Facebook Twitter Instagram Youtube LinkedIn

Fake News

FAKE NEWS: Incidentul cu Protasevici a fost organizat de Occident

Belarus
©EPA-EFE/WOJCIECH OLKUSNIK  |   People take part in a manifestation of solidarity with Belarusian opposition journalist Roman Protasevich at the European Commission Representation in Warsaw, Poland, 24 May 2021.

Cazul avionului Ryanair forțat să aterizeze la Minsk, unde un jurnalist aflat la bord a fost arestat, a dat naștere unui val de narațiuni false în Belarus și Rusia. Unele frizează absurdul – Occidentul a fost acuzat că ar fi organizat incidentul ca pe o provocare – în timp ce altele doar caută să modifice, ușor, contextul, pentru a scoate din culpă Minskul, care afirmă, de pildă, că nu a obligat echipajul să aterizeze.

ȘTIRI: „Nu au existat presiuni din partea controlorilor de trafic belaruși ca echipajul Ryanair să ia decizia de a ateriza de urgență pe Aeroportul Național Minsk, a afirmat Directorul Departamentului pentru Aviație al Ministerului Transporturilor și Comunicațiilor, Artem Sikorski[...] Decizia a fost luată de echipaj”.

„Ministrul de externe al Belarusului Vladimir Makei a numit reacția politicienilor occidentali la situația cu avionul Ryanair drept o provocare planificată[…]„Nu specialiști, subliniez, ci unchii și mătușile politice din Occident care au putere și pârghie, literalmente în termen de 10-15 minute de la primirea informațiilor despre acest incident cu avionul, au început deja să facă declarații politice relevante. Firește, cu acuzații împotriva Belarusului. Acest lucru nu poate fi decât alarmant și îl considerăm o acțiune planificată, coordonată și o provocare planificată […] ", a spus Vladimir Makei.”

„La o întâlnire cu cu parlamentari, membri ai Comisiei Constituționale și oficiali guvernamentali, președintele Belarusului, Alexander Lukashenko, a comentat incidentul cu zborul Atena-Vilnius și a dezvăluit noi detalii, a aflat BelTA. „Ce ar fi trebuit să facem, mai ales pe fondul unei cascade de amenințări cu bombă la facilitățile noastre noastre? Locuiți în Belarus și știți: în fiecare zi există amenințări la adresa școlilor, universităților și întreprinderilor[...]”, a declarat Alexander Lukașenko. Președintele a precizat că, în cazul zborului Atena-Vilnius, mesajul de amenințare a fost primit din străinătate - din Elveția. Mai mult, mesajul a ajuns la aeroporturile din Atena, Vilnius și Minsk în același timp. Partea bielorusă a informat prompt echipajul avionului în conformitate cu normele internaționale. „Pentru că în acel moment avionul a trecut granița Belarusului și se afla în spațiul nostru aerian. Am adus aceste informații piloților avionului, a trebuit să le publicăm. Hamas, nu Hamas - nu contează astăzi. Echipajul a avut timpul pentru a lua o decizie [...] Cernobîl nu este suficient pentru noi? Și cum ar reacționa Statele Unite într-o astfel de situație, având în vedere experiența lor tristă? " – a întrebat retoric șeful statului.”

NARAȚIUNI: 1. Belarusul nu a forțat aparatul Ryanair să aterizeze, decizia fiind luată de echipaj. 2. Autoritățile din Belarus au reacționat în conformitate cu normele și cutumele internaționale, exact cum ar fi făcut și alte țări, inclusiv Statele Unite. 3. Incidentul a fost planificat de Occident. 4. Belarusul nu avea cum să însceneze incidentul, întrucât amenințarea a venit de pe un cont de e-mail străin și a fost trimisă inclusiv la Atena și Vilnius. 4. Protasevici este un terorist care are legături cu „fasciștii din batalionul AZOV”

CONTEXT / ETOS LOCAL: Pe data de 23 de mai, un avion care zbura de la Atena spre Vilnius, prin spațiul aerian al Belarusului a fost forțat să aterizeze la Minsk, după ce a fost interceptat de un aparat de luptă MiG-29. Autoritățile belaruse au invocat o presupusă amenințare cu bombă, care nu a fost însă probată până în acest moment; mai mult, gruparea Hamas, acuzată că ar fi lansat amenințare, a negat categoric acest lucru. Liderul autoritar de la Minsk, Aleksandr Lukașenko, a afirmat că amenințarea cu bombă ar fi venit din Elveția, de la adresa  ahmed_yurlanov1988@protonmail.com, și Occidentul nu vrea să investigheze cazul. Procuratura Generală a Lituaniei a anunțat că desfășoară o anchetă cu privire la încălcarea dreptului internațional de către Belarus în acest caz, iar Procurorul General al Poloniei a dispus o anchetă sub suspiciunea săvârșirii infracțiunii de „utilizarea înșelăciunii și amenințării pentru a obține controlul asupra aeronavei și a-i reține pe pasagerii săi”

