Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Klaus Iohannis a creat criza politică din România pentru a subordona stângii germane viitorul guvern de la București

Iohannis
©EPA-EFE/ROB  |   Romanian President Klaus Iohannis

Criza politică din România a fost provocată intenționat de președintele Klaus Iohannis, care ar vrea să alinieze un viitor guvern din România format din PNL și PSD, o variantă refacută a USL-ului, cu social-democrații care ar urma să vină la putere în Germania.

ȘTIRE: „Alegerile din Germania sunt urmărite de cel puțin o lună atât la Cotroceni, cât și „în pădure” cu mult mai mare interes și îngrijorare decât „epopeica” luptă dintre Florin Cîțu și Ludovic Orban pentru președinția PNL. Anunțata venire la putere a stângii în Germania într-o coaliție condusă de SPD a crescut cota PSD la București și l-a prins pe picior greșit pe pseudodreptaciul Klaus Iohannis („Jó napot kívánok, PSD !”). Alianța „de dreapta” cu USR Plus și UDMR îi poate crea mari probleme „prompterului” de la Cotroceni. Susținătorii USR Plus, atât cei din SUA (George Soros et comp.), cât și cei din Franța (Emmanuel Macron și partidul său, LREM) par să treacă printr-una dintre cele mai proaste perioade ale lor. Criza Covid, criza profundă a președinției Biden, încununată de retragerea catastrofală din Afganistan, manifestațiile neîntrerupte anti-Macron din Franța par să-i scoată din joc pe patronii internaționali ai USR Plus și să-i facă pe aceștia neinteresanți pentru statul subteran de la București”, se arată într-un editorial publicat de activenews.ro.

NARAȚIUNI: 1) Klaus Iohannis a provocat criza politică din România pentru refacerea USL și racordarea viitorului guvern cu PSD la social-democrații care vor veni la putere la Berlin 2) „Statul subteran” nu mai vrea o alianță de dreapta, deoarece nu mai sunt mulțumiți de partenerii din SUA și Europa ai acestor partide de dreapta.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Germania va organiza alegeri parlamentare pe data de 26 septembrie, iar sondajele sunt neclare în privința câștigătorilor, dar și a posibilelor alianțe care se pot cristaliza la Berlin.

Pe de altă parte, România trece printre perioadă politică turbulentă, după ce principalii parteneri de coaliție ai partidului de guvernământ PNL au decis să părăsească coaliția. Miniștrii USR PLUS și-ar depus recent mandatele și împreună cu partidul AUR a depus o moțiune de cenzură împotriva foștilor parteneri de guvernare – liberalii.

USR PLUS dorește în continuare să facă coaliție cu PNL, dar condiționează acest lucru de plecarea din fotoliu de premier a lui Florin Cîțu. El este acuzat de către USR PLUS că, împreună cu președintele Klaus Iohannis, ar fi demis anumiți miniștrii incomozi pentru cei doi actori amintiți anterior.

Moțiunea de cenzură nu este încă votată și există posibilitatea ca Florin Cîțu nici măcar să nu câștige alegerea internă din PNL împotriva lui Ludovic Orban penru șefia partidului în urma Congresului PNL ce va avea loc pe 25 septembrie.

O serie de scenarii politice vehiculate în presă vorbesc de posibilitatea refacerii Uniunii Social-Liberale, un proiect politic gândit anterior de fostul lider PSD, Victor Ponta și cel al PNL, Crin Antonescu.

OBIECTIV: Prezentarea unei imagini deformate și conspiraționiste a crizei politice din România

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Deși articolul vorbește despre venirea iminentă la putere în Germania a Partidului Social-Democrat (SPD), acest lucru nu este nici pe departe tranșate. Cele mai recente sondaje, prezentate de The Guardian arată că social-democrații germani se află la o cotă de popularitate de 25,5%, alianța de dreapta CDU/CSU a Angelei Merkel se află la 21,4%, Verzii sunt la 16,2%, Partidul Liber Democrat (FDP) 11,6%, Alternativa pentru Germania (AfD) 11,4% și Partidul Stânga (Die Linke – comuniștii) 6,1%.

În aceste condiții, nu este deloc clar cum va arăta viitoare coaliție de la guvernare din Berlin. De altfel, nu este exclus nici scenariul în care SPD să facă alianță guvernamentală cu CDU. De altfel, cele două partide au mai participat împreună la actul de guvernare, atunci când în februarie 2018 au făcut o alianță în acest sens.

Pe de altă parte, Iohannis nu are nevoie de PSD pentru a crea o relație cu SPD. În calitatea sa de președinte, Iohannis păstrează relații bune la nivel de conducere cu Germania, el fiind de altfel și etnic german. Mai mult autorul marșează subliminal pe o subordonare a României la noua putere ce se profilează la Berlin, unul dintre principalele narative ale propagandei ruse despre România.

Totodată, guvernul Cîțu nu a căzut încă, iar o viitoare noua alianță la guvernare dintre USR PLUS și PNL nu este exclusă, în condițiile în care Cîțu ar putea pierde alegerile interne din PNL. De altfel, Ludovic Orban a și declarat că va reface alianța de dreapta cu USR PLUS în mai puțin de 48 de ore.

