Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Parteneriatul Estic e un proiect ratat, iar membrii săi pierd pentru că s-au distanțat de Rusia

FAKE NEWS: Parteneriatul Estic e un proiect ratat, iar membrii săi pierd pentru că s-au distanțat de Rusia
©EPA-EFE/OLIVIER HOSLET  |   Președintele francez Emmanuel Macron, președintele Ucrainei Volodymyr Zelensky, cancelarul Germaniei Olaf Scholz în timpul unei fotografii de familie la summitul UE/Parteneriatul Estic de la Bruxelles, Belgia, 15 decembrie 2021.

Parteneriatul Estic e sortit eșecului pentru că Ucraina vrea război și Moldova bani ca să iasă din criza energetică pe care tot ea a provocat-o. Narațiunile au fost lansate în ajunul Summitului PaE cu scopul de a submina eforturile comune ale R. Moldova, Ucrainei și Georgiei de apropiere de UE.

ȘTIRE: Președintele ucrainean încearcă să-i pună în umbră pe partenerii săi din Parteneriatul Estic și să impună UE să finanțeze războiul „său”, scrie eNews.md. „Summitul din decembrie al Parteneriatului Estic trebuie să dea un nou suflu organizației pe jumătate moartă, care a fost creată exclusiv ca o „zonă tampon” în jurul Rusiei”, scrie publicația. „Moldova și Ucraina nu au nicio agendă comună, inclusiv privind planul de integrare europeană. Desigur, dacă vorbim despre o agendă pașnică, constructivă, nu despre o nouă confruntare militară, pe care încearcă să o declanșeze administrația lui Zelenski”. Autorul scrie că „Maia Sandu merge la Bruxelles ca să încerce să obțină, pe culoare, niște credite și granturi pentru finanțarea reformelor sale. De asemenea, pentru stabilizarea economiei, care se duce de râpă după ce președinta Sandu practic a distrus relațiile republicii cu Gazprom și a provocat o criză energetică”. Publicația susține că președintele ucrainean are altă agendă la Bruxelles, „pentru că pe el îl interesează războiul și confruntarea, pe care intenționează să le întrețină cu sprijinul Uniunii Europene” și că Summitul ar putea eșua din cauza lui Zelenski. 

NARAȚIUNI: 1. Summitul Parteneriatului Estic va fi un eșec pentru că Zelenski vrea să atragă UE într-un război. 2. Moldova și Ucraina nu au o agendă comună de integrare europeană. 3. Maia Sandu are nevoie de credite europene pentru stabilizarea economiei, după ce a distrus relațiile cu Gazprom și a provocat o criză energetică.

CONTEXT: Pe 15 decembrie 2021, la Bruxelles a avut loc Summitul Parteneriatului Estic, un proiect al Uniunii Europene din care fac parte șase state ex-sovietice. La eveniment au participat Republica Moldova, Ucraina Georgia, Armenia și Azerbaijan. Belarusul și-a suspendat participarea în PaE, însă UE anunță că susține și coopereză în continuare cu poporul belarus.

Summitul UE cu țările Parteneriatului Estic confirmă sprijinul Uniunii Europene pentru integrarea europeană a acestor țări, potrivit declarației comune adoptate la încheierea evenimentului. Totodată, țările participante și-au exprimat profunda preocupare privind destabilizarea continuă și încălcările persistente ale principiilor dreptului internațional în multe părți ale regiunii Parteneriatului Estic, care reprezintă o amenințare la adresa păcii, a securității și a stabilității, și au solicitat reînnoirea eforturilor de promovare a rezolvării pașnice a conflictelor nerezolvate din regiunea Parteneriatului estic pe baza principiilor și a normelor de drept internațional.

În același timp, UE recunoaște inițiativa trioului de parteneri asociați (Georgia, Republica Moldova și Ucraina) de a consolida cooperarea lor cu UE.

Planul economic de investiții în cadrul acestui Parteneriat prevede îmbunătățirea conectivității și ancorarea Republicii Moldova în rețeaua transeuropeană de transport și creșterea eficienții energetice a clădirilor sociale. La Bruxelles, reprezentanții UE și ai Republicii Moldova au semnat acordul de finanțare în valoare de 60 de milioane de euro, bani destinați pentru a reduce impactul creșterii prețurilor la gaze asupra populației. Acordul de finațare completează pachetul de redresare economică de 600 de milioane de euro, oferit de UE Republicii Moldova în următorii trei ani. De asemenea, au fost semnate acordurile necesare pentru implementarea proiectului „Eficiența energetică în Republica Moldova”. Acesta presupune  două împrumuturi de câte 30 de milioane de euro de la BEI și BERD, și a unui grant de 2,8 milioane de la Platforma de Investiții pentru Vecinătate a Comisiei Europene și de la Fondul fiduciar de asistență tehnică pentru țările PaE.  A fost semnată și Scrisoarea de intenție privind disponibilitatea BEI de a acorda un împrumut de până la 150 de milioane de euro pentru reabilitarea a 150 de kilometri de drumuri.

