FAKE NEWS: Asasinatul de la Arad e un semn că în România vor urma atentate teroriste

antitero
© EPA/ROBERT GHEMENT   |   Romanian Anti-Terrorism Gendarms Squad, belonging to the Ministry of Interior Forces, perform a hostage rescue drill at the Bucharest International Air Show 2013, on Baneasa airport, in Bucharest, Romania, 27 July 2013.

Susține jurnalismul independent

Din cauza apartenenței la NATO, România a devenit mult mai vulnerabilă și va fi ținta crimei organizate și a terorismului, iar atacul cu bombă de la Arad este un prim semnal. Narațiunea falsă este promovată de Sputnik și se înscrie în seria eforturilor publicației pro-Kremlin de a submina încrederea românilor în NATO.

ȘTIRE: „După aproape 20 de ani de ani de apartenență la NATO și participare la acțiunile Alianței, ”România devine o țară atractivă pentru rețelele de crimă organizată și teroriști”. Este semnalul de alarmă tras de un cunoscut senator liberal, fost militar.

Am spus-o nu o dată - NATO NU și-a dovedit NICIODATĂ și NICĂIERI calitatea defensivă, ci de prea multe ori pe cea de agresor. Iar în privința cetățeanului ”apărat”, ei bine, NATO este un adevărat și mare pericol!

Un exemplu este chiar România, țară în care, de la intrarea în NATO, se confruntă cu creșterea masivă a traficului de droguri (venit și plecat prin state NATO sau controlate de Alianță); mai mult, România se confruntă acum și cu un val de emigranți din țările devastate de NATO.

Așa că dacă vedeți secvențe cu afgani care se taie pe străzile României, cu găști de sirieni sau irakieni prin orașele noastre să mulțumiți NATO și SUA, care au distrus țările din Orient, silindu-i pe locuitorii statelor respective să plece în bejanie.

Tot sub NATO, România a devenit un câmp de acțiune al bandelor de prostituție și trafic de persoane – de care beneficiază alte state NATO! 

Mai nou, au început răfuielile în stradă, cu bombe – pur și simplu terorism, spune fostul ofițer MApN, actual senator PNL, Virgil Guran.

”România devine o țară atractivă pentru rețelele de crimă organizată și pentru teroriști, iar asasinate precum cel de la Arad se vor mai produce”, a declarat senatorul PNL, în contextul crimei de la Arad.

Încercând să atenueze spusele, senatorul spune că „deocamdată suntem o țară sigură, dar odată cu dezvoltarea economică, devenim o țintă atractivă pentru teroriști și atentate”.

Iar ceea ce spune senatorul este dovedit de… siguranța cetățeanului de rând din țările membre NATO: sub ”protecția NATO”, cetățenii europeni au fost uciși de exponenți ai unor ”entități nonstatale” pe stadioane, în gări, în magazine, sau chiar pe podul de lângă Parlamentul britanic!”

NARAȚIUNI: 1. NATO nu este o organizație defensivă, ci una agresoare. 2. Războaiele din Afghanistan, Irak și Siria au fost cauzate de NATO, Alianța a distrus țările respective, iar consecința acestor fapte o reprezintă fluxurile de migranți către Europa. 3. Apartenența la NATO a dus la apariția rețelelor de crimă organizată în România și a transformat țara într-o țintă a terorismului internațional.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Un asasinat de tip mafiot comis la Arad este interpretat ca un semnal al faptului că situația din România a scăpat de sub control din cauza apartenenței la NATO și că, pe lângă explozia infracționalității, va urma un val de atacuri teroriste. În realitate, România este considerată a fi una dintre cele mai sigure țări europene în ceea ce privește riscul violențelor armate. Atacurile de tip mafiot au fost relativ rare în ultimii 30 de ani, iar cele teroriste, cvasi-inexistente. Pe de altă parte, odată cu aderarea la NATO, România a primit garanții de securitate fără precedent în istoria sa. Extinderea NATO către est a deranjat – și deranjează în continuare – Rusia, care a lansat o campanie prin care încearcă să pună sub semnul îndoielii beneficiile apartenenței României la Alianța Nord-Atlantică, ba chiar să creeze sentimentul că riscurile de securitate au sporit în loc să fie diminuate. Se insistă, de pildă, pe faptul că prin găzduirea scutului de la Deveselu, România poate fi ținta unui atac direct al Rusiei, pe care NATO nu are cum să-l prevină.

Narațiunea privind transformarea României într-o țintă pentru crimă organizată și terorism e lansată pornindu-se de la o declarație, citată și de Evenimentul Zilei, a senatorului PNL Virgil Guran, că în viitor, dacă țara va prospera, ar putea atrage atenția. Declarația în sine nu face nicio trimitere la NATO și nici măcar în ceea ce privește presupusul pericol viitor nu e citat vreun studiu și nu sunt menționate informații ori probe.

