Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Ucraina folosește Transnistria ca să atragă Moldova în conflict cu Rusia

Transnistria
©EPA-EFE/DUMITRU DORU  |   President of Ukraine Volodymyr Zelensky (C-L) shake hands with President of Poland (C-R) with President of Romania Klaus Iohannis (L) and President of Moldova Maia Sandu (R) during celebration of 30 Years of Independence of Moldova on main street of Chisinau, Moldova, 27 August 2021.

Noua guvernare de la Chișinău urmează orbește agenda dictată de la Washington și Bruxelles iar Ucraina încearcă să atragă Republica Moldova într-un conflict împotriva Rusiei, potrivit unor narațiuni mai vechi reluate de liderul PSRM, Igor Dodon. Într-un interviu acordat televiziunii Primul în Moldova, Dodon a mai spus și că autoritățile de la Chișinău și Kiev s-au înțeles să blocheze economic regiunea transnistreană.

ȘTIRI: „Interdicția Kievului de traversare a frontierei ucrainene pentru mașinile cu plăcuțe de înmatriculare transnistrene este o înțelegere dintre Zelensky și Sandu privind blocarea economică a regiunii transnistrene, spune liderul PSRM, Igor Dodon. „Este jocul autorităților de la Chișinău. S-au înțeles, din start, cu ucrainenii despre acea scrisoare prin care s-a cerut amânarea interdicției. Scopul a fost să-i joace pe degete pe ruși spunându-le că s-a încercat aplanarea conflictului, dar ucrainenii n-au cedat. Ca ucrainenii să iasă răi, iar cei de la Chișinău – buni [...]

Dodon spune că Ucraina ar încerca să atragă Republica Moldova de partea sa în conflictul cu Federația Rusă, iar autoritățile de la Chișinău ar accepta acest lucru. „Ucraina este în conflict cu Rusia și ucrainenii vor încerca să creeze provocări în regiunea transnistreană. Asta e agenda lor internă, nu e agenda noastră. Autoritățile de la Chișinău îi numesc pe transnistreni „separatiști”, sunt gată să cumpere energie electrică din Ucraina, care este mai scumpă, doar ca să blocheze economic regiunea transnistreană”, a spus  Igor Dodon, citat de IPN.

Declarațiile lui Igor Dodon sunt preluate și de sputnik.md: „Comentând refuzul conducerii Parlamentului Moldovei de a trimite o delegație de observatori la alegerile pentru Duma de Stat a Federației Ruse, șeful Partidului Socialiștilor, Igor Dodon vede în asta un pas ostil în raport cu Rusia. "Evident că aici este implicată geopolitica. Cred că au primit sarcina de la curatorii occidentali să nu mențină contactele cu Rusia. Dar cum să explici altfel? ... Eu înțeleg de ce conducerea Parlamentului nostru a procedat anume așa. Unele țări occidentale care promovează o politică antirusească au decis să nu trimită observatori în Rusia. Și Moldova se alătură acum de facto sancțiunilor antirusești. Iar asta, din punctul meu de vedere, este o greșeală", a spus Igor Dodon”.

NARAȚIUNI: 1.Guvernarea de la Chișinău urmează orbește agenda dictată de la Washington și Bruxelles. 2. Noua guvernare a primit indicații de la coordonatorii săi occidentali să rupă contactele cu Rusia și să se alăture sancțiunilor antirusești. 3.Ucraina încearcă să atragă Republica Moldova într-un conflict cu Rusia. 4. Chișinăul și Kievul au organizat o blocadă economică a regiunii transnistrene.

CONTEXT: Igor Dodon, un politician apropiat Moscovei, a pierdut puterea la Chișinău în urma alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020 și a celor legislative din iulie 2021. Noua putere, proeuropeană, a făcut încă de la început eforturi pentru a relansa relațiile Republicii Moldova UE și vecinii săi, Ucraina și România, după ce acestea se deterioraseră în timpul guvernărilor anterioare.

Republica Moldova și Ucraina fac parte din Parteneriatul Estic, un proiect al UE de susținere a fostelor republici sovietice pe calea integrării europene, au semnat Acorduri de Asociere cu Uniunea Europeană și beneficiază de un regim liberalizat de vize. Recent, președinții Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei au semnat o declarație comună de cooperare trilaterală privind integrarea europeană. Președinta Maia Sandu a fost în vizită la Kiev, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a aflat la Chișinău, în luna august. Pe 23 august, Maia Sandu a participat la Summitul de lansare a Platformei Crimeea, la Kiev. Republica Moldova și Ucraina au pe teritoriile lor regiuni separatiste și conflicte înghețate, susținute de Federația Rusă. După ocuparea Crimeii de către Federația Rusă și declanșarea războiului în Donbas, în 2014, Ucraina și-a schimbat poziția față de conflictul transnistrean, în favoarea Chișinăului.