La bordul avionului se afla jurnalistul de opoziție Roman Protasevici, unul dintre fondatorii canalului de Telegram NEXTA. NEXTA și-a informat cititorii despre protestele din Belarus după alegerile prezidențiale din 2020, care i-au adus lui Lukașenko un nou mandat în fruntea țării dar nu au fost recunoscute de opoziție și Occident din cauza fraudelor masive. De altfel, în contextul condamnărilor venite dinspre Occident, Minskul a lansat o campanie de dezinformare împotriva acestuia, acuzându-l că s-ar afla în spatele protestelor și a unor tentative de lovitură de stat.

Odată cu Protasevici a fost reținută și prietena lui Sofia Sapega – o cetățeancă rusă. Autoritățile de la Minsk îl acuză pe Protasevici de organizarea protestelor opozițieei. Totodată, Lukașenko a afirmat că Protasevici este un terorist care a luptat în Donbass alături de batalionul Azov, o unitate de voluntari ai cărei membri au fost acuzați că ar avea simpatii naziste.

La câteva ore de la reținerea lui jurnalistului, pe un canal Telegram pro-guvernamental a apărut un videoclip în care Protasevici recunoaște acuzațiile care i se aduc, însă apropiații jurnalistului spun că a fost torturat pentru a face înregistrarea.

Belarusul a fost acuzat de terorism de stat, iar UE și alte țări occidentale le-au recomandat companiilor aeriene să suspende zborurile peste Belarus.

OBIECTIV: Să mascheze și să justifice abuzurile comise de regimul Lukașenko, să culpabilizeze Occidentul.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Avionul Ryanair a fost practic forțat să aterizeze la Minsk cu ajutorul unui aparat de luptă care l-a interceptat. Este adevărat că, de-a lungul timpului, mai multe țări au trimis avioane de luptă pentru pentru a intercepta aparate civile, însă acest lucru s-a întâmplat în general când aparatele respective aveau probleme de comunicații și pierduseră legătura cu solul, fiind considerate drept potențiale amenințări pentru obiective civile, având în vedere că la 11 septembrie 2001 avioane civile capturate de teroriști au fost folosite ca arme. În plus, autoritățile din Belarus nu s-au limitat la o presupusă percheziționare a avionului în căutarea unei bombe, ci au reținut două persoane aflate la bordul acestuia, în timp ce alte trei – presupuși agenți KGB care l-ar fi urmărit pe Protasevici – au rămas la Minsk. Afirmația că faptul că serverul de e-mail este străin, ceea ce disculpă Belarusul, e ridicolă, dat fiind că e-mailurile pot fi accesate de oriunde din lume și că nu se cunosc detalii despre cei care ar fi trimis e-mailul. Hamasul, care a fost acuzat inițial că s-ar fi aflat în spatele amenințării, a negat orice implicare. Protasevici a fost prezent în Donbass, dar în calitate de jurnalist, nu de luptător, după cum a scris chiar liderul Azov.

 • Publicație / Media:
  BelTa, sb.by
 • Data publicării:
  26/05/2021
 • Limba / Public țintă:
  Publicul din Belarus și spațiul ex-sovietic.
 • Amplificare:
  Media de stat din Belarus și media pro-Kremlin (Russia Today, TASS, Lenta.ru etc.)
 • Afiliere politică:
  Regimul Lukașenko, Kremlin
 • Narațiune cheie:
  Incidentul cu Protasevici a fost organizat de Occident
Alte articole
FAKE NEWS: Studenții care provin din Crimeea și Donbass vor fi persecutați în Ucraina

FAKE NEWS: Studenții care provin din Crimeea și Donbass vor fi persecutați în Ucraina

Studenții care provin din Crimeea și Donbass riscă să fie persecutați în Ucraina, potrivit unei campanii de dezinformare lansate de presa pro-Kremlin.

FAKE NEWS: Maia Sandu a convenit cu Zelenski să atace Transnistria

FAKE NEWS: Maia Sandu a convenit cu Zelenski să atace Transnistria

O postare a unui canal Telegram din Rusia potrivit căreia președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, ar lua în calcul un atac militar asupra regiunii separatiste transnistrene și că ar fi încercat să obțină și sprijinul Kievului, a provocat o adevărată campanie de presă la Chișinău și Moscova, fiind preluată de un șir întreg de instituții. Chișinăul neagă acest scenariu care nu rezistă niciunei critici.

