Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

FAKE NEWS: Maia Sandu încearcă să-și subordoneze instituțiile de forță pentru a se răfui cu adversarii

Maia Sandu
©presedinte.md  |  

Președintele nou-ales al Republicii Moldova vrea să controleze serviciile și parchetele pentru a-și ataca adversarii, cum a făcut și oligarhul Vlad Plahotniuc. Narațiunea vine din zona PSRM, partid care controlează în realitate instituțiile respective deși, oficial, nu mai e la putere.

ȘTIRE: „În ultimele zile, șeful statului a avut, una după alta, întâlniri cu reprezentanți ai organelor de drept. Aflaţi ce se află în spatele acestei activități turbate”, scrie KP.md. Publicaţia se referă întrevederile pe care le-a avut preşedinta Maia Sandu după preluarea mandatului cu conducătorii Procuraturii Generale, Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), Autorităţii Naţionale de Integritate, Centrului Naţional Anticorupţie. Articolul citează comunicatele oficiale difuzate de Preşedinţie după aceste întâlniri, însă, totodată autorul scrie că „în timpul discuţiei, președintele a cerut Serviciului de informații și securitate informații despre proprietarii de portaluri de știri și canale de Telegram” şi că „unii comentatori și-au exprimat opinia că acest lucru se face la cererea structurilor din SUA”. KP afirmă că noua administraţie ar face presiuni asupra Procuraturii (după cum a declarat ulterior şi Procurorul General), lasă să se înţeleagă că Maia Sandu ar indica ANI să verifice averile şi interesele anumitor funcţionari şi că ar încerca să să-şi subordoneze instituţiile de forţă: „…Și acum, când Maia Sandu a fost aleasă președinte al țării, chiar în fața ochilor noștri, există probabil o încercare de supunere a tuturor instituţiilor de forţă şi de control şefului statului”, comentează publicaţia. Referindu-se la declaraţiile Maiei Sandu privind lupta cu corupţia, KP insinuează că ea ar recurge la o „curățare” conform modelului Plahotniuc: „Cum se va realiza aceasta? Conform metodelor lui Plahotniuc, când acțiunile de investigație și judiciare aveau loc cu încălcări grave ale legii, cu ordine și dosare politice? Iar unul din dosarele politice a fost fabricat chiar împotriva Maiei Sandu pentru trădare de patrie. Așadar, să ne înarmăm cu experiența principalului oligarh moldovean? Din păcate, primele suspiciuni că Maia Sandu intenţionează să acționeze astfel au apărut atunci când a propus, în calitate de prim-ministru, modificări ale legii privind Procuratura. Atunci s-a propus ca prim-ministrul (fostul lider al PAS deținea această funcție) să conducă cursul general al investigațiilor Procuraturii Generale. O propunere cu caracter stalinist, de neimaginat pentru o lume democratică și civilizată. Anume din această cauză, primele acțiuni ale noului președinte provoacă îngrijorări privind răfuiala cu oponenții politici”.

NARAŢIUNI: 1. Noua administraţie prezidenţială de la Chișinău încearcă să-şi subordoneze instituţiile de forță și folosește metodele oligarhului Vladimir Plahotniuc, inclusiv epurări. 2.Maia Sandu face presiuni asupra Procuraturii. 3. Preşedinta Republicii Moldova cere informaţii de la SIS la indicaţia americanilor și pentru aceștia.   

CONTEXT: Maia Sandu a câştigat alegerile prezidenţiale cu un discurs anticorupţie şi promiţând acţiuni ferme pentru combaterea acestui flagel. „Lupta împotriva corupției și reforma justiției este cel mai important lucru în planul meu imediat”, a declarat ea după alegeri, când şi-a prezentat priorităţile pentru mandatul său preşedinte.

Deşi Maia Sandu a câştigat alegerile prezidenţiale, în detrimentul liderului PSRM Igor Dodon, acesta controlează o majoritate neformală în Parlament. Socialiştii, alături de un grup de deputaţi afiliaţi oligarhului-fugar Ilan Şor, implicat în furtul miliardului şi condamnat în primă instanţă la 7 ani de închisoare, au votat mai multe legi controversate şi contestate de opoziţia pro-europeană, inclusiv pentru a scoate SIS din subordinea preşedintelui, cum era în perioada mandatului lui Dodon, care a numit conducerea instituției. În acest context, trebuie menționat că în Republica Molodva există de zeci de ani suspiciunea că dincolo de atribuțiile sale, SIS este folosit ca instrument de exercitare a controlului politic și de urmărire a opozanților.

