Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Tulpina Omicron, inventată pentru a impune dictatura globală

FAKE NEWS: Tulpina Omicron, inventată pentru a impune dictatura globală
©EPA-EFE/AHMED JALLANZO  |   Un panou publicitar cu coronavirus în Monrovia, Liberia, 30 noiembrie 2021. Potrivit rapoartelor, Ministerul Sănătății din Liberia a instituit măsuri de supraveghere în toate porturile de intrare în efortul de a preveni răspândirea focarului variantei Omicron.

Tulpina Omicron a virusului COVID-19 este doar un nou motiv al „ocultei mondiale” pentru a semăna teroarea în rândul populației, potrivit unei narațiuni false publicate în România. Beneficiarele fricii ar fi așa-numitele companii Big Pharma.

ȘTIRE: „Panica trebuie întreținută zi de zi, ceas de ceas și în proporție de masă. Dictatura nu se menține cu dezmierdări, ci cu teroare. Să nu îi lași bietului om nici o clipă de liniște. Nici o cirtă de reflecție. Nici un moment de bucurie. Mai ales în pragul Sărbătorilor. Serialul horror cu care este îngrozită populația planetei continuă neabătut. A fost lansat un nou episod de succes: Omicron […] În fața noii amenințări, Europa și America se baricadează disperate […] normalitatea despre care ni se tot spune că este conținută de vaccin și nu figurează în prospect nu e chiar „normală” […] Peste noapte, când lumea încă nici nu auzise de noua tulpină, a fost scos din joben și vaccinul anti-Omicron. Evident, de Bill Gates. Hotărât lucru, știința începe să semene tot mai mult cu iluzionismul […] Ce se poate însă deduce după aproape doi ani de pandemie este că expertul trăiește pe lângă casa politicianului. Mai ales a celui de stânga. Și se hrănește cu firimituri de la Big Pharma. Cu cât este politicianul mai progresist și firimiturile mai big, cu atât este expertul mai expert.”

NARAȚIUNI: 1. Varianta Omicron a COVID-19 a fost inventată de oculta mondială și Big Pharma pentru a teroriza populația în pragul sărbătorilor și a impune dictatura globală. 2. Bill Gates vrea să impună vaccinarea globală. 3. Experții s-ar afla, de fapt, în slujba politicienilor de stânga (aluzie la „sexo-marxiști”) și a companiilor Big Pharma.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Cea mai recentă tulpină a virusului SARS-CoV 2 a determinat zeci de state să impună restricții de călătorie cel puțin până la elucidarea medicală a riscurilor legate de aceasta.

Pe 28 noiembrie, Israelul și-a închis complet granițele pentru toți străinii în încercarea de a limita răspândirea noii tulpini Omicron. De asemenea, SUA și Canada și-au închis granițele pentru cei care vin din Africa de Sud, locul unde a fost descoperită noua tulpină. La fel, Marea Britanie a anunțat noi măsuri împotriva propagarea noii variante Omicron a coronavirusului.

Japonia a anunțat că își închide frontierele către noi vizitatori străini de marți, în timp ce Australia a întrerupt planul său mult așteptat pentru a înlesni restricțiile la frontieră.

Nu în ultimul rând, Comisia Europeană a propus pe 26 noiembrie suspendarea zborurile din și înspre UE cu Africa de Sud. Până pe 1 decembrie, numărul țărilor care anunțaseră restricții era de peste 50.  

Autoritățile din România iau și ele în considerare această nouă tulpină. Coordonatorul campaniei de vaccinare COVID-19, Valeriu Gheorghiță, a declarant la Antena 3 că ce se cunoaște la această data despre că Omicron este o variantă mult mai agresivă și contagioasă.

OBIECTIV: Promovarea teoriilor conspirației cu privire la coronavirus. Inducerea scepticismului și a unei stări de relaxare în privința noii tulpini.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a precizat că tulpina Omicron prezintă un risc ridicat de infectare în toată lumea, iar această opinie este împărtășită de numeroși experți din întreaga lume.

Varianta ar putea duce la consecințe grave în unele regiuni, conform OMS. Șeful organizației, dr. Tedros Adhanom Ghebreyes, a reînnoit un apel pentru un impuls global pentru a obține vaccinuri națiunilor mai sărace și a adăugat că virusul COVID-19 „nu a terminat cu noi”, relatează BBC.

Articolul se bazează pe narațiunile clasice care resping opinia comunității științifice cu privire la coronavirus și contestă măsurile luate pentru  combaterea acestuia. Aceste narațiuni, care au apărut odată cu pandemia, au ca sursă în primul rând Rusia, dar unele sunt inventate/promovate și de China sau de extrema dreaptă, în special cea din Statele Unite. 

Editorialul de pe Active News îi citează pe aceiași experți din Africa de Sud - Barry Schoub și Angelique Coetzee – care au spus că manifestarea Omicron este încă „moderată”, la fel ca și Russia Today.

O particularitate însă este citarea trunchiată a acestor experți care, pe lânga faptul că vorbesc de „manifestări” moderate, atrag atenția că acestea sunt „primele zile și trebuie să așteptam și să vedem pentru a înțelege mai bine pericolul real pe care îl reprezintă noua tulpină”.

Autorul se și contrazice partial. Dacă în prima parte spune că este vorba despre rapacitatea Big Pharma pentru a vinde vaccinuri, apoi „oculta mondială” se reorientează, deoarece nu mai poate inventa noi valuri, spre controlul asupra populației prin certificatele verzi.