FAKE NEWS: Ucraina interzice „Maestrul și Margareta”

FAKE NEWS: Ucraina interzice „Maestrul și Margareta”

Autoritățile de la Kiev au interzis o ediție a romanului „Maestrul și Margareta” al lui Mihail Bulgakov, dar informația a fost tratată de publicații online din Rusia drept o interzicere totală a acestei opere literare.

Timp de citire: 5 min
 • Cazul avionului Ryanair forțat să aterizeze la Minsk, unde un jurnalist aflat la bord a fost arestat, a dat naștere unui val de narațiuni false în Belarus și Rusia. Unele frizează absurdul – Occidentul a fost acuzat că ar fi organizat incidentul ca pe o provocare – în timp ce altele doar caută să modifice, ușor, contextul, pentru a scoate din culpă Minskul, care afirmă, de pildă, că nu a obligat echipajul să aterizeze.
 • NARAȚIUNI: 1. Belarusul nu a forțat aparatul Ryanair să aterizeze, decizia fiind luată de echipaj. 2. Autoritățile din Belarus au reacționat în conformitate cu normele și cutumele internaționale, exact cum ar fi făcut și alte țări, inclusiv Statele Unite. 3. Incidentul a fost planificat de Occident. 4. Belarusul nu avea cum să însceneze incidentul, întrucât amenințarea a venit de pe un cont de e-mail străin și a fost trimisă inclusiv la Atena și Vilnius. 4. Protasevici este un terorist care are legături cu „fasciștii din batalionul AZOV”
 • OBIECTIV: Să mascheze și să justifice abuzurile comise de regimul Lukașenko, să culpabilizeze Occidentul.
FAKE NEWS: În Moldova este tolerat cultul fascismului
FAKE NEWS: În Moldova este tolerat cultul fascismului

„În Republica Moldova a fost inaugurat un monument dedicat fasciștilor”, au titrat mai multe instituții de presă din Rusia, pornind de la o știre publicată de agenția de presă „Steaua Roșie” care se referă de fapt la un cimitir dedicat ostașilor români, la Fălești. Arctus.livejournal.com folosește știrea pentru a readuce în prim-plan narațiunile despre Armata Română care ar fi exterminat în masă populația civilă din Republica Moldova și despre existența a două popoare diferite, românii și moldovenii.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
20 Sep 2021
FAKE NEWS: Klaus Iohannis a creat criza politică din România pentru a subordona stângii germane viitorul guvern de la București
FAKE NEWS: Klaus Iohannis a creat criza politică din România pentru a subordona stângii germane viitorul guvern de la București

Criza politică din România a fost provocată intenționat de președintele Klaus Iohannis, care ar vrea să alinieze un viitor guvern din România format din PNL și PSD, o variantă refacută a USL-ului, cu social-democrații care ar urma să vină la putere în Germania.

Mădălin Necșuțu
Mădălin Necșuțu
15 Sep 2021
FAKE NEWS: Guvernarea pro-europeană de la Chișinău reintroduce cenzura pentru posturile TV rusești
FAKE NEWS: Guvernarea pro-europeană de la Chișinău reintroduce cenzura pentru posturile TV rusești

Guvernarea pro-europeană de la Chișinău intenționează să reinstaureze cenzura împotriva posturilor ruse de televiziune, a scris presa din această țară, făcând trimitere la o declarație a președintelui Parlamentului, Igor Grosu. De fapt, acesta s-a referit la protejarea și stimularea audiovizualului autohton, inclusiv prin necesitatea de a-i oferi prin lege mai mult acces la piața de publicitate, în condițiile în care aceasta este dominată în prezent de posturile care retransmit televiziuni de peste hotare. Interpretarea eronată față parte dintr-o campanie mai mare de demonizare a guvernării pro-europene de la Chișinău și a o prezenta drept anti-rusă, gata chiar să participe la un război al Occidentului împotriva Moscovei.

Cornel Ciobanu
Cornel Ciobanu
13 Sep 2021
FAKE NEWS: Ucraina folosește Transnistria ca să atragă Moldova în conflict cu Rusia
FAKE NEWS: Ucraina folosește Transnistria ca să atragă Moldova în conflict cu Rusia

Noua guvernare de la Chișinău urmează orbește agenda dictată de la Washington și Bruxelles iar Ucraina încearcă să atragă Republica Moldova într-un conflict împotriva Rusiei, potrivit unor narațiuni mai vechi reluate de liderul PSRM, Igor Dodon. Într-un interviu acordat televiziunii Primul în Moldova, Dodon a mai spus și că autoritățile de la Chișinău și Kiev s-au înțeles să blocheze economic regiunea transnistreană.

Mariana Vasilache
Mariana Vasilache
10 Sep 2021