OBIECTIV: Subminarea încrederii populației în NATO și în apartenența la lumea occidentală în general; crearea unui climat de teamă.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: NATO este o organizație defensivă prin statutul său și, deși după sfârșitul Războiului Rece a desfășurat misiuni în afara teritoriului statelor membre (fosta Iugoslavie, Afghanistan, Libia etc.), majoritatea acestora nu pot fi definite ca agresiuni. În Afghanistan, de pildă, Alianța Nord-Atlantică a răspuns inițial agresiunii comise de Al Qaida la 11 septembrie împotriva Statelor Unite, care au invocat articolul 5 ce prevede că un atac împotriva unuia este un atac împotriva tuturor, iar ulterior a desfășurat misiuni de securitate, menite să ducă la o stabilizare care să permită reconstrucția, și de asistență a forțelor locale. În Bosnia și Herțegovina a desfășurat misiuni de pacificare și menite să implementeze acordurile Dayton, în Libia, cu mandat ONU, pentru a proteja civilii de forțele lui Muammar Gaddafi etc. Mai controversată a fost campania aeriană împotriva Iugoslaviei, ca reacție la crimele de război comise de forțele regimului Miloșevici împotriva civililor din Kosovo, legitimitatea operațiunii din punct de vedere al dreptului internațional fiind pusă sub semnul îndoielii.  

Dacă în Afghanistan a existat o prezență militară NATO, războaiele din Irak și Siria nu au nicio legătură cu Alianța. În Irak a fost o intervenție a unei coaliții conduse de Statele Unite. Unii aliați ai SUA făceau parte din NATO, dar organizația nu a avut nicio implicare în conflict; mai mult, membri ca Franța și Germania s-au opus cu fermitate războiului. Statele Unite s-au retras, oricum, din Irak în 2011, revenind în acea țară doar cu prilejul campaniei împotriva Statului Islamic. În ceea ce privește Siria, din nou, NATO nu a avut nicio implicare în conflict – este un război civil, declanșat ca urmare a intervenției brutale a regimului împotriva protestatarilor pro-democrație, la care au participat și forțe externe, în general pro-regim (Iran și miliții șiite recrutate de acesta, Rusia, Hezbollah).

NATO este o organizație politico-militară, care nu are legătură cu combaterea infracționalității, ce ține de forțele de poliție naționale. Alianța a fost însă, implicată, în combaterea unor fenomene ample, cu potențial destabilizator la nivel internațional, astfel încât a desfășurat operațiuni anti-piraterie în Marea Roșie și Golful Aden și misiuni anti-teroriste și anti-trafic în Marea Mediterană. Infracționalitatea sau crima organizată nu sunt fenomene noi în România și nu au nicio legătură cu apartenența la NATO. De altfel, România a fost scutită până acum de rețele de crimă organizată care să aibă forța și violența celor din alte țări din regiune sau din Europa (Balcanii de Vest, spațiul ex-sovietic etc.).

În ceea ce privește terorismul, în 17 ani de apartenență la NATO România a fost scutită de atacuri, iar în același interval au avut loc în întreaga lume mii de atacuri teroriste, majoritatea covârșitoare în state care nu sunt membre NATO.

 • Publicație / Media:
  Sputnik.md
 • Data publicării:
  02/06/2021
 • Public țintă:
  Publicul român
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Asasinatul de la Arad e un semn că în România vor urma atentate teroriste

EBOOK> Razboi si propaganda: O cronologie a conflictului ruso-ucrainean

EBOOK>Razboiul lui Putin cu lumea libera: Propaganda, dezinformare, fake news

Cătălin Gomboș

Cătălin Gomboș
Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 6 min
 • Din cauza apartenenței la NATO, România a devenit mult mai vulnerabilă și va fi ținta crimei organizate și a terorismului, iar atacul cu bombă de la Arad este un prim semnal. Narațiunea falsă este promovată de Sputnik și se înscrie în seria eforturilor publicației pro-Kremlin de a submina încrederea românilor în NATO.
 • NARAȚIUNI: 1. NATO nu este o organizație defensivă, ci una agresoare. 2. Războaiele din Afghanistan, Irak și Siria au fost cauzate de NATO, Alianța a distrus țările respective, iar consecința acestor fapte o reprezintă fluxurile de migranți către Europa. 3. Apartenența la NATO a dus la apariția rețelelor de crimă organizată în România și a transformat țara într-o țintă a terorismului internațional.
 • OBIECTIV: Subminarea încrederii populației în NATO și în apartenența la lumea occidentală în general; crearea unui climat de teamă.
FAKE NEWS: Davosul impune legalizarea căsătoriilor între om şi animal
FAKE NEWS: Davosul impune legalizarea căsătoriilor între om şi animal

Forumul Economic Mondial de la Davos forţează statele europene să legalizeze căsătoriile între oameni şi animale, potrivit unei naraţiuni false preluate şi în România.

Cezar Manu
Cezar Manu
20 May 2024
Monitor Fake News Nr. 76: Rusia a distrus un convoi NATO
Monitor Fake News Nr. 76: Rusia a distrus un convoi NATO

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
17 May 2024
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia luptă în Ucraina pentru valorile tradiționale
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Rusia luptă în Ucraina pentru valorile tradiționale

Războiul din Ucraina este purtat de Rusia pentru salvarea valorilor tradiționale și a familiei de desfrâu și perversiunea Occidentului, potrivit propagandei pro-Kremlin.

Marin Gherman
Marin Gherman
16 May 2024
FAKE NEWS: Ucraina ar putea ataca Republica Moldova
FAKE NEWS: Ucraina ar putea ataca Republica Moldova

Ucraina va intensifica bombardarea „neintenționată” a teritoriului Republicii Moldova dacă aceasta va avansa mai mult pe calea integrării europene, lăsând în urmă Kievul, susține canalul de Telegram pro-Kremlin „Smugleank”.

Veridica
Veridica
15 May 2024