Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Turcia a blocat decizia NATO de a lansa un atac militar împotriva Belarusului

NATO
©EPA-EFE/VALDA KALNINA  |   A US Air Force fighter jet F-15C is seen during a NATO Baltic Air Policing mission event in Sauliai, Lithuania, 30 August 2017.

NATO ar fi intenționat să atace Belarusul ca răspuns la deturnarea avionului Ryanair, însă atacul a fost anulat din cauza opoziției Turciei și a temerilor că Rusia va interveni în sprijinul Minskului. Această narațiune falsă a fost lansată de presa rusă și pro-rusă ca răspuns la valul de critici generat în Occident de acțiunea Belarusului.  

ȘTIRE:  „Turcia a apărat Belarusul de o posibilă invazie militară NATO.

Potrivit portalului ianed.ru, reprezentantul turc la NATO nu a sprijinit utilizarea forței militare împotriva Belarusului. El și-a anunțat decizia în timpul unei discuții din cadrul Alianței a măsurilor împotriva Belarusului, în legătură cu deturnarea avionului cu  pasageri a companiei aeriene irlandeze RyanAir la Minsk. Informațiile despre acțiunile Turciei au fost publicate de „Washington Post”.

Conform acestor informații, decizia nu a fost adoptată și este posibil că anume Ankara a salvat Belarusul de o invazie militară.

[…]

Expertul militar Oleg Lukyanov a menționat că principala neliniște în Occident este asociată cu arestarea redactorului-șef al canalului de Telegram Nexta, Roman Protasevici. Lukyanov a declarat că acest canal a fost finanțat de Occident și avea sediu în Polonia.

[…]

Cu toate acestea, potrivit lui Lukyanov, principalul salvator [al Minskului] nu este Turcia, ci Federația Rusă: „Un turc poate fi întotdeauna convins prin diferite mijloace sau pur și simplu ignorat. Dar Forțele Armate ale Federației Ruse – niciodată””

NARAȚIUNI: 1. NATO este dispusă să lanseze o companie militară împotriva Belarusului, însă Turcia a blocat această inițiativă. 2. Occidentul este prudent în ceea ce privește un atac asupra Belarusului, deoarece se teme de reacția Forțelor Armate ale Rusiei.

CONTEXT/ETOS LOCAL: La ordinul preşedintelui Belarusului, Aleksandr Lukașenko, un avion Ryanair care zbura de la Atena la Vilnius a fost forţat să aterizeze la Minsk pentru că un ziarist aflat pe lista neagră a preşedintelui să fie dat jos şi arestat. Roman Protasevici, a scris mult în 2020 despre brutalitatea poliţiei din timpul protestelor anti-guvernamentale. UE, NATO și liderii occidentali au acuzat aceste acțiuni ale liderului belarus. Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a solicitat o anchetă internaţională asupra acestui „incident serios şi periculos”, iar analiștii politici susțin că Lukașenko a făcut tot posibilul pentru a-l aresta pe Protasevici, ignorând opinia publică globală. În contextul deturnării de către autoritățile belaruse a  acestui avion de pasageri, o mulțime de reacții critice au venit din partea țărilor europene și a statelor membre NATO, în ultimele două săptămâni. În contrapondere, Belarus și Rusia au continuat să lanseze amenințări la adresa statelor care le-au contestat acțiunea.

OBIECTIV: Scopul acestor narațiuni este de a demonstra opiniei publice din Belarus și din Rusia că NATO este agresiv față de Belarus, dar se teme de forța Rusiei, care este gata oricând să sară în ajutorul Minskului.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: În realitate, Washington Post nu a scris nimic despre vreo acțiune militară a NATO împotriva  Minskului. Publicația americană, citând doi diplomați anonimi, menționează că Turcia a blocat publicarea unei declarații mai dure față de Belarus și adoptarea de sancțiuni în legătură cu deturnarea avionului irlandez. „Turcia a folosit dreptul său de veto pentru a bloca orice acțiuni practice împotriva Minskului, care și-a păstrat parteneriatul formal cu Alianța”, scrie „The Washington Post”. Presa rusă a interpretat cuvintele jurnaliștilor americani despre „orice acțiuni practice” ca un mesaj de amenințare, ce indică o campanie militară împotriva Minskului, edificând în jurul acestei manipulări narațiuni complexe, distribuite pe diferite canale de presă clasică și electronică. Însuși ministrul belarus de Externe, Vladimir Makei, a precizat pentru presa rusă că datorită Turciei NATO nu a introdus sancțiuni împotriva Belarusului, deci nici nu poate fi vorba de vreo invazie. Ce-i drept, Makei a adăugat că și Minskul a susținut Turcia, „când acolo a avut loc o încercare de a organiza o lovitură de stat”. În momentul de față, presa rusă formează o imagine negativă a NATO în Belarus, bazându-se pe memoria istorică a locuitorilor URSS-ului, care decenii întregi erau convinși de propaganda sovietică că NATO este o alianță capitalistă războinică și antiumană.