Totul este asemănat cu nazismul și comunismul, care ar fi exercitate sub o formă modernă de statele care impun restricții în diverse forme. Aceste teme sunt recurente în rândurile propagandei ruse care alimentează retorica anti-vaxxerilor.

SÂMBURE DE ADEVĂR:  OMS confirmă apariția unei noi variante a COVID-19, denumită Omicron, la nivel mondial.


 • Publicație / Media:
  Activnews.ro
 • Data publicării:
  29/11/2021
 • Limba / Public țintă:
  Românii sceptici în a se vaccina - anti-vaxxeri și grupurile religioase conservatoare
 • Amplificare:
  flux.md
 • Narațiune cheie:
  Varianta Omicron a COVID-19 este o invenție a ocultei mondiale și Big Pharma menită să terorizeze populația și să o împingă spre vaccinare obligatorie
Alte articole
FAKE NEWS: Maia Sandu vrea să desființeze presa liberă

FAKE NEWS: Maia Sandu vrea să desființeze presa liberă

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, doar mimează atașamentul pentru valorile democratice și europene și vrea să instaureze un regim autoritar în care libertatea de exprimare ar fi limitată. Această narațiune falsă, venită din zona PSRM, a fost folosită și în campania electorală.

FAKE NEWS: Americanii ar vrea să atace Rusia, dar au tancuri la fel de proaste ca naziștii

FAKE NEWS: Americanii ar vrea să atace Rusia, dar au tancuri la fel de proaste ca naziștii

Tancurile americane nu ar putea invada Rusia și ar întâmpina dificultăți asemănătoare cu cele pe care le-au avut diviziile blindate germane din Al Doilea Război Mondial. E un fake news care trimite, pe de-o parte, la narațiunea privind planuri de atac ale NATO/SUA, iar pe de altă parte la metanarațiunea legată de cel de-Al Doilea Război Mondial.

FAKE NEWS: Ucrainenii vor pace, dar Zelenski caută război cu Rusia

FAKE NEWS: Ucrainenii vor pace, dar Zelenski caută război cu Rusia

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski vrea război cu Rusia, în timp ce societatea ucraineană își dorește pacea, scrie presa guvernamentală rusă, care a reluat o serie de narațiuni false privind conflictul din Donbass. Narațiunile pleacă de la comentariilor critice la adresa președintelui Ucrainei pe paginile rețelelor de socializare ale publicației pro-Kremlin „Sharij.net”. Discursul lui Volodimir Zelenski despre necesitatea de a crea o armată puternică în Europa a fost prezentat ca o declarație de război.

Timp de citire: 4 min
 • Tulpina Omicron a virusului COVID-19 este doar un nou motiv al „ocultei mondiale” pentru a semăna teroarea în rândul populației, potrivit unei narațiuni false publicate în România. Beneficiarele fricii ar fi așa-numitele companii Big Pharma.
 • NARAȚIUNI: 1. Varianta Omicron a COVID-19 a fost inventată de oculta mondială și Big Pharma pentru a teroriza populația în pragul sărbătorilor și a impune dictatura globală. 2. Bill Gates vrea să impună vaccinarea globală. 3. Experții s-ar afla, de fapt, în slujba politicienilor de stânga (aluzie la „sexo-marxiști”) și a companiilor Big Pharma.
 • OBIECTIV: Promovarea teoriilor conspirației cu privire la coronavirus. Inducerea scepticismului și a unei stări de relaxare în privința noii tulpini.
FAKE NEWS: Djokovic a învins dictatura sanitară, iar Serbia a dat o lecție de demnitate
FAKE NEWS: Djokovic a învins dictatura sanitară, iar Serbia a dat o lecție de demnitate

Scandalul Djokovic vs. Australia l-a transformat pe jucător într-un simbol al mișcării anti-vacciniste, inclusiv în România, și a dus la apariția sau resuscitarea a numeroase narațiuni false legate de pandemie sau de Serbia.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
13 Jan 2022
FAKE NEWS: UE transformă România într-o piață pentru produse de slabă calitate
FAKE NEWS: UE transformă România într-o piață pentru produse de slabă calitate

România devine o piață de desfacere pentru produse mai slabe calitativ decât cele vândute în alte țări UE, dar comercializate sub aceleași denumiri, potrivit unei narațiuni false apărute la București. Narațiunea pleacă de la un demers care vizează tocmai protejarea consumatorilor.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
12 Jan 2022
FAKE NEWS: Ucraina este un stat nazist, periculos pentru existența Rusiei
FAKE NEWS: Ucraina este un stat nazist, periculos pentru existența Rusiei

Ucraina a devenit un stat nazist cu sprijinul direct al Occidentului și reprezintă o primejdie pentru securitatea Rusiei, scrie presa rusă. Narațiunea e construită cu ajutorul unor argumente false despre nivelul de criminalitate în creștere în urma războiului din Donbass.

Marin Gherman
Marin Gherman
11 Jan 2022
Republica Moldova 2021: Top FAKE NEWS & DEZINFORMĂRI demontate de Veridica
Republica Moldova 2021: Top FAKE NEWS & DEZINFORMĂRI demontate de Veridica

Principalele fake news și dezinformări în 2021 au fost lansate în contextul alegerilor parlamentare anticipate din luna iulie, câștigate de proeuropenii de la PAS și pierdute de PSRM, un partid de orientare prorusă.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
31 Dec 2021