Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE News: România vrea să instaleze un general impus de SUA pentru a porni un război în Ucraina și la Marea Neagră

CiucaAustin
©EPA-EFE/ROBERT GHEMENT  |   US Secretary of Defense Lloyd J. Austin (C) attends an official welcoming ceremony with Romania's Defense Minister Nicolae Ciuca (L) in Bucharest, Romania, 20 October 2021.

PNL vrea să instaleze un guvern în frunte cu general Nicolae Ciucă pentru a angrena România într-un război împotriva Rusiei în Ucraina, scrie o publicație de la București. Narațiunea falsă este construită prin trasarea unor paralelisme forțate cu momente din istoria României când militari în funcție sau în rezervă au fost numiți prim-miniștri.

ȘTIRE: „Numirea unui militar, a unui general în fruntea guvernului României nu e un fapt banal. Exemplul cel mai cunoscut e cel al generalului / mareşalului Ion Antonescu, care a sfârşit foarte prost şi, odată cu el, şi România. […] Ion Antonescu, „conducătorul statului”, a fost urmat în postul de prim-ministru, după arestarea sa, de alţi doi generali, Constantin Sănătescu şi Nicolae Rădescu, în două guverne cu viaţă foarte scurtă. Anterior, în 1918, alţi trei generali, tot în urma unui război, Alexandru Averescu, Constantin Coandă şi Arthur Văitoianu, au ocupat tranzitoriu funcţia de prim-ministru […] Să rezumăm : în România ultimilor 100 de ani nu am avut prim-ministru militar, general decât înainte sau după război. Nici comuniştii nu au numit vreun prim-ministru militar. Deducţia se impune : ne găsim înaintea unui război ? Vorbim aici de un conflict militar, şi nu de un metaforic război cu crizele, inclusiv cea sanitară sau energetică şi economică, pentru a căror gestionare nimic nu-l recomandă pe generalul Nicolae Ciucă […] Probabil că Nicolae Ciucă, la fel ca Ion Antonescu, e numit în aşteptarea unui posibil conflict militar, cel din Ucraina şi de la Marea Neagră […] Ideea de a-l aduce pe generalul cu patru stele Nicolae Ciucă în postul de ministru al Apărării şi, ulterior, senator „civil” al PNL nu pare să fi fost a lui Klaus Iohannis, cum se tot spune. Klaus Iohannis a jucat mai degrabă la „impuse” [...] Nicolae Ciucă e un produs al Pentagonului, care l-a pregătit (2004-2006) atent. Ar fi urmat înainte, simultan sau după şi nişte cursuri de engleză şi de „terminologie NATO”. Dar românii nu l-au prea auzit vorbind. Tace şi el la fel de semnificativ ca Iohannis, doar teoretic şeful său. Pentru că şeful său real e la Pentagon, azi Lloyd J. Austin, şi la NATO, la Bruxelles. Pentru că aşa merge ierarhia militară. De mai multă vreme, SUA şi NATO pregătesc un conflict militar cu Rusia în Ucraina şi la Marea Neagră. După vizita lui Lloyd J. Austin în regiunea noastră ştim şi cine vor fi primii trei implicaţi în calitate de proxies : Georgia, Ucraina şi România […] România poate deveni baza din spate a conflictului din Ucraina şi de la Marea Neagră. Dacă va exista un conflict, nu e exclus să avem un guvern compus în întregime din generali şi colonei”, comentează Petru Romoșan pe inpolitics.ro.

NARAȚIUNE: România se pregătește de război cu Rusia și mizează pe un general pro-american în fruntea Guvernului.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Pe fondul crizei politice din România, după demiterea guvernului liberal Cîțu de către Parlament și eșecul liderului USR, Dacian Cioloș, de a reface coaliția de guvernare sau de a obține voturile pentru un guvern minoritar, generalul în rezervă Nicolae Ciucă a fost propus premier al unui guvern minoritar. Ciucă a intrat recent în politică, iar desemnarea sa în funcția de premier de către președintele Iohannis a ridicat o serie de întrebări în rândul experților politici dacă România ar trebui sau nu să fie condusă de un fost militar și nu de un civil.