OBIECTIV: Narațiunile au fost lansate în ajunul Summitului Parteneriatului Estic cu scopul de a diminua importanța evenimentului și eforturilor comune ale R. Moldova, Ucrainei și Georgiei de apropiere de Uniunea Europeană. Totodată, publicația încearcă să asocieze criza energetică și situația economică complicată din Republica Moldova cu mandatul președintei Maia Sandu și să minimizeze ajutorul acordat de UE.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Într-adevăr summitul a fost dominat de problemele de securitate în regiunea Parteneriatului Estic, însă această agendă nu a fost determinată de acțiunile Ucrainei, ci de cele ale Rusiei, care și-a masat numeroase trupe la frontiera de Est a Ucrainei. Ucraina se confruntă cu un război în regiunea Donbass, declanșat și susținut de Rusia în 2014, după ce o altă regiune ucraineană, peninsula Crimeea a fost anexată de Rusia, rapt condamnat de comunitatea internațională. Ucraina nu a lansat nicio campanie militară împotriva unei alte țări, ci încearcă să-și elibereze teritoriul de separatiștii și luptătorii finanțați de Rusia în cele două republici separatiste. Narațiunile că Ucraina este vinovată de conflictul militar din Donbass fac parte dintr-o campanie intensă de dezinformare a Federației Ruse în contextul războiului  hibrid împotriva Ucrainei. Confrom mașinii de propagandă a Kremlinului, „popoarele din Crimeea și Donbass” luptă împotriva  „juntei” și „fasciștilor” ucraineni, iar trupele ruse ar apăra populația.

În ceea ce privește narațiunea că Ucraina și Moldova nu au o agendă comună de integrare europeană, aceasta este contrazisă prin inițiativa Trio Asociat, prin care Ucraina, Republica Moldova și Georgia și-au declarat eforturile comune de promovare a aspirațiilor lor europene. Această inițiativă, venită de la Kiev, a fost recunoscută de liderii statelor membre ale UE și cei ai instituțiilor europene. Într-o Declarație comună a șefilor de state și de guverne ai Trio Asociat - Republica Moldova, Georgia și Ucraina - privind cel de-al șaselea Summit al Parteneriatului Estic, semnatarii au recunoscut „necesitatea de a consolida cooperarea Trio Asociat cu UE, având ca scop o coordonare sporită în ceea ce privește chestiunile de interes comun referitoare la promovarea integrării europene, inclusiv recunoașterea de către UE a perspectivei europene a Trio Asociat”.

Este falsă și afirmația că Maia Sandu merge la Bruxelles ca să obțină credite și granturi pentru „stabilizarea economiei, care se duce de râpă după ce președinta Sandu practic a distrus relațiile republicii cu Gazprom și a provocat o criză energetică”. La Summitul Parteneriatului Estic au fost semnate mai multe documente care prevăd finanțări europene pentru Republica Moldova, care, într-adevăr, vor contribui la stabilizarea economiei. Situația economică precară a Republicii Moldova nu a fost provocată de Maia Sandu, ci de guvernările anterioare care au gestionat prost statul din punct de vedere economic, din cauza corupției în sistemul politic și administrativ la toate nivelurile, din cauza economiei la negru, a migrației masive din Moldova etc. Criza economică a fost adâncită și de pandemia de Covid, care a afectat mai multe ramuri din acest domeniu. Criza energetică a fost provocată de creșterea prețului la gazele naturale pe piețele internaționale, iar în acest context Federația Rusă a folosit din nou Gazpromul pentru a pune presiune politică pe guvernarea proeuropeană de la Chișinău. Această armă politică a mai fost folosită de Federația Rusă în raport cu Republica Moldova care este dependentă aproape în totalitate de resursele energetice rusești. În contextul apropierii Chișinăului de Bruxelles, anterior, Rusia a introdus și embargouri la vinurile și produsele agroalimentare moldovenești exportate în această țară.


 • Publicație / Media:
  Enews
 • Data publicării:
  14/12/2021
 • Limba / Public țintă:
  Antioccidentali, filoruși
 • Afiliere politică:
  Pro-rusă
Alte articole
FAKE NEWS: Ucraina vrea război în Donbass pentru ca Rusia să fie sancționată

FAKE NEWS: Ucraina vrea război în Donbass pentru ca Rusia să fie sancționată

Mass-media rusească scrie că Ucraina intenționează să provoace o reluare a conflictului din Donbass pentru ca sancțiunile la adresa Rusiei să fie înăsprite. Acest fake-news este construit pornind de la declarații scoase din context ale unor oficiali ucraineni.

