Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Știri

Statele Unite subliniază importanța unui proces electoral parlamentar democratic, transparent și credibil în Republica Moldova

Object Name: MOLDOVA PARLIAMENTARY ELECTIONS
©EPA-EFE/DUMITRU DORU  |   The US ambassador in Moldova Dereck J. Hogan (R) discusses with his French counterpart Pascal Le Deunff (L)

Ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, Dereck J. Hogan, s-a întâlnit, vineri, cu liderii mai multor partide din Republica Moldova, pentru a sublinia importanța unui proces electoral parlamentar democratic, transparent și credibil, ce va consolida suveranitatea și independența republicii - a anunțat ambasada americană, preluată de Radio Chișinău. Hogan a promis că ambasada „va monitoriza îndeaproape, alături de alți observatori internaționali acreditați, ultima săptămână a campaniei electorale și desfășurarea procesului de vot din ziua de 11 iulie. Statele Unite rămân un partener strategic al Republicii Moldova în aspirațiile spre un viitor prosper și vor colabora cu parlamentul și guvernul ales de poporul Republicii Moldova în urma unor alegeri libere și corecte.” Printre interlocutorii lui Hogan s-au aflat atât politicieni de dreapta, pro-occidentali, cât și de stânga, filoruși. Înainte de întâlnire, fostul șef al statului, socialistul pro-moscovit Igor Dodon, i-a trimis lui Hogan o scrisoare în care îl acuză de imixtiune în procesul electoral. Hogan precizase încă din mai că Statele Unite susțin integrarea europeană și reformele autentice în Republica Moldova şi, de aceea, vor monitoriza atent alegerile parlamentare anticipate, care trebuie să fie corecte și transparente. El a apreciat că ultimul scrutin prezidențial a dovedit că oamenii așteaptă schimbări în urma alegerilor, dar unii politicieni încearcă să se opună reformelor. „În noiembrie anul trecut, un număr record de moldoveni au votat pentru alegerea primei femei președinte și au cerut o guvernare mai responsabilă. Dar acele apeluri au fost întâmpinate cu cinism și dorința de a sacrifica totul, de a face  parteneriate cu forțe oligarhice, de a se supune influenței maligne din străinătate și a face amenința independenței instituțiilor democratice. Toate acestea pentru a păstra puterea politică cu orice preț” - a radiografiat ambasadorul Statelor Unite situaţia politică din Republica Moldova. O analiză la fel de severă a făcut, anterior, şi șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko. El apreciază că reforma justiției din Republica Moldova nu progresează, ci regresează. Deși s-au investit sume colosale, justiția din Republica Moldova este departe de a fi una independentă, iar influența intereselor politice sau economice a fost evidentă și în trecut și acest lucru nu s-a schimbat – acuză Michalko. El consideră promovarea în funcții cheie din justiție a unor persoane cu grave probleme de integritate o dovadă că sistemul e complet nefuncțional. Diplomatul european crede că noul Parlament, care va fi ales la 11 iulie, are menirea de a susține reformele ce vor asigura indepedența justiției și combaterea corupției mari. „S-a văzut și la alegerile prezidențiale că oamenii vor schimbări și reforme” – a conchis șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău,
cu trimitere la victoria de anul trecut a candidatei pro-occidentale Maia Sandu asupra fostului șef al statului, socialistul Dodon. Mandatul lui Peter Michalko expiră în august. Presa susține că viitorul ambasador al Uniunii Europene ar putea fi Janis Mazeiks, fost reprezentant al Letoniei pe lângă Consiliul Europei. Informația nu a fost confirmată, dar nici infirmată de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău. Excelent vorbitor de limbă română, slovacul Peter Michalko a venit în Republica Moldova în 2017 și a devenit unul dintre cei mai populari diplomați acreditați la Chișinău, dar și una dintre țintele predilecte ale stângii pro-moscovite. În februarie, ambasadori ai ţărilor membre ale Uniunii Europen au dat publicităţii o declaraţie comună, în care respingeau atacurile publice lansate la adresa şefului misiunii comunitare, Peter Michalko, şi a altor ambasadori de către Partidul Socialiştilor, al fostului președinte Dodon, şi de deputatul fugar Ilan Şor. '''UE şi statele sale membre promovează în mod constant o bună cooperare cu Republica Moldova şi îşi demonstrează sprijinul inclusiv printr-un număr mare de proiecte care oferă beneficii tangibile tuturor oamenilor din ţară'' - subliniază declaraţia, publicată pe pagina de Facebook a Ambasadei României la Chișinău, în limbile română, engleză, franceză şi rusă. Documentul a fost semnat de ambasadorii Uniunii Europene, Austriei, Belgiei, Bulgariei, Cehiei, Ciprului, Croaţiei, Danemarcei, Estoniei, Franţei, Germaniei, Greciei, Irlandei, Italiei, Letoniei, Lituaniei, Olandei, Poloniei, României, Slovaciei, Spaniei și Suediei. Socialiștii, cu cel mai numeros grup parlamentar în Legislativul de la Chișinău, l-au atacat virulent pe Peter Michalko, după ce diplomatul a vorbit despre legile adoptate de pe o zi pe alta de către deputați. Controversat om de afaceri, cu cetățenii multiple, și acuzat în dosarul privind deturnarea a circa unui miliard de dolari din sistemul bancar, fugarul Şor a lansat, la rându-i, un val de acuzaţii dure la adresa ambasadorului, care și-ar dori 'să preia controlul total asupra Republicii Moldova', după ce acesta  a calificat drept îngrijorător faptul că 'persoane implicate în fraudă bancară decid în ceea ce priveşte formarea guvernului'.

