Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Știri

Social-democraţii germani îşi consolidează poziţia de favoriţi, cu o săptămână înaintea alegerilor legislative

Object Name: GERMANY ELECTIONS PARTIES
©EPA-EFE/FILIP SINGER  |   Journalists watch live election debate with Democratic Union (CDU) party chairman and top candidate for the upcoming federal elections Armin Laschet (R), Green party (Die Gruenen) co-chairwoman and top candidate for the upcoming federal elections Annalena Baerbock and German Minister of Finance and Social Democratic Party (SPD) top candidate for the federal elections Olaf Scholz (L) in Berlin, Germany, 19 September 2021. The three candidates from the Christian Democratic Union, the Christian Social Union and the Green party meet on 19 September for the final live debate prior to the elections on 26 September 2021.

Candidatul social-democrat la funcţia de cancelar al Germaniei, actualul ministru de Finanţe Olaf Scholz, şi-a consolidat poziţia de favorit, cu o săptămână înaintea alegerilor legislative de pe 26 septembrie. Potrivit sondajelor, citate de media internaţionale, Scholz a câştigat detaşat a treia şi ultima dezbatere televizată cu principalii săi adversari , creştin-democratul Armin Laschet, care se declară urmaşul natural al Angelei Merkel la şefia guvernului, şi şefa Verzilor, Annalena Baerbock. 42% dintre telespectatori l-au declarat câştigător pe Scholz, 27 de procente au optat pentru Laschet şi 25 pentru Baerbock. Şi în sondajele privind intenţiile de vot, social-democraţii (SPD) conduc cu 25-26%, faţă de 20-22 procente pentru creştin-democraţi (CDU-CSU) şi 15-17 pentru ecologişti. Urmează Alternativa pentru Germania (extrema dreaptă) şi Partidul Liberal-Democrat (FDP) cu circa 10 procente, iar Die Linke (extrema stângă) e cotată la 6-7%. 40% dintre alegătorii germani nu sunt, încă, decişi cu cine vor vota.

Ambasadorul Republicii Moldova la Berlin, reputatul politolog Oleg Serebrian, crede că democraţia germană nu e în pericol şi că politica sa externă nu se va schimba după alegerile parlamentare. Într-o dezbatere consemnată de Radio Chişinău, Serebrian afirmă că, „legat de ce ne putem aștepta noi, Republica Moldova, oricare ar fi configurația viitorului guvern, nu cred că poziția Berlinului s-ar schimba cardinal vizavi de Parteneriatul Estic și extinderea Uniunii Europene. Pentru că accentele, așa cum le-am văzut eu la partidele majore din Germania, nu diferă considerabil. Din păcate, problema Parteneriatului Estic sau extinderii spre est a Uniunii Europene e, de regulă, marginală”.

Chiar și într-un scenariu în care viitorul guvern german va fi „roșu-roz-verde”, adică alcătuit din stânga radicală, social-democrați și verzi, Oleg Serebrian consideră că nu există riscuri în ceea ce privește politica externă, deşi Die Linke, care numără ex-comunişti est-germani pro-sovietici printre fondatori, vrea să scoată ţara din NATO. „Problema (părăsirii) NATO nu se pune în cazul social-democraților. Verzii sunt, de asemenea, destul de favorabili parteneriatului transatlantic” - spune diplomatul, chiar dacă lidera lor, Annalena Baerbock, vrea retragerea bombelor nucleare americane din Germania.  Serebrian semnalează că, în ipoteza unui viitor Executiv de stânga, SPD şi Die LInke trebuie să-și depășească divergențele în ceea ce priveşte Europa de Est și Rusia.

Tags: Rusia, NATO

Alte știri
Statele Unite anunţă că susţin dorinţa Serbiei de a adera la Uniunea Europeană.

Statele Unite anunţă că susţin dorinţa Serbiei de a adera la Uniunea Europeană.

Cheia realizării acestui obiectiv este normalizarea relaţiilor cu Kosovo, care va avea la bază recunoaşterea reciprocă – afirmă diplomaţia americană.

Rușii spun că militarii trimiși în Republica Centrafricană la cererea autorităților de la Bangui sunt instructori neînarmați

Rușii spun că militarii trimiși în Republica Centrafricană la cererea autorităților de la Bangui sunt instructori neînarmați

Luna aceasta, Rusia a mai expediat acolo, cu titlu gratuit, o tranșă de arme ușoare, după ce a informat ONU, care a instituit un embargo asupra livrărilor de armament în acea țară sfâșiată de războiul civil.

Cehia a anunțat că ia în calcul expulzarea tuturor diplomaților ruși acreditați la Praga

Cehia a anunțat că ia în calcul expulzarea tuturor diplomaților ruși acreditați la Praga

"Sunt pregătit pentru orice. Chiar să repornim de la zero. Asta înseamnă că i-am putea trimite acasă pe toți" - a afirmat noul șef al diplomației cehe, Jan Hamacek.

20 Sep 2021

Timp de citire: 1 min
Președintele ceh, Milos Zeman, îl va desemna premier pe liderul de centru-dreapta Petr Fiala
Președintele ceh, Milos Zeman, îl va desemna premier pe liderul de centru-dreapta Petr Fiala

Procedurile constituționale pentru învestirea unui nou guvern au fost de două ori amânate, din cauza problemelor de sănătate ale președintelui.

27 Nov 2021
Doi copii uciși în Kosovo, într-un atac armat asupra unui autobuz școlar
Doi copii uciși în Kosovo, într-un atac armat asupra unui autobuz școlar

Anchetatorii par să excludă pista teroristă, iar surse polițienești acreditează ipoteza unei reglări de conturi, pe fondul conflictului dintre două companii locale de transport.

27 Nov 2021
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat că țara sa e pregătită pentru o eventuală  escaladare a tensiunilor cu Rusia
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat că țara sa e pregătită pentru o eventuală escaladare a tensiunilor cu Rusia

Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene, Kirilo Budanov, declarase, anterior, că peste 90 de mii de militari ruși sunt masați la frontiera comună și estimase că aceștia ar putea ataca Ucraina anul viitor, la sfârșitul lui ianuarie sau începutul lui februarie.

26 Nov 2021
Bagdadul repatriază încă 800 de migranți irakieni blocați la frontiera dintre Belarus și Polonia
Bagdadul repatriază încă 800 de migranți irakieni blocați la frontiera dintre Belarus și Polonia

Mii de migranți ilegali se află, încă, în pădurile de la frontierele belaruse, de unde speră să intre în spațiul Uniunii Europene, prin Polonia, Lituania sau Letonia.

26 Nov 2021