Mai mult, autorul merge din nou pe teorii conspiraționiste pe calapodul unui „deep state – stat subteran/paralel” care ar comanda alianței USR PLUS ce anume să facă în activitatea politică pe care o desfășoară. Dar aceștia nu ar avea numai „stăpâni interni”, dar mai fac ce le dictează și Statele Unite și George Soroș, sau alți lideri europeni precum președintele francez Emanuel Macron.

SÂMBURE DE ADEVĂR: Alegerile din Germania vor avea loc pe 26 septembrie, iar în România există o criză guvernmentală cu un final imprevizibil.


 • Publicație / Media:
  activenews.ro
 • Data publicării:
  12/09/2021
 • Limba / Public țintă:
  cetățeni români care se manifestă adversitate față de Germania și prin extensie sunt eurofobi
 • Amplificare:
  inpolitics.ro
 • Afiliere politică:
  Nu este cazul
Alte articole
FAKE NEWS: Occidentul are nevoie de un nou război în Donbass pentru a distruge Rusia

FAKE NEWS: Occidentul are nevoie de un nou război în Donbass pentru a distruge Rusia

Occidentul vrea un nou război în Donbass pentru a „nu permite dezvoltarea Rusiei pe scena mondială”. Narațiunea este promovată de presa rusă în contextul escaladării situației din estul Ucrainei. Totodată, este acreditată ideea că acțiunile Kremlinului sunt îndreptățite pentru a bloca o nouă extindere NATO către est.

FAKE NEWS: UE persecută rusofonii pentru a șterge amintirea marii victorii a Rusiei asupra fascismului

FAKE NEWS: UE persecută rusofonii pentru a șterge amintirea marii victorii a Rusiei asupra fascismului

Țările UE acceptă persecutarea comunităților rusofone întrucât vor să șteargă din memorie victoria poporului sovietic asupra naziștilor, scrie presa rusă care citează un fost deputat al Radei Supreme, membru al Partidului Regiunilor al președintelui ucrainean fugar Viktor Ianukovici. Narațiunea se înscrie într-un efort mai amplu de a prezenta agresiunea Rusiei în regiune în ultimii ani ca pe o luptă împotriva fascismului.

FAKE NEWS: Maia Sandu și planul Corporației RAND de destabilizare a Transnistriei

FAKE NEWS: Maia Sandu și planul Corporației RAND de destabilizare a Transnistriei

După ce Maia Sandu a reiterat poziţia Chişinăului privind retragerea trupelor ruse care staţionează ilegal în Republica Moldova încă din timpul războiului de la Nistru din 1992, oficiali de cel mai înalt rang de la Moscova au acuzat-o că prin aceasta ar destabiliza situaţia din regiune

Fals
Adevărat
Timp de citire: 4 min
 • Criza politică din România a fost provocată intenționat de președintele Klaus Iohannis, care ar vrea să alinieze un viitor guvern din România format din PNL și PSD, o variantă refacută a USL-ului, cu social-democrații care ar urma să vină la putere în Germania.
 • NARAȚIUNI: 1. Klaus Iohannis a provocat criza politică din România pentru a putea fi refăcută, împreună cu PSD, USL, astfel încât viitorul guvern să poată fi racordat la social-democrații care vor veni la putere la Berlin. 2. „Statul subteran” nu mai vrea o alianță de dreapta, deoarece nu mai sunt mulțumiți de partenerii din SUA și Europa ai acestor partide de dreapta.
 • OBIECTIV: Prezentarea unei imagini deformate și conspiraționiste a crizei politice din România.
FAKE NEWS: În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara
FAKE NEWS: În Moldova s-a instaurat dictatura care va distruge țara

Occidentul își trimite în Moldova agenții pentru a o distruge, iar actuala putere se poate menține la putere doar prin dictatură. Narațiunile sunt promovate ca reacție la numirea a doi experți independenți în comisia de evaluare a activității procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
26 Nov 2021
FAKE NEWS: „România, cap de pod pentru un război NATO-Rusia”
FAKE NEWS: „România, cap de pod pentru un război NATO-Rusia”

România va fi atrasă într-un război NATO-Rusia în Ucraina iar românii vor fi carne de tun în prima linie, potrivit unei narațiuni false reluate recent în presa de la București.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
24 Nov 2021
FAKE NEWS: În Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă
FAKE NEWS: În Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă

Închiderea unui gimnaziu cu 51 de elevi a dat naștere narațiunii false că „în Republica Moldova sunt lichidate școlile cu predare în limba rusă”.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
22 Nov 2021
FAKE NEWS: Laura Codruța Kovesi ar putea pierde funcția de procuror-şef al Parchetului European
FAKE NEWS: Laura Codruța Kovesi ar putea pierde funcția de procuror-şef al Parchetului European

Laura Codruţa Kovesi riscă să rămână fără șefia Parchetului European întrucât a pierdut un proces cu Consiliul Superior al Magistraturii, potrivit unei știri false promovate în România. Știrea are și un sâmbure de adevăr – Kovesi a pierdut, într-adevăr, procesul cu CSM.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
17 Nov 2021