Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Ucraina folosește Transnistria ca să atragă Moldova în conflict cu Rusia

Transnistria
©EPA-EFE/DUMITRU DORU  |   President of Ukraine Volodymyr Zelensky (C-L) shake hands with President of Poland (C-R) with President of Romania Klaus Iohannis (L) and President of Moldova Maia Sandu (R) during celebration of 30 Years of Independence of Moldova on main street of Chisinau, Moldova, 27 August 2021.

Noua guvernare de la Chișinău urmează orbește agenda dictată de la Washington și Bruxelles iar Ucraina încearcă să atragă Republica Moldova într-un conflict împotriva Rusiei, potrivit unor narațiuni mai vechi reluate de liderul PSRM, Igor Dodon. Într-un interviu acordat televiziunii Primul în Moldova, Dodon a mai spus și că autoritățile de la Chișinău și Kiev s-au înțeles să blocheze economic regiunea transnistreană.

ȘTIRI: „Interdicția Kievului de traversare a frontierei ucrainene pentru mașinile cu plăcuțe de înmatriculare transnistrene este o înțelegere dintre Zelensky și Sandu privind blocarea economică a regiunii transnistrene, spune liderul PSRM, Igor Dodon. „Este jocul autorităților de la Chișinău. S-au înțeles, din start, cu ucrainenii despre acea scrisoare prin care s-a cerut amânarea interdicției. Scopul a fost să-i joace pe degete pe ruși spunându-le că s-a încercat aplanarea conflictului, dar ucrainenii n-au cedat. Ca ucrainenii să iasă răi, iar cei de la Chișinău – buni [...]

Dodon spune că Ucraina ar încerca să atragă Republica Moldova de partea sa în conflictul cu Federația Rusă, iar autoritățile de la Chișinău ar accepta acest lucru. „Ucraina este în conflict cu Rusia și ucrainenii vor încerca să creeze provocări în regiunea transnistreană. Asta e agenda lor internă, nu e agenda noastră. Autoritățile de la Chișinău îi numesc pe transnistreni „separatiști”, sunt gată să cumpere energie electrică din Ucraina, care este mai scumpă, doar ca să blocheze economic regiunea transnistreană”, a spus  Igor Dodon, citat de IPN.

Declarațiile lui Igor Dodon sunt preluate și de sputnik.md: „Comentând refuzul conducerii Parlamentului Moldovei de a trimite o delegație de observatori la alegerile pentru Duma de Stat a Federației Ruse, șeful Partidului Socialiștilor, Igor Dodon vede în asta un pas ostil în raport cu Rusia. "Evident că aici este implicată geopolitica. Cred că au primit sarcina de la curatorii occidentali să nu mențină contactele cu Rusia. Dar cum să explici altfel? ... Eu înțeleg de ce conducerea Parlamentului nostru a procedat anume așa. Unele țări occidentale care promovează o politică antirusească au decis să nu trimită observatori în Rusia. Și Moldova se alătură acum de facto sancțiunilor antirusești. Iar asta, din punctul meu de vedere, este o greșeală", a spus Igor Dodon”.

NARAȚIUNI: 1.Guvernarea de la Chișinău urmează orbește agenda dictată de la Washington și Bruxelles. 2. Noua guvernare a primit indicații de la coordonatorii săi occidentali să rupă contactele cu Rusia și să se alăture sancțiunilor antirusești. 3.Ucraina încearcă să atragă Republica Moldova într-un conflict cu Rusia. 4. Chișinăul și Kievul au organizat o blocadă economică a regiunii transnistrene.

CONTEXT: Igor Dodon, un politician apropiat Moscovei, a pierdut puterea la Chișinău în urma alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020 și a celor legislative din iulie 2021. Noua putere, proeuropeană, a făcut încă de la început eforturi pentru a relansa relațiile Republicii Moldova UE și vecinii săi, Ucraina și România, după ce acestea se deterioraseră în timpul guvernărilor anterioare.

Republica Moldova și Ucraina fac parte din Parteneriatul Estic, un proiect al UE de susținere a fostelor republici sovietice pe calea integrării europene, au semnat Acorduri de Asociere cu Uniunea Europeană și beneficiază de un regim liberalizat de vize. Recent, președinții Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei au semnat o declarație comună de cooperare trilaterală privind integrarea europeană. Președinta Maia Sandu a fost în vizită la Kiev, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a aflat la Chișinău, în luna august. Pe 23 august, Maia Sandu a participat la Summitul de lansare a Platformei Crimeea, la Kiev. Republica Moldova și Ucraina au pe teritoriile lor regiuni separatiste și conflicte înghețate, susținute de Federația Rusă. După ocuparea Crimeii de către Federația Rusă și declanșarea războiului în Donbas, în 2014, Ucraina și-a schimbat poziția față de conflictul transnistrean, în favoarea Chișinăului.

