Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn Telegram

FAKE NEWS: Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohii din Ucraina și Republica Moldova pentru a pregăti anexarea unor teritorii de către România. Chișinăul sprijină demersul

Patriarhul Kirill, capul Bisericii Ortodoxe Ruse, vorbește presei la Aeroportul Internațional Chișinău, în prima zi a vizitei sale la Chișinău, Moldova, pe 07 septembrie 2013.
©EPA/DUMITRU DORU  |   Patriarhul Kirill, capul Bisericii Ortodoxe Ruse, vorbește presei la Aeroportul Internațional Chișinău, în prima zi a vizitei sale la Chișinău, Moldova, pe 07 septembrie 2013.

Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohiile Patriarhiei Moscovei din Ucraina și Republica Moldova, scrie publicația pro-Kremlin politnavigator. Potrivit acesteia, în Ucraina preluarea parohiilor ar fi un prim pas către capturarea Bucovinei de România, iar în Republica Moldova guvernarea de la Chișinău va lichida Mitropolia Moldovei, subordonată Bisericii Ortodoxe Ruse. Materialul conține mai multe narațiuni false, menite să propage o serie de teze diverse, inclusiv că România ar avea o politică expansionistă iar Ucraina ar fi un stat artificial.

ȘTIRE: „Patriarhul Daniel a fost la Chișinău unde a cerut să fie retrocedate Bisericii Ortodoxe Române clădirea fostului Seminar Teologic din Chișinău și alte imobile. De asemenea, a solicitat atribuirea compensatorie a unui imobil în schimbul fostului sediu al Mitropoliei Basarabiei, unde a fost edificată clădirea actuală a Guvernului Republicii Moldova (sursa nu precizează că vechea clădire a fost distrusă în perioada sovietică n.red).

[...] „Potrivit liderului Partidului PACE, Gheorghe Cavcaliuc, la ordinul președintelui Maia Sandu, forțele de ordine au lansat o campanie împotriva preoților, care sunt filați, iar pe numele lor sunt fabricate materiale compromițătoare.

„Așa cum era de așteptat, au început presiunile asupra Mitropoliei Moldovei. Dacă mitropolitul crede că va fi lăsat în pace - greșește”, a comentat deputatul Bogdan Țîrdea”

NARAȚIUNI: 1. Biserica Ortodoxă Română vrea să absoarbă parohiile din Ucraina și Republica Molodva care sunt subordonate Patriarhiei Moscovei. 2. Absorbția parohiilor din Ucraina este un prim pas către capturarea, de către București, a teritoriilor din Ucraina unde trăiesc etnici români. 3. Guvernarea de la Chișinău, cu implicarea României va lichida Mitropolia Moldovei, subordonată Moscovei. 4. România este un stat expansionist. 5. Ucraina e un stat artificial.

CONTEXT/ETOS LOCAL: În Ucraina funcționează mai multe Biserici Ortodoxe, cea mai mare dintre acestea, Biserica Ortodoxă Ucraineană, fiind subordonată Patriarhiei Moscovei. După invadarea la scară largă a Ucrainei, Biserica Ortodoxă Ucraineană a anunțat că rupe legăturile cu Patriarhia Moscovei din cauza sprijinului fără echivoc pe care aceasta și patriarhul Kirill (un fost agent KGB) l-au arătat pentru războiul purtat de Rusia. În ciuda rupturii, guvernul de la Kiev a rămas suspicios cu privire la adevăratele intenții ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene și la relațiile sale cu Moscova și a demarat o serie de anchete care o vizează, iar în cadrul anchetei au avut loc percheziții la mai multe lăcașe de cult, ceea ce a dus la acuzații, din partea Bisericii, că ar fi persecutată.

Pe acest fundal au apărut și tensiuni legate de bisericile care deservesc comunitatea românească din Bucovina de Nord, care țin de Biserica Ortodoxă Ucraineană. Mitropolitul Longhin al Eparhiei Cernăuților și a Bucovinei din cadrul Bisericii Ortodoxe Ucrainene a fost numit în această poziție chiar de Kirill și s-a remarcat în trecut prin poziționări clare în favoarea Moscovei și atacuri virulente împotriva Bisericii Ortodoxe Române.

De notat că articolul de politnavigator.ro face trimitere la un material de pe un site finanțat de Biserica Ortodoxă Ucraineană, spzh.news, care conține numeroase materiale critice la adresa Kievului.

Biserica Ortodoxă din Republica Moldova este scindată în Mitropolia Moldovei, subordonată Bisericii Ortodoxe Ruse și care deține cele mai multe lăcașe de cult și cea mai mare pondere în societate, și Mitropolia Basarabiei, subordonată Bisericii Ortodoxe Române.

Mitropolia Moldovei a apărut după anexarea Basarabiei de către Imperiul Țarist. Pe de altă parte, Mitropolia Basarabiei se prezintă drept succesoarea entității cu același nume create după unirea Basarabiei cu România, în 1918. Eliminată în timpul fostei URSS,  s-a reconstituit în 1992, dar a fost recunoscută oficial de autoritățile de la Chișinău abia în 2002, după ce a atacat Republica Moldova la CEDO.

