Occidentul impune controlul său asupra mai multor instituții din Republica Moldova, inclusiv a Băncii Naționale, scrie portalul pro-socialist www.mejdurecie.md. Publicația folosește ca argument refuzul Băncii centrale a Republicii Moldova de a aloca bani din rezervele monetare pentru injecții în economie sau proiecte sociale, așa cum propune liderul socialiștilor, Igor Dodon. Experții atrag însă atenția asupra riscurilor unor asemenea decizii.
ȘTIRI: „Evenimentele recente au demonstrat clar că și Banca Națională a Moldovei este sub controlul total al instituțiilor financiare și organizațiilor internaționale, „partenerilor externi”, potrivit unui articol publicat de portalul www.mejdurecie.md, preluat de mai multe instituții mass-media de limbă rusă din Republica Moldova.
Autorul, care readuce în discuție subiectul controlului extern al Occidentului asupra Republicii Moldova și a președintelui Maia Sandu, pune accent pe Banca Națională, a cărei activitate, de asemenea, ar fi dirijată din exterior. Este citată reacția instituțiilor internaționale la inițiativa președintelui Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, ca o parte din rezervele valutare ale BNM să fie utilizată pentru a aplana efectele crizei provocate de pandemia de COVID-19.
„Banca Națională a atras atenția asupra sa după ce președintele PSRM, Igor Dodon, a lansat ideea să fie utilizate activele acesteia pentru a acorda ajutor cetățenilor și mediului economic care au avut de suferit din cauza pandemiei. Asupra lui Dodon s-a prăbușit un val de acuzații”, scrie autorul, făcând referire la declarațiile reprezentanților Fondului Monetar Internațional și ale diplomaților occidentali.
„Ce înseamnă toate aceste declarații ale ambasadorilor, reprezentantului FMI, vizitele lor la BNM și discuțiile despre situația financiară și a bugetului Republicii Moldova? Răspunsul este la suprafață: Banca Națională și întreg sistemul bancar al Republicii Moldova sunt administrate din exterior”
NARAȚIUNI: 1. Banca Națională a Moldovei este controlată din exterior, iar din acest motiv refuză să ajute economia și cetățenii să depășească criza provocată de pandemie. 2. Maia Sandu este controlată de Occident și acționează în funcție de agenda unor forțe externe.
CONTEXT/ETOS LOCAL: Subiectul privind o presupusă influență a Occidentului asupra politicienilor și instituțiilor din Republica Moldova este abordat frecvent de presa de limbă rusă din Republica Moldova și de cea afiliată Partidului Socialiștilor; după victoria pro-europenei Maia Sandu la alegerile prezidențiale din noiembrie 2020, frecvența articolelor pe această temă a crescut.
Se pare că banca Națională a intrat în „lista instituțiilor controlate de Occident” după ce s-a opus în câteva rânduri unor inițiative, sau cel puțin declarații ale lui Igor Dodon, atât în perioada când deținea funcția de președinte, dar și unele recente prin care acesta se pronunța pentru injectarea în economie sau utilizarea pentru proiecte sociale a unei părți a rezervelor valutare.
Banca Națională a devenit unul din subiectele sensibile în Republica Moldova după jaful bancar din 2014, când se presupune că aceasta nu a acționat pentru a preîntâmpina frauda, sau chiar a contribuit la realizarea acesteia. Ulterior au fost introduse mai multe amendamente pentru a fortifica activitatea și a spori independența sa, acțiuni cerute și de comunitatea internațională.
OBIECTIV: Să prezinte Republica Moldova drept o țintă a Occidentului care încearcă să impună controlul său. 2. Să o prezinte pe Maia Sandu drept instrument al Occidentului. 3. (Indirect) Să justifice o eventuală intervenție a Rusiei în Republica Moldova.
DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Reacția FMI și a diplomaților occidentali la inițiativele lansate de Igor Dodon privind utilizarea rezervelor valutare în diferite scopuri pare una logică având în vedere riscurile mari pe care le-ar provoca o asemenea decizie.
Comunitatea de experți de asemenea a criticat deseori asemenea inițiative, inclusiv recent, după ce Igor Dodon a propus să se ia un împrumut de la BNM. Reducerea rezervelor valutare poate avea ca efect devalorizarea leului și majorare a prețurilor.
De altfel, FMI nu reacționează doar la inițiativele lui Igor Dodon, dar și la acele ale partidelor pro-europene care pot afecta independența Băncii Naționale. Spre exemplu, în aprilie 2019, FMI a reacționat la o inițiativă a Blocului ACUM (printre ai cărui lider era și Maia Sandu) prin care se încerca demiterea guvernatorului BNM, Octavian Armașu, fost ministru de Finanțe în timpul guvernări Partidului Democrat.
SÂMBURE DE ADEVĂR: Reprezentantul FMI, Rodgers Chawani , ambasadorul SUA și șeful Delegației UE au solicitat în mai multe rânduri să fie respectată independența Băncii Naționale.