Partida prorusă desfășoară o propagandă antioccidentală care s-a intensificat în campaniile electorale din Republica Moldova, dar continuă și după preluarea puterii de către forțele proeuropene. Totodată, în contextul apropierii dintre Chișinău și Kiev, sunt vehiculate narațiuni privind o presupusă ostilitate a guvernării PAS/Maia Sandu față de Rusia. Pe de altă parte, Kremlinul poartă o campanie de dezinformare în care acuză Ucraina de declanșarea războiului din Donbas și că ar încerca să atragă și alte țări în conflict cu Rusia, la indicația SUA și UE.

În sfârșit, narațiunea privind o presupusă blocadă a Transnistriei a fost relansată în condițiile în care Ucraina a decis să implementeze o decizie mai veche și să interzică accesul pe teritoriul său a autovehiculelor cu numere de înmatriculare care conțin însemnele republicii separatiste, dat fiind că aceasta nu e recunoscută la nivel internațional.

OBIECTIV: Narațiunile repetate de Igor Dodon au scopul să discrediteze orientarea proeuropeană a Republicii Moldova.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Narațiunile se înscriu în meta-narațiunea Kremlinului că Occidentul vrea să creeze instabilitate în jurul Rusiei, susținând guvernele din statele ex-sovietice și cerându-le să rupă contactele cu Rusia și să se alăture sancțiunilor antirusești. În realitate, Rusia a taxat orice încercare a Chișinăului sau a Kievului de a se apropia de Uniunea Europeană, prin diverse metode – de la embargouri economice, până la conflicte armate.

Integrarea europeană este obiectivul strategic al politicii externe a Republicii Moldova, nu doar al actualei guvernări, dar și al celor anterioare, în 2014 fiind semnat Acordul de Asociere la Uniunea Europeană, pentru o integrare mai profundă politică și economică a Chișinăului cu UE.

Noua guvernare a Republicii Moldova s-a pronunțat pentru o colaborare cu Rusia, iar șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu, a subliniat că unul din obiectivele Ministerului de Externe este dezvoltarea unei relații bazată pe respect reciproc cu Federația Rusă, cu deblocarea  schimburilor comerciale, dar și avansarea discuțiilor privind reglementarea transnistreană.

În ceea ce privește narațiunea că Ucraina încearcă să atragă Republica Moldova într-un conflict cu Rusia, Chișinăul nu are nici capacitatea, nici interesul de a se implica într-un astfel de conflict. Totodată, nici Ucraina, care din 2014 are un conflict armat în estul țării cu Rusia, nici Republica Moldova care a purtat un război în 1992, nu își doresc destabilizarea situației în regiunea transnistreană.

Chișinăul și Kievul nu i-au impus regiunii transnistrene o blocadă economică. Este vorba doar de o măsură ce ține de traficul pe teritoriul Ucrainei a automobilelor cu plăcuțe transnistrene, fără însemnele MD, pentru persoanele fizice în special. Practic, întrucât republica autoproclamată nu este recunoscută, nici însemnele sale nu pot fi recunoscute. Agenții economici din regiunea transnistreană care desfășoară activități internaționale sunt înregistrați oficial de autoritățile constituționale ale Republicii Moldova și dețin plăcuțe cu numere de înmatriculare emise de autoritățile Republicii Moldova. Mecanismul de înmatriculare a autovehiculelor din stânga Nistrului a întrat în vigoare în 2018. Folosirea unor așa-numite numere „neutre” pentru automobilele din regiunea transnistreană a fost convenită de Chișinău și Tiraspol (fără niciun amestec din partea Kievului). Tiraspolul a descurajat, însă, locuitorii regiunii să-și înlocuiască plăcuțele de înmatriculare cu cele neutre.

Carte recomandata
 • Publicație / Media:
  PRIMUL TV
 • Data publicării:
  07/09/2021
 • Limba / Public țintă:
  susţinătorii PSRM, filo-ruși
 • Amplificare:
  PRESA AFILIATĂ PSRM, PRESA MAINSTREAM
 • Narațiune cheie:
  Ucraina folosește Transnistria ca să atragă Moldova în conflict cu Rusia
Alte articole
FAKE NEWS: Armata ucraineană minează satele din Donbass

FAKE NEWS: Armata ucraineană minează satele din Donbass

Forțele armate ucrainene amplasează mine în localități aflate de-a lungul liniei de contact, potrivit publicațiilor din teritoriile separatiste pro-ruse din estul Ucrainei. Narațiunea este menită să arate atât încălcarea de către Kiev a acordurilor de încetare a focului, cât și ostilitatea acestuia față de populația civilă locală.