Mitropolia Moldovei este considerată afiliată Moscovei, iar preoți și conducători ai acesteia au susținut deschis sau indirect anumite partide politice sau politicieni pro-ruși, de obicei de stânga. Cea mai scandaloasă a fost implicarea mai multor reprezentanți ai bisericii în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 2016, împotriva Maiei Sandu. Atunci Curtea Constituțională i-a cerut Parlamentului să interzică implicarea Bisericii în campaniile electorale.

Și relația între cele două Mitropolii a fost ostilă de-a lungul anilor, acestea acuzându-se reciproc de presiuni și de atragere a preoților și bisericilor de la una la alta.

Majoritatea sondajelor arată că Biserica rămâne instituția care se bucură de cea mai multă încredere din partea cetățenilor.

Politnavigator citează Antena 3 și România TV, aceasta din urmă fiind citată și de spzh.news. Ambele canale au fost criticate în trecut pentru că răspândesc fake news și dezinformări (de exemplu în perioada protestelor din România față de OuG 13 sau în timpul pandemiei de Covid). Antena 3, un canal care chiar și-a adăugat la nume CNN pentru a căpăta un plus de credibilitate, a reușit să cadă chiar în ridicol prezentând imagini dintr-un joc pe computer ca fiind scene din războiul din Ucraina

OBIECTIV: Să discrediteze Ucraina ca stat care persecută religia și România ca țară expansionistă. Să promoveze teza naturii artificiale a Ucrainei. Să provoace panică în societatea din Republica Moldova că guvernarea va închide bisericile sau le va transmite Bisericii Ortodoxe Române. Să alimenteze narațiunile legate de „pericolul unirii” Republicii Moldova cu România.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: România recunoaște Ucraina între frontierele sale actuale și nu are pretenții teritoriale asupra țării vecine, chiar dacă o serie de teritorii care i-au aparținut se află în prezent în Ucraina ca urmare a raptului teritorial comis de URSS în urma semnării tratatului Molotov – Ribbentrop cu Germania nazistă. De asemenea, România nu are pretenții teritoriale asupra Republicii Moldova, fiind, de altfel, primul stat care i-a recunoscut independența și un susținător constant al acesteia, inclusiv în ceea ce privește demersurile Chișinăului privind integrarea europeană.

Pe de altă parte, România este un stat laic în care Biserica este separată de stat, astfel încât demersurile acesteia din urmă nu au legătură cu statul român. Oricum, BOR nu are o politică expansionistă și chiar dacă ar avea una, nu poate să preia cu forța, legal, parohii ale altor Biserici ortodoxe.

Chiar titlul articolului de pe politnavigator „Regimul Sandu va lichida Mitropolia Moldovei și va transmite bisericile românilor” este înșelător, el nefăcând trimitere la informații din text. Sunt prezentate doar declarații de la o întrevedere oficială a Patriarhului Daniel cu președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, care nu sprijină afirmația. Cei doi au discutat despre faptul că Mitropolia Basarabiei ar fi discriminată. „Patriarhul României a solicitat tratament egal pentru Mitropolia Basarabiei, astfel încât să se permită clericilor acesteia să acorde asistență religioasă în armată, penitenciare și spitale, precum și să fie invitați la evenimentele oficiale la care sunt chemați clericii din cealaltă structură bisericească de pe teritoriul Republicii Moldova”, se arată în comunicatul de presă al BOR.

Potrivit Constituției Republicii Moldova, „Cultele religioase sunt libere şi se organizează potrivit statutelor proprii, în condiţiile legii”. Legea supremă a Republica Moldova mai prevede însă: „Cultele religioase sunt autonome, separate de stat şi se bucură de sprijinul acestuia, inclusiv prin înlesnirea asistenţei religioase în armată, în spitale, în penitenciare, în aziluri şi în orfelinate”. Respectiv, capul BOR a solicitat sprijinul autorităților de la Chișinău să-i fie asigurate Mitropoliei Basarabiei drepturi prevăzute în Constituție.

Afirmația că Patriarhul Daniel a venit la Chișinău pentru a cere retrocedarea bunurilor Bisericii Române este falsă. Acesta nu a fost niciodată, cel puțin în actuala sa funcție, în Republica Moldova. Este adevărat că el a avut asemenea discuții săptămâna trecută cu președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, aflat într-o vizită în România.

Nu există nicio dovadă că ar exista presiuni, filaje sau dosare pe preoți la comandă. Iar cel care face afirmația - Gheorghe Cavcaliuc, este un fost colonel de poliție, lider al unui partid de opoziție, care a fugit în Marea Britanie în 2021, pe numele său fiind deschise dosare penale.

