Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Militarii ucraineni dezertează de frica rușilor

UcrainaMarines
©EPA-EFE/SERGEY VAGANOV  |   Ukrainian Marine recruits on the obstacle course during their training at a shooting range not far of Mariupol, Ukraine, 15 May 2018.

Militarii ucraineni ar fi început să dezerteze de când Rusia își concentrează forțele în apropierea granițelor Ucrainei. Această narațiune falsă este răspândită de presa din Rusia și din republicile autoproclamate Donețk și Lugansk.

ȘTIRE: „După ce militarii ucraineni au aflat despre concentrarea trupelor și vehiculelor blindate ale Federației Ruse la granița Rusiei cu Ucraina, numărul de dezertori din unitățile Forțelor Armate din Ucraina a crescut substanțial.

Directorul Institutului de Studii Politice, Serghei Markov, a declarat pe pagina sa de Facebook că 44 de soldați au fugit de la a 36-a Brigadă de pușcași marini din Mariupol. Markov a mai menționat că aproximativ 40% dintre soldații din forțele armate ucrainene nu vor să lupte cu miliția LNR.

De îndată ce au apărut informații despre concentrarea reală a trupelor ruse la frontiere, au început dezertările în masă de la cea mai puternică armată din Europa.

[…]

Mai mult, locuitorii Ucrainei care refuză să meargă la război sunt susținuți și de membrii familiilor lor, care îi ascund sau îi scot din țară pe soldații dezertori.”

NARAȚIUNI: 1. Tot mai mulți militari ucraineni dezertează de când Rusia a început să concentreze trupe la graniță. 2. Militarii și familiile lor nu doresc să participe la acest conflict, numit de presa rusă „război civil”. 3. Armată rusă condusă de Putin este atât de puternică, încât doar prezența acesteia la granițele unui stat provoacă panică și frică.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Conflictul din estul Ucrainei s-a declanșat în 2014. Moscova finanțează și sprijină mercenari și forțe separatiste, constituite în cadrul a două republici autoproclamate, DNR și LNR, care se compun din o mică parte din regiunile ucrainene ocupate Donețk și Lugansk. Ucraina, ţările occidentale şi NATO au acuzat în repetate rânduri Rusia că a sprijinit separatiștii cu echipamente – inclusiv armament greu – și trupe. În această primăvară, Rusia a început să-și concentreze forţe armate în apropiere de frontierele de sud, est şi nord ale Ucrainei, ceea ce a determinat critici din partea Ucrainei și statelor din Occident. În paralel, Moscova a lansat o campanie informațională de descurajare a ucrainenilor: au devenit tot mai răspândite narațiunile despre slaba organizare a armatei ucrainene, despre reticența militarilor de a lupta cu „frații” din DNR și LNR, dar și despre faptul că NATO și UE ar susține Kievul doar la nivel declarativ.

OBIECTIV: Scopul acestor narațiuni este de a semăna panică în rândul armatei și a societății ucrainene, de a descuraja eforturile de consolidare a apărării Ucrainei. În același timp, Moscova încearcă să genereze un val de neîncredere a societății în armată ca instituție de apărare și securitate, blocând în acest mod entuziasmul tinerilor de a se înscrie în rândurilor militarilor profesioniști.               

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Ministerul Apărării al Ucrainei a dezmințit în repetate rânduri narațiunile care reapar în spațiul public despre militarii-dezertori ucraineni. Nu există dovezi care să susțină acele narațiuni. Presa rusă îl citează pe un expert necunoscut, care nu citează date oficiale

Nu este întâmplătoare nici amintirea în știrile portalurilor din Rusia a Brigăzii 36 Marine din Mariupol, care este una de bază în apărarea orașului ucrainean care blochează accesul Moscovei spre Crimeea pe cale continentală. Observăm, însă, pe pagina oficială a Brigăzii că aceasta își extinde aria de activitate, se completează cu noi militari și nu poate fi vorba de panică sau cazuri de dezertare. 

SÂMBURE DE ADEVĂR: Dezertarea a fost o problemă pentru armata ucraineană la începutul conflictului din estul Ucrainei, atunci când Kievul a încorporat în masă tineri atât pentru război cât și pentru edificarea unui nou sistem de apărare. O mică parte dintre recruți au dezertat la vremea respectivă, iar Rusia a folosit cazurile de atunci pentru a construi imaginea unei armate ucrainene „fricoase” și „dezorganizate”. Lucrurile, însă, au început să se schimbe în anii 2018-2019, când Ministerul Apărării de la Kiev a pus accentul pe standardele NATO și a căutat să formeze o armată profesionistă.