Partida prorusă desfășoară o propagandă antioccidentală care s-a intensificat în campaniile electorale din Republica Moldova, dar continuă și după preluarea puterii de către forțele proeuropene. Totodată, în contextul apropierii dintre Chișinău și Kiev, sunt vehiculate narațiuni privind o presupusă ostilitate a guvernării PAS/Maia Sandu față de Rusia. Pe de altă parte, Kremlinul poartă o campanie de dezinformare în care acuză Ucraina de declanșarea războiului din Donbas și că ar încerca să atragă și alte țări în conflict cu Rusia, la indicația SUA și UE.

În sfârșit, narațiunea privind o presupusă blocadă a Transnistriei a fost relansată în condițiile în care Ucraina a decis să implementeze o decizie mai veche și să interzică accesul pe teritoriul său a autovehiculelor cu numere de înmatriculare care conțin însemnele republicii separatiste, dat fiind că aceasta nu e recunoscută la nivel internațional.

OBIECTIV: Narațiunile repetate de Igor Dodon au scopul să discrediteze orientarea proeuropeană a Republicii Moldova.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Narațiunile se înscriu în meta-narațiunea Kremlinului că Occidentul vrea să creeze instabilitate în jurul Rusiei, susținând guvernele din statele ex-sovietice și cerându-le să rupă contactele cu Rusia și să se alăture sancțiunilor antirusești. În realitate, Rusia a taxat orice încercare a Chișinăului sau a Kievului de a se apropia de Uniunea Europeană, prin diverse metode – de la embargouri economice, până la conflicte armate.

Integrarea europeană este obiectivul strategic al politicii externe a Republicii Moldova, nu doar al actualei guvernări, dar și al celor anterioare, în 2014 fiind semnat Acordul de Asociere la Uniunea Europeană, pentru o integrare mai profundă politică și economică a Chișinăului cu UE.

Noua guvernare a Republicii Moldova s-a pronunțat pentru o colaborare cu Rusia, iar șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu, a subliniat că unul din obiectivele Ministerului de Externe este dezvoltarea unei relații bazată pe respect reciproc cu Federația Rusă, cu deblocarea  schimburilor comerciale, dar și avansarea discuțiilor privind reglementarea transnistreană.

În ceea ce privește narațiunea că Ucraina încearcă să atragă Republica Moldova într-un conflict cu Rusia, Chișinăul nu are nici capacitatea, nici interesul de a se implica într-un astfel de conflict. Totodată, nici Ucraina, care din 2014 are un conflict armat în estul țării cu Rusia, nici Republica Moldova care a purtat un război în 1992, nu își doresc destabilizarea situației în regiunea transnistreană.

Chișinăul și Kievul nu i-au impus regiunii transnistrene o blocadă economică. Este vorba doar de o măsură ce ține de traficul pe teritoriul Ucrainei a automobilelor cu plăcuțe transnistrene, fără însemnele MD, pentru persoanele fizice în special. Practic, întrucât republica autoproclamată nu este recunoscută, nici însemnele sale nu pot fi recunoscute. Agenții economici din regiunea transnistreană care desfășoară activități internaționale sunt înregistrați oficial de autoritățile constituționale ale Republicii Moldova și dețin plăcuțe cu numere de înmatriculare emise de autoritățile Republicii Moldova. Mecanismul de înmatriculare a autovehiculelor din stânga Nistrului a întrat în vigoare în 2018. Folosirea unor așa-numite numere „neutre” pentru automobilele din regiunea transnistreană a fost convenită de Chișinău și Tiraspol (fără niciun amestec din partea Kievului). Tiraspolul a descurajat, însă, locuitorii regiunii să-și înlocuiască plăcuțele de înmatriculare cu cele neutre.


 • Publicație / Media:
  PRIMUL TV
 • Data publicării:
  07/09/2021
 • Limba / Public țintă:
  susţinătorii PSRM, filo-ruși
 • Amplificare:
  PRESA AFILIATĂ PSRM, PRESA MAINSTREAM
 • Narațiune cheie:
  Ucraina folosește Transnistria ca să atragă Moldova în conflict cu Rusia
Alte articole
FAKE NEWS: Dodon nu este omul Rusiei, iar Moscova nu s-a amestecat în alegerile parlamentare din Republica Moldova

FAKE NEWS: Dodon nu este omul Rusiei, iar Moscova nu s-a amestecat în alegerile parlamentare din Republica Moldova

Rusia nu s-a amestecat, pentru Igor Dodon, în alegerile parlamentare pierdute de partidele de stânga pro-ruse de la Chișinău, scrie Ion Cristoiu, preluat de sputnik.md. Cristoiu merge și dincolo de această narațiune falsă și speculează că Maia Sandu și PAS său vor eșua lamentabil, incapabile să facă reforme.