SÂMBURE DE ADEVĂR: După cum reiese din comunicat, Patriarhul Daniel s-a referit la discriminarea Mitropoliei Basarabiei și a solicitat retrocedarea câtorva clădiri, dar nu s-a referit la biserici.

Tags: Ucraina , unirea Republicii Moldova cu România , România
Propaganda de Razboi - Razboi in UCRAINA
 • Publicație / Media:
  politnavigator.net, spzh.news, Antena 3, România TV
 • Data publicării:
  20/01/2023
 • Public țintă:
  clerul și enoriașii Mitropoliei Moldovei, românii din Ucraina
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Biserica Ortodoxă Română vrea să preia parohii din Ucraina și Republica Moldova pentru a pregăti anexarea unor teritorii de către România. Chișinăul sprijină demersul
Alte articole
FAKE NEWS: În Republica Moldova au fost interzise protestele în zilele lucrătoare

FAKE NEWS: În Republica Moldova au fost interzise protestele în zilele lucrătoare

În Republica Moldova au fost interzise protestele în zilele lucrătoare, iar în cele de odihnă acestea pot dura doar patru ore, potrivit unei narațiuni false publicate de rubaltic.ru. În realitate, a fost impusă doar interdicția blocării străzilor, după ce protestatari organizați de partidul oligarhului fugar Ilan Șor au instalat corturi pe artera principală a Chișinăului, provocând ambuteiaje.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: UE se teme de tuberculoza provenită din laboratoare NATO din Ucraina

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: UE se teme de tuberculoza provenită din laboratoare NATO din Ucraina

UE verifică toți refugiații ucraineni dacă nu sunt bolnavi de tuberculoză, care provine din laboratoarele secrete ale NATO de pe teritoriul Ucrainei, potrivit presei ruse. Este cea mai recentă dintr-o serie de narațiuni false prin care Rusia încearcă să își justifice agresiunea spunând că Ucraina ar dezvolta, cu sprijin occidental, arme biologice.

Monitor Fake News Nr. 32: Propagandă ortodox-sovietică, cu Sfântul Putin și Occidentul satanic

Monitor Fake News Nr. 32: Propagandă ortodox-sovietică, cu Sfântul Putin și Occidentul satanic

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Veridica

23 Jan 2023

Actualizat la: 06 Feb 2023 12:49:05
Veridica

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 6 min
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina recrutează voluntari pentru brigăzi naziste
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina recrutează voluntari pentru brigăzi naziste

Kievul recrutează voluntari pentru brigăzi naziste care vor invada Donbassul și Crimeea, scrie presa rusă, care interpretează într-o manieră originală un anunț dat de Ministerul ucrainean de Interne. Mate-narațiunea nazismului ucrainean e utilizată de Rusia pentru a-și justifica agresiunea împotriva țării vecine încă din 2014, deși extremiștii de dreapta sunt irelevanți politic în Ucraina iar ideologia nazistă e interzisă prin lege.

Marin Gherman
Marin Gherman
07 Feb 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Acțiunile militarilor ruși în regiunea Herson sunt un exemplu de comportament uman
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Acțiunile militarilor ruși în regiunea Herson sunt un exemplu de comportament uman

Militarii ruși au avut un comportament uman față de populație și armata ucraineană în perioada invadării sudului Ucrainei, potrivit presei guvernamentale ruse, care îl citează pe primarul autoproclamat al unei localități din regiunea Herson. În sudul Ucrainei au fost descoperite gropi comune și camere de tortură care arată cât de uman a fost comportamentul rușilor în realitate.

Marin Gherman
Marin Gherman
02 Feb 2023
FAKE NEWS: Oculta globală vrea monede digitale pentru a înrobi omenirea
FAKE NEWS: Oculta globală vrea monede digitale pentru a înrobi omenirea

Monedele digitale vor fi folosite pentru transformarea populaţiei globului în sclavi, cărora nu li se va mai permite să dețină proprietăţi, să călătorească sau să cumpere ce vor dori, potrivit unei narațiuni false reluate odată cu anunţul de angajare a unui şef de departament pentru monedă digitală, lansat de către Trezoreria Marii Britanii. În realitate, moneda digitală reprezintă doar o altă formă de existență a banilor.

Cezar Manu
Cezar Manu
01 Feb 2023
FAKE NEWS: NATO pregătește teritoriul Republicii Moldova ca viitor teatru de război
FAKE NEWS: NATO pregătește teritoriul Republicii Moldova ca viitor teatru de război

Guvernarea de la Chișinău apropie țara de NATO, care îi furnizează Republicii Moldova armament pentru a o pregăti drept viitor teatru de război împotriva Rusiei, scrie presa rusă, care aduce ca argument livrarea a 3 (TREI) transportoare blindate de către Germania. Este vorba de încă o pledoarie pentru neutralitate care ignoră faptele care arată că, de fapt, pentru Rusia neutralitate înseamnă doar acceptarea hegemoniei sale și că este gata să atace țări neutre care nu doresc să fie în sfera sa de influență.

Veridica
Veridica
31 Jan 2023