Navalnîi. Un democrat împotriva autoritarismului
 • Publicație / Media:
  LENTA.RU, RADIO SPUTNIK, RIA NOVOSTI, EURASIA DAILY, GAZETA.RU, TOPCOR.RU
 • Data publicării:
  09/04/2021
 • Limba / Public țintă:
  PUBLICUL DIN RUSIA ȘI DIN TERITORIUL OCUPAT AL UCRAINEI.
 • Amplificare:
  PRESA RUSĂ ȘI REȚELELE DE SOCIALIZARE
 • Afiliere politică:
  Kremlin
 • Narațiune cheie:
  TOT MAI MULȚI MILITARI UCRAINENI DEZERTEAZĂ DIN ARMATĂ ÎN LEGĂTURĂ CU CONCERTAREA TRUPELOR RUSE LA FRONTIERA CU UCRAINA
Alte articole
FAKE NEWS: Occidentul are nevoie de un nou război în Donbass pentru a distruge Rusia

FAKE NEWS: Occidentul are nevoie de un nou război în Donbass pentru a distruge Rusia

Occidentul vrea un nou război în Donbass pentru a „nu permite dezvoltarea Rusiei pe scena mondială”. Narațiunea este promovată de presa rusă în contextul escaladării situației din estul Ucrainei. Totodată, este acreditată ideea că acțiunile Kremlinului sunt îndreptățite pentru a bloca o nouă extindere NATO către est.

FAKE NEWS: Pedofilia, politică de stat în Germania

FAKE NEWS: Pedofilia, politică de stat în Germania

Susținerea drepturilor comunității LGBTQI maschează promovarea pedofiliei, potrivit unei narațiuni reluate de unele publicații online din România. Narațiunea a fost și este folosită intens de mass media rusă afiliată Kremlinului, iar la București a reapărut acum în contextul unui scandal de pedofilie din Germania și a accentuării discursului privind familia tradițională.

FAKE NEWS: Propaganda LGBT e folosită pentru distrugerea morală a Ucrainei

FAKE NEWS: Propaganda LGBT e folosită pentru distrugerea morală a Ucrainei

Ucraina este ținta unei campanii de propagandă LGBT, menită să submineze fibra morală a poporului, să consolideze dominația forțelor străine asupra țării și să submineze forțele armate. Acestă narațiune, promovată de un politican pro-rus, reia tezele anti-LGBT din campania anti-UE a Rusiei.

Marin Gherman

20 Apr 2021
Marin Gherman

Timp de citire: 3 min
 • Militarii ucraineni ar fi început să dezerteze de când Rusia își concentrează forțele în apropierea granițelor Ucrainei. Această narațiune falsă este răspândită de presa din Rusia și din republicile autoproclamate Donețk și Lugansk.
 • NARAȚIUNI: 1. Tot mai mulți militari ucraineni dezertează de când Rusia a început să concentreze trupe la graniță. 2. Militarii și familiile lor nu doresc să participe la acest conflict, numit de presa rusă „război civil”. 3. Armată rusă condusă de Putin este atât de puternică, încât doar prezența acesteia la granițele unui stat provoacă panică și frică.
 • OBIECTIV: Scopul acestor narațiuni este de a semăna panică în rândul armatei și a societății ucrainene, de a descuraja eforturile de consolidare a apărării Ucrainei. În același timp, Moscova încearcă să genereze un val de neîncredere a societății în armată ca instituție de apărare și securitate, blocând în acest mod entuziasmul tinerilor de a se înscrie în rândurilor militarilor profesioniști.
FAKE NEWS: România va trimite militari în Crimeea la comanda UE
FAKE NEWS: România va trimite militari în Crimeea la comanda UE

Militarii români ar urma să participe la operațiunea ucraineană de recuperare a Crimeii.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
13 Oct 2021
FAKE NEWS: ONU a denunțat crimele regimului Zelenski în Ucraina
FAKE NEWS: ONU a denunțat crimele regimului Zelenski în Ucraina

ONU a criticat Kievul pentru încălcările grave ale drepturilor omului, menționând, potrivit presei din Rusia, că Ucraina „își ucide populația”, „aplică torturi” și „limitează libertatea cuvântului”. În realitate, presa rusă a încercat să manipuleze opinia publică prin folosirea selectivă a informațiilor din raportul Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului.

12 Oct 2021
FAKE NEWS: Maia Sandu forțează aderarea Moldovei la NATO pentru a o implica în conflicte regionale
FAKE NEWS: Maia Sandu forțează aderarea Moldovei la NATO pentru a o implica în conflicte regionale

Maia Sandu și guvernarea sa pregătesc aderarea Republicii Moldova la NATO, pentru a o implica în conflicte externe, și alimentează în același timp conflicte inter-etnice interne prin reținerea procurorului general Alexandr Stoianoglo. Narațiunile, promovate de data aceasta de publicația rusă Komsomoliskaya Pravda, circulă de mai mult timp. Adepții teoriei NATO nu explică însă și cum ar putea adera la Alianță un stat cu un buget militar minuscul, un conflict înghețat și un contingent militar rus pe teritoriul său.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
09 Oct 2021
FAKE NEWS: Vaccinul anti-COVID dă sterilitate pe trei generații
FAKE NEWS: Vaccinul anti-COVID dă sterilitate pe trei generații

Senatoarea Diana Șoșoacă, aleasă pe listele AUR, dar care nu mai face din acest partid, a afirmat că vaccinurile împotriva coronavirusului au ca efect advers sterilitatea pe trei generații.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
07 Oct 2021