În ceea ce priveşte Procuratura Generală, lupta pentru a controla această instituţie a provocat în ultimii zece ani mai multe crize politice în Republica Moldova. Fostul premier Vlad Filat și-a pierdut funcția în urma unor dispute pe tema procurorului general cu oligarhul Vlad Plahotniuc. Și Maia Sandu a pierdut guvernarea, în 2019, când guvernul pe care îl conducerea a contestat un concurs pentru alegerea Procurorului General, fapt ce a dus la destrămarea coaliţiei dintre PSRM şi Blocul ACUM DA-PAS. În urma acelui concurs, Alexandru Stoianoglo a fost numit Procuror General al Republicii Moldova.

În luna noiembrie anul trecut, acesta a refuzat să meargă în Parlament la invitația deputaților să  prezinte un raport asupra activității Procuraturii şi asupra dosarului jafului de proporții din sistemul bancar al Republicii Moldova, dar a organizat o conferinţă de presă în care a prezentat raportul la un an de activitate. Procurorul General nu s-a prezentat nici la audierile în cadrul Comisiei parlamentare de anchetă privind „Laundromatul rusesc”, organizate la sfârșitul lunii decembrie. Pe 5 ianuarie procurorii au lansat un apel public în care reclamă presiuni din partea politicului asupra activității lor. Apelul, prezentat de Procurorul General Alexandru Stoianoglu face referire la „tentativa de subminare a independenței procurorilor” și la „cel mai mare afront din partea politicienilor”, care s-ar fi întețit mai ales odată cu avansarea anchetei în cauza fraudei bancare.

Și instituția procuraturii a fost acuzată, în Republica Moldova, că s-ar afla sub control politic și ar fi fost folosită ca instrument de exercitare a presiunilor asupra adversarilor și chiar eliminare a acestora din spațiul public.

OBIECTIV: Prin astfel de articole presa afiliată PSRM şi Kremlinului urmăreşte deteriorarea imaginii Maiei Sandu prin asocierea ei cu oligarhul Vlad Plahotniuc, care a controlat puterea în Republica Moldova prin metode represive şi a folosit instituţiile de forţă şi de drept, inclusiv Procuratura și Centrul Național Anticorupţie (CNA), în scopuri personale, de intimidare a oponenţilor săi.   

DE CE SUNT FALSE NARAŢIUNILE: Autorul scrie că Maia Sandu ar fi cerut Serviciului de informații și securitate informații despre proprietarii unor site-uri la cererea structurilor din SUA, însă nu aduce nicio dovadă în acest sens. Totodată, KP insinuează că prin întrevederile pe care le-a avut preşedinta Republica Moldova la început de mandat cu reprezentanţii SIS, PG, ANI, CNA, Maia Sandu ar face presiuni asupra acestor instituţii în maniera lui Plahotniuc şi că ar fi încercat acest lucru încă atunci când a exercitat funcţia de prim-ministru (2019), propunând modificări ale legii privind Procuratura prin care să conducă cursul general al investigațiilor Procuraturii Generale. Atunci, însă, Maia Sandu a propus, prin asumare de răspundere în faţa Parlamentului, modificări care să-i permită să numească Procurorul General, după ce a denunţat influenţarea rezultatelor unui concurs pentru alegerea acestuia. 

SÂMBURE DE ADEVĂR: În primele zile în calitate de şef de stat, Maia Sandu a avut întrevederi cu şeful Serviciului de Informaţii  şi Securitate, cu Procurorul General, cu preşedintele ANI, cu directorul CNA, întâlniri la care a subliniat că eradicarea corupției, în special în rândul celor mai înalți demnitari și funcționari publici, este o prioritate a sa în calitate de Președinte, a militat pentru instituții funcționale și independente şi pentru consolidarea statului de drept în Republica Moldova.

Tags: PSRM , Republica Moldova , Maia Sandu , Statul de drept , SIS , Procuror General
Propaganda de Razboi
 • Publicație / Media:
  KP.MD
 • Data publicării:
  11/01/2021
 • Public țintă:
  Simpatizanţii PSRM, indirect electoratul Maiei Sandu pentru demotivare
 • Afiliere politică:
  PSRM, Igor Dodon
 • Narațiune cheie:
  Maia Sandu vrea să-şi subordoneze instituţiile de drept prin metodele lui Plahotniuc
Alte articole
FAKE NEWS: Maia Sandu ar trebui să-i ceară lui Volodimir Zelenski un schimb de teritorii între Republica Moldova și Ucraina

FAKE NEWS: Maia Sandu ar trebui să-i ceară lui Volodimir Zelenski un schimb de teritorii între Republica Moldova și Ucraina

Fostul oficios guvernamental de la Chișinău, Moldova Suverană, susține că Republica Moldova ar trebui să-i ofere Ucrainei teritoriul separatist al Transnistriei în schimbul Bucovinei de Nord și Basarabiei de Sud

Fals
Adevărat
FAKE NEWS: Ucraina a devenit colonie SUA și NATO în urma loviturii de stat din 2014

FAKE NEWS: Ucraina a devenit colonie SUA și NATO în urma loviturii de stat din 2014

Statul ucrainean a dispărut după 2014 și a devenit o colonie a SUA și NATO, afirmă un politolog finlandez „independent” care, de fapt, are legături strânse cu Rusia și cu separatiștii pro-ruși din Donbass. Este o tentativă de a legitima prin intermediul unui occidental narațiunile prin care Kremlinul caută să justifice revolta pe care a sprijinit-o în statul vecin în încercarea de a bloca apropierea acestuia de structurile euro-atlantice.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: 15 milioane de ucraineni au legături strânse cu Rusia, iar naționaliștii ucraineni îi folosesc pe rusofoni ca scuturi umane.

PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: 15 milioane de ucraineni au legături strânse cu Rusia, iar naționaliștii ucraineni îi folosesc pe rusofoni ca scuturi umane.

O parte importantă a populației Ucrainei are legături strânse cu Rusia și vrea relații bune cu aceasta, afirmă propaganda rusă care susține și că rusofonii sunt folosiți de naționaliștii ucraineni ca scuturi umane.

Mariana Vasilache

15 Jan 2021
Mariana Vasilache

Urmareste-ne si pe Google News

Timp de citire: 5 min
 • NARAŢIUNI: 1. Noua administraţie prezidenţială de la Chișinău încearcă să-şi subordoneze instituţiile de forță și folosește metodele oligarhului Vladimir Plahotniuc, inclusiv epurări. 2.Maia Sandu face presiuni asupra Procuraturii. 3. Preşedinta Republicii Moldova cere informaţii de la SIS la indicaţia americanilor și pentru aceștia.
 • Deşi Maia Sandu a câştigat alegerile prezidenţiale, în detrimentul liderului PSRM Igor Dodon, acesta controlează o majoritate neformală în Parlament. Socialiştii, alături de un grup de deputaţi afiliaţi oligarhului-fugar Ilan Şor, implicat în furtul miliardului şi condamnat în primă instanţă la 7 ani de închisoare, au votat mai multe legi controversate şi contestate de opoziţia pro-europeană, inclusiv pentru a scoate SIS din subordinea preşedintelui, cum era în perioada mandatului lui Dodon
 • În Republica Molodva există de zeci de ani suspiciunea că dincolo de atribuțiile sale, SIS este folosit ca instrument de exercitare a controlului politic și de urmărire a opozanților. Și instituția procuraturii a fost acuzată că s-ar afla sub control politic și ar fi fost folosită ca instrument de exercitare a presiunilor asupra adversarilor și chiar eliminare a acestora din spațiul public
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: ONU a recunoscut că militarii ucraineni bombardează școlile sau le folosesc în scop militar
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: ONU a recunoscut că militarii ucraineni bombardează școlile sau le folosesc în scop militar

ONU a acuzat armata ucraineană că bombardează școlile sau le folosesc în scop militar, potrivit unor narațiuni de propagandă lansate de presa rusă. În realitate, raportul ONU critică Rusia pentru că distruge școli și ucide civili pe teritoriul Ucrainei.

Marin Gherman
Marin Gherman
17 May 2022
FAKE NEWS: Guvernul Republicii Moldova este contestat de populație pentru că susține Ucraina
FAKE NEWS: Guvernul Republicii Moldova este contestat de populație pentru că susține Ucraina

Guvernarea proeuropeană de la Chișinău nu respectă statutul de neutralitate al Republicii Moldova, iar între putere și populație s-a format o prăpastie ideologică și geopolitică care va provoca proteste masive, scrie presa rusă, preluată de publicațiile de limbă rusă de la Chișinău. Narațiunile au scopul să discrediteze guvernarea de la Chișinău din cauza că s-a pronunțat împotriva războiului în Ucraina și a interzis simbolurile acestuia.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
14 May 2022
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul a permis intrarea în țară a 10 mii de militari din Polonia și Lituania
PROPAGANDĂ DE RĂZBOI: Kievul a permis intrarea în țară a 10 mii de militari din Polonia și Lituania

Kievul a permis intrarea în țară 10 mii de militari din Polonia și Lituania care vor realiza planul de „ocupare„ și „jefuire” a Ucrainei, scrie presa din Rusia. Este cea mai recentă știre falsă din ciclul celor privind ocuparea vestului Ucrainei de către Rusia. Acestea se încadrează în meta-narațiunile privind amestecul Occidentului în război și natura artificială – și deci instabilă – a statului ucrainean.

Marin Gherman
Marin Gherman
13 May 2022
Monitor Fake News Nr. 27: Mitul intervenției militare occidentale în Ucraina și mistificări cu „refugiați ucraineni”
Monitor Fake News Nr. 27: Mitul intervenției militare occidentale în Ucraina și mistificări cu „refugiați ucraineni”

Breaking Fake News realizează, săptămânal, o selecție a narațiunilor false demontate în presa internațională

Veridica
Veridica
12 May 2022