următorii 7 ani.

 • Publicație / Media:
  RADIOGOLDFM.RO
 • Data publicării:
  06/09/2023
 • Public țintă:
  CONSPIRAȚIONIȘTI, SUVERANIȘTI, NAȚIONALIȘTI, ANTIOCCIDENTALI, EUROSCEPTICI
 • Amplificare:
  SOLIDNEWS.RO, ALBAIULIAINFO.RO, AIUDINFO.RO, ZIARULROMANESC.DE, ORTODOXINFO.RO, FLUX24.RO, ZIARE.COM, REȚELE SOCIALE
 • Narațiune cheie:
  Consumul de carne și lactate și folosirea autoturismelor personale vor fi interzise în România
Cezar Manu
Cezar Manu

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 6 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Potrivit dreptului internațional, Ucraina e a Rusiei
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Potrivit dreptului internațional, Ucraina e a Rusiei

Conform principiilor dreptului internațional, Ucraina face parte din Rusia iar ucrainenii sunt ruși, scrie presa pro-Kremlin, justificând „operațiunea militară specială”.

Marin Gherman
Marin Gherman
07 Dec 2023
FAKE NEWS: Mamografiile distrug sănătatea femeilor
FAKE NEWS: Mamografiile distrug sănătatea femeilor

Prin mamografii, forțe oculte urmăresc îmbolnăvirea femeilor, conform unei teorii conspiraționiste reluate în aceste zile pe rețelele de socializare.

Cezar Manu
Cezar Manu
06 Dec 2023
FAKE NEWS: Maia Sandu pregătește Moldova de război cu Rusia
FAKE NEWS: Maia Sandu pregătește Moldova de război cu Rusia

Maia Sandu pregătește Republica Moldova de război cu Rusia, potrivit unei narațiuni false reluate recent la Tiraspol și promovate de presa rusă de stat.

Veridica
Veridica
05 Dec 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO

Rusia a fost nevoită să atace Ucraina pentru că NATO plănuia să ocupe Donbassul, Crimeea și alte teritorii rusești, scrie propaganda pro-Kremlin ca să justifice invadarea Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
04 Dec 2023