Carte recomandata
 • Publicație / Media:
  Social Media News, Glas.ru, newspluss.com, mk.ru
 • Data publicării:
  29/06/2021
 • Limba / Public țintă:
  Cititorii de limba rusă din Rusia, Belarus și fostele state sovietice
 • Amplificare:
  Rețelele de socializare
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  NATO voia să lanseze o companie militară împotriva Belarusului, însă Turcia a blocat această inițiativă
Alte articole
FAKE NEWS: SUA sunt gata să lupte în Donbass până la ultimul ucrainean

FAKE NEWS: SUA sunt gata să lupte în Donbass până la ultimul ucrainean

Statele Unite împing Ucraina spre o intensificare a conflictului din zona Donbass, afirmă liderul uneia dintre republicile auto-proclamate din estul Ucrainei. Declarația se înscrie în narațiunea care caută să submineze parteneriatul dintre Kiev și Occident. Acesta din urmă este prezentat ca responsabil de război, în ciuda faptului că Rusia a fost cea care a lansat agresiunile în regiune.

FAKE NEWS: Curtea Constituțională a RM e controlată de Maia Sandu și americani

FAKE NEWS: Curtea Constituțională a RM e controlată de Maia Sandu și americani

Curtea Constituţională a Republicii Moldova ar fi luat deja decizia de dizolvare a Parlamentului, fiind presată de preşedinta Maia Sandu şi ambasadorul SUA, Derek J. Hogan, insinuează un site afiliat PSRM. Publicaţia reia naraţiunile potrivit cărora Maia Sandu ar da indicaţii instituţiilor statului şi ambasadorul american s-ar amesteca în treburile interne ale Republicii Moldova.

FAKE NEWS: Trupele speciale al SUA, României și Moldovei se pregătesc să atace Transnistria

FAKE NEWS: Trupele speciale al SUA, României și Moldovei se pregătesc să atace Transnistria

SUA, România și Republica Moldova se pregătesc să atace obiective strategice importante ale Rusiei în regiunea separatistă transnistreană, precum depozitul de muniții de pe vremea URSS de la Cobasna. Această narațiune este promovată în contextul în care tensiunile se intensifică în zonă, dat fiind că Rusia concentrează trupe la granițele Ucrainei.

Marin Gherman

08 Jun 2021
Marin Gherman

Timp de citire: 3 min
 • NATO ar fi intenționat să atace Belarusul ca răspuns la deturnarea avionului Ryanair, însă atacul a fost anulat din cauza opoziției Turciei și a temerilor că Rusia va interveni în sprijinul Minskului. Această narațiune falsă a fost lansată de presa rusă și pro-rusă ca răspuns la valul de critici generat în Occident de acțiunea Belarusului.
 • NARAȚIUNI: 1. NATO este dispusă să lanseze o companie militară împotriva Belarusului, însă Turcia a blocat această inițiativă. 2. Occidentul este prudent în ceea ce privește un atac asupra Belarusului, deoarece se teme de reacția Forțelor Armate ale Rusiei.
 • OBIECTIV: Scopul acestor narațiuni este de a demonstra opiniei publice din Belarus și din Rusia că NATO este agresiv față de Belarus, dar se teme de forța Rusiei, care este gata oricând să sară în ajutorul Minskului.
FAKE NEWS: Europenii solicită construirea Nord Stream 3 și 4 pentru a depăși criza gazelor
FAKE NEWS: Europenii solicită construirea Nord Stream 3 și 4 pentru a depăși criza gazelor

În timp ce în statele membre ale UE criza gazelor naturale se adâncește iar prețurile cresc, presa guvernamentală rusă promovează narațiuni despre panica europenilor, care ar solicita ajutorul Rusiei.

19 Oct 2021
FAKE NEWS: Guvernarea PAS lasă agricultura din Republica Moldova fără forță de muncă
FAKE NEWS: Guvernarea PAS lasă agricultura din Republica Moldova fără forță de muncă

Republica Moldova va rămâne fără forță de muncă pentru recoltarea fructelor și legumelor după semnarea unui acord care le va permite moldovenilor să se angajeze la lucrări agricole în Germania, scrie portalul pro-socialist de știri kp.md. Narațiunea intră în categoria celor prin care se încearcă subminarea aspirațiilor europene; în fapt, acordul nu face decât să aducă în legalitate situația celor care, oricum, își caută de lucru în Germania.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
18 Oct 2021
FAKE NEWS: România va trimite militari în Crimeea la comanda UE
FAKE NEWS: România va trimite militari în Crimeea la comanda UE

Militarii români ar urma să participe la operațiunea ucraineană de recuperare a Crimeii.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
13 Oct 2021
FAKE NEWS: ONU a denunțat crimele regimului Zelenski în Ucraina
FAKE NEWS: ONU a denunțat crimele regimului Zelenski în Ucraina

ONU a criticat Kievul pentru încălcările grave ale drepturilor omului, menționând, potrivit presei din Rusia, că Ucraina „își ucide populația”, „aplică torturi” și „limitează libertatea cuvântului”. În realitate, presa rusă a încercat să manipuleze opinia publică prin folosirea selectivă a informațiilor din raportul Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului.

Marin Gherman
Marin Gherman
12 Oct 2021