FAKE NEWS: Acordul de Asociere la UE e păgubos pentru Moldova

FAKE NEWS: Acordul de Asociere la UE e păgubos pentru Moldova
© EPA-EFE/DUMITRU DORU   |   Un bărbat vinde steaguri ale Moldovei și ale UE înainte de un protest în fața unei clădiri guvernamentale din Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, Moldova, 06 decembrie 2020.

Daruieste Viata

Acordul de Asociere la UE nu i-a adus niciun câștig Republicii Moldova, care a pierdut piața rusă fără să reușească să exporte în cea comunitară, potrivit unei narațiuni false publicate de presa rusă.

ȘTIRE: „Scandalul legat de neachitarea la timp a plății pentru gazul rusesc a demonstrat că și o țară aflată sub administrarea Occidentului nu poate asigura necesitățile fără colaborarea cu Federația Rusă. Se referă nu doar la resursele energetice, dar și la exportul producției moldovenești în Rusia și în alte state membre ale Uniunii Euroasiatice, în pofida Acordului de asociere cu UE, promovat anterior ca o panacee pentru salvarea economiei Republicii Moldova. În realitate, Acordul de asociere i-a făcut doar rău Moldovei, deoarece piața UE așa și nu a înlocuit Rusia.”

NARAȚIUNE: Acordul de asociere la UE i-a adus doar pierderi Republicii Moldova .

CONTEXT/ETOS LOCAL: Republica Moldova a parafat Acordul de Asociere la UE în noiembrie 2013, atunci când fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici a renunțat pe ultima sută de metri, din cauza unor presiuni intense ale Rusiei. Răzgândirea lui Ianukovici a dus la declanșarea mișcării de protest Euromaidan, care s-a încheiat cu răsturnarea președintelui și a fost urmată de anexarea Crimeii de către Rusia și evenimentele care au urmat.

Acordul de asociere a fost semnat în 2014, iar în toamna acelui an a intrat în vigoare Acordul de Liber Schimb, un capitol important care se referă la relațiile comerciale dintre Republica Moldova și Comunitatea Europeană.

Odată cu intrarea în vigoare a Acordului, Rusia  a introdus taxe de import pentru o serie de produse moldovenești, motivând că își apără piața de produsele europene care ar fi putut ajunge prin Republica Moldova. Experții, dar și unii politicieni, au explicat atunci că e vorba de o decizie politică, menită să penalizeze Republica Moldova pentru apropierea de UE.

În anii 2019 și 2020, Rusia a anulat taxele pentru câteva categorii de produse, la solicitarea fostului președinte promoscovit, Igor Dodon, dar excepția respectivă nu a mai funcționat după ce acesta a pierdut alegerile.

În ultimii ani, aproximativ ⅔ din exporturile moldovenești au ca destinație piața comunitară, în timp ce ponderea Rusiei în comerțul extern al Republicii Moldova, cândva determinantă, scade de la an la an. Rusia a folosit deseori comerțul extern ca armă politică, așa cum a fost, spre exemplu, în „războaiele vinului”, începând cu anii 2006, când a impus interdicții pentru producția vinicolă moldovenească, un produs important pentru economia Republicii Moldova.

Cu toate acestea, o parte a populației și politicieni precum Igor Dodon promovează apropierea Republicii Moldova de Rusia și Uniunea Euroasiatică, pe care aceasta o controlează de facto.

OBIECTIV:  Să acrediteze ideea că Acordul de Asociere este păgubos pentru Republica Moldova, iar cea mai bună soluție de dezvoltare este apropierea de Rusia.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Acordul de Asociere nu ține doar de relațiile comerciale ale Republicii Moldova cu UE, așa cum lasă să se înțeleagă autorul textului. Acesta este un document de peste 1800 de pagini care se referă la toate domeniile de cooperare și de asigurare a reformelor precum lupta cu corupția, independența justiției, protecția mediului etc. datorită reformelor pe care le realizează pentru realizarea Acordului, Republica Moldova primește sprijin financiar. UE este principala sursă de asistență externă a Chișinăului.  Doar pentru perioada 2021-2024 UE a aprobat un program de susținere financiară pentru Republica Moldova în valoare de 600 de milioane de euro.

În plus, datorită Acordului de Asociere, UE a anulat și obligativitatea vizelor pentru cetățenii moldoveni, iar unele state membre le oferă și dreptul la muncă.

Comerțul extern al Republicii Moldova a crescut semnificativ odată cu intrarea în vigoare a Acordului de liber schimb. În special au crescut exporturile - de la 1,14 miliarde de dolari în 2013 (ultimul an înainte de aplicarea Acordului), la 1,83 miliarde în 2019, sau cu peste 60%, o creștere de câteva ori mai mare decât majorarea exporturilor în general.

Importurile în 2019 față de 2013 au crescut cu doar 17%, demontând astfel un alt mit promovat cu insistență de antieuropeni că după intrarea în vigoare a Acordului, Republica Moldova va fi invadată cu produse europene.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Nu toate produsele moldovenești au acces pe piața europeană, printre acestea fiind cele de origine animalieră, iar piața rusă rămâne una importantă pentru fructe și legume.

  • Publicație / Media:
    Rubaltic.ru
  • Data publicării:
    27/11/2021
  • Public țintă:
    euroscepticii, producători agricoli
  • Amplificare:
    youtube
  • Afiliere politică:
    Kremlin
  • Narațiune cheie:
    Acordul de Asociere la UE e păgubos pentru Moldova
Cornel Ciobanu




Cornel Ciobanu

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
  • Acordul de Asociere la UE nu i-a adus niciun câștig Republicii Moldova, care a pierdut piața rusă fără să reușească să exporte în cea comunitară, potrivit unei narațiuni false publicate de presa rusă.
  • OBIECTIV: Să acrediteze ideea că Acordul de Asociere este păgubos pentru Republica Moldova, iar cea mai bună soluție de dezvoltare este apropierea de Rusia.
FAKE NEWS: Maia Sandu pregătește Moldova de război cu Rusia
FAKE NEWS: Maia Sandu pregătește Moldova de război cu Rusia

Maia Sandu pregătește Republica Moldova de război cu Rusia, potrivit unei narațiuni false reluate recent la Tiraspol și promovate de presa rusă de stat.

Veridica
Veridica
05 Dec 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Ucraina, invadată pentru a opri o invazie NATO

Rusia a fost nevoită să atace Ucraina pentru că NATO plănuia să ocupe Donbassul, Crimeea și alte teritorii rusești, scrie propaganda pro-Kremlin ca să justifice invadarea Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
04 Dec 2023
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina, Rusia poartă un război de eliberare națională
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: În Ucraina, Rusia poartă un război de eliberare națională

Războiul din Ucraina este unul de eliberare națională a Rusiei, dar și pentru libertatea întregii lumi, potrivit unui discurs al lui Putin.

Marin Gherman
Marin Gherman
30 Nov 2023
Buletin Fake News Nr. 57: Îndemnuri la genocid și antisemitism
Buletin Fake News Nr. 57: Îndemnuri la genocid și antisemitism

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională.

Horia Grușcă
Horia Grușcă
29 Nov 2023