FAKE NEWS: Maia Sanda pregătește, cu sprijinul Occidentului, un val de arestări

FAKE NEWS: Maia Sanda pregătește, cu sprijinul Occidentului, un val de arestări

Maia Sandu a creat o structură „anticorupție” pentru a putea elimina din viața publică și aparatul administrativ politicienii și funcționarii care deranjează, se arată într-o narațiune falsă răspândită de Sputnik. Structura respectivă – Comitetul consultativ independent anticorupție – s-ar afla sub controlul Occidentului.

FAKE NEWS: România, în prag de război din cauza restricțiilor anti-Covid

FAKE NEWS: România, în prag de război din cauza restricțiilor anti-Covid

România, la fel ca și Europa, va ajunge la război din cauza restricțiilor impuse pentru a opri pandemia de coronavirus, se arată într-o narațiune promovată de portavocea Kremlinului, Sputnik.

Mariana Vasilache

10 Sep 2021
Mariana Vasilache

Timp de citire: 5 min
 • Noua guvernare de la Chișinău urmează orbește agenda dictată de la Washington și Bruxelles iar Ucraina încearcă să atragă Republica Moldova într-un conflict împotriva Rusiei, potrivit unor narațiuni mai vechi reluate de liderul PSRM, Igor Dodon. Într-un interviu acordat televiziunii Primul în Moldova, Dodon a mai spus și că autoritățile de la Chișinău și Kiev s-au înțeles să blocheze economic regiunea transnistreană.
 • NARAȚIUNI: 1.Guvernarea de la Chișinău urmează orbește agenda dictată de la Washington și Bruxelles. 2. Noua guvernare a primit indicații de la coordonatorii săi occidentali să rupă contactele cu Rusia și să se alăture sancțiunilor antirusești. 3.Ucraina încearcă să atragă Republica Moldova într-un conflict cu Rusia. 4. Chișinăul și Kievul au organizat o blocadă economică a regiunii transnistrene.
 • OBIECTIV: Narațiunile repetate de Igor Dodon au scopul să discrediteze orientarea proeuropeană a Republicii Moldova.
FAKE NEWS: Guvernarea PAS lasă agricultura din Republica Moldova fără forță de muncă
FAKE NEWS: Guvernarea PAS lasă agricultura din Republica Moldova fără forță de muncă

Republica Moldova va rămâne fără forță de muncă pentru recoltarea fructelor și legumelor după semnarea unui acord care le va permite moldovenilor să se angajeze la lucrări agricole în Germania, scrie portalul pro-socialist de știri kp.md. Narațiunea intră în categoria celor prin care se încearcă subminarea aspirațiilor europene; în fapt, acordul nu face decât să aducă în legalitate situația celor care, oricum, își caută de lucru în Germania.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
18 Oct 2021
FAKE NEWS: România va trimite militari în Crimeea la comanda UE
FAKE NEWS: România va trimite militari în Crimeea la comanda UE

Militarii români ar urma să participe la operațiunea ucraineană de recuperare a Crimeii.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
13 Oct 2021
FAKE NEWS: ONU a denunțat crimele regimului Zelenski în Ucraina
FAKE NEWS: ONU a denunțat crimele regimului Zelenski în Ucraina

ONU a criticat Kievul pentru încălcările grave ale drepturilor omului, menționând, potrivit presei din Rusia, că Ucraina „își ucide populația”, „aplică torturi” și „limitează libertatea cuvântului”. În realitate, presa rusă a încercat să manipuleze opinia publică prin folosirea selectivă a informațiilor din raportul Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului.

Marin Gherman
Marin Gherman
12 Oct 2021
FAKE NEWS: Maia Sandu forțează aderarea Moldovei la NATO pentru a o implica în conflicte regionale
FAKE NEWS: Maia Sandu forțează aderarea Moldovei la NATO pentru a o implica în conflicte regionale

Maia Sandu și guvernarea sa pregătesc aderarea Republicii Moldova la NATO, pentru a o implica în conflicte externe, și alimentează în același timp conflicte inter-etnice interne prin reținerea procurorului general Alexandr Stoianoglo. Narațiunile, promovate de data aceasta de publicația rusă Komsomoliskaya Pravda, circulă de mai mult timp. Adepții teoriei NATO nu explică însă și cum ar putea adera la Alianță un stat cu un buget militar minuscul, un conflict înghețat și un contingent militar rus pe teritoriul său.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
09 Oct 2021