Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Știri

Angela Merkel reafirmă că Ucraina trebuie să rămână o țară de tranzit pentru gazul rusesc, dar nu renunță la Nord Stream 2

Object Name: USA GERMANY DIPLOMACY
©EPA-EFE/SHAWN THEW  |   US President Joe Biden and German Chancellor Angela Merkel participate in a joint press conference in the East Room of the White House in Washington, DC, USA, 15 July 2021. The two leaders met earlier to discuss the Russian Nord Stream 2 pipeline, climate change, Covid-19 vaccines, and Russian cyber attacks.

Cancelarul german, Angela Merkel, a repetat că Ucraina trebuie să rămână ceea ce a numit o țară de tranzit pentru gazul rusesc care ajunge în Europa. Ea spune că gazoductul Nord Stream 2, ce va lega, în curând, Germania de Rusia, prin Marea Baltică, nu e decât un proiect adițional și nu e în niciun caz menit să elimine Ucraina  de pe harta tranzitului de hidrocarburi rusești spre Vest. Șefa guvernului de la Berlin, care își încheie mandatul în toamnă și vrea să părăsească prim-planul scenei politice, a făcut aceste declarații la Washington, în timpul vizitei de rămas-bun la Casa Albă. Ca și fosta administrație Donald Trump, echipa președintelui american Joe Biden nu și-a ascuns rezervele față de proiectul Nord Stream 2. La sfârşitul lui martie, secretarul american de stat, Antony Blinken, a avertizat, din nou, asupra nocivității  gazoductului. În cursul primei sale vizite la cartierul general al NATO de la Bruxelles, Blinken şi-a exprimat convingerea că Nord Stream 2 e o idee proastă, contravine intereselor Uniunii Europene şi poate afecta interesele Ucrainei, Poloniei şi ale altor parteneri sau aliaţi apropiaţi. Anterior, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și-a exprimat speranța că Washingtonul și Berlinul îi vor putea oferi țării sale garanții de securitate energetică, pe fondul temerilor pe care le provoacă la Kiev apropiata inaugurare a conductei. Zelenski afirmă că  Ucraina, până acum țara predilectă de tranzit pentru gazele rusești spre Europa, va pierde două miliarde de dolari anual.  

Chiar și dacă va fi finalizat, Nord Stream 2 s-ar putea dovedi inutil, dată fiind tranziția europeană spre surse alternative de energie – remarcă un editorial veridica.ro. În februarie, comentariile preşedintelui german Frank-Walter Steinmeier despre valoarea diplomatică a controversatului gazoduc au provocat furie în Ucraina. Ambasadorul la Berlin, Andrei Melnik, afirma, într-un comunicat, că 'argumentele istorice discutabile' ale lui Steinmeier au fost primite cu 'uimire şi indignare' de către Kiev. Într-un interviu pentru presa germană, preşedintele federal apărase construcţia conductei, spunând că relaţiile energetice sunt printre ultimele punţi rămase între Rusia şi Europa. El a făcut referire şi la invazia germană asupra Uniunii Sovietice în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. 'Mai mult de 20 de milioane de oameni în ceea ce era atunci Uniunea Sovietică au devenit victime ale războiului. Acest lucru nu justifică o acţiune greşită în politica rusă de astăzi, dar nu ar trebui să uităm imaginea de ansamblu' - a spus Steinmeier. Nord Stream 2 rămâne proiectul geopolitic al preşedintelui rus Vladimir Putin şi contravine intereselor ucrainene - a scris, în replică, Melnik, care adaugă că 'este cinic, în special în această dezbatere, să aducem în discuţie ororile regimului nazist al terorii şi pe deasupra 'să alocăm' exclusiv Rusiei milioanele de victime sovietice ale războiului german de exterminare şi aservire'. El a numit 'o distorsiune periculoasă a istoriei' lipsa unei menţionări exprese a milioanelor de victime ale naziştilor în Ucraina, care în acel moment făcea parte din URSS. Ucraina se numără printre cei mai aprigi critici ai conductei Nord Stream 2, aproape finalizat şi proiectat să aducă 55 de miliarde de metri cubi de gaz natural din Rusia în Germania.

Și premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a reacţionat într-o postare pe Facebook, în care s-a arătat bucuros că Steinmeier admite că şi consecinţele celui de-al Doilea Război Mondial pot avea un impact asupra deciziilor politice şi economice din prezent. ''Polonia nu a primit niciodată despăgubiri, în pofida distrugerilor teribile provocate de Germania nazistă. Şase milioane de polonezi au fost ucişi. Mii de oraşe şi sate au fost rase de pe faţa pământului, inclusiv capitala Varşovia'' - a adăugat Morawiecki în postarea sa, alături de o fotografie cu oraşul distrus. Construcţia Nord Stream 2 nu este o formă de despăgubire şi va dăuna solidarităţii europene – mai afirmă şeful guvernului polonez, care conchide: ''construcţia unor punţi între Europa şi Rusia nu se poate face peste capul Europei Centrale şi de Est''.

 

Tags: Ucraina , Rusia , Statele Unite
Propaganda de Razboi
Alte știri
CEDO condamnă Turcia pentru încarcerarea unor jurnalişti

CEDO condamnă Turcia pentru încarcerarea unor jurnalişti

Judecătorii Curţii afirmă că nimic nu dovedeşte că acţiunile acestora s-ar fi înscris într-un plan care viza răsturnarea puterii de la Ankara.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a avertizat Statele Unite că riscă să piardă un prieten prețios

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a avertizat Statele Unite că riscă să piardă un prieten prețios

El îi acuză pe americani că susțin milițiile kurde din Siria, pe care Ankara le califică drept teroriste, și că s-au transformat în avocații Armeniei, după ce, în aprilie, președintele Joe Biden a recunoscut, în premieră, genocidul antiarmenesc comis de imperiul otoman.

RĂZBOI ÎN UCRAINA: Marș pro-Putin la Belgrad

RĂZBOI ÎN UCRAINA: Marș pro-Putin la Belgrad

S-au scandat și sloganuri împotriva președintelui Aleksandar Vucic, reales, luna acesta, pentru un nou mandat.

16 Jul 2021

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 3 min
RĂZBOI ÎN UCRAINA: Negocieri suspendate
RĂZBOI ÎN UCRAINA: Negocieri suspendate

Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak crede că Moscova nu pricepe că războiul nu mai are loc după regulile, calendarul sau planurile sale.

Veridica News
Veridica News
17 May 2022
RĂZBOI ÎN UCRAINA: Peste 950.000 de refugiați în România
RĂZBOI ÎN UCRAINA: Peste 950.000 de refugiați în România

Fluxul e, din nou, în ușoară scădere.

Veridica News
Veridica News
17 May 2022
RĂZBOI ÎN UCRAINA: Curtea Penală Internațională trimite pe teren zeci de achetatori
RĂZBOI ÎN UCRAINA: Curtea Penală Internațională trimite pe teren zeci de achetatori

Violul și crima, practici curente ale armatei ruse – acuză celebra organizaţie pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch.

Veridica News
Veridica News
17 May 2022
RĂZBOI ÎN UCRAINA: Vot copleșitor pentru aderarea la NATO în parlamentul finlandez
RĂZBOI ÎN UCRAINA: Vot copleșitor pentru aderarea la NATO în parlamentul finlandez

Președintele Finlandei, Sauli Niinistö, merge, joi, la Casa Albă.

Veridica News
Veridica News
17 May 2022