Nicolae Ciuca are o bună reputație în cercurile militare ale NATO și a SUA, acolo unde a studiat mai multe cursuri. Misiunile sale din Irak și Afganistan l-au propulsat la vârful Armatei Române în diverse funcție de conducere până la cea de Șef de Stat Major și mai apoi de ministru de ministru al Apărării.

În plus, armata este una dintre cele mai credibile instituții din România, motiv pentru care a primit un rol important inclusiv în gestionarea pandemiei. 

OBIECTIV: Inocularea ideii că România se militarizează tot mai mult pentru a se pregăti de un război regional cu Rusia.

DE CE ESTE FALSĂ NARAȚIUNEA: Trecutul – România a fost condusă de ofițeri după sau înainte de războaie – nu este o normă pentru prezent.

Afirmația că Nicolae Ciucă este „omul americanilor” pentru cursuri făcute în doi ani din cei peste 33 de carieră militară a lui Ciucă este una forțată. Toți liderii armatei române au cursuri în Occident, fie la NATO sau în SUA, acolo unde se regăsesc cele mai prestigioase instituții de învățământ militare din lume.

De altfel, aceste afirmații se înscriu în marile narațiuni ale propagandei ruse ce se bazează pe mitul „cetății asediate” ce cheamă la mobilizare ruși sau simpatizanții lor împotriva Occidentului belicos. În realitate, începând cu 2014 de la anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia și apoi până la cele mai mari exerciții și manevre militare din jurul granițelor Ucrainei, Rusia a fost cea care a manifestat un caracterer militarist și agresiv în regiune.

Prin anexarea Crimeii de către Rusia s-a produs un dezechilibru de forțe la Marea Neagră, forțând astfel statele riverane la această Mare, dar și întreg flancul sud-estic al NATO să fie mai vigilent și pregătit în cazul unui noi scenariu de luptă care ar putea fi pus în practică de Moscova.

Narațiunile ruse încearcă să acrediteze ideea unei conspirații regionale formate din state precum România, Georgia sau Ucraina, care ar conclucra și ar dori război cu Rusia. Propaganda rusă încearcă să inducă ideea că astfel de țări sunt conduse de marionete ale Occidentului care vor angaja în lupta cetățenii acestor țări doar pentru a-și „arăta aportul de colonie la interese marilor puteri”. Liderii acestor state ar fi împotriva intereselor propriilor cetățeni și ar fi renunțat la suveranitate, o temă arhi-prezentă în narațiunile rusești îndreptate înspre România, dar și alte state din regiune.

Mai mult, autorul își devoalează o parte „din sursele de inspirație” pentru articol, care evident fac trimitere la toate narațiunile rusești anti-occidentale ce merg de la geopolitică, teoria conspirației și pandemie, spre conservatorism religios și suveranism. Este vorba despre rusul, Andrei Raevsky, expert militar rus emigrat în SUA și care semnează cu pseudonimul „The Saker” pe blogul său.

Portalul euvsdisinfo.eu al Uniunii Europe, l-a caracterizat pe Andrei Raevsky ca fiind un analist naționalist de casă al Kremlinul și care propagă toate narațiunile rusești anti-occidentale și anti-Kiev, precum și linia xenofobă și conservatorismul reliogios ultra-ortodox. Acesta folosește foarte mult conținut produs de media rusești și este conectat la rețeaua de propagandă naționalistă pro-rusă.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe 20 octombrie pe Nicolae Ciuca drept premier desemnat să găsească o majoritate cu care să formeze un guvern.

CUI ÎI SERVESC NARAȚIUNILE: Propagandei ruse care încearcă să inducă ideea falsă a unei agresiuni a Occidentului – via România, Ucrainei și Georgia – împotriva Rusiei la Marea Neagră cu comanda de facto a SUA și NATO.