FAKE NEWS: Liviu Dragnea, victima justiției din SUA și România

FAKE NEWS: Liviu Dragnea, victima justiției din SUA și România

Propaganda rusă încearcă să îl portretizeze pe fostul lider al PSD ca pe o victimă a unor mașinațiuni comise de sistemele de justiție ale SUA și România.

FAKE NEWS: Maia Sandu este un „virus” prin care Occidentul vrea să distrugă statalitatea moldovenească

FAKE NEWS: Maia Sandu este un „virus” prin care Occidentul vrea să distrugă statalitatea moldovenească

Maia Sandu este un agent al forțelor externe care se comportă ca un virus creat pentru a distruge statul moldovenesc și a uni cu România teritoriile de dincolo de Prut. Se acreditează și ideea că lidera de la Chișinău ar fi responsabilă de criza politică pe care au creat-o, de fapt, socialiștii

Fals
Adevărat
Mariana Vasilache

10 Sep 2021
Mariana Vasilache

Timp de citire: 5 min
 • Noua guvernare de la Chișinău urmează orbește agenda dictată de la Washington și Bruxelles iar Ucraina încearcă să atragă Republica Moldova într-un conflict împotriva Rusiei, potrivit unor narațiuni mai vechi reluate de liderul PSRM, Igor Dodon. Într-un interviu acordat televiziunii Primul în Moldova, Dodon a mai spus și că autoritățile de la Chișinău și Kiev s-au înțeles să blocheze economic regiunea transnistreană.
 • NARAȚIUNI: 1.Guvernarea de la Chișinău urmează orbește agenda dictată de la Washington și Bruxelles. 2. Noua guvernare a primit indicații de la coordonatorii săi occidentali să rupă contactele cu Rusia și să se alăture sancțiunilor antirusești. 3.Ucraina încearcă să atragă Republica Moldova într-un conflict cu Rusia. 4. Chișinăul și Kievul au organizat o blocadă economică a regiunii transnistrene.
 • OBIECTIV: Narațiunile repetate de Igor Dodon au scopul să discrediteze orientarea proeuropeană a Republicii Moldova.
FAKE NEWS: Djokovic a învins dictatura sanitară, iar Serbia a dat o lecție de demnitate
FAKE NEWS: Djokovic a învins dictatura sanitară, iar Serbia a dat o lecție de demnitate

Scandalul Djokovic vs. Australia l-a transformat pe jucător într-un simbol al mișcării anti-vacciniste, inclusiv în România, și a dus la apariția sau resuscitarea a numeroase narațiuni false legate de pandemie sau de Serbia.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
13 Jan 2022
FAKE NEWS: UE transformă România într-o piață pentru produse de slabă calitate
FAKE NEWS: UE transformă România într-o piață pentru produse de slabă calitate

România devine o piață de desfacere pentru produse mai slabe calitativ decât cele vândute în alte țări UE, dar comercializate sub aceleași denumiri, potrivit unei narațiuni false apărute la București. Narațiunea pleacă de la un demers care vizează tocmai protejarea consumatorilor.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
12 Jan 2022
FAKE NEWS: Ucraina este un stat nazist, periculos pentru existența Rusiei
FAKE NEWS: Ucraina este un stat nazist, periculos pentru existența Rusiei

Ucraina a devenit un stat nazist cu sprijinul direct al Occidentului și reprezintă o primejdie pentru securitatea Rusiei, scrie presa rusă. Narațiunea e construită cu ajutorul unor argumente false despre nivelul de criminalitate în creștere în urma războiului din Donbass.

Marin Gherman
Marin Gherman
11 Jan 2022
Republica Moldova 2021: Top FAKE NEWS & DEZINFORMĂRI demontate de Veridica
Republica Moldova 2021: Top FAKE NEWS & DEZINFORMĂRI demontate de Veridica

Principalele fake news și dezinformări în 2021 au fost lansate în contextul alegerilor parlamentare anticipate din luna iulie, câștigate de proeuropenii de la PAS și pierdute de PSRM, un partid de orientare prorusă.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
31 Dec 2021