Tags: Rusia , Maia Sandu , Statele Unite , Igor Dodon
Propaganda de Razboi
Alte știri
Turcia: inflaţie anuală de 36,08%

Turcia: inflaţie anuală de 36,08%

E un nivel nemaiatins din 2002, de şapte ori mai mare decât ţinta pe care şi-o propusese guvernul.

Premierul slovac, Igor Matovic, și-a dat demisia

Premierul slovac, Igor Matovic, și-a dat demisia

Succesorul său, Eduard Heger, e cotat drept un politician pragmatic, care a contribuit la reforma forțelor armate înainte de admiterea Slovaciei în NATO.

RĂZBOI ÎN UCRAINA: Peste 3,7 milioane de refugiaţi au părăsit Ucraina, dar fluxul plecărilor a încetinit

RĂZBOI ÎN UCRAINA: Peste 3,7 milioane de refugiaţi au părăsit Ucraina, dar fluxul plecărilor a încetinit

Aproximativ 90% dintre cei care au fugit de conflictul din Ucraina sunt femei şi copii.

03 Jul 2021

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
RĂZBOI ÎN UCRAINA: Negocieri suspendate
RĂZBOI ÎN UCRAINA: Negocieri suspendate

Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak crede că Moscova nu pricepe că războiul nu mai are loc după regulile, calendarul sau planurile sale.

Veridica News
Veridica News
17 May 2022
RĂZBOI ÎN UCRAINA: Peste 950.000 de refugiați în România
RĂZBOI ÎN UCRAINA: Peste 950.000 de refugiați în România

Fluxul e, din nou, în ușoară scădere.

Veridica News
Veridica News
17 May 2022
RĂZBOI ÎN UCRAINA: Curtea Penală Internațională trimite pe teren zeci de achetatori
RĂZBOI ÎN UCRAINA: Curtea Penală Internațională trimite pe teren zeci de achetatori

Violul și crima, practici curente ale armatei ruse – acuză celebra organizaţie pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch.

Veridica News
Veridica News
17 May 2022
RĂZBOI ÎN UCRAINA: Vot copleșitor pentru aderarea la NATO în parlamentul finlandez
RĂZBOI ÎN UCRAINA: Vot copleșitor pentru aderarea la NATO în parlamentul finlandez

Președintele Finlandei, Sauli Niinistö, merge, joi, la Casa Albă.

Veridica News
Veridica News
17 May 2022