 

Tags: Rusia

 • Publicație / Media:
  inpolitics.ro
 • Data publicării:
  24/10/2021
 • Limba / Public țintă:
  cetățenii cu atitudini anti-NATO și anti-Ucraina
 • Amplificare:
  bursa.ro, compania.ro, corectnews.ro, solidnews.ro
 • Narațiune cheie:
  România se pregătește de război cu Rusia și mizează pe un general pro-american în fruntea Guvernului.
Alte articole
FAKE NEWS: Propaganda LGBT e folosită pentru distrugerea morală a Ucrainei

FAKE NEWS: Propaganda LGBT e folosită pentru distrugerea morală a Ucrainei

Ucraina este ținta unei campanii de propagandă LGBT, menită să submineze fibra morală a poporului, să consolideze dominația forțelor străine asupra țării și să submineze forțele armate. Acestă narațiune, promovată de un politican pro-rus, reia tezele anti-LGBT din campania anti-UE a Rusiei.

FAKE NEWS: Belarusul acționează conform normelor internaționale, Ucraina e nazistă și rusofobă

FAKE NEWS: Belarusul acționează conform normelor internaționale, Ucraina e nazistă și rusofobă

Belarusul nu face decât să respecte normele internaționale în criza refugiaților de la granițele sale cu UE, afirmă ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. Într-un interviu acordat postului guvernamental de televiziune Russia 24 Lavrov a reluat și narațiuni false despre Ucraina care ar încalca Acordurile de la Minsk și care ar deveni din ce în ce mai neonazasită și rusofobă.

Republica Moldova 2021: Top FAKE NEWS & DEZINFORMĂRI demontate de Veridica

Republica Moldova 2021: Top FAKE NEWS & DEZINFORMĂRI demontate de Veridica

Principalele fake news și dezinformări în 2021 au fost lansate în contextul alegerilor parlamentare anticipate din luna iulie, câștigate de proeuropenii de la PAS și pierdute de PSRM, un partid de orientare prorusă.

Timp de citire: 5 min
 • PNL vrea să instaleze un guvern în frunte cu general Nicolae Ciucă pentru a angrena România într-un război împotriva Rusiei în Ucraina, scrie o publicație de la București. Narațiunea falsă este construită prin trasarea unor paralelisme forțate cu momente din istoria României când militari în funcție sau în rezervă au fost numiți prim-miniștri.
 • OBIECTIV: Inocularea ideii că România se militarizează tot mai mult pentru a se pregăti de un război regional cu Rusia.
FAKE NEWS: Djokovic a învins dictatura sanitară, iar Serbia a dat o lecție de demnitate
FAKE NEWS: Djokovic a învins dictatura sanitară, iar Serbia a dat o lecție de demnitate

Scandalul Djokovic vs. Australia l-a transformat pe jucător într-un simbol al mișcării anti-vacciniste, inclusiv în România, și a dus la apariția sau resuscitarea a numeroase narațiuni false legate de pandemie sau de Serbia.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
13 Jan 2022
FAKE NEWS: UE transformă România într-o piață pentru produse de slabă calitate
FAKE NEWS: UE transformă România într-o piață pentru produse de slabă calitate

România devine o piață de desfacere pentru produse mai slabe calitativ decât cele vândute în alte țări UE, dar comercializate sub aceleași denumiri, potrivit unei narațiuni false apărute la București. Narațiunea pleacă de la un demers care vizează tocmai protejarea consumatorilor.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
12 Jan 2022
FAKE NEWS: Ucraina este un stat nazist, periculos pentru existența Rusiei
FAKE NEWS: Ucraina este un stat nazist, periculos pentru existența Rusiei

Ucraina a devenit un stat nazist cu sprijinul direct al Occidentului și reprezintă o primejdie pentru securitatea Rusiei, scrie presa rusă. Narațiunea e construită cu ajutorul unor argumente false despre nivelul de criminalitate în creștere în urma războiului din Donbass.

Marin Gherman
Marin Gherman
11 Jan 2022
Republica Moldova 2021: Top FAKE NEWS & DEZINFORMĂRI demontate de Veridica
Republica Moldova 2021: Top FAKE NEWS & DEZINFORMĂRI demontate de Veridica

Principalele fake news și dezinformări în 2021 au fost lansate în contextul alegerilor parlamentare anticipate din luna iulie, câștigate de proeuropenii de la PAS și pierdute de PSRM, un partid de orientare prorusă.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
31 Dec 2021