FAKE NEWS: Ucraina are conducere neonazistă, dar poporul se opune aderării la NATO

FAKE NEWS: Ucraina are conducere neonazistă, dar poporul se opune aderării la NATO

Ucraina este un stat neonazist, folosit de Occident ca un instrument împotriva Rusiei, dar populația sa nu își dorește o reală apropiere de NATO. Aceste narațiuni false sunt promovate de ani de zile de Moscova, în special prin canale media pe care le controlează; de data aceasta, cel care le-a reluat este chiar președintele Vladimir Putin.

FAKE NEWS: Maia Sandu vrea să desființeze presa liberă

FAKE NEWS: Maia Sandu vrea să desființeze presa liberă

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, doar mimează atașamentul pentru valorile democratice și europene și vrea să instaureze un regim autoritar în care libertatea de exprimare ar fi limitată. Această narațiune falsă, venită din zona PSRM, a fost folosită și în campania electorală.

Mariana Vasilache

17 Dec 2021
Mariana Vasilache

Timp de citire: 6 min
 • Parteneriatul Estic e sortit eșecului pentru că Ucraina vrea război și Moldova bani ca să iasă din criza energetică pe care tot ea a provocat-o. Narațiunile au fost lansate în ajunul Summitului PaE cu scopul de a submina eforturile comune ale R. Moldova, Ucrainei și Georgiei de apropiere de UE.
 • NARAȚIUNI: 1. Summitul Parteneriatului Estic va fi un eșec pentru că Zelenski vrea să atragă UE într-un război. 2. Moldova și Ucraina nu au o agendă comună de integrare europeană. 3. Maia Sandu are nevoie de credite europene pentru stabilizarea economiei, după ce a distrus relațiile cu Gazprom și a provocat o criză energetică.
 • OBIECTIV: Narațiunile au fost lansate în ajunul Summitului Parteneriatului Estic cu scopul de a diminua importanța evenimentului și eforturilor comune ale R. Moldova, Ucrainei și Georgiei de apropiere de Uniunea Europeană. Totodată, publicația încearcă să asocieze criza energetică și situația economică complicată din Republica Moldova cu mandatul președintei Maia Sandu și să minimizeze ajutorul acordat de UE.
FAKE NEWS: Armamentul oferit de Occident Ucrainei este expirat
FAKE NEWS: Armamentul oferit de Occident Ucrainei este expirat

Echipamentele militare primite de Ucraina de la Marea Britanie și Statele Unite sunt depășite și/sau expirate, potrivit unor știri apărute în presa rusă. Regatul Unit e unul dintre statele NATO care, în contextul pericolului unei invazii rusești, i-a oferit Ucrainei echipamente letale pentru a se putea apăra.

Marin Gherman
Marin Gherman
25 Jan 2022
FAKE NEWS: Moldova renunță la neutralitate și îi cedează NATO controlul asupra forțelor sale armate
FAKE NEWS: Moldova renunță la neutralitate și îi cedează NATO controlul asupra forțelor sale armate

Republica Moldova se pregătește să renunțe la statutul său de neutralitate și să îi cedeze NATO controlul asupra fortelor sale armate, potrivit unei narațiuni false apărute în presa rusă. De fapt, e vorba doar de reînnoirea periodică a Planului de acțiuni cu NATO, care nu are vreo legătură cu neutralitatea sau aderarea la Alianță.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
24 Jan 2022
FAKE NEWS: Djokovic a învins dictatura sanitară, iar Serbia a dat o lecție de demnitate
FAKE NEWS: Djokovic a învins dictatura sanitară, iar Serbia a dat o lecție de demnitate

Scandalul Djokovic vs. Australia l-a transformat pe jucător într-un simbol al mișcării anti-vacciniste, inclusiv în România, și a dus la apariția sau resuscitarea a numeroase narațiuni false legate de pandemie sau de Serbia.

Cătălin Gomboș
Cătălin Gomboș
13 Jan 2022
FAKE NEWS: UE transformă România într-o piață pentru produse de slabă calitate
FAKE NEWS: UE transformă România într-o piață pentru produse de slabă calitate

România devine o piață de desfacere pentru produse mai slabe calitativ decât cele vândute în alte țări UE, dar comercializate sub aceleași denumiri, potrivit unei narațiuni false apărute la București. Narațiunea pleacă de la un demers care vizează tocmai protejarea consumatorilor.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
12 Jan 2022